Utforska de bästa och sämsta städerna för sömn i USA

Published:

För att få en inblick i de bästa och sämsta städerna för sömn i USA är det viktigt att tänka på hur en mängd olika faktorer kan påverka vår vilokvalitet. Allt från geografiska särdrag till ljus- och bullerföroreningar påverkar hur väl vi vilar på natten.

I det här blogginlägget får du veta varför städer som Seattle ligger i topp när det gäller att främja hälsosamma sömnscheman, medan andra inte gör det. Vi kommer att undersöka hur olika miljöer - från livliga metropoler som New York och Memphis till lugnare platser som Texas, San Diego och Colorado Springs - antingen kan förbättra eller störa din nattsömn.

Vi kommer också att diskutera praktiska åtgärder för att förbättra nattrutinerna oavsett var du bor. Detta inkluderar strategier för att hantera ljusexponering med mörkläggningsgardiner eller använda apparater för vitt brus för att överrösta störande ljud. Dessutom kommer vi att beröra hälsoeffekterna av dålig kvalitet eller otillräcklig längd på sömnen, vilket kan vara skadligt om det förbises.

Så oavsett om du vill flytta eller bara är nyfiken på hur din stad rankas när det gäller att främja en gynnsam miljö för vilsam sömn, håll ögonen öppna när vi navigerar genom de bästa och värsta städerna för sömn över hela Amerika.

bästa-och-värsta-städer-för-sömn

Tillståndet för sömn i amerikanska städer

Att förstå hur det står till med sömnen i olika amerikanska städer är en komplex fråga, med många faktorer som spelar in. En omfattande studie av U.S. News & World Report's 360 Reviews har gett några spännande insikter i denna fråga och identifierat mönster och likheter mellan befolkningens sömnvanor och andra hälsoindikatorer som typ 2-diabetes, luftkvalitet, ljusföroreningar, levnadskostnader, stressfaktorer, arbetsåtaganden och pendlingstider.

Faktorer som påverkar sömnen i olika städer

Olika städer har unika egenskaper som antingen kan främja eller hindra goda sömnvanor bland invånarna. Till exempel kan stadsområden med höga bullernivåer göra det svårare för människor att somna eller somna hela natten. Omvänt kan områden med lägre brottslighet ge upphov till en känsla av trygghet och säkerhet som kan leda till förbättrad sömn.

Luftkvaliteten spelar också en viktig roll för att främja god sömnhygien - renare luft gör det lättare att andas under sömnen medan förorenade miljöer kan orsaka andningsbesvär som stör den sunda vilan. [källa]

Geografiska särdrags inverkan på sömn

Naturens inflytande på vårt välbefinnande kan inte överskattas; geografiska egenskaper som omger oss påverkar också vår förmåga att uppnå djup vilsam sömn. Regioner som omges av vattendrag eller frodig grönska rapporterar ofta högre tillfredsställelse med sina nattliga rutiner jämfört med dem som bor mitt i betongdjungler utan några naturliga element. [källa]

Förutom dessa fysiska aspekter påverkar höjden också ens förmåga att få tillräckligt med sömn på grund av dess direkta effekt på syrenivåerna i kroppen, vilket indirekt påverkar den allmänna komforten under vilotimmarna. [källa]

Utöver miljöfaktorer kan ekonomiska bekymmer som beror på höga levnadskostnader i vissa regioner lägga till ytterligare ett lager av stress som stör människors förmåga att upprätthålla regelbundna hälsosamma läggtider, vilket ytterligare belyser komplexiteten i denna fråga. [källa]

Bästa städerna för sömn

Att få tillräckligt med vilsam sömn är en viktig del för att bibehålla god hälsa och välbefinnande. Visste du att din bostadsort kan spela en viktig roll för kvaliteten på din sömn? Vissa städer i USA har uppmärksammats för att de främjar hälsosamma sömnvanor bland sina invånare.

Varför Seattle är en fantastisk stad för sömn

Seattles lugna naturskönhet i kombination med det tempererade klimatet gör staden till en idealisk destination för vilsam sömn. Det milda klimatet bidrar också till att upprätthålla en optimal rumstemperatur, vilket är avgörande för högkvalitativ vila.

Andra topprankade städer för hälsosam sömn

 • Philadelphia: Philadelphia är känt som "City of Brotherly Love" och dess engagemang för folkhälsoinitiativ har lett till förbättrade sömnmönster bland invånarna.
 • Miami: Trots sitt livliga nattliv främjar Miami överraskande nog goda sömnvanor bland sina invånare tack vare varma temperaturer under hela året.
 • Detroit: Satsningar på stadsförnyelse har lett till förbättrade levnadsförhållanden i Detroit, vilket bidrar positivt till att förbättra medborgarnas livskvalitet, inklusive deras förmåga att uppnå sund sömn.

Dessa städer erbjuder olika faktorer som bidrar till att skapa en miljö som uppmuntrar till vilsamma nätter, från gynnsamma väderförhållanden och grönområden som minskar stressnivåerna till samhällsomfattande hälsoprogram med fokus på fysisk aktivitet, kost och mental hälsa. Tillgång till CBD-oljeprodukter som Cibdol kan också hjälpa till att slappna av före sänggåendet, vilket i slutändan leder till en hälsosammare livsstil och bättre sömn varje natt.

Naturligtvis är inte alla lyckligt lottade att bo i någon av dessa topprankade städer. Det är viktigt att människor vidtar åtgärder för att garantera att de får den nödvändiga mängden överlägsen sömn, oavsett deras geografiska läge. Håll utkik efter fler tips och tricks.

Värsta städerna för sömn

Vissa städer är perfekta för att sova ut, medan andra är en mardröm när det gäller att få en god natts sömn. Tyvärr hör städer som Portland, Oakland, Pittsburgh, Fresno, Bakersfield, Detroit och Las Vegas till den senare kategorin. Invånarna i dessa städer upplever en rad svårigheter som gör det svårt att få den sömn de behöver.

Miljöutmaningar

En av de största utmaningarna för dessa städer är miljöfaktorer som stör sömnen. Höga bullernivåer från fordon och industrier kan göra det svårt att somna eller behålla sömnen. Dålig luftkvalitet på grund av föroreningar kan också påverka andningshälsan och störa sömnmönstren. Det är inte konstigt att människor i dessa städer vänder och vrider på sig hela nätterna.

Socioekonomiska frågor

Levnadsomkostnader kan påverka sömnen negativt och förvärra de socioekonomiska problem som redan finns. Höga levnadskostnader ökar stressen, vilket påverkar människors förmåga att få tillräckligt med sömn. Pressen att uppfylla arbetsåtaganden och långa pendlingstider bidrar ytterligare till otillräcklig vila. Det är en ond cirkel som är svår att bryta.

Utmaningar på hög höjd

Städer som ligger på högre höjder, som Denver, innebär unika utmaningar när det gäller att få en god sömn. Enligt forskning kan boende på hög höjd leda till andningsstörningar under sömnen (även känt som "sömnapné"), vilket resulterar i fragmenterad och mindre uppfriskande sömn. Detta beror på att de lägre syrenivåerna på högre höjder kan göra det svårt att upprätthålla en regelbunden andningsrytm under sömnen - vilket inte bara leder till oroliga nätter utan även till potentiella långsiktiga hälsoproblem om de inte åtgärdas.

För att förbättra sömnkvaliteten i dessa städer måste man ta itu med dessa problem både på individnivå genom att införa bättre rutiner vid läggdags och på samhällsnivå genom att genomföra åtgärder som syftar till att förbättra de allmänna levnadsvillkoren i dessa stadsområden - oavsett om det innebär att minska bullerstörningar eller att ta itu med trycket på levnadskostnaderna på ett direkt sätt.

Förbättra din nattrutin med dessa enkla steg

Att skapa ett konsekvent sömnschema är nyckeln till att optimera din nattrutin för kvalitativ vila. Sleep Foundation har några utmärkta rekommendationer för att förbättra kvaliteten på din vila.

Håll fast vid en regelbunden läggtid och väckningstid

Att upprätthålla ett konsekvent sömnschema är avgörande för att skapa en regelbunden dygnsrytm. Denna inre kroppsklocka reglerar vår sömn- och vakenhetscykel och hjälper oss att känna oss alerta under dagen och sömniga på natten. Genom att gå till sängs och vakna vid samma tid varje dag kan vi träna våra kroppar att följa denna naturliga rytm mer noggrant.

En studie som publicerades i Sleep Medicine Reviews visade att oregelbundna sömnmönster var förknippade med sämre skolresultat och fördröjd dygnsrytm. Så oavsett om du är morgonpigg eller nattuggla är det viktigt att vara konsekvent.

Kontrollera temperaturen i din sovmiljö

Temperaturen i din sovmiljö kan ha stor betydelse för hur bra du snoozar. De flesta människor har lättare att somna i svalare miljöer eftersom det hjälper till att sänka kroppstemperaturen, vilket är en förutsättning för att man ska kunna somna.

 • Fläktar: En enkel fläkt kan hjälpa till att cirkulera luften i rummet, så att det känns svalare än det faktiskt är.
 • Luftkonditioneringsapparater: Om din budget tillåter kan det vara bra att investera i en luftkonditionering, särskilt under de varmare månaderna när temperaturen stiger högt.
 • Kylande madrasskuddar: Du kan också överväga att köpa kylande bäddmadrasser, som är utformade för att absorbera värme från kroppen och ge en behagligt sval yta att ligga på.

Utöver dessa steg bör du se till att du får minst sju timmars sömn per natt, helst med hjälp av en tracker för att hantera din sömncykel effektivt, oavsett var du bor. Det finns flera appar tillgängliga, som Sleep Cycle, Pillow, etc., som spårar varaktighet och kvalitet och ger insikter om vad som kan störa din vilsamma sömn.

Hantering av ljusexponering och bullerstörningar

Vill du sova som en bebis? Då måste du hantera de två viktigaste faktorerna som kan störa din sömn: ljusexponering och bullerstörningar. Så här gör du:

Hur effektivt mörkläggningsgardiner minskar exponeringen för ljus

Ljus kan störa din inre kroppsklocka och göra det svårare att somna. Investera därför i mörkläggningsgardiner för sovrumsfönstren. Dessa specialdesignade gardiner blockerar nästan allt utomhusljus och skapar en idealisk mörk miljö för sömn, även under dagsljus eller under starka stadsljus. Effektiviteten hos mörkläggningsgardiner har blivit allmänt erkänd bland sömnexperter. [källa]

Betydelsen av apparater för vitt brus för att överrösta störande ljud

Bullerstörningar är ett annat vanligt hinder för god sömn. En ljudmaskin eller app som spelar upp vitt brus kan vara ett värdefullt verktyg i sådana fall. Vitt brus maskerar störande ljud med ett jämnt omgivande ljud som lugnar hjärnan och främjar avslappning. Du hittar massor av alternativ tillgängliga online till olika priser beroende på funktioner som volymkontroll, timerinställningar etc. [källa]

Tips för att minska ljus- och bullerstörningar:

 • Ha ett sovrum fritt från apparater: Håll smartphones, bärbara datorer och surfplattor borta från din sovplats för att undvika blått ljus sent på kvällen, vilket kan störa melatoninproduktionen, ett viktigt hormon för en hälsosam sömncykel. [källa]
 • Skapa en avkopplande atmosfär: Använd dämpad belysning, mjuk musik och avkopplande dofter för att skapa en atmosfär som gör det lättare att varva ner i slutet av dagen och få en bättre natts sömn.
 • Införliva naturliga element: Lägg till inomhusväxter och naturliga tyger i din rumsinredning för att skapa en känsla av lugn och ro, vilket bidrar till att minska stressnivåerna och förbättra den allmänna livskvaliteten, inklusive sömnen.

Att hantera både ljusexponering och bullerstörningar är avgörande för att uppnå optimala sömnförhållanden, oavsett var du bor. Att vidta åtgärder för att kontrollera dessa aspekter kommer utan tvekan att leda till mer uppfriskande och föryngrande nätter framöver.

Hälsokonsekvenser av dålig sömnkvalitet eller otillräcklig sömnlängd

Otillräcklig vila kan få allvarliga konsekvenser för våra kognitiva funktioner och vårt allmänna fysiska välbefinnande.

Direkt påverkan av otillräcklig vila på organens funktion

Vårt hjärta, vår hjärna och andra vitala organ påverkas direkt av otillräcklig vila. När vi inte får tillräckligt med kvalitetssömn kan dessa organ inte utföra sina funktioner optimalt. Sleep Foundation konstaterar att långa perioder av otillräcklig vila kan få en rad olika konsekvenser, bland annat hjärt- och kärlproblem, njurproblem, högt blodtryck, diabetes och cerebrovaskulära olyckor.

Dålig eller otillräcklig sömn påverkar också vår mentala hälsa och orsakar humörsvängningar, depression, ångeststörningar och leder till och med till en ökad risk för självmord. National Institute of Mental Health (NIMH) har kopplat kronisk sömnlöshet till egentlig depression, bipolär sjukdom, ADHD, schizofreni och andra psykiatriska sjukdomar.

Vikten av att prioritera tillräcklig varaktighet framför korta perioder av intensiv aktivitet

I dagens snabba värld, där produktivitet ofta värderas högre än allt annat, är det lätt att falla i fällan och tro att mindre sömn ger oss mer tid att utföra våra uppgifter. I motsats till vad många tror är det faktiskt mer fördelaktigt att få tillräckligt med sömn än att försöka hinna med extra uppgifter genom att skära ner på vilan. Att sova minst sju timmar per natt är avgörande för att skapa en konsekvent dygnsrytm, vilket bidrar till bättre produktivitet under de vakna timmarna, samt förbättrad fysisk och psykisk hälsa, enligt en studie som publicerades i Journal of the National Sleep Foundation.

 • Håll regelbundna tider för sänggående och uppvaknande: Detta hjälper till att reglera din kropps inre klocka och kan hjälpa dig att somna och somna hela natten.
 • Undvik koffein nära läggdags: Koffein kan störa din förmåga att somna, så undvik kaffe, te, choklad, läsk och energidrycker på sen eftermiddag eller kväll, beroende på hur känslig du är för effekterna av koffein, säger Mayo Clinic.
 • Skapa en rogivande miljö: Det kan handla om att använda mörkläggningsgardiner, öronproppar, en maskin för vitt brus, en luftfuktare, en fläkt eller något annat som gör att ditt sovrum bidrar till en god natts sömn. Det är viktigt att hantera ljusexponering, särskilt före sänggåendet, eftersom det har visat sig påverka vår inre kroppsklocka och därmed störa normala mönster.
 • Livsstilsförändringar: Att äta nyttigare mat, motionera regelbundet och minska stressnivåerna genom aktiviteter som yoga, meditation och mindfulness-tekniker kan också förbättra kvaliteten och längden på nattsömnen avsevärt, enligt rapporter från Harvard Medical School Division of Sleep Medicine.

Vanliga frågor om de bästa och sämsta städerna för sömn

Vilken är den bästa staden för sömn?

Seattle är den bästa staden för sömn i USA, tack vare sitt svala klimat och sin progressiva hälsopolitik.

Vilka städer sover mest?

Colorado Springs, Boise och Portland rapporterar de högsta genomsnittliga sömntimmarna enligt CDC.

I vilka städer sover man minst?

Storstadsområden som New York City, Los Angeles och Houston har ofta kortare genomsnittlig sovtid, enligt studier.

Vilken är den stad i världen som har störst sömnbrist?

Tokyo i Japan har denna olyckliga titel enligt en global studie från SleepScore Labs.

Letar du efter en god natts sömn? Överväg att prova CBD-produkter eller andra sömnhjälpmedel från välrenommerade varumärken och företag. Personliga erfarenheter och anekdoter kan också ge värdefulla insikter.

Slutsats

Upptäck de bästa och sämsta städerna för sömn i USA, och lär dig hur du kan förbättra din sömnkvalitet oavsett var du bor.

Faktorer som geografi, buller och ljus kan påverka vår sömn, men genom att följa ett regelbundet sömnschema, använda verktyg för temperaturreglering och investera i mörkläggningsgardiner eller maskiner för vitt brus kan vi sova bättre.

Visste du att sömn är avgörande för vår fysiska och mentala hälsa? Det är sant, och det är därför det är viktigt att prioritera våra sömnvanor.

 • Geografi: Att bo i en stad med höga nivåer av luftföroreningar kan störa vår sömn, så överväg att investera i en luftrenare.
 • Buller: Om du bor i ett bullrigt område kan du använda öronproppar eller en maskin med vitt brus för att stänga ute ljud.
 • Ljus: Om du utsätts för starkt ljus före sänggåendet kan det bli svårare att somna, så använd mörkläggningsgardiner eller en sovmask.

Kom ihåg att god sömn är avgörande för vårt allmänna välbefinnande, så tveka inte att göra förändringar i din sömnmiljö för att förbättra din sömnkvalitet.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare