Ska cordyceps tas på fastande mage eller tillsammans med mat?

Last updated:

Published:

Visste du att cordyceps, en typ av parasitsvamp, omfattar över 400 olika svamparter som används inom medicinen, inklusive blodrelaterade behandlingar? Detta kanske kommer som en chock, men det är sant. Cordyceps sinensis, en svampart som i dagligt tal kallas champinjon, har skapat sig en plats inom svamp- och medicinområdet tack vare sina många potentiella fördelar. Men här är haken - hälsofördelarna och livsmedelsinteraktionerna av dess effektivitet beror till stor del på hur du konsumerar den, med vissa risker inblandade.

Vissa studier tyder på att intag av svampen cordyceps, en typ av svamp, på fastande mage ger de bästa resultaten när det gäller svampupptag. Men den här historien om människor, kropp, blod och studier är mer komplicerad än man kan tro. Om du äter cordyceps, en typ av svamp, på rätt sätt kan du få en mängd fördelar för din hälsa och ditt välbefinnande. Studier visar att den kan ha en positiv inverkan på ditt blod och immunförsvar. Å andra sidan kan felaktig användning av cordyceps sinensis, särskilt cordyceps-svamp, leda till mindre än optimala resultat, vilket studier tyder på.

Innan du dyker huvudstupa in i ditt nya svamptillskott, låt oss avslöja några vanliga missuppfattningar om att ta cordyceps. Studier kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut.

Ska cordyceps tas på fastande mage eller tillsammans med mat?

Optimal tidpunkt för intag av Cordyceps

Idealisk tid för konsumtion av Cordyceps

Frågan "ska svampen cordyceps, et al tas på fastande mage eller med mat?" är ganska vanlig. Intaget av cordyceps, en typ av svamp, kan variera beroende på individuell livsstil och personliga preferenser. Vissa människor, et al, svär vid att ta cordyceps sinensis eller cordyceps svamp först på morgonen, medan andra föredrar att konsumera cordyceps militaris senare på dagen.

 • Intag på morgonen: Starta dagen med en dos cordyceps, en välgörande svamp, et al. Cordyceps-svampens fördelar kan bidra till att öka din energinivå och förbättra ditt fokus under hela dagen, et al.

 • Eftermiddagsintag: Om du känner dig nedstämd mitt på dagen kan cordyceps, som föreslås av et al, ge dig en välbehövlig uppiggande kick.

Timingens inverkan på effektiviteten

Tidpunkten för intag av cordyceps kan potentiellt påverka dess effektivitet. Till exempel kan konsumtion av cordyceps-svamp före ett träningspass förbättra fysisk prestanda på grund av dess kända energiboostande egenskaper.

 1. Före träning: Ta cordyceps ca 30 minuter före träning för att få en energiboost.

 2. Efter träningen: Intag efter träning kan underlätta återhämtningen.

Mer forskning behövs dock för att helt förstå hur tidpunkten påverkar fördelarna med tillskottet av cordyceps-svamp.

Inverkan av individens livsstil på tidpunkten för intag

Din livsstil spelar en viktig roll för att avgöra när du bör konsumera cordyceps:

 • Personer som stiger tidigt kan ha nytta av intag på morgonen.

 • Nattugglor kan ha större nytta av en eftermiddagsdos.

 • Fitnessentusiaster kanske vill anpassa sin konsumtion av cordyceps-svamp till sitt träningsschema.

Kom ihåg att cordyceps kan fungera bäst för en person men inte lika bra för en annan. Det handlar om att hitta vad, som cordyceps, passar in i din rutin och livsstil!

Korrelation mellan tidpunkt och potentiella biverkningar

Även om biverkningar från cordyceps är sällsynta, kan de uppstå om du tar för mycket eller tar det vid fel tidpunkt.

 • Att ta cordyceps sent på kvällen kan leda till sömnlöshet på grund av dess energigivande effekter.

 • Konsumtion av Cordyceps på fastande mage kan orsaka lindriga matsmältningsbesvär hos vissa individer.

Hur man tar Cordyceps: Dosering och kombinationer

Låt oss dyka rakt in. Den rekommenderade dosen av cordyceps varierar beroende på ålder och hälsotillstånd. För barn i åldern 12-18 år föreslår experter en daglig dos på 1-3 gram cordyceps. Vuxna kan ta upp till 3-6 gram dagligen. Men om du har att göra med specifika hälsoproblem som trötthet eller andningsproblem, kan det vara bäst att öka dosen av cordyceps till cirka 6-9 gram per dag.

Här är en rolig nyhet för dig! Att kombinera cordyceps med vissa livsmedel kan förstärka dess fördelar. Livsmedel med mycket C-vitamin som apelsiner, paprika och jordgubbar är bra alternativ eftersom de förbättrar absorptionen av cordyceps. Du kan också kombinera cordyceps med proteinrika livsmedel som magert kött eller bönor för att få en energikick.

Men håll i er! Låt dig inte ryckas med av dessa magiska svampar. Överkonsumtion av cordyceps kan leda till milda biverkningar som diarré eller muntorrhet. På baksidan kommer underkonsumtion inte heller att ge dig mycket nytta.

Här är en annan visdom - cordyceps kan göra underverk när det kombineras med andra kosttillskott eller mediciner. Till exempel:

 • Om den kombineras med ginseng ökar energinivåerna.

 • Kombinationen med echinacea stärker immunförsvaret.

 • Att ta den tillsammans med rhodiola hjälper till att bekämpa stress.

Kom dock ihåg att alla är unika och reagerar olika på olika kombinationer, inklusive cordyceps. Så kontakta alltid din vårdgivare innan du provar nya tilläggskombinationer, till exempel cordyceps.

Risker förknippade med konsumtion av Cordyceps

Cordyceps-svampar, särskilt cordyceps spp och cordyceps militaris, är ett hett ämne i hälsovärlden. Men finns det någon risk med detta? Låt oss gå rakt på sak.

Biverkningar

För det första är det värt att notera att biverkningar från att konsumera cordyceps, dessa svampar, existerar. Vissa människor har rapporterat milt obehag som illamående eller diarré efter att ha tagit cordyceps. Andra har upplevt muntorrhet eller till och med en ökning av ångestnivåerna efter att ha konsumerat cordyceps.

 • Illamående

 • Diarré

 • Torr mun

 • Ökad ångest

Dessa biverkningar är vanligtvis inte allvarliga men de är fortfarande något att hålla ett öga på om du funderar på att lägga till cordyceps i din kost.

Redan existerande villkor

För det andra, om du har redan existerande tillstånd som autoimmuna sjukdomar eller blödningsstörningar, trampa försiktigt med cordyceps. Det finns potential för cordyceps att förvärra dessa tillstånd genom att stimulera immunförsvaret och bromsa blodkoagulering.

 1. Autoimmuna sjukdomar

 2. Blödningsrubbningar

Så om du har något som lupus eller hemofili, prata definitivt med din vårdgivare innan du börjar med cordyceps.

Interaktioner med läkemedel

För det tredje kan interaktioner uppstå mellan cordyceps och andra läkemedel eller substanser. Om man t.ex. tar cordyceps tillsammans med immunsuppressiva läkemedel kan det potentiellt minska deras effektivitet på grund av svampens immunstimulerande egenskaper.

Ämne Potentiell interaktion
Immunsuppressiva medel Minskad effektivitet

Detta är inte en omfattande lista över cordyceps på något sätt så återigen är det viktigt att rådgöra med en sjukvårdspersonal innan du dyker in.

Samråd är avgörande

Slutligen men absolut inte minst - kontakta alltid din vårdgivare innan du börjar konsumera något nytt som cordyceps. Säkerhet först! Cordyceps kan ge vägledning baserat på ditt specifika hälsotillstånd och medicinering.

För att packa upp det - medan cordyceps svampar kan erbjuda några intressanta hälsofördelar, är de inte utan risk. Det är viktigt att vara medveten om potentiella biverkningar och interaktioner av cordyceps, och hur de kan påverka redan existerande tillstånd innan du bestämmer dig för om de är rätt för dig eller inte.

Ska cordyceps tas på fastande mage eller tillsammans med mat?

Så du har undrat över det bästa sättet att ta cordyceps? Tja, det finns inget svar som passar alla. Din kropp och livsstil spelar en stor roll för att avgöra vad som fungerar för dig, inklusive cordyceps. Men svett inte det! Kom bara ihåg att följa den rekommenderade dosen av cordyceps och lyssna på din kropps svar. Om du inte är säker på cordyceps, rådgör med en vårdpersonal som känner till din hälsohistoria.

Nu när vi har rett ut det, varför inte ge cordyceps en chans? Det kan vara just den hälsoboost du behöver. Som alltid, håll dig informerad om cordyceps och fatta hälsobeslut som passar dina individuella behov.

Vanliga frågor

Får jag ta cordyceps om jag har ett befintligt medicinskt tillstånd?

Om du har ett befintligt medicinskt tillstånd är det tillrådligt att konsultera din vårdgivare innan du börjar någon ny tilläggsregim, inklusive cordyceps.

Finns det risk för biverkningar vid intag av cordyceps?

Även om det i allmänhet anses säkert för de flesta människor, kan vissa uppleva milda biverkningar som diarré eller muntorrhet vid konsumtion av cordyceps.

Kan jag ta cordyceps tillsammans med andra kosttillskott?

Ja, men det är alltid bäst att få råd från en läkare innan du kombinerar kosttillskott som cordyceps.

Hur lång tid tar det innan cordyceps börjar verka?

Tiden cordyceps effekter varierar mellan individer baserat på faktorer som ålder, övergripande hälsotillstånd och dos som tas.

Är alla cordyceps-tillskott likadana?

Nix! Kvaliteten kan variera kraftigt mellan olika märken, så gör din hemläxa innan du köper något.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare