Blir man trött av cordyceps?

Published:

Cordyceps roll för att öka energin

Har du någonsin undrat varför ophiocordyceps sinensis, även känd som cordyceps svampfördelar, är alla raseri i dessa dagar i kosttillskottsvärlden? Tja, här är en smygtitt. Dessa funky svampar spelar en viktig roll för att bekämpa binjureutmattning och öka dina energinivåer. Hur då? De ökar kroppens ATP-produktion, vilket ger din träningsprestation en rejäl skjuts framåt. I likhet med rhodiola rosea förbättrar de dessutom kroppens stressrespons.

Cordyceps, vare sig det är cordyceps sinensis eller cordyceps militaris, har använts i traditionell kinesisk medicin i århundraden för att bekämpa trötthet och förbättra träningsprestanda. Rhodiola rosea, som ofta konsumeras i kapselform, är ett annat tillskott som är känt för sina potentiella hälsofördelar. Precis som cordyceps kan det förbättra syreutnyttjandet och därmed öka din uthållighet. Så nästa gång du känner dig lite hängig kan du överväga att komplettera med kapslar med cordyceps eller rhodiola rosea. De kanske bara ger dig den boost du behöver!

Men kom ihåg att även om de potentiella hälsofördelarna med dessa bioaktiva beståndsdelar - från att stärka immunförsvaret till att stödja hjärthälsan - är imponerande, är det alltid bäst att rådgöra med en läkare innan du börjar med ett nytt kosttillskott. Detta är avgörande för att förstå eventuella biverkningar och hur tillskottet kan komplettera mediciner som du redan tar. Kontrollera också om tillskottet finns i kapselform för enkelt intag.

Blir man trött av cordyceps?

Undersökning av Cordyceps inverkan på sömn

Förbättrad sömnkvalitet

Har du någonsin haft en natt då sömnlösheten får dig att vända och vrida på dig? Då är du inte ensam. Vissa människor som har lagt till cordyceps, en typ av svamptillskott, i sin kost rapporterar en märkbar förbättring av sin sömnkvalitet. De menar att det är som att ha en "avstängningsknapp" för hjärnan, vilket gör det lättare att försvinna in i drömlandet. De potentiella hälsofördelarna är verkligen värda att notera.

Forskningen inom sömnreglering är inte riktigt redo att backa upp dessa påståenden om REM-sömn och sömnlöshet med hårda fakta ännu. Men tänk på detta - om cordyceps kan hjälpa vissa människor att få en mer vilsam sömn, kan de kanske fungera för dig också?

Påverkan på dygnsrytmen

Här är en annan spännande detalj: Cordyceps kan påverka din dygnsrytm eller sömnreglering. Det är din kropps interna klocka som hanterar vakenhet och sömnlöshet, signalerar när det är dags för REM-sömn, att gå till sängs eller att vakna och skina.

Tänk dig följande scenario: Det är sent på kvällen, men på grund av sömnlöshet och binjureutmattning beter sig din kropp som om det är dags för frukost. Inte så kul, eller hur? Hypotalamus, som ofta kopplas till vakenhet, kan potentiellt återställas av cordyceps för att normalisera dina sömnmönster.

Begränsad forskning om sömnens varaktighet

Å andra sidan finns det inte mycket forskning där ute som direkt kopplar effekterna av cordyceps kapsel till sömnens varaktighet eller början. Så även om vissa användare svär vid fördelarna med denna våg av hälsotrender för en bättre natts sömn, har vi inte några solida vetenskapliga bevis ... ännu.

Det är som att läsa en bok med saknade sidor - du förstår kärnan men förlorar viktiga detaljer. Så innan du börjar äta kapslar med cordyceps-svamp som godis i hopp om att förlänga vakenheten och skörda fördelarna, kom ihåg: Vi behöver mer forskning på detta område.

Potentiella lugnande effekter

Låt oss slutligen diskutera något som kallas adenosinanalog - en komplex term för element som imiterar adenosin, en förening som främjar sömn. Gissa vad? Cordyceps, en typ av svamp, tros innehålla dessa! De är ofta kopplade till lindring av binjureutmattning och reglering av hypotalamus. Så de kan hjälpa dig att vakna upp och känna dig utvilad.

Det innebär att de potentiellt kan ha lugnande effekter som indirekt bidrar till bättre REM-sömn. Tänk på dem som naturens vaggvisa som hjälper dig att varva ner efter en lång dag, minska stress och öka den totala sömntiden. Deras lugnande vågliknande rytm hjälper till att uppnå djupare vila.

Vetenskapliga bevis: Cordyceps och sömnmönster

Sambandet mellan Cordyceps och sömn

Det finns få vetenskapliga studier som direkt kopplar konsumtion av ophiocordyceps sinensis, även känd som cordyceps, till förändrade sömnmönster. Den mesta befintliga forskningen fokuserar mer på energiökning än sömnreglering. Det är som att fokusera på att få upp farten i en bils motor utan att tänka på bromsarna.

Forskning understryker ofta hur ophiocordyceps kan förbättra din totala sömn, inklusive REM-sömn, inte bara dina vakna timmar. Detta kan jämföras med att studera kaffets positiva effekter på produktiviteten, men inte dess inverkan på avslappningen vid sänggåendet.

Djurstudier och bekräftelse på människa

Djurstudier tyder på potentiella lugnande effekter av cordyceps på hypotalamus, vilket påverkar REM-sömnen, men vi behöver bekräftelse på människor. Det som fungerar för din hamster eller för patienter i djurförsök kanske inte fungerar för dig! Dessa studier kan liknas vid att testa ett nytt recept på hundmat på en labrador innan man serverar det till en chihuahua.

Det finns till exempel vissa belägg för att ophiocordyceps har en liknande effekt som rhodiola rosea - en annan växt som är känd för sina adaptogena egenskaper - när det gäller att reglera dygnsrytmen hos möss. Men sist jag kollade var vi inte precis några lurviga djur med morrhår!

Mer forskning behövs

Mer omfattande forskning behövs för att fastställa ett tydligt samband mellan konsumtion av cordyceps sinensis och sömnstörningar eller förändringar i våra vakenhetscykler. Att studera fördelarna med cordyceps-svamp, särskilt i cordyceps-tillskott, och deras inverkan på EEG-mätningar (elektroencefalogram) under sömnen, är som att försöka lösa ett pussel där hälften av bitarna saknas.

EEG-studier skulle kunna ge insikter om svampens effekter på deltavågor (långsamma vågor som förknippas med djupsömn) och neuronal aktivitet under olika sömnstadier, inklusive REM-sömn. Men fram till dess får vi fortsätta att gissa om cordycepsvampar är mer som vaggvisor eller väckarklockor för cellerna i våra nervsystem, och hur de kan påverka stressnivåerna.

Kort sagt, gott folk:

Vi behöver fler humanbaserade studier

Vi behöver EEG-data

Vi behöver en bättre förståelse av Cordyceps Sinensis-svampens effekter på våra deltavågor under REM-sömn, vilket observeras genom EEG.

Och framför allt behöver vi tålamod tills vetenskapen har löst mysteriet med REM-sömn, AR och EEG!

Så nästa gång du funderar över "påverkar cordyceps sömnen eller adenosinets kraft?", kom ihåg att EEG-vetenskapen ännu inte har gett oss ett entydigt svar!

Blir man trött av cordyceps?

Kort sagt, cordyceps får dig inte att känna dig som om du har blivit påkörd av en lastbil. I själva verket är de din sömns bästa vän och fungerar som en kraftförstärkare för dina EEG-mönster. Studier har visat att dessa funky svampar faktiskt kan förbättra dina sömnmönster genom att öka adenosin- och AR-aktiviteten. Så istället för att känna dig helt slut kanske du vaknar upp och känner dig som en miljon dollar.

Men ta inte bara vårt ord för det. Det finns gott om EEG-power och adenosinrelaterade vetenskapliga bevis som stöder denna uppfattning. Forskare har gjort sin hemläxa och funnit att cordyceps kan hjälpa till att reglera sömncyklerna. Det innebär mindre vändningar och vridningar på natten och mer sömn av hög kvalitet.

Så nästa gång du kämpar för att få i dig lite sömn kanske du ska prova cordyceps. Vem vet? Din sömn kanske bara blir bättre, dina EEG-mönster kan stabiliseras, adenosinnivåerna kan balanseras och AR-aktiviteten kan normaliseras. Du kanske hittar dig själv snoozing som en bebis.

Är du redo att prova denna sömnteknik? Gör det då! Ditt drömland väntar på dig, som et al föreslog i sin AR-studie!

VANLIGA FRÅGOR

Blir man trött av cordyceps?

Nope! Tvärtom är uppfattningen att fördelarna med cordyceps-svamp kan hjälpa till att förbättra din sömnkvalitet. Detta kan resultera i en ökning av adenosin, som kan mätas med ett EEG, vilket gör att du känner dig mer uppfriskad under dagen.

Kan jag använda cordyceps som ett naturligt botemedel mot sömnlöshet?

Även om forskning tyder på att cordyceps kan bidra till bättre sömnmönster och potentiellt påverka adenosin och EEG, är det alltid bäst att rådgöra med din vårdgivare innan du börjar med någon ny kosttillskottsregim.

Finns det några biverkningar av att ta cordyceps?

Cordyceps anses generellt vara säkra men som alla sömntillskott kan individuella reaktioner variera. Börja alltid med lägre doser och övervaka din kropps svar, eventuellt genom ett EEG, på adenosinnivåerna.

Var kan jag köpa cordyceps av god kvalitet?

Du kan hitta högkvalitativ cordyceps som kan förbättra din sömn, från välrenommerade hälsobutiker som Cibdol med utsikt över naturliga kosttillskott.

Hur lång tid tar det innan cordyceps påverkar mitt sömnmönster?

Effekten av tillskott av cordyceps-svamp, särskilt cordyceps sinensis, på sömnmönstret varierar från person till person beroende på faktorer som dosering, individuell ämnesomsättning och förekomsten av adenosin. Denna uppfattning är vanligt förekommande bland forskare.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare