7 näringsrika mellanmål vid sänggåendet som hjälper dig att sova bättre

Published:

Sömnmackor som hjälper dig att sova kan vara ett värdefullt tillägg till din nattliga rutin, eftersom de innehåller viktiga näringsämnen som främjar avslappning och förbättrar den allmänna sömnkvaliteten. I den här omfattande guiden kommer vi att utforska olika näringsrika alternativ som mandlar, bananer och syrliga körsbär som är kända för sitt innehåll av magnesium, kalium och melatonin.

Vi kommer också att titta på proteinrika alternativ som trail mix och tofu-baserade rätter som stöder muskelreparation under natten. Dessutom kommer vikten av sömnvänliga drycker som örtteer som innehåller apigenin goji passionsblomma eller varm mjölk att diskuteras.

Dessutom undersöker vi livsmedel som kan hindra dig från att somna snabbare genom att störa matsmältningen eller orsaka obehag under natten. Slutligen är det viktigt att upprätta en hälsosam rutin vid sänggåendet för att främja en vilsam slummer; därför kommer vi att dela med oss av några tips om hur man begränsar skärmtiden och införlivar meditationsövningar före sängen.

Om du införlivar dessa godis som hjälper dig att sova tillsammans med andra bra vanor kan du få bättre nattvila och ett bättre allmänt välbefinnande. Så låt oss dyka in!

godis för att hjälpa dig att sova

Näringsrika mellanmål vid sänggåendet

Det är viktigt att välja rätt mellanmål vid sänggåendet för att få en god natts sömn. Om du väljer livsmedel som är rika på viktiga näringsämnen som magnesium, kalium, fibrer, kolhydrater, vitaminer, mineraler, serotonin eller melatonin kan du främja en god sömn. Några rekommenderade mellanmål är jordnötssmör på fullkornsrostat bröd och havre med bär.

Mandlar och bananer som källor till magnesium och kalium

Magnesium spelar en viktig roll för att reglera vår sömncykel genom att hjälpa till att slappna av i musklerna och lugna nerverna. Mandlar är en utmärkt källa till detta mineral, och om du äter en handfull innan du går och lägger dig kan det hjälpa dig att somna snabbare. Dessutom innehåller bananer både magnesium och kalium som tillsammans verkar för att stödja muskelavslappning.

Tart körsbär för deras innehåll av melatonin

Tartkörsbär har visat sig innehålla naturligt melatonin, ett hormon som reglerar sömn- och vakenhetscykeln. Att konsumera saft från körsbär eller torkade körsbär som en del av ditt mellanmål vid sänggåendet kan bidra till att förbättra den allmänna sömnkvaliteten.

 • Jordnötssmör på fullkornstoast: Kombinationen av komplexa kolhydrater från rostat bröd och hälsosamma fetter från jordnötssmöret gör detta mellanmål tillfredsställande och främjar samtidigt en bättre sömn.
 • Havre med bär: Havre innehåller mycket fibrer som hjälper dig att hålla dig mätt hela natten och ger dig långsam energi under sömnen. Att lägga till antioxidantrika bär ökar smaken utan att lägga till överflödigt socker.
 • Smoothie med banan och mandel: Blanda en banan med mandelmjölk och en handfull mandlar för att få en läcker, sömnfrämjande smoothie.
 • Yoghurtparfait med syrliga körsbär: Lägg grekisk yoghurt i lager med torkade körsbär och granola för ett lättlagat mellanmål vid sänggåendet som hjälper till att stödja en vilsam sömn.

Om du införlivar dessa näringsrika snacks i ditt sömnprogram kan det leda till bättre sömnkvalitet. Kom ihåg att konsumera dem med måtta och undvik att äta för mycket före sängen, eftersom det kan orsaka obehag eller matsmältningsbesvär.

Proteinfyllda alternativ för muskelreparation över natten

Om du vill stödja muskelreparation och muskeltillväxt medan du sover, är det smart att ta med proteinrika snacks i din rutin vid sänggåendet. Protein hjälper inte bara till att återuppbygga och stärka musklerna utan håller dig också mätt hela natten, vilket förhindrar hungerrelaterade störningar i din slummer.

Trail Mix med cashewnötter, torkade tranbär och mandlar

Ett gott och näringsrikt alternativ är en hemlagad trail mix som kombinerar cashewnötter, torkade tranbär och mandlar. Denna kombination ger en utmärkt proteinkälla tillsammans med hälsosamma fetter från nötterna. Den naturliga sötman från den torkade frukten ger smak utan att blodsockernivån stiger innan du går och lägger dig. Du kan hitta ett enkelt recept på trail mix här.

Tofubaserade rätter

För dem som föredrar smakrika alternativ eller följer en växtbaserad kost är tofurecept också utmärkta snacks vid sänggåendet. Tofu är rik på protein och kalcium, vilket bidrar till bättre sömnkvalitet genom att hjälpa till med muskelavslappning. Prova att vispa ihop lite tofu scramble, eller njut av den marinerad i sojasås och lätt stekt i en stekpanna.

Förutom dessa läckra godsaker är yoghurt ett annat utmärkt val för att främja muskelreparation under natten tack vare dess höga innehåll av kalcium, protein, vitamin B6 och B12samt magnesium - alla viktiga näringsämnen som bidrar till en bättre sömn.

 • Magnesium: Detta mineral hjälper till att slappna av i muskler och nerver, vilket gör det lättare att somna. Du kan hitta magnesium i yoghurt och andra livsmedel som spenat, pumpafrön och mandlar.
 • Vitamin B6 och B12: Dessa vitaminer spelar en viktig roll i produktionen av serotonin - en neurotransmittor som reglerar sömnmönster. Livsmedel som är rika på dessa vitaminer är bland annat yoghurt, fisk, fjäderfä och ägg.

Om du vill skörda fördelarna med dessa proteinfyllda snacks vid sänggåendet för att reparera musklerna under natten och få bättre sömnkvalitet är det viktigt attskapa sunda vanor, som att upprätthålla ett konsekvent sömnschema och skapa en avslappnande miljö vid sänggåendet.

Sömnvänliga drycker

För dem som föredrar drycker framför mat vid sänggåendet kan lugnande örtteer som är rika på apigenin, goji och passionsblomma bidra till att förbättra den allmänna sömnkvaliteten. Det är viktigt att undvika koffeinhaltiga drycker, kryddig eller tung mat och enkla sockerarter före sängen. En varm dryck kan vara det bästa valet för att lugna ångest och förebygga sömnlöshet.

Örtteer som innehåller apigenin, goji och passionsblomma

Kamomillte innehåller till exempel apigenin - en förening som binder sig till specifika receptorer i hjärnan, vilket kan minska ångest och främja sömn. Melatonin, ett hormon som ansvarar för att reglera vår sömn-vågencykel, finns i höga koncentrationer i gojibär. Genom att tillsätta torkade gojibär till örtte kan man ytterligare förstärka dess sömnfrämjande effekter. Te av passionsblomma har visat sig vara effektivt för att förbättra sömnkvaliteten, eftersom det ökar nivåerna av gamma-aminosmörsyra (GABA) - en neurotransmittor som minskar aktiviteten i det centrala nervsystemet.

Varm mjölk som ett alternativ

Om du inte gillar örtteer eller om du vill ha något mer mättande innan du går och lägger dig kan varm mjölk vara ett utmärkt alternativ. Tryptofan, en aminosyra som hjälper till med produktionen av serotonin, som har en roll i att framkalla lugn och bättre sömn, finns i mjölk. Dessutom kan mjölkens värme ge en tröstande känsla, vilket ytterligare bidrar till avslappning. För dem som är laktosintoleranta eller letar efter alternativ utan mjölkprodukter finns nöt- och sojamjölk som innehåller magnesium och kalcium för att främja en vilsam sömn.

Livsmedel att undvika före sänggåendet

Om vi äter för nära sänggåendet kan det hålla oss vakna, enligt State University of New York Upstate Medical i Syracuse. För optimal sömn är det bäst att bara äta ett lätt mellanmål i stället för en hel måltid före sänggåendet. Att konsumera vissa ätbara livsmedel och drycker kan förhindra att man får i sig den näring som är nödvändig för en god natts sömn.

Spannmål med högt sockerinnehåll skadar sömnvanorna under natten

Om du äter spannmål med högt sockerinnehåll innan du går till sängs kan det leda till att blodsockernivån stiger, vilket leder till störda sömnmönster. Välj i stället hälsosammare alternativ som fullkornsrostat bröd eller havregrynsgröt med naturliga sötningsmedel som honung eller korngräspulver.

Kryddiga och tunga måltider stör matsmältningen

Kryddiga måltider kan orsaka halsbränna eller matsmältningsbesvär, vilket kan störa din sömn. Dessutom tar tunga måltider som är rika på fett längre tid att smälta och orsakar obehag vid sänggåendet. Det är bäst att hålla sig till lättare alternativ som yoghurt blandad med frukt eller nötter när hungern slår till på natten.

Akta dig för vissa läskedrycker och choklad eftersom de innehåller koffein som stimulerar nervsystemet och gör det svårt att somna. Mat med hög natriumhalt bör också undvikas eftersom den ökar törsten, vilket kan leda till att du vaknar ofta under natten på grund av uttorkningsproblem.

Dessutom tomatbaserade rätter som pastasås pizza ketchup känd utlösa syre reflux symtom förvärra nattliga halsbränna ytterligare påverkar kvalitet vila Därför prova att införliva mer lugnande ingredienser i kvällssnacks bidra till att främja avkoppling inducera bättre slummer

Kaffe och energidrycker: Ett nej före sänggåendet

 • Kaffe: Kaffet innehåller koffein som kan göra det svårt att somna och till och med leda till sömnlöshet. Det är lämpligt att undvika kaffekonsumtion 4-6 timmar före sänggåendet för att främja en hälsosam sömn.
 • Energidrycker: Dessa drycker innehåller koffein, socker och andra stimulantia som kan störa din sömncykel. Om du vill ha mer energi under hela dagen kan du i stället prova hälsosammare alternativ som örtteer eller näringsrika snacks.

En hälsosam kost spelar en viktig roll för att främja en god sömn. Om du undviker dessa livsmedel och införlivar näringsrika alternativ i din kvällsrutin är du på god väg att få bättre vila varje natt.

Upprätta en hälsosam rutin

Forskare har upptäckt att kosten kan påverka sömnkvaliteten, och att konsumtion av produkter, fullkorn och omättade fetter är förknippat med bättre vila. Det är viktigt att etablera en hälsosam rutin för dina mellanmål vid sänggåendet, så att kakor och mjölk kan passa in i dina mellanmål mitt i natten utan att orsaka några störningar.

Begränsning av skärmtid och användning av elektronik

Forskning visar att det är viktigt att begränsa exponeringen för skärmar före sänggåendet för att främja avslappning och få till stånd sömn. Ljuset från prylar som smartphones, surfplattor och bärbara datorer kan störa produktionen av melatonin - ett hormon som styr vår sömn- och vakencykel. För att öka dina chanser att somna snabbare och få en djupare, stärkande sömn under hela natten kan du överväga att avsätta minst 30 minuter före sänggåendet för att koppla av utan skärmar.

Införliva meditation i rutinen vid sänggåendet

Meditation har visat sig hjälpa människor att somna lättare, minska nattliga uppvaknanden, öka den totala sömntiden och förbättra det allmänna välbefinnandet. Genom att regelbundet införliva meditation i din rutin vid sänggåendet, även om det bara är fem minuter per session, kan du främja avkoppling både mentalt och fysiskt efter en lång dag. Några populära typer av meditation inkluderar mindfulnessövningar som att fokusera på andningsmedvetenhet eller tekniker för kroppsscanning som är utformade specifikt för att uppmuntra till avslappning.

 • Skapa en inbjudande miljö: Se till att sovrummet är rent och fritt från skräp, justera rumstemperatur, belysning och ljudnivåer efter dina önskemål.
 • Upprätta ett konsekvent sömnschema: Om du går till sängs och vaknar vid samma tid varje dag kan det hjälpa dig att reglera din inre klocka för att få bättre sömnkvalitet.
 • Undvik stimulerande medel före sänggåendet: Undvik nikotin och alkohol nära sänggåendet eftersom de kan störa sömnmönstret.

Om du införlivar dessa tips i din dagliga rutin och äter näringsrika mellanmål vid sänggåendet kan du bidra avsevärt till att förbättra både kvaliteten och längden på din nattvila.

Ytterligare sömnfrämjande livsmedel

Förutom de redan diskuterade sömnfrämjande livsmedlen finns det andra alternativ med viktiga näringsämnen som kan hjälpa dig att få en god natts sömn. Dessa livsmedel innehåller viktiga näringsämnen som fibrer, kolhydrater, vitaminer, mineraler, serotonin eller melatonin som bidrar till en vilsam natt.

Korngräspulver och honung som naturliga sötningsmedel

Korngräspulver är en utmärkt källa till vitaminer och mineraler som bidrar till avslappning och allmänt välbefinnande. Att lägga till detta naturliga sötningsmedel till ditt mellanmål vid sänggåendet kan ge ytterligare fördelar för en god sömn. På samma sätt har honung visat sig ha lugnande egenskaper som kan förbättra sömnkvaliteten när den konsumeras före sänggåendet.

Kikärter, valnötter och grönkål för deras näringsinnehåll

 • Kikärter: Kikärter är rika på protein och fibrer och innehåller mycket magnesium - ett mineral som är känt för sina lugnande effekter på nervsystemet - och är ett perfekt mellanmål vid sänggåendet. Du kan prova att införliva dem i rätter som hummus eller rostade kikärter.
 • Valnötter: Valnötter är en bra källa till hälsosamma fetter och melatonin - de stöder inte bara hjärthälsan utan spelar också en roll för att främja bättre sömnmönster. Njut av dem råa eller tillsätt dem i ditt favoritrecept för trail mix.
 • Grönkål:Denna gröna grönsak är fullmatad med näringsämnen som kalcium som hjälper till att reglera kroppens produktion av melatonin - hormonet som är ansvarigt för att skapa sömnighet på natten - vilket gör den till ett annat livsmedelsval för bättre sömn. Du kan lägga till grönkål till din middagssallad eller blanda den i en smoothie.

Andra sömnfrämjande livsmedel är vitt ris, kringlor, havregrynsgröt, popcorn, vattenmelon och kiwi - som alla kan införlivas i din rutin för mellanmål vid sänggåendet för bättre vila samtidigt som de ger viktiga näringsämnen. Att inkludera dessa näringsrika snacks som en del av din nattliga regim kan förbättra din sömn samtidigt som du tillför viktig näring som behövs för allmänt välbefinnande.

Vanliga frågor om mellanmål vid sänggåendet för att hjälpa dig att sova

Hjälper ett mellanmål vid sänggåendet dig att sova?

Ja, vissa näringsrika mellanmål vid sänggåendet kan bidra till att förbättra din sömnkvalitet. Snacks som innehåller magnesium, kalium och melatonin är kända för att främja avslappning och stödja hälsosamma sömnmönster. Exempel är mandlar, bananer, syrliga körsbär och trail mix med cashewnötter.

Vilka är fördelarna med mellanmål vid sänggåendet?

Fördelarna med hälsosamma mellanmål vid sänggåendet är bland annat att de främjar avslappning och stödjer muskelreparation under sömnen på grund av proteininnehållet i vissa alternativ, t.ex. tofubaserade rätter eller mandlar. Dessutom kan de bidra till att upprätthålla stabila blodsockernivåer under natten.

Vilka livsmedel kan du äta på natten för att hjälpa dig att sova?

Livsmedel som bidrar till bättre sömn är bland annat:

 • Magnesiumrika livsmedel: Magnesium: Mandlar och bananer.
 • Frukter som innehåller melatonin: Körsbär: Tart körsbär
 • Näringstät trail mix: Cashewnötter, torkade tranbär och mandel.
 • Sömnvänliga drycker: Sömn: Örtteer med apigenin, goji, passionsblomma eller varm mjölk.

Vilken är den bästa maten att äta innan du lägger dig?

De bästa mellanmålen vid sänggåendet är de som innehåller viktiga vitaminer och mineraler som främjar avslappning och hjälper dig att somna snabbare. Några av de bästa alternativen är:

 • Körsbärsjuice: Innehåller melatonin, som hjälper till att reglera sömnmönster.
 • Jordnötssmör: Rik på magnesium och protein som främjar muskelavslappning och reparation.
 • Mörk choklad: Innehåller serotonin, som hjälper till att reglera sömnmönster.
 • Örtteer: Kamomill, lavendel och valerianrot är kända för att främja avslappning och förbättra sömnkvaliteten.
 • Varm mjölk: Innehåller tryptofan, som bidrar till att öka melatoninproduktionen och främja avslappning.

Det är viktigt att undvika energidrycker, kryddig mat och mat med hög socker- eller koffeinhalt före sänggåendet eftersom de kan störa sömnkvaliteten.

Slutsats

Att vila ordentligt på natten är viktigt för vår fysiska och känslomässiga hälsa. Att integrera hälsosamma mellanmål vid sänggåendet i din rutin kan bidra till bättre sömnkvalitet. Näringsrika alternativ som mandlar, bananer, syrliga körsbär och örtteer kan hjälpa till att slappna av och förbättra den naturliga produktionen av melatonin.

Proteinpackade mellanmål som trail mix eller tofu-baserade rätter kan också hjälpa till att reparera musklerna under natten. Det är viktigt att undvika spannmål med högt sockerinnehåll och tunga måltider före sänggåendet för att säkerställa en god matsmältning. Att etablera en hälsosam rutin som inkluderar begränsning av skärmtid och införlivande av meditation kan ytterligare öka fördelarna med dessa sömnfrämjande livsmedel.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare