Sova med husdjur: sömnkvalitet och hälsa

Published:

Många djurägare tycker att det är både skönt och oroande att sova med sina husdjur. Att undersöka detta ämne ytterligare kräver att man utvärderar de för- och nackdelar som följer med att låta ditt husdjur sova i sängen med dig.

I det här blogginlägget kommer vi att fördjupa oss i hur samsovning med husdjur kan bidra till förbättrad mental hälsa genom sällskap, samtidigt som det kan lindra sömnlöshet och ångest. Det är dock viktigt att även ta hänsyn till de negativa aspekterna - som sämre sömnkvalitet eller potentiella faror för barn vid delade sovplatser.

Vi kommer också att undersöka faktorer som påverkar en lyckad samsovning med husdjur, inklusive sömndjup och rörelsemönster. Dessutom kommer vi att diskutera astma, allergier och KOL när man delar säng med en lurvig följeslagare och hur dessa medicinska tillstånd kan förvärras av närhet under sömnen.

Slutligen, för dem som söker alternativ till samsovning för oroliga hundar specifikt, kommer vi att jämföra lådträning med traditionella metoder. Dessutom kommer du att lära dig att förhandla om sovarrangemang som passar både människor och deras älskade husdjur bekvämt.

sova-med-husdjur

Husdjurens inverkan på sömnkvaliteten

Att mysa med ett älskat husdjur medan det snoozar kan vara lugnande och fördelaktigt för dess mänskliga följeslagare. Forskning visar att husdjur som sover med sina människor kan få ytterligare hälsofördelar som minskade stressnivåer och ökad känsla av trygghet. Experter har dock traditionellt avrått från att sova med husdjur på grund av oro för sömnkvaliteten för både ägaren och djuret.

Hälsofördelar för husdjur som delar säng med ägaren

Husdjur ger många fysiska och känslomässiga fördelar för sina mänskliga följeslagare. Forskning visar att samsovning med ett husdjur kan vara bra för både människor och djur, eftersom det minskar ångestnivåerna, sänker blodtrycket och höjer humöret. Att låta ditt husdjur komma in i ditt sovrum kan också bidra positivt till deras eget välbefinnande och ge dem en känsla av komfort och säkerhet.

Traditionella råd mot samsovning med djur

Trots dessa potentiella fördelar avråder sömnmedicinska experter ofta från att låta djur få tillgång till ens personliga sovutrymme på natten. De anger skäl som avbrutna sömnmönster eller hygienproblem.

Studieresultat till stöd för husdjursvänliga sovrum

  • År 2017 genomförde forskare från Mayo Clinic en studie med 40 vuxna hundägare utan några befintliga sömnstörningar under fem månaders tid.
  • Resultaten av denna studie visade att människor som hade sina hundar i sovrummet upplevde en anständig natts sömn, med en genomsnittlig sömneffektivitet på 81%.
  • Samma studie visade dock också att de som lät sina husdjur sova direkt i sängen tenderade att uppleva en lägre generell sömnkvalitet.

När man funderar på om man ska samsova med sitt husdjur är det viktigt att noggrant utvärdera de potentiella fördelarna och nackdelarna när det gäller både den egna sömnkvaliteten och eventuella effekter på djurets välbefinnande. Det är viktigt att djurägare noga väger för- och nackdelar mot varandra innan de bestämmer sig för om det förbättrar eller försämrar deras egen sömnkvalitet att låta husdjuret vara med i sängen - och även tar hänsyn till eventuella effekter på djurets välbefinnande under de gemensamma stunder som tillbringas tillsammans på natten.

För att fatta välgrundade beslut om samsovningsarrangemang med husdjur kan det vara bra att konsultera veterinärer eller experter inom områden som är specifikt inriktade på att förstå hur man bäst säkerställer att både människor och djur får optimala mängder av återhämtande sömn varje kväll samtidigt som starka band upprätthålls mellan alla inblandade parter som bildats genom ömsesidig kärlek och tillgivenhet över tid.

Faktorer som påverkar framgångsrik samsovning med husdjur

För att säkerställa en god natts sömn för både djur och ägare är det viktigt att ta hänsyn till de olika faktorer som kan påverka en lyckad samsovning. Att förstå dessa faktorer kan hjälpa djurägare att avgöra om det är lämpligt att sova tillsammans med sina djur.

Djup sömn

Sömndjupet hos både människor och husdjur påverkar hur bra de kan lyckas med att dela säng. Lätt sovande personer kan lättare störas av husdjurets rörelser under natten, medan djupt sovande personer kanske inte ens märker dem. Om ditt husdjur sover oroligt och ofta rör på sig eller går upp under natten kan det på samma sätt störa din egen återhämtande djupsömn.

Rörelsemönster

Förutom sömnens djup spelar även rörelsemönster en viktig roll för en lyckad samsovning mellan människor och husdjur. Om någon av parterna tenderar att vända och vrida sig ofta under natten eller byta ställning ofta, kan det leda till störningar som påverkar den totala sömnkvaliteten negativt. För att minimera störningar som orsakas av rörelser under natten kan du överväga att investera i en större säng som ger gott om utrymme för alla inblandade.

Ljud och störningar

Ljud från våra djurkompisar - som snarkningar eller gnäll - kan ha en betydande inverkan på vår förmåga att somna och somna hela natten. Denna störning kan avbryta viktiga processer som minneskonsolidering, informationslagring och kroppslig reparation som sker under sömnen. Om ditt husdjur snarkar eller gör andra ljud när det sover är det viktigt att tänka på hur detta kan påverka din totala vila innan du bestämmer dig för att samsova.

I vissa fall kan man ta itu med den bakomliggande orsaken till snarkningen - t.ex. sömnapné hos hundar - för att minska dessa störningar och förbättra sömnkvaliteten för både dig och din lurviga vän. Du bör rådfråga en veterinär om du tror att ditt husdjur har problem med sömnen.

Att hitta rätt balans

  • Utvärdera individuella behov: Ta hänsyn till både dina egna och ditt husdjurs unika sovvanor när du avgör om samsovning är rätt för dig.
  • Skapa särskilda utrymmen: För att upprätthålla gränser samtidigt som du njuter av fördelarna med närhet, utse specifika områden i sovrummet där husdjur är tillåtna (t.ex. vid fotändan av sängen).
  • Försöksperioder: Ge samsovningsarrangemang en provperiod innan ni bestämmer er långsiktigt. Det ger tid att identifiera eventuella problem eller justeringar som behövs för att säkerställa att alla får tillräcklig vila varje natt.

Att upprätthålla en öppen kommunikation om personliga preferenser och vara villig att göra nödvändiga justeringar kan leda till framgångsrika samsovningsupplevelser mellan människor och deras älskade husdjur.

Risker förknippade med att sova med husdjur för personer med hälsoproblem

Även om många djurägare tycker om att dela säng med sina lurviga vänner är det viktigt att ta hänsyn till potentiella hälsorisker för personer med specifika sjukdomar. I vissa fall kan samsovning med husdjur förvärra symtomen eller utlösa allergiska reaktioner.

Mjäll från husdjur kan förvärra astmasymtom

Astmatiker kan uppleva att deras tillstånd förvärras om de sover i närheten av sina husdjur. Mjäll från husdjur - små hudpartiklar från djur - kan vara ett betydande allergen för personer som lider av astma. När dessa partiklar blir luftburna kan de lätt ta sig in i andningsorganen under sömnen och orsaka inflammation i luftvägarna. Enligt Asthma and Allergy Foundation of America (AAFA) reagerar upp till 30 % av alla allergiker allergiskt på katter och hundar.

Allergiska reaktioner utlösta av pälskontakt

Kontakt med ett djurs päls kan orsaka allergisymtom som nysningar, klåda, rinnande ögon eller nässelutslag på huden. De proteiner som finns i ett husdjurs saliv eller urin kan också orsaka en allergisk reaktion när de kommer i kontakt med bäddmaterial som används när människor och djur delar säng - vilket gör denna aspekt värd att överväga innan man bestämmer sig för om det skulle vara bra att låta ens älskade följeslagare sova i ens säng på natten när det gäller individuella hälsoproblem i varje unik situation som uppstår i hushåll över hela världen idag.

Att tänka på vid separationsångest när man tränar i box

  • Fördelar med lådträning: Lådträning erbjuder många fördelar för både husdjur och ägare, inklusive att ge ett säkert utrymme för djuret och främja korrekt beteende. För hundar med separationsångest kan en egen låda hjälpa till att lindra stressen när de lämnas ensamma.
  • Nackdelar med samsovning: Å andra sidan kan samsovning med ett oroligt husdjur förstärka deras beroende av mänsklig närvaro under sömnperioder - vilket kan förvärra befintliga problem med separationsångest och göra det svårare för dem att klara sig självständigt när det behövs under dagliga aktiviteter som förekommer utanför delade sovrumsmiljöer som upplevs tillsammans varje kväll som en del av rutinmässiga läggdagsritualer som många familjer över hela Amerika praktiserar idag.

Sammanfattningsvis bör personer som lider av astma eller allergier väga de potentiella riskerna med att sova tillsammans med sina husdjur innan de bestämmer sig för om detta arrangemang är lämpligt för dem. Dessutom kan de som har husdjur som är benägna att ha separationsångest vilja överväga alternativa alternativ som lådträning för att främja självständighet och hälsosamma beteenden hos sina håriga följeslagare. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan djurägare fatta välgrundade beslut om samsovningsarrangemang som prioriterar både människors hälsa och djurens välbefinnande samtidigt som de kan njuta av alla fördelar som erbjuds genom nära band som bildas mellan människor och djur som delar hem över hela världen idag.

Balansering av stärkta band och beteendefrågor vid beslut om samsovning av husdjur

Att inkludera ditt husdjur i rutinerna vid läggdags kan vara ett effektivt sätt att skapa ett starkt band mellan dig och din lurviga vän, men risken för att förstärka beteendeproblem bör inte förbises. Innan du fattar några slutgiltiga beslut är det dock viktigt att väga de potentiella negativa effekterna, såsom att förstärka beteendeproblem som separationsångest. Låt oss utforska fördelarna med delade sovplatser och hur man hanterar potentiella problem som kan uppstå.

Stärka banden genom delade sovarrangemang

Att dela säng med en lurvig vän kan vara fördelaktigt för både djurägaren och djurkompisen, eftersom det hjälper till att minska spänningar och förbättra den mentala hälsan. Dessutom rapporterar många djurägare att de känner sig säkrare med sin djurkompis i närheten när de somnar.

Potentiell förstärkning av beteendeproblem

Att samsova med sitt husdjur kan vara fördelaktigt, men det finns också potentiella risker att ta hänsyn till. Ett stort problem är att separationsångest förstärks, särskilt om du har en orolig hund som har en tendens att klänga sig fast eller skälla för mycket när den lämnas ensam. Att ha ditt husdjur i sängen med dig kan göra det svårare för dem att anpassa sig när de inte är i närheten, eftersom de blir beroende av att vara nära hela tiden.

Dessutom kan andra oönskade beteenden som aggression mot främlingar eller resursbevakning potentiellt utvecklas på grund av ökad territorialitet över det delade sovutrymmet. Det är absolut nödvändigt att de som funderar på att dela säng med sitt husdjur är medvetna om riskerna och vidtar åtgärder om några uppstår.

Att fatta välgrundade beslut om samsovning med husdjur

Innan du bestämmer dig för om samsovning är rätt val för dig och ditt husdjur bör du ta hänsyn till följande faktorer:

  • Ditt husdjurs temperament: Om ditt husdjur är lugnt och inte visar några tecken på ångest eller aggression kan det vara mer praktiskt att dela säng. Men om de har befintliga beteendeproblem som kan förvärras på grund av samsovning, kan det vara bäst att tänka om.
  • Din sömnkvalitet: Kan du somna lätt även om ditt husdjur är i närheten? Vissa människor tycker att husdjurets rörelser eller ljud är för störande under sömnen. Fundera på hur väl både du och ditt husdjur kan anpassa er innan du bestämmer dig helt.
  • Potentiella hälsorisker: Personer som lider av sömnstörningar, sömnapné, astma, allergier eller KOL bör tänka sig för innan de låter sina husdjur sova i sängen, eftersom symtomen kan förvärras av pälskontakt eller exponering för mjäll.

Om du väljer att samsova, se till att tydliga gränser sätts tidigt för att förhindra utvecklingen av överdriven klängighet. Till exempel: upprätta specifika områden där husdjur är tillåtna (t.ex. vid sängens fotända) i stället för att ge dem fritt spelrum över alla sovytor; tillhandahålla alternativa sovplatser som hundsängar nära din; upprätthålla konsekventa rutiner kring läggdags och vakna timmar - även när du är borta från hemmet - så att husdjur lär sig vad som förväntas av delade viloperioder varje dag/nattcykel utan att bli alltför beroende av mänsklig närvaro ensam under dessa tider.

Faror med samsovning med husdjur för barn och husdjur själva

Att samsova med husdjur kan vara en tröstande tanke, men det är viktigt att tänka på de potentiella riskerna för både barn och djur. Att träna yngre djur i lådan kan hjälpa till att lära ut rätt beteende tidigt och undvika problem senare i livet.

Förbättrad återhämtning genom sällskap av husdjur

Många djurägare känner sig trygga och säkra när de sover tillsammans med sin lurviga vän, vilket leder till bättre sömnkvalitet för både ägaren och djuret. Det är dock viktigt att väga dessa fördelar mot de potentiella risker som är förknippade med samsovningsarrangemang där husdjur och små barn eller sårbara personer är inblandade.

Fördelar med lådträning för unga djur

Lådträning ger unga djur en säker plats att lära sig lämpliga beteenden och erbjuder en bekväm plats att dra sig tillbaka till när de behöver tid för sig själva. Genom att sätta gränser tidigt kan djurägare undvika beteendeproblem senare i livet och samtidigt upprätthålla nära band med sina husdjur under de vakna timmarna. Läs mer om lådträning här.

Risker för barn och husdjur i delade sovmiljöer

  • Rörelser under sömnen: Både barn och husdjur är kända för att röra på sig under sömnen, vilket kan innebära en potentiell risk för fysisk skada för intet ont anande slumbor som delar samma sovplats.
  • Allergier: Barn med allergier kan få förvärrade symtom på grund av ökad exponering för husdjursdamm om de delar säng med sin lurviga följeslagare. Rådgör med en läkare som är specialiserad på allergier eller pediatrisk medicin för att fastställa det bästa sättet att hantera eventuella allergiska reaktioner när du sover nära husdjur.
  • Överföring av zoonotiska sjukdomar: Även om det är sällsynt kan husdjur överföra vissa sjukdomar till människor genom nära kontakt under sömnen. För att minimera denna risk bör du se till att ditt husdjur har uppdaterade vaccinationer och går på regelbundna veterinärkontroller. Mer information om zoonotiska sjukdomar finns här.
  • Störningar i sömnen: Husdjur kan oavsiktligt störa barns sömnmönster genom att röra på sig, snarka eller göra andra ljud under natten. Detta kan leda till trötthet och koncentrationssvårigheter under dagtid för både barn och vuxna.

Med tanke på dessa potentiella risker är det viktigt för djurägare att prioritera säkerheten samtidigt som de upprätthåller starka band mellan familjemedlemmar och deras älskade djurkompisar. Att tillhandahålla separata sovplatser, t.ex. särskilda sängar för husdjur nära ägarens säng, kan erbjuda komfort utan att äventyra säkerheten. Här hittar du fler tips om hur du skapar säkra sovmiljöer.

Att upprätthålla en öppen kommunikation i hushåll där samsovning förekommer regelbundet kan hjälpa till att lösa eventuella problem med delade sovplatser mellan människor och husdjur. Genom att diskutera individuella behov öppet och arbeta tillsammans för att hitta lösningar som passar alla inblandade parter, kan alla njuta av vilsamma nätter tillsammans med sina älskade pälsvänner utan att offra personligt välbefinnande eller säkerhet i processen.

Justeringar för att förbättra sömnkvaliteten i hushåll som inkluderar husdjur

Om sovarrangemang med sällskapsdjur blir en källa till spänningar i hushåll där detta förekommer regelbundet, kan det vara bra att förhandla fram ett schema som passar alla inblandade parter. Genom att antingen uppgradera sängstorlekarna eller helt enkelt justera rutinerna kan alla känna sig bekväma och trygga under sina respektive viloperioder varje kväll. Låt oss utforska några potentiella justeringar som kan bidra till att förbättra sömnkvaliteten i hushåll som inkluderar husdjur.

Uppgradering av sängstorlek för att passa människor och husdjur

En lösning för att förbättra sömnkvaliteten när du delar säng med din håriga vän är att uppgradera storleken på din säng. En större madrass ger mer utrymme för både dig och ditt husdjur, vilket minskar risken för störningar orsakade av rörelser under natten. Om du investerar i en madrass som är särskilt utformad för husdjursägare kan du dessutom få fördelar som förbättrad hållbarhet och motståndskraft mot allergener.

Anpassa rutinerna vid läggdags för optimal komfort och säkerhet

Att upprätthålla konsekventa rutiner vid läggdags är viktigt inte bara för människor utan även för husdjur. Här är några tips på hur du kan anpassa dessa rutiner så att alla får en god natts sömn:

  • Skapa särskilda sovplatser: Om du föredrar att inte dela säng med dina husdjur men ändå vill ha dem i närheten på natten kan du överväga att ge dem en egen sovplats i närheten av din säng - t.ex. en hundbädd eller ett katträd.
  • Prioritera avslappning före läggdags: Ägna dig åt lugnande aktiviteter som att leka eller gosa innan du går och lägger dig för att signalera till både dig och ditt husdjur att det är dags att varva ner.
  • Fastställ en konsekvent läggtid: Att gå och lägga sig och vakna vid samma tid varje dag kan hjälpa till att reglera både din egen och dina husdjurs inre klocka. Skapa ett regelbundet sömnschema för att se till att alla kan slumra till och känna sig pigga när de vaknar.
  • Minimera störningarna nattetid: Om du eller ditt husdjur är benägna att gå upp under natten - oavsett om det beror på sömnstörningar som sömnapné, toalettbesök eller andra orsaker - försök att ta itu med dessa problem före läggdags. Se till exempel till att ditt husdjur har tillgång till vatten och ett särskilt område där det kan gå på toaletten under hela natten.

Förutom att göra anpassningar inom hushållet bör djurägare också överväga att söka råd från yrkesverksamma som veterinärer eller specialister på sömnmedicin om de fortsätter att uppleva svårigheter med sina sovarrangemang. Dessa experter kan erbjuda skräddarsydda lösningar baserade på individuella omständigheter och specifika hälsoproblem relaterade till både människor och deras djurkompisar.

Att hitta balans i våra relationer med våra husdjur är viktigt inte bara för att stärka banden utan också för att säkerställa optimal hälsa för alla inblandade parter. Genom att ta hänsyn till olika faktorer som påverkar sömnkvaliteten - inklusive sängstorlek, rutiner och potentiella risker förknippade med samsovning med barn eller personer som lider av vissa medicinska tillstånd - kan vi arbeta tillsammans för att skapa harmoniska miljöer där alla känner sig bekväma och trygga medan de vilar fridfullt bredvid varandra varje kväll.

Vanliga frågor om att sova med husdjur

Är det hälsosamt att sova med sina husdjur?

Det beror på individuella omständigheter, men djurägare bör ta hänsyn till allergier, astma och djurets beteende innan de börjar mysa med sina lurviga vänner.

Ska du låta husdjur sova i din säng?

Personliga preferenser och potentiella risker bör vägas in, inklusive allergier, astma, sömnstörningar och husdjurens beteende.

Hur många procent av befolkningen sover med sina husdjur?

Enligt American Pet Products Association delar ca 62% av små hundägare, 41% av medelstora hundägare, 32% av stora hundägare och 62% av kattägare sina sängar med sina husdjur.

Slutsats

Attsova med husdjur kan vara ett tveeggat svärd, som ger komfort och sällskap men också innebär potentiella risker för både människor och djur.

Att dela säng med en lurvig vän kan visserligen lindra ångest och sömnlöshet, men det kan också leda till störd sömn och hälsoproblem som allergier och astma.

Det är viktigt att ta hänsyn till faktorer som husdjurets beteende, sömnmönster och hälsotillstånd innan man bestämmer sig för att samsova. Lådträning kan vara en bra lösning för oroliga husdjur, och genom att justera rutinerna kan man skapa en harmonisk sovmiljö för alla.

I slutändan är beslutet att sova med husdjur ett personligt beslut som bör fattas efter noggrant övervägande av alla inblandade faktorer.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare