Leva livet utan obehag

Lindring informationssida

Leva livet du alltid önskat
Effekten från smärta och obehag kan vara olika för oss alla, men en faktor är den samma—störning av livet du vill leva och störning av de saker du älskar. Stressen du känner dag in och dag ut kan påverka din livskvalitet kraftigt, men det behöver inte vara så.

  • Olika typer av smärta
  • Akut vs kronisk: Vad är skillnaden?
  • Signaler mellan sinne och kropp
  • Obehag: Små ändringar du kan göra
  • Ingredienser som kan hjälpa

Våra hälsoförslag

Olika typer av smärta

Nociceptiv
smärta

De flesta smärtor faller under en av två kategorier: nociceptiv och neuropatisk. Den förstnämnda stammar vanligtvis från extern stimuli (som att trampa på ett vasst föremål), medan den sistnämnda involverar problem med din kropps nervsystem.

Neuropatisk
smärta

Akut vs kronisk smärta:
Vad är skillnaden?

Akut

Att trampa på ett vasst föremål, slå i armbågen eller skärsår i huden är samtliga saker som utlöser akut smärta. Känslan håller vanligtvis bara i sig i några minuter, men i vissa fall kan den fortsätta i 3-6 månader.

Kronisk

Kronisk skada är allvarligare då den misslyckas med att avta även efter att man tar bort uppenbara utlösare. Det kan bero på att någon del av smärtbanan har skadas eller inte fungerar korrekt. Detta är en frekvent biprodukt av underliggande hälsotillstånd.

Signaler mellan
sinne och kropp

Smärta är en reaktion på skadlig eller farlig stimuli. Det påminner oss om att fly från hotfulla situationer och har hjälpt människorasen att överleva i miljoner år. Hur upprörande smärta än är så skulle vår kropp inte kunna läka eller repareras utan den.

Dock har inte smärtsamma förnimmelser en direkt koppling till vår hjärna, oavsett hur omedelbar den känns! I stället förlitar sig smärta på flera olika neuroner och nervvägar för att ta sig från källan till vår hjärna och tillbaka igen.

Hur bearbetar kroppen smärta?

Bearbetning av smärta förlitar sig på två huvudkomponenter: rygghornet och thalamus. Det förstnämnda är ett nervcenter beläget i ryggradens bas, medan den sistnämnda är en del av mellanhjärnan som ansvarar för att organisera smärtsignaler.

Väl organiserade ankommer signalen till sensoriska cortex (vår känslorespons på smärta), där den dechiffreras och översätts av motor cortex (vår fysiska reaktion på smärta).

Obehag:
Små ändringar du kan göra

Självbehandling, såsom mindfulness, meditation, tillskott och livsstilsförändringar spelar en stor roll i smärthantering.

Ofta kan dessa små steg positivt påverka vår livskvalitet. Även om obehag är oundvikligt så innebär det inte att det inte går att hantera.

Rörlighet

Håll dig aktiv för att kontrollera smärtan.

Tillskott

Prova naturliga tillskott och kompletterande behandlingar.

Mindfulness

Hantera din inlärda respons på smärta.

Prata

Diskutera din frustration med andra.

Dela

Fråga om hjälp med smärtsamma aktiviteter.

Ingredienser som kan hjälpa

Cannabinoider Cannabidiol (CBD), Cannabinol (CBN) Cibdol products that contain cannabinoids are: CBD Olja

Cibdol är här för att hjälpa dig med sitt omfattande utbud av naturliga lindringsprodukter, som hjälper dig att röra dig fritt och att fånga dagen.

Vanliga frågor

Har du frågor om lindring?

Vet du inte var du ska börja med hanteringen av dagligt obehag, eller vilka symptom du kan förvänta dig? Sök i vår välbefinnande-encyklopedi för det du behöver veta.
Vad är smärta?

Fysisk smärta kanske verkar vara ett mer uppenbart tillstånd att ta itu med, men det innebär inte alltid att symptomen är lättare att hantera. Faktum är att behandlingar av fysiska smärta kan variera väldigt mycket då vi alla upplever smärta olika. Människors smärttrösklar varierar, och det innebär att inga två fall av fysisk smärta någon gång är likadana, oavsett hur lika de kan tänkas vara.

Oavsett om det är nociceptiv smärta (en stöt eller ett skärsår), radikulär smärta (kompression) eller visceral smärta (skada på interna organ) så finns det dussintals fysiska smärtkänslor, var och en med sina egna symptom, hanteringstekniker och behandlingar. Som tur är, är de flesta fall av fysisk smärta akuta, det vill säga att så fort skadan läks eller behandlas, så kommer smärtan att försvinna.

Dock är det inte ovanligt för fysisk smärta att bli kronisk, särskilt när det kommer till en rygg- eller nackskada. Faktum är att en av fem europeiska vuxna lever med konstant smärta. Även om smärtan är hanterbar i de flesta fall, så hindrar det den inte från att påverka ditt självförtroende eller livslust.

Om du känner att du upplever akut eller kronisk fysisk smärta, så finns hjälp tillgänglig. Oavsett om det är via hanteringstekniker såsom mindfulness, tillskott, träning eller att prata med andra så finns det dussintals sätt som du kan leva ett självförverkligande liv trots kronisk smärta. När det gäller behandling är det mest fördelaktiga tillvägagångssättet beroende av korrekt diagnos. Dröj inte med att kontakta din läkare och, om möjligt, håll en logg över smärtan du upplever för att hjälpa läkaren att hitta en orsak.

ör att lära dig mer om de olika typerna av smärta, varför vi alla känner smärta på olika sätt och de bästa sätten att hantera kronisk fysisk smärta, läs vår omfattande artikel.

Vad är neuropatisk smärta?

Nervsmärta, eller neuralgi, är inte bara svår att behandla, den kan även påverka livskvaliteten till stor del. Längs hela vår kropp finns det biljoner nerver som kan göra att identifiering av de underliggande orsakerna är som att hitta en nål i en höstack.

Smärta, som princip, är ett enkelt koncept. Någonting orsakar kroppen smärta och den reagerar på lämpligt sätt. Men med neuropatisk smärta stammar obehaget, kliandet, domningarna eller den reducerade känseln från störningar i smärtsignaler och nerverna som transporterar dessa signaler. Det är därför nervsmärta ännu är ett utmanande tillstånd att behandla—vår smärtrespons är betydligt mer komplex än den verkar.

Oftast härstammar neuropatisk smärta från en skada, sjukdom eller infektion. Nervsmärta förekommer sällan slumpmässigt, men den faller under en av flera kategorier när det sker. Som tur är, genom att definiera den typ av neuropatisk smärta man upplever, är det möjligt att isolera störningen till våra smärtsignaler. Exempelvis centreras fokal neuropati runt huvud, hand, bål eller ben och vanligtvis pekar den på enskild nervskada snarare än ett specifikt nervcenter.

Även om neuropatisk smärta kan kännas överväldigande ibland, så finns det dussintals hanteringstekniker och möjliga behandlingar. Smärta må vara en sofistikerad mekanism, men så är även moderna kurer. Givetvis, då varje persons smärtrespons är unik för dem, är det viktigt att vara öppen för olika behandlingsalternativ för att avgöra vilket som tar itu bäst med symptomen. Nervblockerare, fysisk terapi, livsstilsförändringar och medicinering kan hjälpa till att återställa en aktiv livskvalitet.

Om du är intresserad av att lära dig mer om vår smärtrespons, hur vår kropp processar smärta och hur man lever med neuropatiska tillstånd, läs vår fördjupande artikel..

Vad är gastrit?

Magkatarr påverkar 8 av 1 000 människor och är en vanlig matsmältningsstörning som orsakar signifikanta avbrott i vardagslivet. Resultatet blir en inflammation i magen och magkattarsymptom kan vara allt från milt obehag till allvarliga magkramper, illamående och kräkningar.

Även om det är vanligt att utveckla magkatarr som en biprodukt av en autoimmun sjukdom, så finns det dussintals substanser som kan utlösa tillståndet. Exempelvis kan överdriven rökning, alkohol och antiinflammatoriska läkemedel (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel) samtliga leda till en nedbrytning i vår mages skyddande fodring. Det är detta nedbrytande som orsakar irritation då våra magsyror börjar slita på insidan.

Lyckligtvis är diagnostisering av magkatarr enkel, med ett enkelt blod- eller avföringsprov kan man snabbt identifiera potentiella orsaker. Men beroende på den exakta orsaken till magkatarr kan behandling vara lite lurigare. Om tillståndet beror på utlösare som nämnts ovan, så kan enkla livsstilsförändringar vara allt som krävs. Å andra sidan, om bakterier eller autoimmuna störningar är orsaken, kan läkare prova en kombination av antacider, medicinering, vitamin B12 och antibiotika.

Uppmuntrande nog så finns det många praktiska hanteringstekniker om man lever med magkatarr och även mindre ändringar kan göra en stor skillnad på symptomens allvarlighetsgrad. Så klart, om du misstänker att du har magkatarr så är det alltid din läkare du ska vända dig till först. Men när du vet vad det är du har, kan uppdelandet av måltider, självmedicinering (på lämpligt sätt) och olika tillskott samtliga hjälpa.

Om du vill lära dig mer om magkatarr, inklusive den kompletta listan med symptom, potentiella behandlingar och hur man lever med tillståndet ska du läsa vår omfattande artikel..


Produktsökare