Sova med öppna ögon

Last updated:

Published:

Att sova med öppna ögon, även känt som nattlig lagoftalmos, är ett tillstånd som drabbar många individer och kan ha betydande konsekvenser för det allmänna välbefinnandet. Detta fascinerande fenomen väcker frågor om dess orsaker, potentiella risker i samband med långvarig exponering och sambandet mellan parasomnier och denna sömnstörning.

I detta omfattande blogginlägg kommer vi att fördjupa oss i de olika faktorer som bidrar till nattlig lagoftalmos, t.ex. problem med ögonlocken, störningar i ansiktsnerven och autoimmuna sjukdomar. Vi kommer också att undersöka sambandet mellan onormal hjärnaktivitet hos personer som lider av parasomni och sömn med öppna ögon.

Dessutom kommer vi att diskutera hur en ögonspecialist spelar en avgörande roll för att diagnostisera nattlig lagoftalmos genom att utvärdera specifika faktorer under en undersökning. Slutligen får du lära dig om behandlingsalternativ, inklusive ögonvårdsrutiner nattetid, strategier för att hantera torra eller irriterade ögon dagtid på grund av ofullständig slutning av ögonlocken under sömnen, miljöjusteringar för att förbättra sömnkvaliteten samt kirurgiska ingrepp som kan övervägas för mer allvarliga fall av detta tillstånd.

sover-med-öppna-ögon

Förståelse av nattlig lagoftalmos

Nocturnal lagophthalmos, eller att sova med öppna ögon, är ett tillstånd där ögonlocken inte sluter sig helt under sömnen, vilket leder till dålig syn och till och med fullständig synförlust om det inte behandlas.

Orsaker till nattlig lagoftalmos

 • Onormala ögonlock: Ektropion eller entropion kan göra att ögonen inte sluter sig helt när du sover.
 • Störningar i ansiktsnerven: Bells pares eller andra förlamningstillstånd i ansiktet kan påverka din förmåga att hålla ögonen stängda på natten.
 • Autoimmuna sjukdomar: Sjögrens syndrom kan leda till torra ögon och svårigheter att hålla dem stängda under sömnen.
 • Livsstilsfaktorer: Hög alkoholkonsumtion eller användning av sömntabletter kan bidra till detta problem genom att musklerna runt ögonområdet slappnar av för mycket.
 • Andra faktorer kan också orsaka nattlig lagoftalmos.

Sambandet mellan ålder och nattlig lagoftalmos

Åldrande spelar en viktig roll i utvecklingen av detta tillstånd eftersom huden förlorar sin elasticitet, vilket gör det svårare för de övre och nedre ögonlocken att hålla tätt under hela natten. Dessutom är äldre vuxna mer benägna att drabbas av torra ögon-syndrom, vilket kan förvärra symtomen på nattlig lagoftalmos.

Det är viktigt att konsultera en ögonläkare om du misstänker att du eller någon i din närhet sover med öppna ögon. Tidig diagnos och behandling kan hjälpa till att förebygga potentiella problem som torra ögon, ögonirritation, dimsyn eller till och med total blindhet.

Symtom och effekter på sömnkvaliteten

Långvarig försummelse av nattlig lagoftalmos, ett tillstånd där man sover med ögonen öppna, kan leda till allvarliga synproblem.

Personer som upplever parasomnier som sömngång kan ha nattlig lagophthalmos på grund av onormal hjärnaktivitet under specifika stadier av deras sömncykel, vilket påverkar deras övergripande sömnkvalitet.

Vanliga symtom i samband med sömn med öppna ögon

 • Torra ögon: Avsaknad av slutna ögonlock kan orsaka torrhet i ögonytan, vilket leder till obehag och irritation. [källa]
 • Irriterade ögon: Ögon som exponeras under sömnen är mer mottagliga för dammpartiklar eller allergener i luften som kan orsaka inflammation och rodnad.
 • Suddig syn: Att sova utan att stänga ögonlocken helt kan leda till suddig syn när man vaknar på grund av otillräcklig smörjning av ögats yta under natten.
 • Känslighet för starkt ljus: Nattlig lagoftalmos kan göra det svårt att anpassa sig till starkt ljus efter uppvaknandet eftersom ögonen varit helt eller delvis öppna under natten.

Hur det påverkar ens allmänna välbefinnande

Konsekvenserna av att inte ta itu med nattlig lagoftalmos är mer än bara dålig vila; detta tillstånd innebär också risker för långsiktiga ögonhälsoproblem som t.ex:

 1. Syndromet torra ögon: Kronisk torrhet som orsakas av att sova med öppna ögon ökar känsligheten för att utveckla torra ögon-syndrom, ett tillstånd som kan leda till allvarligt obehag och till och med permanent synförlust om det inte behandlas. [källa]
 2. Ögonexponering Keratopati: Långvarig exponering av ögats yta under sömnen ökar risken för att utveckla nötningar eller sår på hornhinnan, vilket kan leda till ärrbildning och irreversibel synnedsättning. [källa]

För att bibehålla optimal ögonhälsa och säkerställa god sömnkvalitet är det viktigt att behandla nattlig lagoftalmos så snart symptomen uppträder.

Kontakta en ögonläkare för korrekt diagnos och behandlingsalternativ som är skräddarsydda specifikt för dina behov.

Diagnos av nattlig lagoftalmus

Korrekt diagnos är avgörande för att förhindra långsiktiga komplikationer i samband med nattlig lagoftalmos.

En ögonspecialist undersöker patientens ögon på avstånd och diskuterar symptomen tillsammans med eventuella predisponerande tillstånd och familjehistoria som är relaterade till detta problem för en korrekt diagnos med hjälp av tekniker som spaltlampsundersökning.

Steg för att diagnostisera nattlig lagoftalmos

 1. Utvärdering av symtom: Läkaren kommer att fråga om dina sömnvanor, inklusive om du har märkt att dina ögon är öppna under sömnen eller om någon annan har observerat det.
 2. Fastställande av bakomliggande orsaker: Din läkare kan undersöka potentiella faktorer som orsakar nattlig lagoftalmos genom att gå igenom din sjukdomshistoria och undersöka dina ögonlock noggrant.
 3. Okulär undersökning: En omfattande ögonundersökning, inklusive undersökning med spaltlampa, ger läkaren möjlighet att noggrant inspektera både yttre och inre strukturer i ögat.

Vikten av tidig upptäckt

Att upptäcka nattlig lagoftalmos vid dess debut är avgörande för att minska de potentiella riskerna med att sova med ögonen helt eller delvis öppna.

Tidiga insatser förebygger inte bara obehag som orsakas av torra eller irriterade ögon utan skyddar också mot allvarligare komplikationer som keratopati och potentiell synförlust.

Regelbundna ögonundersökningar spelar en viktig roll för att upptäcka eventuella problem med ögonlocken och möjliggöra behandling i rätt tid för att säkerställa optimal ögonhälsa.

Det är absolut nödvändigt att uppsöka en ögonläkare om du tror att du lider av nattlig lagoftalmos.

Behandlingsalternativ för sömn med öppna ögon

Låt inte nattlig lagophthalmos hålla dig vaken på nätterna - här är några behandlingsalternativ som hjälper dig att sova gott med helt slutna ögon.

Icke-kirurgiska behandlingsalternativ

 • Salvor och droppar för ögonen: Håll ögonen smorda och friska med salvor för natten eller droppar för dagen.
 • Antibiotisk salva: Minska inflammationen och få ögonlocken att sluta sig genom att applicera antibiotisk salva före sänggåendet.
 • Ögonlockstejp eller självhäftande remsor: Håll försiktigt de övre ögonlocken stängda med självhäftande remsor som är avsedda för nattbruk.
 • Upprätthåll rätt luftfuktighet: Använd en luftfuktare för att hålla inomhusluften fuktig och lindra torrhet som orsakas av att sova med öppna ögon.

Tips för att skapa en bekväm sovmiljö

Gör några enkla justeringar av din sovmiljö för att främja bättre ögonhälsa och en mer vilsam natts sömn.

 1. Skapa en optimal rumstemperatur mellan 15-19°C (60-67°F) för att minska ögonirritation och främja bättre sömnkvalitet.
 2. Använd ett mysigt, luftigt ögonskydd för att se till att ögonen hålls stängda när du sover.
 3. Undvik att använda elektroniska apparater före sänggåendet för att minska exponeringen för starkt ljus som kan störa ögonlockens slutning.
 4. Slappna av ögonlocksmusklerna med varma bad eller ögonmasker före sänggåendet så att de sluter sig bättre under sömnen.

Om icke-kirurgiska behandlingar inte ger tillräcklig lindring bör du rådgöra med en ögonspecialist om avancerade behandlingsalternativ som ögonlocksstramande kirurgi eller externa ögonlocksvikter.

Kirurgiska ingrepp och avancerade behandlingar

I vissa fall kan ett kirurgiskt ingrepp anses nödvändigt om konservativa metoder inte räcker för att helt lösa problemet med nattlig lagoftalmos eller om patienterna fortsätter att uppleva symtom trots att de har provat olika behandlingsalternativ under en längre tid. Procedurer som ögonlocksstramande kirurgi och viktplacering av det yttre ögonlocket kan hjälpa till att lösa problemet.

Indikationer för kirurgiska ingrepp

 • Ihållande torra ögon eller irriterade ögon som inte svarar på icke-kirurgiska behandlingar som ögondroppar eller salvor.
 • Svåra fall av nattlig lagoftalmos som leder till suddig syn, hornhinneskador eller till och med fullständig synförlust.
 • Underliggande medicinska tillstånd som förlamning av ansiktsnerven som kräver mer invasiva ingrepp för att återställa ögonlockets funktion.

Typer av operationer för att behandla nattlig lagoftalmos

 1. Operation för att strama åt ögonlocken: Ingreppet kallas även blefaroplastik och innebär att överflödig hud och muskler avlägsnas från de övre och nedre ögonlocken. Det bidrar till att förbättra ögonlockens förmåga att sluta sig helt under sömnen genom att dra åt slappa vävnader runt dem. Detta minskar risken för keratopati vid exponering av ögonen samtidigt som det allmänna utseendet förbättras.
 2. Tarsorrhaphy: En tillfällig lösning där en liten del av de övre och undre ögonfransarna sys ihop nära deras yttre hörn. Detta skapar en partiell tillslutning som skyddar hornhinnan från överdriven uttorkning på natten men ändå tillåter viss ljuskänsla när man är vaken.
 3. Placering av vikt i yttre ögonlocket: En liten guld- eller platinavikt implanteras i det övre ögonlocket, vilket ger extra kraft för att hålla ögonen stängda under sömnen. Detta alternativ övervägs ofta för patienter med förlamning av ansiktsnerven som inte kan sluta ögonen helt på grund av muskelsvaghet.

För att effektivt behandla nattlig lagoftalmos krävs en heltäckande strategi som tar itu med både symtomen och de bakomliggande orsakerna. Kirurgiska ingrepp kan ge varaktig lindring för dem som upplever ihållande problem trots att de provat konservativa behandlingsalternativ. Det är viktigt att konsultera en erfaren ögonläkare om du misstänker att du lider av detta tillstånd.

Förebyggande av komplikationer vid nattlig lagoftalmos

Regelbundna ögonundersökningar är avgörande för att bibehålla optimal ögonhälsa och god sömnkvalitet.

Vikten av regelbundna ögonkontroller

Genom att planera in regelbundna ögonkontroller kan man tidigt upptäcka nattlig lagoftalmos och förhindra långsiktiga komplikationer som kronisk torrhet eller suddig syn.

Långsiktiga effekter på den allmänna hälsan

 • Torra ögon: Tårar avdunstar snabbt, vilket leder till obehag och potentiella skador.
 • Irriterade ögon: Exp onerad hornhinneyta orsakar irritation och potentiella infektioner.
 • Suddig syn: Långvarig exponering skadar känsliga celler som ansvarar för klar syn.
 • Synförlust: Odiagnostiserad eller obehandlad nattlig lagoftalmos kan leda till irreversibla skador och total synförlust.

Förebyggande åtgärder som att använda ögondroppar, bära ögonmask och ha en bekväm sovmiljö kan minimera risken för komplikationer. Diskutera eventuella problem med din optiker vid regelbundna kontroller.

Är det bra att sova med öppna ögon?

Nej, det är inte rekommenderat att sova med öppna ögon eftersom det kan orsaka torrhet, irritation och potentiella skador på hornhinnan. Detta tillstånd kallas nattlig lagoftalmos, vilket kan påverka sömnkvaliteten och det allmänna välbefinnandet negativt.

Vad betyder det när någon sover med öppna ögon?

Att sova med ögonen öppna tyder på ett tillstånd som kallas nattlig lagoftalmos. Det uppstår på grund av olika faktorer, t.ex. problem med ögonlocken, störningar i ansiktsnerven eller autoimmuna sjukdomar. Om ögonlocken inte kan stängas helt under sömnen kan det orsaka obehag i ögonen och påverka sömnhygienen.

Varför sover min dotter med öppna ögon?

Din dotter kan uppleva nattlig lagoftalmos som orsakas av faktorer som genetisk predisposition eller underliggande medicinska tillstånd. Rådfråga en ögonspecialist för korrekt utvärdering och diagnos för att fastställa lämpliga behandlingsalternativ.

Blinkar du i sömnen om du sover med öppna ögon?

Om du lider av nattlig lagoftalmos kan blinkningarna under sömnen vara begränsade eller helt utebli. Denna brist på blinkningar bidrar till torrhet och irritation i ögonen som ofta följer med detta tillstånd. En grundlig undersökning av en ögonspecialist är nödvändig för korrekt behandling.

Slutsats

Att sova med öppna ögon kan påverka sömnkvaliteten och det allmänna välbefinnandet negativt, särskilt för personer med nattlig lagoftalmos, ett tillstånd som orsakas av olika faktorer som problem med ögonlocken eller ansiktsnervstörningar.

Samexisterande tillstånd som parasomnier bör identifieras och utvärderas av en ögonspecialist genom spaltlampsundersökningar, med behandlingsalternativ som inkluderar ögonvårdsrutiner nattetid, strategier för daghantering och miljöjusteringar för bättre sömnkvalitet.

I vissa fall kan det vara nödvändigt med kirurgiska ingrepp som att dra åt ögonlocken, men med rätt diagnos och behandling kan individer förbättra sin sömnkvalitet och undvika risker som är förknippade med långvarig exponering av ögonen under natten.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare