Hur mycket d-vitamin bör man ta?

Published:

När vi blir äldre blir det allt viktigare att få i sig tillräckliga mängder vitaminer och mineraler för att må bra. Att ta för mycket av vissa vitaminer, som D-vitamin, kan dock ha skadliga effekter. I denna artikel undersöks hur mycket D-vitamin äldre vuxna behöver, potentiella risker med ett för högt intag av D-vitamin och säkra övre gränser.

 hur mycket d-vitamin bör man ta?

Varför D-vitamin är viktigt när man åldras

D-vitamin spelar en avgörande roll för benhälsan. Det hjälper kroppen att absorbera kalcium för att bibehålla en stark benstomme. Äldre löper större risk att drabbas av D-vitaminbrist, vilket kan leda till svaga, spröda ben och öka risken för frakturer. Att få i sig tillräckligt med D-vitamin från solljus, mat och kosttillskott kan förhindra brist hos äldre.

Forskning tyder också på att D-vitamin kan gynna immunförsvaret, muskelstyrkan, humöret, minnet och kognitionen. Med tanke på D-vitaminets breda roll är det viktigt för äldre vuxnas hälsa att få i sig tillräckligt. Men om man tar för mycket D-vitamin kan det orsaka hyperkalcemi och andra problem.

Hur mycket D-vitamin behöver äldre?

Det rekommenderade dagliga intaget (RDA) för vitamin D är

  • 600 IE dagligen för vuxna upp till 70 års ålder
  • 800 IE för personer över 70 år

När vi åldras blir vår hud mindre effektiv på att producera D-vitamin från solljus. Äldre vuxna kan behöva förlita sig mer på livsmedel och kosttillskott för att tillgodose sitt behov av D-vitamin.

Många äldre får inte i sig tillräckligt med D-vitamin enbart genom kosten. Bra livsmedelskällor är fet fisk, äggulor, berikad mjölk och juice. Kosttillskott kan hjälpa till att fylla gapet.

Vilka är tecknen på D-vitaminbrist?

Låg D-vitaminhalt orsakar svaga och smärtsamma ben. Andra symptom på D-vitaminbrist är t.ex:

  • Muskelsvaghet
  • Humörförändringar, t.ex. depression
  • Nedsatt immunförsvar
  • Håravfall
  • Långsam sårläkning

Allvarlig brist kan leda till rakitis eller osteomalaci. Låga blodnivåer av D-vitamin ökar risken för frakturer hos äldre. Att få i sig tillräckligt med D-vitamin bidrar till att bibehålla en stark och frisk benstomme.

Vad är den säkra övre gränsen för intag av D-vitamin?

Medan brist på D-vitamin innebär hälsorisker, kan det också vara farligt att ta för mycket D-vitamin. D-vitaminförgiftning orsakar onormalt höga kalciumnivåer, vilket kan skada hjärtat, blodkärlen och njurarna.

Vitamin D Council konstaterar att överdrivet intag ofta beror på överanvändning av kosttillskott, inte livsmedelskällor. Den säkra övre gränsen för D-vitamin är 4000 IU dagligen för vuxna över 71 år.

Höga doser på över 10 000 IE per dag leder ofta till toxicitet. Se till att ditt totala D-vitaminintag från mat, solljus och kosttillskott ligger under 4 000 IE.

6 tecken på att du får i dig för mycket D-vitamin

Hur vet man om man får i sig för mycket D-vitamin? Håll utkik efter dessa tecken på toxicitet:

  • Illamående, kräkningar, dålig aptit
  • Förstoppning
  • Ökad törst och urinering
  • Benförlust
  • Förvirring
  • Arytmier i hjärtat

Höga kalciumhalter från för mycket D-vitamin kan orsaka njursten, buksmärtor och pankreatit. Sök läkarvård om du upplever toxicitetssymptom.

7 tips för att få i dig det D-vitamin du behöver utan att gå till överdrift

Följ dessa tips för att få i dig tillräckligt med D-vitamin på ett säkert sätt:

  • Utsätt huden för små mängder solljus dagligen
  • Ät fet fisk två gånger i veckan
  • Välj berikad mjölk, yoghurt, juice och flingor
  • Ta D-vitamintillskott på ett klokt sätt. Överskrid inte 4000 IE per dag.
  • Låt testa din D-vitaminnivå i blodet för att få vägledning om tillskott
  • Ta D-vitamin tillsammans med en måltid för bästa upptag
  • Tala med din läkare innan du tar högdostillskott

Viktiga slutsatser om behovet av D-vitamin hos äldre

  • Äldre vuxna behöver 600-800 IE D-vitamin dagligen. Brist är vanligt förekommande.
  • Att få tillräckligt med D-vitamin är avgörande för benhälsan och kan gynna immunförsvaret, musklerna, humöret och hjärnans funktion.
  • Även om låga nivåer är problematiska, medför för mycket D-vitamin också risker som njursten och hjärtproblem.
  • Undvik att ta mer än 4000 IE D-vitamin per dag utan medicinsk övervakning.
  • Ät D-vitaminrika livsmedel, sola lagom mycket och ta kosttillskott inom säkra gränser.
  • Kontrollera din D-vitaminnivå i blodet och bestäm tillsammans med din läkare vilken dos du behöver.

D-vitamin är ett näringsämne som det är viktigt att tillföra på ett klokt sätt när man blir äldre. Sikta på att uppfylla men inte överskrida ditt dagliga behov. Med smarta tillskott och exponering för solen kan du få D-vitaminets positiva effekter på skelettet och hela kroppen utan att gå till överdrift.

F: Hur mycket D-vitamin bör man ta?

S: Hur mycket D-vitamin du bör ta beror på flera faktorer, t.ex. din ålder, din allmänna hälsa och dina blodnivåer av D-vitamin. Vi rekommenderar att du får i dig tillräckligt med D-vitamin via maten och solljuset. Om du inte får i dig tillräckligt genom dessa källor kan din vårdgivare rekommendera att du tar ett D-vitamintillskott.

Fråga: Vilka är källorna till D-vitamin?

S: D-vitamin kan erhållas från olika källor. Den främsta källan är solljus, eftersom kroppen kan bilda D-vitamin när huden exponeras för solljus. Andra källor är vissa livsmedel, t.ex. fet fisk, berikade mejeriprodukter och berikade spannmålsprodukter. D-vitamintillskott finns också tillgängliga.

F: Hur påverkar D-vitamin från solen din D-vitaminnivå?

S: När du utsätts för solljus producerar din hud vitamin D. Detta kan bidra till att öka dina blodnivåer av vitamin D och upprätthålla optimala nivåer i din kropp. Men överdriven solexponering kan också leda till negativa effekter som solbränna och hudskador, så det är viktigt att hitta en balans och skydda din hud.

Fråga: Vad är den rekommenderade dagliga mängden D-vitamin?

S: Den rekommenderade dagliga mängden D-vitamin varierar beroende på din ålder och dina specifika hälsobehov. Generellt är det rekommenderade dagliga intaget av D-vitamin 600-800 IU (internationella enheter) för vuxna. Det är dock alltid bäst att rådgöra med din vårdgivare för att fastställa lämplig dos för din individuella situation.

F: Kan man få i sig för mycket D-vitamin?

S: Ja, det är möjligt att ta för mycket vitamin D. Överdrivet intag av vitamin D kan leda till toxiska nivåer i kroppen, vilket kan ha negativa hälsoeffekter. Det är viktigt att följa de rekommenderade doseringsriktlinjerna och rådgöra med din vårdgivare innan du påbörjar något D-vitamintillskott.

F: Vilka är effekterna av brist på D-vitamin?

S: Brist på D-vitamin kan leda till flera hälsoproblem, t.ex. svag och skör benstomme, ökad risk för frakturer och muskelsvaghet. Det kan också bidra till en högre risk för vissa sjukdomar som osteoporos och rakitis. Att upprätthålla tillräckliga nivåer av D-vitamin är avgörande för den allmänna benhälsan.

F: Vilka är fördelarna med att ta ett tillskott av D-vitamin?

S: Ett tillskott av D-vitamin kan bidra till att du får i dig tillräckligt av detta viktiga näringsämne, särskilt om du har begränsad solexponering eller inte äter tillräckligt med D-vitaminrika livsmedel. D-vitamin spelar en avgörande roll för att bibehålla ett friskt skelett, stödja immunförsvaret och främja det allmänna välbefinnandet.

Fråga: Vilka är bra källor till D-vitamin?

S: Bra källor till D-vitamin är fet fisk som lax och makrill, berikade mejeriprodukter som mjölk och yoghurt, berikade spannmålsprodukter och äggulor. Dessutom kan du få D-vitamin från solljus när din hud inte skyddas av solskyddsmedel eller kläder.

F: Hur får jag i mig tillräckligt med D-vitamin?

S: Du kan få i dig tillräckligt med D-vitamin genom att vistas i solen, äta livsmedel som är rika på D-vitamin och vid behov ta ett D-vitamintillskott. Vi rekommenderar att du strävar efter ett balanserat intag och rådgör med din vårdgivare för att fastställa den bästa strategin utifrån dina individuella behov.

F: Vad ska jag göra om jag har svårt att ta upp D-vitamin?

S: Om du har problem med att absorbera D-vitamin eller har ett medicinskt tillstånd som påverkar absorptionen av D-vitamin är det viktigt att du rådgör med din vårdgivare. De kan bedöma din specifika situation och fastställa den bästa åtgärden, vilket kan inkludera att justera din kost, ta högre doser av D-vitamin eller utforska alternativa behandlingsalternativ.

Resurser som använts för att skriva denna artikel

Nationella institutet för hälsa. (2022). Faktablad om D-vitamin för konsumenter. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/

Rådet för vitamin D. (n.d.). Hur mycket D-vitamin är för mycket? https://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/am-i-getting-too-much-vitamin-d/

USA:s nationella bibliotek för medicin. (2022). D-vitamintoxicitet. https://medlineplus.gov/ency/article/002423.htm

Harvard Health Publishing. (2022). D-vitamin och äldre vuxna. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/vitamin-d-and-older-adults

Cleveland Clinic. (2021). D-vitamintoxicitet: Vad händer om du får i dig för mycket? https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21183-vitamin-d-toxicity-what-if-you-get-too-much

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. (2012). Vetenskapligt yttrande om den tolerabla övre intagsnivån för vitamin D. https://efsa. onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2012.2813

Jag strävade efter att använda ansedda statliga och akademiska medicinska källor som NIH, Harvard Health och Cleveland Clinic för att säkerställa att jag gav korrekt, uppdaterad information om D-vitaminbehov och potentiella toxicitetsrisker. Låt mig veta om du behöver något förtydligande eller har ytterligare frågor!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare