Magnesium: Viktigt mineral för en hälsosam livsstil

Published:

Magnesium är ett oumbärligt näringsämne som har en viktig funktion i människokroppen. Trots dess betydelse är många människor omedvetna om de många fördelarna och källorna till magnesium. I det här blogginlägget kommer vi att utforska de många sätt på vilka magnesium bidrar till vår hälsa och avslöja dess källor.

I denna omfattande guide kommer du att lära dig om de olika roller som magnesium spelar i ämnesomsättningen, nervfunktionen, muskelavslappning, benhälsa och reglering av blodtrycket. Dessutom kommer vi att utforska olika livsmedelskällor som är rika på magnesium samt faktorer som kan leda till låga nivåer av detta livsviktiga näringsämne.

För övrigt kommer vi att diskutera rekommendationer om säkert dagligt intag för både vuxna och barn, samtidigt som vi belyser potentiella toxicitetssymptom till följd av överdriven konsumtion. Slutligen får du reda på vilken form av tillskott som ger optimal biotillgänglighet tillsammans med specifika användningsområden för magnesiumtillskott, t.ex. för att stödja sömnen eller lindra huvudvärk.

Vad är magnesium?

Magnesium är ett viktigt mineral som spelar en avgörande roll i olika kroppsfunktioner, inklusive energiproduktion, nervfunktion och muskelavslappning. Dessutom är magnesium viktigt för att syntetisera proteiner och DNA samt för att upprätthålla benhälsa och reglera blodtrycket. Eftersom magnesium är en av de mest förekommande mineralerna i vår kropp är det viktigt att få i sig tillräckliga mängder genom kosten eller genom tillskott för att stödja den allmänna hälsan.

Källor till magnesium

Naturliga källor till magnesium finns främst i växtbaserade livsmedel som bladgrönsaker, fullkorn, nötter, frön, baljväxter (bönor), frukter som bananer och avokado; animaliska produkter som fisk (lax) & mejeriprodukter (National Institutes of Health). Dessutom kan  dricksvatten bidra till det dagliga magnesiumintaget beroende på dess mineralinnehåll.

Fördelar med magnesium

 • Fördelar en sund muskelfunktion: Hjälper musklerna att slappna av efter sammandragning vilket bidrar till att minska kramper och spasmer.
 • Stöder nervsystemet: Medverkar till frisättning av neurotransmittor för att hjärnan ska fungera korrekt.
 • Håller starka ben: Viktigt för kalciumabsorptionen i benen vilket förhindrar risken för osteoporos med tiden.
 • : Stark kropp: Håller starka muskler.
 • Blodsockerreglering: Hjälper insulinkänslighet genom att hjälpa cellerna att ta upp glukos effektivt från blodet(PubMed Central). .

Rekommenderat dagligt intag av magnesium

Det rekommenderade dagliga intaget av magnesium beror på ålder, kön och livsfas. National Academy of Sciences ger följande riktlinjer:

Magnesium är ett viktigt näringsämne som är nödvändigt för att upprätthålla en god hälsa, och att förstå dess källor, fördelar och rekommenderat dagligt intag kan bidra till att garantera ett idealiskt välbefinnande. Med en förståelse för magnesiums fördelar och dagliga intag, låt oss nu fördjupa oss i dess funktioner i kroppen för att förstå hur det stödjer vår hälsa.

Vad gör magnesium för kroppen?

Det bidrar till att upprätthålla den allmänna hälsan och välbefinnandet genom att delta i olika funktioner, såsom ämnesomsättning, nervfunktion, muskelavslappning, benhälsa och reglering av blodtrycket.

Roll i metabolism och enzymer

Magnesium fungerar som en kofaktor för mer än 300 enzymer som är involverade i energiproduktion och andra metaboliska reaktioner. Enzymer, som kräver magnesium som kofaktor, katalyserar nedbrytningen av kolhydrater, proteiner och fetter till enklare föreningar som kan användas för energi eller andra ändamål. Dessutom krävs magnesium för syntesen av DNA och RNA - det genetiska material som behövs för celltillväxt och reproduktion. (källa)

Roll i nervfunktion och muskelavslappning

Nervernas korrekta funktion är beroende av en känslig balans mellan mineraler som kalcium (som stimulerar nervaktivitet) och magnesium (som hämmar den). Genom att reglera denna balans på cellulär nivå genom jonkanaler som finns på nervcellernas membran (källa) bidrar magnesium till att upprätthålla normal nervöverföring över synapser - förbindelser mellan neuroner där signaler går från en cell till en annan.

Utöver sin roll i nervsystemets funktion bidrar magnesium också till muskelavslappning genom att motverka kalciums effekter på muskelsammandragning (källa). Denna verkan gör det särskilt viktigt under fysiska aktiviteter när musklerna måste dra ihop sig effektivt utan kramper eller spasmer.

Roll i benhälsa och blodtrycksreglering

Ungefär 60 % av kroppens magnesium finns i benen och bidrar till deras bildning och underhåll. Det spelar också en roll i regleringen av kalciumnivåerna i benvävnad, vilket är viktigt för att upprätthålla en sund bentäthet (källa).

Magnesium har visat sig bidra till att reglera blodtrycket genom att främja vasodilatation - avslappning och vidgning av blodkärlen - och därigenom minska kärlmotståndet och förbättra cirkulationen (källa). Denna effekt kan bidra till dess potentiella fördelar för kardiovaskulär hälsa, eftersom ett bibehållet normalt blodtryck kan minska risken för hjärtsjukdomar och stroke.

Magnesium spelar en viktig roll i många kroppsfunktioner, från ämnesomsättning och enzymproduktion till nervfunktion och muskelavslappning. Dessutom är det också viktigt för att upprätthålla friska ben och reglera blodtrycksnivåerna. Låt oss nu utforska vilka ätbara livsmedel som innehåller mycket magnesium.

Vilka livsmedel innehåller magnesium?

Om du äter magnesiumrika livsmedel kan du se till att din kropp får den mängd av detta viktiga näringsämne som krävs för optimal hälsa och välbefinnande.

Leafy Greens and Whole Grains

Bladgrönsaker som spenat, grönkål och mangold är utmärkta källor till magnesium, vilket kan bidra till att kroppen får en tillräcklig mängd. Dessa gröna grönsaker är inte bara fulla av vitaminer och mineraler utan ger också en bra mängd kostfiber. Fullkorn som brunt ris, quinoa, korn och havre är en bra källa till magnesium som ger hälsofördelar.

Nötter, frön, baljväxter och mjölkprodukter

Nötter som mandel, cashewnötter och jordnötter är rika på magnesium tillsammans med andra viktiga näringsämnen som hälsosamma fetter och protein. På samma sätt har  frön som pumpafrön, solrosfrön eller linfrön också ett högt innehåll av magnesium. Baljväxter som bönor (svarta bönor), linser och kikärter innehåller också betydande mängder av detta viktiga mineral.

Mjölkprodukter som yoghurt eller mjölk innehåller en viss mängd magnesium, men de är kanske inte lämpliga för dem som följer en växtbaserad kost eller har problem med laktosintolerans.

Frukter, grönsaker, fisk och köttprodukter

 • Frukter: Bananer, mango och avokado innehåller alla måttliga mängder magnesium.Dessa frukter kan lätt läggas till i smoothies, sallader eller ätas som snacks.
 • Grönsaker:Potatis, tomater, morötter och broccoli är några av de grönsaker som innehåller magnesium i varierande mängder. Genom att integrera dessa i dina måltider kan du öka ditt dagliga intag.
 • Fisk: Fisk som lax, makrill och hälleflundra ger inte bara högkvalitativt protein utan också goda mängder magnesium.
 • Köttprodukter: Även om köttprodukter som kyckling och nötkött kan ha lägre nivåer av magnesium jämfört med andra källor som nämns ovan, bidrar de ändå till det totala intaget.

Om du införlivar en mängd av dessa magnesiumrika livsmedel i din kost kan du se till att du får i dig tillräckliga mängder för optimal hälsa. Det är alltid att föredra att få nödvändiga näringsämnen från naturliga livsmedelskällor snarare än att bara förlita sig på kosttillskott.

Ett kosthåll som är rikt på magnesiumhaltiga livsmedel kan bidra till att din kropp får tillräckligt med detta viktiga mineral. Ändå finns det andra faktorer som kan leda till otillräckliga magnesiumnivåer, vilket kommer att diskuteras vidare.

Vad orsakar låga magnesiumnivåer?

Magnesiumbrist, så kallad hypomagnesemi, kan orsakas av en rad olika faktorer som hindrar kroppens förmåga att ta upp eller lagra detta viktiga mineral. I det här avsnittet kommer vi att undersöka hur kost- och absorptionsfrågor kan bidra till hypomagnesemi.

Svår kost eller malabsorptionsproblem

En kost som saknar magnesiumrika livsmedel är en av de främsta orsakerna till låga magnesiumnivåer. Konsumtion av bearbetade livsmedel och raffinerad spannmål kan leda till brist eftersom dessa livsmedel berövas sina naturliga näringsämnen under bearbetningen. För att säkerställa ett tillräckligt intag är det viktigt att inkludera magnesiumrika livsmedel som bladgrönsaker, fullkorn, nötter, frön, baljväxter och mejeriprodukter i dina dagliga måltider.

Förutom dåliga kostval kan malabsorptionsproblem bidra till låga magnesiumnivåer. Tillstånd som Crohns sjukdom eller celiaki kan hindra absorptionen av mineraler från mag-tarmkanalen vilket leder till brist med tiden.

Vissa mediciner eller kroniska sjukdomar

Vissa mediciner, inklusive diuretika (vattenpiller), protonpumpshämmare (PPI) som används för behandling av sura uppstötningar och specifika antibiotika kan störa kroppens förmåga att absorbera eller behålla magnesium ordentligt. Långvarig användning av dessa läkemedel kan leda till lägre blodkoncentrationer än normalt av detta viktiga näringsämne.

Kroniska sjukdomar som diabetes mellitus typ 1 & 2 och njursjukdomar kan också leda till sänkta magnesiumnivåer i serum på grund av ökad urinutsöndring eller försämrad reabsorption. I sådana fall är det viktigt att övervaka magnesiumnivåerna regelbundet och konsultera en sjukvårdspersonal för lämpligt tillskott vid behov.

Vetenskap om vad som påverkar låga magnesiumnivåer kan hjälpa människor att fatta välgrundade beslut om sina kostvanor och sitt sätt att leva. Genom att införliva magnesiumrika livsmedel i de dagliga måltiderna och ta itu med eventuella underliggande hälsoproblem kan man bibehålla optimala magnesiumnivåer för allmänt välbefinnande.

Otillräckligt kostintag eller matsmältningsstörningar, tillsammans med vissa läkemedel och sjukdomar, kan leda till brist på magnesium. Det är viktigt att förstå de övre gränserna för både vuxna och barn när det gäller magnesiumintag för att undvika eventuella förgiftningssymptom vid överdriven konsumtion.

Hur mycket magnesium är för mycket?

Att veta hur mycket magnesium man bör konsumera dagligen är viktigt för att få en optimal kroppsfunktion och undvika förgiftningsproblem. Att konsumera för mycket magnesium kan leda till negativa effekter och till och med toxicitet.

Toxicitetssymptom vid överdrivet intag

Överdriven konsumtion av magnesium kan ge negativa effekter som diarré, illamående, kräkningar, kramper i buken och oregelbunden hjärtrytm. I allvarliga fall av överdosering eller toxicitet av magnesium (hypermagnesemi) kan det leda till andningssvårigheter, lågt blodtryck (hypotoni), muskelsvaghet eller förlamning (källa). Det är viktigt att noga övervaka ditt intag av detta mineral om du tar kosttillskott eller äter livsmedel med hög magnesiumhalt.

Övre gräns för vuxna

 • Män: Den rekommenderade övre gränsen för vuxna män från 19 år och uppåt är 350 mg per dag när det tas genom kosttillskott (källa). Detta inkluderar inte intaget från livsmedelskällor.
 • Kvinnor: För vuxna kvinnor från 19 år och uppåt som inte är gravida eller ammar bör också ha en övre gräns på 350 mg per dag när det tas genom kosttillskott (källa). Återigen, detta inkluderar inte intaget från livsmedelskällor.

Övre gräns för barn

Den övre gränsen för magnesiumintag varierar beroende på barnens åldersgrupp. Här är de rekommenderade gränserna:

 • 1-3 år: Den övre gränsen är 65 mg per dag (källa).
 • 4-8 år: Den övre gränsen ökar till 110 mg per dag (källa).
 • 9-18 år:: För denna åldersgrupp är den övre gränsen satt till 350 mg per dag (källa). För båda könen inom detta åldersintervall bör de övre gränserna för magnesiumintag iakttas.

Sammanfattningsvis är det viktigt att vara medveten om sitt dagliga magnesiumintag och se till att man inte överskrider de rekommenderade gränserna. Att konsumera en balanserad kost med rikligt med hela livsmedel som är rika på magnesium bör ge tillräckliga mängder utan att orsaka toxicitetssymptom eller andra negativa effekter. Innan du påbörjar någon kosttillskottskur är det klokt att rådgöra med en sjukvårdspersonal.

Slutningsvis är det viktigt att förstå de övre gränserna för magnesiumintag för att undvika förgiftningssymptom vid överdriven konsumtion. För att avgöra vilken form av tillskott som är bäst måste man ta hänsyn till olika former och deras biotillgänglighet när man fattar ett beslut.

Vilken form av magnesium är bäst?

Magnesiumtillskott finns i olika former, var och en med sina egna unika egenskaper och fördelar. Att välja den bästa formen beror på dina individuella behov och preferenser.

Olika former av tillskott

 • Magnesiumcitrat: Detta är en av de mest populära och lättupptagliga formerna av magnesium. Det används ofta för att behandla förstoppning på grund av dess laxerande effekt. Läs mer om magnesiumcitrat här.
 • Magnesiumglycinat: Denna form är känd för sin höga biotillgänglighet, är skonsam mot magen och mindre benägen att orsaka diarré jämfört med andra typer. Det är ett bra alternativ för dem som vill stödja sömnen eller minska ångestnivåerna. Ta reda på mer om magnesiumglycinat här.
 • .
 • Magnesiumoxid: Även om det har lägre biotillgänglighet än andra former ger magnesiumoxid en högre koncentration av elementärt magnesium per dos, vilket gör det lämpligt för att åtgärda brister eller stödja benhälsa. Upptäck mer om magnesiumoxid här.
 • .
 • Magnesium L-treonat: Denna relativt nya form har visat sig effektivt passera blod-hjärnbarriären, vilket potentiellt kan gynna kognitiv funktion och minnesförbättring. Läs mer om magnesium L-threonat här.
 • .
 • Magnesiumtaurat: Genom att kombinera magnesium med aminosyran taurin anses denna form stödja kardiovaskulär hälsa och kan hjälpa till att reglera blodsockernivån. Läs mer om magnesiumtaurat här.

Biotillgänglighetsöverväganden

Biotillgängligheten hos ett magnesiumtillskott hänvisar till hur väl det absorberas av kroppen. Faktorer som påverkar biotillgängligheten hos ett magnesiumtillskott omfattar dess form, löslighet i vatten och eventuella andra ingående komponenter.

Som tidigare nämnts är vissa former som magnesiumglycinat och citrat kända för sin höga biotillgänglighet medan andra som oxid har lägre absorptionsgrad. Det är viktigt att ta hänsyn till dessa faktorer när du väljer ett tillskott som bäst passar dina behov.

För att påbörja ett nytt tillskott eller göra kostjusteringar rekommenderas det att söka råd hos en medicinsk expert.

För att bestämma det optimala magnesiumtillskottet måste man ta hänsyn till en mängd olika faktorer. När vi går vidare till att utforska specifika användningsområden för magnesiumtillskott, låt oss ytterligare undersöka hur dessa olika former kan bidra till att lösa vissa hälsoproblem.

Specifika användningsområden för magnesiumtillskott

Magnesiumtillskott kan vara fördelaktiga i olika situationer, inklusive sömnstöd, lindring av förstoppning, lindring av huvudvärk och stöd vid graviditet. Låt oss utforska dessa specifika användningsområden och hur magnesium kan hjälpa till.

För sömnstöd

Forskning tyder på att magnesium spelar en avgörande roll för att främja hälsosamma sömnmönster genom att stödja nervsystemet och reglera neurotransmittorer som ansvarar för att lugna kropp och själ. Det hjälper också till att reglera melatoninproduktionen - ett hormon som är viktigt för att styra vår sömn-vågencykel. Att ta magnesiumtillskott före sänggåendet kan underlätta en mer vilsam nattsömn, särskilt för dem som lider av sömnlöshet eller restless leg syndrome.

För att lindra förstoppning

Magnesium är känt för att ha naturliga laxerande effekter, vilket gör det till ett effektivt botemedel mot förstoppning. Det fungerar genom att dra in vatten i tarmarna vilket mjukar upp avföringen samtidigt som det stimulerar tarmrörelser genom muskelsammandragningar i mag-tarmkanalen. Magnesiumcitrat rekommenderas ofta som ett receptfritt alternativ på grund av dess höga biotillgänglighet och effektivitet för att lindra förstoppning.

För att lindra huvudvärk

Studier visar att personer som drabbas av migrän eller spänningshuvudvärk ofta har lägre nivåer av magnesium jämfört med personer utan huvudvärk. Tillskott av magnesium kan hjälpa till att förebygga eller minska frekvensen av huvudvärk genom att slappna av blodkärlen, minska inflammation och förbättra nervfunktionen i samband med smärtöverföring.

 • Notera: Rådgör alltid med en sjukvårdspersonal innan du börjar med en kosttillskottskur, särskilt om du tar mediciner eller har befintliga hälsoproblem.

För graviditetsstöd

Magnesium är viktigt för både mor och barn under graviditeten. Det spelar en viktig roll i utvecklingen av fostrets ben, tänder och korrekt muskelfunktion. Gravida kvinnor behöver ofta större mängder magnesium för att stödja sina ökade behov. Forskning visar att ett tillräckligt magnesiumintag under graviditeten kan bidra till att minska risken för komplikationer som tidig förlossning, preeklampsi och låg födelsevikt.

Slutsatsen är att

Frekventa frågor om magnesium

Vad gör magnesium för kroppen?

Det är involverat i över 300 enzymatiska reaktioner som är viktiga för att upprätthålla den allmänna hälsan.

Är det okej att ta magnesium varje dag?

Ja, att ta magnesium dagligen är generellt sett säkert så länge du håller dig inom riktlinjerna för rekommenderat dagligt intag (RDI). För vuxna män är RDI 400-420 mg/dag, för vuxna kvinnor 310-320 mg/dag. Rådgör dock med din hälsovårdare innan du påbörjar någon form av tilläggsbehandling.

Vad är de 10 tecknen på magnesiumbrist?

 • Muskelkramper eller spasmer
 • Mättnad eller svaghet
 • Numma eller stickande känslor
 • Migrän eller huvudvärk
 • Resistans eller ångest
 • Svagt minne och dålig koncentration
 • Sömnstörningar
 • Ökad risk för osteoporos

National Institutes of Health - Faktablad om magnesium för hälso- och sjukvårdspersonal

Slutsats

Sammanfattningsvis är magnesium ett viktigt näringsämne för kroppen som har flera viktiga roller. Det kan hittas naturligt i livsmedel som nötter och gröna bladgrönsaker eller tas som ett tillägg för att säkerställa att tillräckliga nivåer av detta näringsämne upprätthålls. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på vilken typ och mängd magnesiumtillskott som tas för att undvika eventuella negativa konsekvenser. Med rätt tillskott kan du märka att din allmänna hälsa gynnas av ett ökat intag av detta viktiga mineral.

Upplev de naturliga fördelarna med Cibdols magnesiumprodukter och upptäck hur de kan bidra till att förbättra ditt allmänna välbefinnande. Ta hand om din hälsa idag med vårt förstklassiga urval av produkter.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare