Vad är flavonoider?

Last updated:

Published:

En viktig pusselbit: flavonoider

Föreningar som utgör en viktig del av CBD-pusslet är flavonoider. Det är dock inte bara hampaplantan som har gjort dessa färgglada fytonäringsämnen populära. Över 6 000 flavonoider finns i praktiskt taget alla frukter, grönsaker och örter. Röd paprika, blåbär, apelsiner - alla dessa livsmedel har flavonoider att tacka för sin livfulla färg.

Varje färg representerar en annan flavonoid - naturens svar på hur man stöter bort skadedjur, skyddar växter och signalerar cellulär aktivitet. Forskning visar dock att även om flavonoider inte är lika betydelsefulla som cannabinoider eller terpener, tycks de spela en avgörande roll för människors hälsa.

Vi bör vara tydliga med att termen "flavonoider" är en allmän klassificering för fyra huvudgrupper: flavonoider, isoflavonoider, neoflavonoider och antocyaniner. För enkelhetens skull är dock flavonoid den term som oftast används. Den enda viktiga skillnaden som du bör vara medveten om är att det också finns en klass av flavonoider som är exklusiva för Cannabis sativa-arten - kanflaviner. Mer om dem senare.

Flavonoider är vanligare än du tror

Oroa dig inte om tanken på att komma ihåg 6 000 flavonoider och fyra olika kategorier verkar skrämmande. Forskarna har precis börjat titta på var och en av grupperna för sig själva. För tillfället är det mer än tillräckligt att lyfta fram flera framträdande flavonoider, av vilka du hittar många i hushållets mat, dryck och växter.

Exempel på flavinoider

- Apigenin

Över 68% av de totala flavonoiderna i kamomillväxter är apigenin. Andra välkända källor är persilja, selleri och naturligtvis kamomillte.

- Cannflavinerna A, B och C

Som vi nämnde tidigare är cannflaviner en särskild klass av flavonoider som endast finns inom arten Cannabis sativa. Cannflavinerna A och B upptäcktes först på 1980-talet, medan cannflavin C inte isolerades förrän på senare tid 2008.

- Kaempferol

Du kanske inte känner igen namnet på denna flavonoid, men det är garanterat att du konsumerar den regelbundet. Kaempferol finns i äpplen, vindruvor, grönt te, brysselkål och aloe vera-växten.

- Quercetin

Quercetin är vanligt förekommande i grönsaker, spannmål och rödlök, men den bittra smaken har gjort det till ett populärt tillskott i kosttillskott och drycker.

Vad är det som är så viktigt med flavonoider?

Låt oss vara ärliga: en värld utan färg skulle vara en mycket intetsägande plats. Men växter och livsmedel utan flavonoider skulle kunna vara ännu mer katastrofala. Eftersom fokus långsamt har flyttats från de mer rikligt förekommande molekylerna i växter, har forskare upptäckt att vi kan tacka flavonoider för många hälsofördelar.

År 2016 gjorde Journal of Nutritional Science en omfattande genom gång av flavonoider. I rapporten konstateras att "flavonoider nu betraktas som en oumbärlig komponent i en mängd olika farmaceutiska, medicinska och kosmetiska tillämpningar". Det verkar som om forskarna efter att ha isolerat flavonoider anser att de har "antioxidativa, antiinflammatoriska, antimutagena och anticarcinogena egenskaper".

Utmaningen med att förstå exakt hur flavonoider interagerar med människokroppen är att det finns så många av dem. Med över 6 000 är det omöjligt att med säkerhet säga vilka flavonoider som är mest effektiva för att ge de fördelar som anges ovan. Det finns också entourage-effekten att tänka på, ett kraftfullt fenomen som inte är exklusivt för hampa och cannabisväxter.

Förstå mer om flavonoider

Vi antydde detta tidigare, men flavonoider utgör en viktig del av CBD-pusslet och arbetar tillsammans med cannabinoider och terpener. Det återstår fortfarande mycket arbete för att identifiera hur olika kombinationer av cannabinoider och terpener kan öka flavonoidernas effektivitet, och vice versa.

Tack och lov pågår studier för att identifiera egenskaperna hos specifika flavonoider. Vi vet redan hur flera av de flavonoider som anges ovan kan påverka människokroppen, men med tanke på den stora bredden av flavonoider som finns, finns det fortfarande mycket att upptäcka. Med detta i åtanke hoppas vi att denna ögonblicksbild av flavonoider är användbar och belyser vikten av en kost (och CBD-olja) som är rik på dessa organiska föreningar.

Håll utkik efter framtida artiklar, där vi kommer att fördjupa oss i mekanismerna för specifika flavonoider, inklusive de som är unika för arten Cannabis sativa - cannflavinerna A, B och C.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare