Hur får man mer REM-sömn?

Last updated:

Published:

Om du letar efter sätt att maximera din REM-sömn kommer den här guiden att ge insikt i de faktorer som påverkar den och ge praktiska råd för att optimera dess kvalitet. REM-sömn, en period i vår sömncykel som är avgörande för minnesbildning och mental hälsa, kan uppnås med rätt kunskap. I den här omfattande guiden går vi igenom olika faktorer som påverkar REM-sömnen och ger praktiska tips för att förbättra dess kvalitet.

När vi utforskar vikten av REM-sömn kommer vi att diskutera optimal sömnlängd och sömnkonsistens samtidigt som vi lyfter fram användbara verktyg som spårningsappar för bättre vila. Dessutom kommer vi att undersöka hur koffein- och alkoholkonsumtion kan påverka din förmåga att komma in i djupa sömnstadier.

Förutom livsstilsvanor som motion och ljusexponering under dagtid, täcker detta inlägg också effekterna av marijuanabruk på att uppnå tillräcklig REM-sömn. Vi kommer sedan att beskriva strategier för att skapa en avslappnande rutin före sänggåendet med särskild uppmärksamhet på aromaterapitekniker.

Sist men inte minst kan du lära dig hur du skapar en idealisk sovrumsmiljö genom att använda kuddar på ett effektivt sätt och separera arbets- och avkopplingsutrymmen. Slutligen kan du läsa om mediciner som kan påverka din förmåga att få mer REM-sömn så att du kan fatta välgrundade beslut om din hälsa.

hur man får bättre sömn

Betydelsen av REM-sömn

REM-sömn (Rapid Eye Movement) är avgörande för att upprätthålla hjärnans hälsa, känslomässig motståndskraft, inlärning och minnesbehållning.

Under REM-sömnen förlamas musklerna tillfälligt för att förhindra oavsiktliga skador.

Vuxna bör sträva efter att tillbringa 20-25% av sin tid sovande i detta skede.

 • Ökad hjärnaktivitet: REM-sömn innebär ökad hjärnaktivitet på samma sätt som när du är vaken.
 • Drömmar uppstår: De flesta drömmar äger rum under fasen med snabba ögonrörelser.
 • Fördelar för den mentala hälsan: Tillräckliga mängder REM-sömn bidrar till bättre mental hälsa.
 • Stöd för kognitiva funktioner: REM hjälper till att upprätthålla kognitiva funktioner som problemlösningsförmåga och kreativitet samtidigt som minnena konsolideras.

För att säkerställa att du får tillräckligt med vila varje natt är det viktigt att förstå hur olika faktorer kan påverka REM-sömnmönstret.

Här är några tips för att optimera dina livsstilsval:

 • Håll dig till ett sömnschema: Gå till sängs och vakna vid samma tidpunkt varje dag.
 • Förbättra sömnhygienen: Skapa en avslappnande läggdagsrutin och undvik koffein och elektronik före läggdags.
 • Maximera sömntiden: Sikta på att sova 7-9 timmar per natt.
 • Förstå sömncykler: Lär dig mer om de olika sömnstadierna och hur de påverkar din kropp.
 • Behandla sömnstörningar: Sök professionell hjälp om du har svårt att somna eller somna om.

Genom att följa dessa tips kan du öka REM-sömnens varaktighet och förbättra den allmänna sömnkvaliteten, vilket leder till en hälsosammare koppling mellan kropp och själ genom bättre sömnvanor.

Optimal sömnlängd och jämn sömnrytm

Experter menar att en oavbruten sömn på sju till nio timmar per dag är avgörande för fysiskt och psykiskt välbefinnande.

Använda appar för sömnmätning för optimal vila

För bättre sömnkvalitet kan du använda appar för sömnregistrering som RISE eller WHOOP för att övervaka dina sömnmönster och ge insikter baserade på datatrender.

 • Rise: Använder AI-algoritmer för att analysera dina dagliga energinivåer och ge personliga rekommendationer om när du ska gå och lägga dig eller vakna för att maximera REM-sömnens varaktighet.
 • WHOOP: Mäter biometriska datapunkter under natten (t.ex. hjärtfrekvensvariabilitet) för att avgöra hur mycket djup, lätt och REM-sömn du uppnår, vilket ger värdefull feedback om den övergripande sömnkvaliteten.

Om du konsekvent följer dessa optimala tider kan du reglera din inre klocka och säkerställa en korrekt fördelning mellan icke-REM-cykler och REM-faser, vilket leder till bättre kognitiv funktion och känslomässigt välbefinnande under hela dagen.

Koffeinets och alkoholens inverkan på REM-sömn

Koffein och alkohol kan störa din normala sömncykel och påverka kvaliteten på din vila.

Bästa tiden att sluta med koffein

För att optimera sömnkvaliteten bör du avstå från koffein minst sex timmar före sänggåendet.

Alkoholens effekt på REM-sömn

Alkohol kan fördröja eller undertrycka REM-sömnen, vilket leder till lättare och mer fragmentariska sömnmönster.

För att maximera din REM-sömn rekommenderas att du är medveten om när du konsumerar koffein och alkohol.

För mer information, se denna källa.

Användning av marijuana och dess effekt på REM-sömn

Låt inte marijuanabruk störa din REM-sömn, det viktiga återhämtande stadiet som hjälper dig att känna dig utvilad och energisk.

Studier har visat att THC, den aktiva beståndsdelen i marijuana, kan hindra REM-sömn och samtidigt öka djupare NREM-stadier.

 • Undvik att konsumera cannabis nära sänggåendet: Ge din kropp tillräckligt med tid för att bearbeta cannabinoiderna och låta naturliga REM-cykler inträffa.
 • Prova CBD-produkter istället: Överväg att använda CBD-olja, som inte innehåller THC men ändå har lugnande egenskaper.
 • Upprätthåll en balanserad livsstil: Motionera regelbundet under dagtid och undvik överdriven koffeinkonsumtion sent på dagen för att främja hälsosamma sömnmönster.

Att vara uppmärksam på när och hur mycket marijuana du konsumerar kan hjälpa till att bevara tillräckliga mängder av både NREM- och REM-sömn som är nödvändiga för optimal hälsa och välbefinnande.

Motionens roll för att förbättra sömnmönster

Regelbunden motion kan minska stress och ångest, öka produktionen av sömnfrämjande hormoner som melatonin och i slutändan leda till bättre sömnmönster, men man bör undvika att motionera för nära inpå sänggåendet.

Fördelarna med regelbunden motion för sömnen

 • Bättre sömnkvalitet: Aerob träning som promenader, jogging eller simning kan leda till djupare och mer återhämtande sömn.
 • Minskade symtom på sömnlöshet: Måttligt intensiv träning kan hjälpa personer som lider av kronisk sömnlöshet att somna snabbare och somna längre.
 • Ökning av REM-sömnens varaktighet: Människor som ägnar sig åt regelbunden fysisk aktivitet tenderar att uppleva längre perioder av REM-sömn jämfört med dem som är stillasittande.

Att hitta rätt tidpunkt för träning

För att maximera träningens positiva effekter på sömnmönstret är det viktigt att hitta en optimal tidpunkt under dagen då du kan ägna dig åt fysisk aktivitet utan att störa din nattrutin. Morgonträning kan vara perfekt för vissa personer på grund av deras energigivande effekter under hela dagen, medan andra kanske föredrar eftermiddags- eller tidiga kvällspass som ger dem gott om tid att varva ner före sänggåendet. Det är viktigt att lyssna på kroppens signaler och identifiera vad som fungerar bäst för dig, för att garantera att du får tillräckligt med motion varje dag.

Få mer REM-sömn med solljus på morgonen

Exponering för naturligt ljus under dagen reglerar din sömn- och vakenhetscykel, så tillbringa 30-40 minuter utomhus varje morgon för att hjälpa till att reglera melatoninproduktionen.

Fördelar med solljus på morgonen

 • Håll dig alert: Morgonljuset ökar energinivån och gör att du kan fokusera hela dagen.
 • Synkronisera din inre klocka: Att ständigt exponeras för morgonljus gör det lättare att somna på kvällen och vakna utvilad på morgonen.
 • Höjer ditt humör: Solljus stimulerar serotoninproduktionen och förbättrar det allmänna välbefinnandet.

Maximera ljusexponeringen

 1. Rör på dig: Inkludera fysisk aktivitet utomhus i din dagliga rutin för att dra nytta av både motion och exponering för naturligt ljus.
 2. Ät frukost vid ett fönster: Börja dagen med lite solsken medan du avnjuter din måltid för att underlätta matsmältningen och sätta en energisk ton för dagen.
 3. Gör inomhusutrymmen ljusare: Håll gardinerna öppna under dagtid eller använd fullspektrumlampor för att efterlikna dagsljus om du inte kan vara utomhus så mycket.

Dessa enkla vanor förbättrar hormonbalansen, främjar bättre sömnkvalitet och ökar mängden REM-sömn som du upplever varje natt.

Hur blått ljus påverkar din sömn och hormonbalans

Blått ljus från elektroniska apparater kan störa melatoninnivåerna och göra det svårare att somna och hålla sig vaken.

 • Koppla ur före sänggåendet: Stäng av alla skärmar minst två timmar före sänggåendet så att kroppen hinner producera melatonin.
 • Blockera blått ljus: Använd glasögon som blockerar blått ljus eller appar som f.lux eller Night Shift för att justera skärmens färger.
 • Håll dig till ett schema: Regelbundna tider för sömn och vakenhet hjälper till att reglera hormonbalansen för optimala REM-cykler.

Att begränsa intaget av blått ljus på kvällen kan leda till mer balanserade hormoner och bättre sömn.

Skapa en avslappnande rutin före läggdags

En konsekvent och lugnande rutin före läggdags kan hjälpa din kropp att signalera att det är dags att varva ner, vilket gör det lättare för dig att somna och njuta av mer REM-sömn.

 • Aromaterapi: Använd eteriska oljor av lavendel eller kamomill i en diffusor eller i ett varmt bad för att skapa en lugnande atmosfär.
 • Meditation: Förbättra sömnkvaliteten genom att minska stress- och ångestnivåerna med hjälp av mindfulness-meditation.
 • Mjuk stretching: Lossa spänningar i musklerna med lätta stretchövningar, med fokus på områden där du är stressad.
 • Läsa: Koppla av med en bok (helst utan skärmar som avger blått ljus) för att hålla elektroniska apparater borta.

Skapa en miljö som främjar god sömn genom att dämpa belysningen en timme före läggdags och begränsa exponeringen för stimulerande innehåll som actionfyllda filmer eller flöden på sociala medier.

För mer information om fördelarna med doftande healing för vila, se Healthline.

Försök att använda guidade meditationsappar som Headspace eller Calm för att förbättra din sömnkvalitet.

Att ta kontroll över din rutin före läggdags är bara ett steg på vägen mot bättre REM-sömn - se till att ta hänsyn till andra faktorer som nämns i detta inlägg för att säkerställa optimal sömn natt efter natt.

Utforma den perfekta sovrumsmiljön

Din sovplats är avgörande för att du ska få en god natts sömn, så låt oss göra den perfekt.

Kuddar för optimal komfort

Välj kuddar som passar din sovställning och investera i specialkuddar för nacksmärta eller snarkning. Ljuva drömmar garanteras.

Separata utrymmen för arbete och avkoppling

Undvik att arbeta från sängen eller använda elektroniska apparater nära läggdags för att träna hjärnan att associera sovrummet med avkoppling. Håll det mörkt, svalt och fritt från bråte för maximal avkoppling.

 • Städa upp: Ett rent och organiserat rum gör det lättare att hitta lugnet före läggdags.
 • Välj lugnande färger: Skapa en fridfull atmosfär med lugnande färger på väggar, sängkläder och inredning.
 • Aromaterapi: Använd eteriska oljor som lavendel eller kamomill i en diffusor för att främja avslappning och förbättra sömnkvaliteten.

Genom att skapa den perfekta sovrumsmiljön kan du förbereda dig för bättre REM-sömn och ett allmänt förbättrat välbefinnande. Lita på oss, din kropp kommer att tacka dig.

Läkemedel som kan påverka REM-sömn

Var uppmärksam på vissa läkemedel som kan påverka REM-sömnen, t.ex. antidepressiva medel, läkemedel mot kramper, hjärtmediciner och lugnande/hypnotiska substanser, vilket kan leda till störda vilomönster.

 • Antidepressiva läkemedel: SSRI-preparat som fluoxetin (Prozac), sertralin (Zoloft) och paroxetin (Paxil) kan hämma REM-sömnen.
 • Läkemedel mot epilepsi: Läkemedel som används vid behandling av epilepsi, t.ex. fenytoin (Dilantin) och karbamazepin (Tegretol), kan störa normala sömncykler genom att minska tiden för snabba ögonrörelser.
 • Läkemedel för hjärtat: Betablockerare som propranolol som ordineras för hjärtproblem kan påverka kvaliteten på vilan genom att minska den totala sömntiden eller orsaka svårigheter att somna på kvällen.
 • Sedativa/hypnotiska substanser: Bensodiazepiner som diazepam (Valium) och temazepam (Restoril) kan orsaka beroende vid långvarig användning, vilket leder till minskad effektivitet när det gäller att framkalla hälsosamma sömnmönster.

Om du tror att din medicinering kan hindra dig från att sova djupare och nå REM-stadierna ordentligt är det viktigt att du söker råd från en medicinsk expert. Att arbeta med din läkare för att justera doserna eller utforska alternativa behandlingar kan hjälpa dig att maximera sömnkvaliteten och det allmänna välbefinnandet.

Vanliga frågor om hur man får mer sömn

Vill du ha mer REM-sömn? Så här gör du för att få det:

Upprätthåll ett konsekvent sömnschema, minska intaget av koffein och alkohol, motionera regelbundet, hantera ljusexponering, skapa en avslappnande rutin vid läggdags, optimera sovrumsmiljön och rådfråga läkare vid behov.

Varför är din REM-sömn dålig? Oregelbundna sömnmönster, koffein- eller alkoholintag, brist på fysisk aktivitet, exponering för blått ljus, ett obekvämt sovrum eller vissa mediciner kan vara orsaken.

Vad orsakar en ökning av REM-sömn? Att ta igen förlorad REM-sömn, justera medicineringen eller förbättra livsstilsvanor som påverkar sömn- och vakenhetscykeln positivt.

Vill du ha mindre lätt sömn och mer REM-sömn? Håll regelbundna läggtider, undvik koffein och alkohol, motionera dagligen, utsätt dig för naturligt ljus, skapa ett bekvämt sovrum och skapa en avslappnande rutin innan du somnar.

Slutsats

Få mer REM-sömn för bättre hälsa:

Optimera sömnens längd och konsistens, begränsa koffein- och alkoholkonsumtionen, motionera regelbundet, hantera ljusexponering, skapa en avslappnande rutin före sänggåendet och utforma den perfekta sovrumsmiljön kan alla förbättra dina chanser att uppnå kvalitetssömn.

Genom att prioritera din sömnhygien kan du vakna upp utvilad och redo att ta itu med dagen som ligger framför dig!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare