Allt du behöver veta om anandamid

Last updated:

Published:

Vad är anandamid?

Anandamid (AEA) hette ursprungligen arakidonyletanolamid och döptes om efter "Ananda", ett indiskt ord för "glädje, lycksalighet eller lycka". Bara i den inledande meningen finns det mycket information att ta in. Anandamid är dock en kraftfull allierad, så låt oss spola tillbaka till den grundläggande principen för det endokannabinoida systemet. Det kommer att hjälpa till att förstå varför denna passande titel "salighetsmolekyl" är så viktig.

anandamit molekylstruktur

Vårt endocannabinoida system (ECS) är ett stort nätverk av CB1- och CB2-receptorer. Dessa receptorer är otroligt sofistikerade av två skäl. För det första finns de överallt i kroppen och för det andra utlöses de av kemiska föreningar som kallas cannabinoider. När dessa receptorer aktiveras utlöser de en rad biologiska reaktioner. Forskarna tror att vi kan dra stor nytta av cannabinoiderna om vi dokumenterar dessa interaktioner i stor omfattning.

Allt låter bra och bra, men du kanske undrar varför vår kropp reagerar på närvaron av cannabinoider. Även om de finns i flera växtarter finns de trots allt främst i cannabis. Varför skulle människokroppen ha utvecklat ett system som utlöses av cannabis?

Samma fråga förbryllade forskarna, särskilt när cannabinoidreceptorerna upptäcktes på 1980-talet.

Forskarna upptäckte det biologiska systemet innan de hittade utlösaren

Efter upptäckten trodde forskarna att närvaron av THC utlöste cannabinoidreceptorer. THC är den psykoaktiva förening som finns i cannabis. Det var inte förrän flera år senare som man upptäckte en internt producerad kemisk förening som kallas anandamid. Plötsligt fick ECS en mening. Det fanns där för att reagera på kemikalier som vår kropp producerade internt. Anledningen till att forskarna först antog att receptorerna reagerade på närvaron av THC är att tetrahydrocannabinol (THC) och anandamid (AEA) har likheter på molekylär nivå.

Anandamid betraktas som en endocannabinoid och visade sig ha flera effekter. Den verkade framkalla ett tillstånd av lycka och fick därför den passande titeln "lyckomolekyl". Forskare noterade också att den verkade vara kopplad till minne, motivation, tankeprocess, smärta, aptit och fertilitet.

Anandamid har också förmågan att uppmuntra neurogenes, en term för utveckling av nya nervceller. Genom att göra det visar det "ångestdämpande och antidepressiva liknande effekter". Med antalet fördelar som staplas i anandamides favör finns det en nackdel med den kemiska föreningen. Eftersom det produceras naturligt bryts det ner av kroppen otroligt snabbt.

Vad kan du göra för att öka kroppens produktion av anandamid naturligt?

Ananadimes snabba utträde ur kroppen är anledningen till att vi inte stannar i ett permanent tillstånd av lycksalighet. Allt är dock inte förlorat. Det finns flera sätt att naturligt öka våra anandamidnivåer.

Diet

Den bästa nyheten? Nu har du en ursäkt för att frossa i choklad. Genom att innehålla ämnet teobromin tros choklad få hjärnan att producera mer anandamid. Teobromin kan också bromsa nedbrytningen av anandamider, vilket ger fördelar på flera fronter. För bästa resultat bör du välja mörk choklad framför mjölkchoklad, ju närmare ren kakao du kan komma desto bättre. Detta säkerställer högre koncentrationer av teobromin och potenta flavonoider.

CBD, hampfröolja och hälsosam mat

Om du inte är ett fan av choklad är tryffel det näst bästa substitutet. Inte den magiska sorten, utan den svarta svamp som växer i marken. Svart tryffel används av prestigefyllda kockar över hela världen och är en mycket eftertraktad delikatess. Om du har råd med dem innehåller tryffel ett överflöd av anandamid. Tack och lov finns billigare alternativ. Te, persilja och selleri kan också bidra till att öka produktionen av anandamid.

Övning

Löpning är inte bara ett bra sätt att komma i form och gå ner i vikt. En studie som publicerades i Journal of Experimental Biology visade att träning främjar produktionen av endocannabinoider. Efter bara 30 minuters löpning upplevde både människor och hundar en ökning av AEA-nivåerna. Tyvärr visade sig promenader inte vara lika effektiva. För att få största möjliga effekt bör du fokusera på aeroba aktiviteter och få hjärtat att pumpa.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare