Vilken vitaminbrist gör att du känner dig kall

Published:

Att känna sig ovanligt kall hela tiden kan vara frustrerande och oroande. Även om miljöfaktorer som kallt väder kan få dig att rysa, kan en känsla av kyla inomhus eller under varmare årstider tyda på ett underliggande hälsoproblem - närmare bestämt vitaminbrist.

Vissa vitaminer spelar en avgörande roll för att reglera kroppstemperaturen och hålla dig varm och skön. Om du inte får i dig tillräckligt av dessa viktiga näringsämnen kan det orsaka symtom som kalla händer och fötter, en känsla av nedkylning och en oförmåga att värma sig.

Läs vidare för att lära dig mer om hur vitaminbrister kan orsaka köldkänslighet och få dig att känna dig frusen även när du har klätt in dig.

 vilken vitaminbrist gör att du känner dig kall

Brist på vitamin B12 kan leda till förkylningskänsla

Vitamin B12 är ett viktigt näringsämne som hjälper kroppen att bilda tillräckligt med röda blodkroppar. Röda blodkroppar transporterar syre genom hela kroppen - utan tillräckligt många kan du känna dig ovanligt kall.

Brist på vitamin B12 är en av de vanligaste vitaminbristerna och drabbar upp till 15 % av befolkningen. Det kan orsaka ett tillstånd som kallas perniciös anemi, vilket innebär att du inte har tillräckligt med röda blodkroppar.

Vanliga orsaker till brist på vitamin B12 är bl.a:

  • Får inte i sig tillräckligt med vitamin B12 via kosten eller kosttillskott
  • Kroppens oförmåga att korrekt absorbera vitamin B12
  • Vissa medicinska tillstånd som påverkar absorptionen av vitamin B12

Låga nivåer av vitamin B12 kan leda till otillräcklig syretillförsel och cirkulation, vilket gör att dina händer och fötter känns som is. Andra symptom på vitamin B12-brist är trötthet, blek hud, andfåddhet och domningar eller stickningar.

Behandling av vitamin B12-brist innebär tillskott med vitamin B12-sprutor, nässpray eller orala tillskott. Konsumtion av vitamin B12-rika livsmedel som kött, ägg och mejeriprodukter kan också hjälpa till att återställa nivåerna.

Järnbrist kan få dig att känna dig frusen

Järn är ett annat näringsämne som bidrar till att producera röda blodkroppar som transporterar syre. Järnbrist är den vanligaste näringsbristen i världen och yttrar sig ofta som järnbristanemi.

När din kropp saknar järn kan den inte producera tillräckligt med hemoglobin och röda blodkroppar. Detta försämrar blodets förmåga att transportera syre, vilket kan leda till att dina extremiteter känns kalla.

Vanliga symtom på järnbrist, förutom att man känner sig frusen, är t.ex:

  • Trötthet och svaghet
  • Blek hud
  • Huvudvärk
  • Dålig koncentration
  • Andnöd
  • Snabb hjärtrytm

De som löper störst risk att drabbas av järnbrist är kvinnor i fertil ålder, gravida kvinnor, spädbarn och vegetarianer. Kraftiga menstruationsblödningar ökar risken för järnbrist hos kvinnor.

Att öka järnintaget genom kost och kosttillskott hjälper till att behandla järnbrist. Konsumtion av järnrika livsmedel som kött, skaldjur, nötter, bönor och berikade spannmål kan hjälpa till att återställa nivåerna. Personer med allvarlig järnbrist kan behöva intravenösa järninjektioner.

Brist på vitamin B9 (folat) kan göra att du känner dig iskall

Vitamin B9, även känt som folat, är ett B-vitamin som hjälper kroppen att producera röda blodkroppar. Eftersom röda blodkroppar transporterar syre kan en brist på vitamin B9 hämma cirkulationen och göra att du känner dig nedkyld.

Orsaker till brist på vitamin B9 är bl.a:

  • Kost med låg andel frukt, grönsaker och berikade spannmål
  • Medicinska tillstånd som påverkar näringsupptaget
  • Vissa läkemedel
  • Alkoholmissbruk

Förutom att känna sig onormalt kall kan symtom på folatbrist vara trötthet, svaghet, huvudvärk, hjärtklappning och stickningar i händer och fötter.

Folatbrist behandlas genom att inta mer folsyra via berikade livsmedel, kosttillskott eller folsyreinjektioner. Gravida kvinnor har ett ökat folatbehov och bör ta ett prenatalt vitamin för att förebygga brist.

Brist på C-vitamin kan leda till förkylningskänsla

C-vitamin är en antioxidant som har många viktiga funktioner i kroppen. En av dess funktioner är att stödja immunförsvaret och bekämpa inflammation.

Utan tillräckligt med C-vitamin kan du känna dig extra känslig för kalla temperaturer. Även mild C-vitaminbrist kan göra att du känner dig frusen och darrig.

Vanliga orsaker till C-vitaminbrist är bl.a:

  • Otillräckligt intag av frukt och grönsaker
  • Rökning av cigaretter (tär på C-vitaminnivåerna)
  • Vissa medicinska tillstånd som ökar behovet av C-vitamin

Symptom på C-vitaminbrist är förutom köldkänslighet även täta infektioner, trötthet, svullna och smärtsamma leder, långsam sårläkning och anemi.

Att få i sig tillräckligt med C-vitamin genom citrusfrukter, paprika, broccoli, jordgubbar och tillskott hjälper till att återställa nivåerna. Det rekommenderade dagliga intaget är 75-90 mg för vuxna.

Brist på D-vitamin kan leda till kalla händer och fötter

D-vitamin är känt som "solskensvitaminet" och spelar en viktig roll när det gäller att reglera kalciumabsorptionen och stödja benhälsan. Det påverkar också cirkulationen och kan ge en känsla av iskyla vid brist.

D-vitaminbrist är extremt vanligt och drabbar cirka 40 % av alla vuxna. Orsakerna är bl.a:

  • Bristande exponering för solen
  • Fetma
  • Vissa medicinska tillstånd
  • Matsmältningsstörningar som påverkar näringsupptaget

Eftersom D-vitamin underlättar kalciumupptaget kan brist på vitaminet orsaka domningar och stickningar i händer och fötter. Dålig cirkulation orsakad av D-vitaminbrist kan leda till att extremiteterna känns extremt kalla.

Andra symptom är frekventa infektioner, trötthet, ben-/muskelsmärtor och humörsvängningar. Tillräcklig exponering för solen, intag av D-vitaminhaltiga livsmedel som fet fisk och äggulor samt tillskott hjälper till att öka nivåerna.

Kontrollera om du lider av näringsbrist om du ofta fryser

Om du känner dig frusen hela tiden, även när du är påklädd och inomhus, kan det vara ett tecken på att du har brist på viktiga vitaminer. Brist på näringsämnen som järn, vitamin B12, folat, vitamin C och vitamin D kan störa produktionen av röda blodkroppar, cirkulationen, immunförsvaret och nervfunktionen.

Se till att äta en balanserad kost med gott om näringsämnen. Ta en multivitamin av hög kvalitet för att täcka eventuella luckor. Var vaksam på köldkänslighet och andra bristsymptom och uppsök läkare om de kvarstår. Att behandla eventuella underliggande vitaminbrister kan hjälpa dig att känna dig varmare och mer bekväm.

Viktiga punkter att komma ihåg

  • Vitaminbrist kan orsaka symtom som att man känner sig kall, har iskalla händer och fötter och huttrar även när man är varm.
  • Brist på vitamin B12, järn, folat, vitamin C och vitamin D kan leda till köldkänslighet.
  • Dessa näringsämnen hjälper till att producera röda blodkroppar, stödja cirkulationen, reglera immunförsvaret, stödja nervfunktionen och absorbera kalcium.
  • Låga nivåer hämmar syretillförseln och gör att du känner dig nedkyld.
  • Ät en näringsrik kost, ta kosttillskott och uppsök läkare för förkylningssymtom som inte går över.
  • Att återställa bristfälliga näringsnivåer genom kost, solljus och kosttillskott kan hjälpa dig att känna dig ombonad och varm igen.

Fråga: Vilken vitaminbrist gör att du fryser?

S: Vitaminbrist kan leda till att du känner dig kall. Närmare bestämt kan brist på vissa vitaminer, t.ex. vitamin D eller vitamin B12, leda till köldintolerans eller att man känner sig kall hela tiden.

F: Kan låga vitaminnivåer göra att man fryser?

S: Ja, låga vitaminnivåer, särskilt låga D-vitaminnivåer, kan göra att du känner dig kallare. D-vitamin är ett viktigt vitamin som din kropp behöver för att bibehålla rätt kroppstemperatur. Brist på D-vitamin i kroppen kan göra att du känner dig frusen även i relativt varma miljöer.

F: Vilka är symtomen på vitaminbrist som kan leda till att man fryser?

S: Symptom på vitaminbrist som kan orsaka köldkänsla är köldintolerans, att man känner sig kall hela tiden samt kalla och klibbiga extremiteter. Om du upplever dessa symtom är det viktigt att du rådgör med en läkare för att avgöra om du har några brister.

Fråga: Kan en viss vitaminbrist orsaka köldkänslighet?

S: Ja, vissa vitaminbrister, t.ex. D-vitaminbrist eller magnesiumbrist, kan orsaka köldkänslighet. När din kropp saknar dessa viktiga vitaminer kan det påverka din kropps förmåga att reglera temperaturen korrekt, vilket leder till ökad känslighet för kyla.

F: Hur kan vitaminbrist göra att man känner sig kall?

S: När din kropp saknar nödvändiga vitaminer kan det påverka olika kroppsfunktioner, inklusive kroppens förmåga att upprätthålla en normal kroppstemperatur. Detta kan leda till att du känner dig kallare än vanligt, upplever köldintolerans eller känner dig kall hela tiden.

F: Vilket vitamin hjälper dig att känna dig varmare?

S: D-vitamin är känt som "solskensvitaminet" och är ett viktigt vitamin som din kropp behöver. Det hjälper kroppen att absorbera kalcium och spelar en roll för att bibehålla rätt kroppstemperatur. Tillräckliga nivåer av D-vitamin kan hjälpa dig att känna dig varmare och mer bekväm i kallare miljöer.

Fråga: Vilka är några källor till vitamin B12?

S: Vitamin B12 finns i animaliska livsmedel som kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Det kan också erhållas genom kosttillskott eller berikade livsmedel. Om du inkluderar dessa källor i din kost kan du se till att du får i dig tillräckligt med vitamin B12 för att förebygga brister som kan bidra till att du känner dig förkyld.

F: Kan allvarlig vitaminbrist leda till att man fryser?

S: Ja, allvarlig vitaminbrist kan orsaka olika hälsoproblem, inklusive förkylning. Det är viktigt att upprätthålla tillräckliga vitaminnivåer i kroppen för att stödja korrekta kroppsfunktioner och upprätthålla optimal kroppstemperatur.

Fråga: Hur påverkar vitaminbrist din kroppstemperatur?

S: När din kropp saknar vissa vitaminer kan det störa balansen i viktiga processer, inklusive regleringen av kroppstemperaturen. Detta kan leda till att du känner dig kallare än normalt, upplever köldkänslighet eller har svårt att bibehålla en behaglig kroppstemperatur.

F: Kan brist på D-vitamin göra att man känner sig kallare?

S: Ja, brist på D-vitamin kan göra att du känner dig kallare. D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som kroppen absorberar genom huden när den utsätts för solljus. Otillräcklig exponering för solljus eller låga nivåer av D-vitamin i kroppen kan bidra till att du känner dig kallare än vanligt.

Resurser som använts för att skriva denna artikel

Nationella institutet för diabetes och matsmältnings- och njursjukdomar. "Anemi vid brist på vitamin B12". Augusti 2022. https://www.niddk.nih.gov/health-information/blood-diseases/vitamin-b12-deficiency-anemia

Nationella hjärt-, lung- och blodinstitutet. "Järnbristanemi". Juli 2021. https://www. nhlbi.nih.gov/health-topics/iron-deficiency-anemia

MedlinePlus. "Folatbrist". Oktober 2022. https://medlineplus.gov/ency/article/000354.htm

Scott, Elizabeth. "Brist på C-vitamin." Healthline. Mars 2018. https://www.healthline.com/health/vitamin-c-deficiency

NHS. "D-vitaminbrist". Oktober 2020. https://www. nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare