Skillnaden mellan cannabis och hampa

Last updated:

Published:

Det är dags att reda ut eventuella tvivel som du kan ha om skillnaden mellan hampa och cannabis. Hur kommer det sig att så mycket kontroverser omger växten, men samtidigt talas det alltid om dess potentiella hälsofördelar? Sanningen är att det finns fler likheter än skillnader mellan dessa två sorter, men var och en har unika egenskaper och individuella fördelar.

CANNABIS SATIVA L.

Det vi separat kallar "cannabis" och "hampa" är helt enkelt olika genetik från en och samma moderväxt Cannabis sativa L. Skillnaderna mellan cannabis och hampa som vi känner dem är resultatet av åratal av selektiv avel. Den vanligaste naturligt förekommande föreningen i Cannabis sativa L. är psykoaktiv, följt av den nyttiga föreningen CBD. Historiskt sett har jordbrukare förädlat cannabisplantor så att de innehåller oproportionerligt höga koncentrationer av psykoaktiva cannabinoider, samtidigt som de begränsat den redan lilla andelen naturligt CBD.

Cannabis

ALLT LIGGER I NAMNET

Cannabis är en term som främst används om de psykoaktiva knoppbärande honplantorna som har varit en källa till både avgudadyrkan och hat i århundraden. Under större delen av historien kallades cannabis för "marijuana", en term med negativa konnotationer och en olycklig namngivningshistoria. Förnyelsen av termen "cannabis" är en varumärkesförändring för att ompositionera den som en säker växt med hälsopotential, istället för en olaglig drog.

För övrigt beskriver "hampa" (som är en föregångare till marijuana) nästan uteslutande den växt som används för att tillverka en mängd olika praktiska och ätbara produkter som inte får dig att känna dig hög. Hampa används ofta i hud- och hårvårdsprodukter, liksom i nyttiga oljor, mjölkersättning och pappersmassa som tillverkas av dess stjälkar.

Hampa som kosttillskott innehåller mycket protein, näst mest efter sojabönor. Hampafrön innehåller alla de 9 essentiella aminosyror som människan inte kan producera, samt de återstående 11. Hampa är fortsatt lovande som bränslekälla och som fibertillsats vid etisk papperstillverkning och återvinning.

ODLING OCH UPPFÖDNING

Hampa och cannabis har förädlats under generationer för att anta vissa egenskaper och förlora andra. I sin naturliga form växer Cannabis sativa L. utomhus i tillräckligt nära anslutning för naturlig pollinering. Detta kommer att få honblommor att producera frön och livscykeln att fortsätta. Du kanske har hört att cannabis är den kvinnliga växten och hampa är den manliga, men det är inte sant.

Odlare odlar psykoaktiva cannabisstammar för att producera de mest potenta höjderna som möjligt. Hem cannabisodlare använder till stor del feminiserade frön så att deras växter inte korsar pollinering. När de är mogna producerar dessa växter obefruktade, trikomrika blommor, som erbjuder en mängd cannabinoider, som kan dekarboxyleras och konsumeras för psykotropa effekter.

I allmänhet odlas psykoaktiva cannabisplantor för att vara relativt små och buskiga, vilket möjliggör en hel del stjälkar för att stödja blomningen. Hampa å andra sidan odlas högt för att uppmuntra kraftigare stjälkar som kan användas för allt från att bygga hus till att göra mattor.

Hampastammar förädlas för att innehålla försumbara nivåer av psykoaktivt innehåll. Detta är idealiskt för att uppfylla sina roller inom infrastruktur, tillverkning och livsmedelsproduktion. Hampa innehåller fortfarande den viktiga cannabinoiden CBD, som har en mångsidig hälsopotential.

Hampa

RÄTTSLIG KONTROVERS

Retorikens betydelse är inte mer påtaglig eller tydlig än när det gäller Cannabis sativa L. I Earnest Smalls bok "The Species Problem in Cannabis" gör forskaren en godtycklig skillnad och menar att hampa ska innehålla mindre än 0,03% THC för att kategoriseras som sådan. Denna ståndpunkt har påverkat (och i vissa fall direkt blivit) standarden för hampaproduktion i många länder.

HÄLSOFÖRDELAR

Medan många cannabisraser innehåller potent psykoaktivt innehåll mellan 10-30%, erbjuder dessa föreningar fördelaktiga egenskaper inklusive sömninduktion, aptitstimulering och illamåendeminskning. Forskning tyder också på fler tillämpningar för psykoaktiv cannabis inom allvarliga tillstånd som cancer och epilepsi.

Hampa används ofta för sina frön, som är mycket näringsrika. Förutom protein innehåller hampa mycket essentiella fleromättade och mättade fetter. Den har också undertryckta koncentrationer av CBD, vilket ger en mängd smärtlindrande och inflammatoriska fördelar. Hampa och psykoaktiv cannabis innehåller båda dussintals andra cannabinoider och terpener som arbetar tillsammans synergistiskt för att ge en hälsosam kurs av terapeutiska möjligheter.

DEN MEST MÅNGSIDIGA VÄXTEN

Även om den psykoaktiva variationen mellan dessa två raser påverkar deras användning, är Cannabis sativa L. en växt med långtgående betydelse. Även om ordvalet mellan "cannabis" och "hampa" kan ändras, är det nu tydligt hur mycket växten påverkas av ekonomiska och politiska prejudikat.

Cibdol använder vi endast naturligt odlad europeisk hampa för att tillverka våra renade gyllene CBD-oljor. Våra produkter är garanterat icke-spionaktiva och genomgår transparenta, rigorösa tester för att säkerställa den finaste kvaliteten i varje produkt.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare