Vad är terpener?

Last updated:

Published:

Vad är terpener?

Den stora världen av aromatiska terpener

Den uppfriskande doften av citron, tall, eukalyptus och hampaplantor har alla något gemensamt. Deras lukt beror på organiska föreningar som kallas terpener. Terpener är en stor klass av aromatiska kemikalier som finns i en mängd olika växter, livsmedel och essentiella oljor. I hampa finns terpener i trikomerna, små svampformade kristaller som täcker bladen och blommorna.

Det finns också mer än bara en handfull terpener. Man tror att det finns över hundra. Var och en har en något annorlunda kemisk struktur och ger därför en exklusiv arom. Även om de kan vara tilltalande för vårt luktsinne, är de främst avsedda att skydda växter genom att avvisa bakterier, svampar och skadedjur.

Lyckligtvis för oss har studier visat att terpener kan göra mer än att bara ge en behaglig doft eller avskräcka rovdjur. De har också visat sig framkalla ett brett spektrum av biologiska effekter hos människor, något vi kommer att ta upp mer i detalj inom kort.

Hur många terpener finns det, och vad kallas de?

Som vi antydde tidigare är terpener inte exklusiva för hampa. Om du öppnar köksskåpet kommer du att hitta vardagliga livsmedel som också har höga koncentrationer av terpener, t.ex. svartpeppar, mango eller citrongräs.

Även om det finns över hundra olika terpener är vissa vanligare än andra. Välkända terpener inkluderar följande:

- Myrcen

Myrcen är den mest framträdande terpenen i arten Cannabis sativa, men den förekommer också i stor utsträckning i klöver, salvia, humle och kummin.

- Limonen

Kommer du ihåg den uppfriskande doften av citron som vi nämnde tidigare - det beror på limonen. Denna terpen används flitigt i parfymer, kosmetika och luftfräschare.

- β-Karyofyllen

Betakaryofyllen är kryddigt och pepprigt och är mest känt för sin förekomst i svartpeppar, kryddnejlika och kanel.

- Linalool

Du kommer omedelbart att känna igen den blommiga doften av linalool. Det är en skarp terpen som är vanligast i lavendel.

Vad är det som gör terpener så speciella?

Terpener är viktiga inte bara på grund av deras lukt, utan på grund av deras potentiella synergi med cannabinoider som CBD, CBN och CBG i människokroppen.

Tänk dig hampaplantan som en stor glasburk. Först fyller vi burken med stenar; dessa är cannabinoider, den största gruppen av föreningar. Därefter använder vi mindre stenar för att fylla i några av luckorna; dessa är våra terpener. Slutligen häller vi i sand - flavonoider och andra viktiga molekyler - för att fylla burken. Du behöver alla element för att göra en växt hel.

Dessutom finns det bevis som tyder på att när cannabinoider och terpener existerar tillsammans förstärks deras respektive biologiska effekter. Detta fenomen - som kallas för följeeffekten - är det som gör molekylerna i hampa unika. Studier har dock visat att terpener kan ha egna biologiska effekter även när de är isolerade.

Vilka effekter har terpener?

Potentialen för terpener verkar vara enorm. En granskning av British Pharmacological Society visade att terpener uppvisar "unika terapeutiska effekter som på ett meningsfullt sätt kan bidra till följdeffekterna av cannabisbaserade medicinska extrakt". De tillade vidare att interaktioner mellan cannabinoider och terpener kan leda till "synergieffekter vid behandling av smärta, inflammation, depression, ångest, beroende, epilepsi, cancer, svamp- och bakterieinfektioner".

Kort sagt, medan cannabinoider kan vara stjärnorna i showen, kan de vara ännu mer effektfulla med stöd av terpener. Det finns fortfarande mycket mer att upptäcka om terpenernas inre arbete, och även om vi har listat några vanliga terpener ovan är de bara toppen av isberget. I framtida artiklar kommer vi att fortsätta utforska terpener mer i detalj för att ta reda på exakt vad de kan vara kapabla till.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare