Hampafröolja - näringsprofil, THC-innehåll och användning klargjord

Last updated:

Published:

Hampafröolja har den hälsosammaste näringsprofilen för människor.

Ett djärvt påstående att inleda denna artikel med, men låt oss gå in på lite mer detaljer. Nästan alla av oss har hört talas om omega-3-fettsyror. Omega-fettsyror, som finns i fet kallvattenfisk som lax, tonfisk och sardiner, har kopplats till potentiella förbättringar inom många områden, t.ex. ögonhälsa, inflammationsbekämpning och en ökning av många kognitiva funktioner (minne, informationsbearbetning etc.). Men tänk om vi sa att du kan få i dig nästan lika mycket omega-3 från fröet av en hampväxt som från den feta fisk vi har lärt känna och älska?

livsmedel som innehåller omega 3-fettsyror

Oljan i hampfrön står för ungefär hälften av dess vikt. Av den halvan består 75 % av oljan av essentiella fettsyror. Omega-3 och omega-6 utgör huvuddelen av dessa fettsyror, men det är förhållandet mellan dessa två syror som gör hampfröoljan till en näringsmässigt helt egen liga. Att uppnå en balans mellan omega-6 och omega-3 är något som våra förhistoriska förfäder gjorde ett utmärkt jobb med. Vanligtvis innehöll deras kost ett förhållande mellan omega-6 och omega-3 på 1:1.

Tyvärr produceras många livsmedel nu för bekvämlighet snarare än hälsa, vilket gör att detta förhållande förändras dramatiskt. I vissa fall kan den vara så hög som 10:1. Precis som med de flesta saker i livet kan för mycket av det goda få skadliga konsekvenser, och det är därför vi aktivt uppmuntras att äta mer fet fisk. Den omega-3 som de tillför balanserar vår artificiellt rika omega-6-kost.

Det är det som gör hampfröolja så näringsmässigt fördelaktig, förhållandet mellan omega-6 och omega-3 är 3:1 - mycket närmare den typ av balans som vår kropp föredrar. Lägg till E-vitamin, klorofyll, fytosteroler och lecitin, som också finns i hampafrön, och plötsligt ser det inledande påståendet inte så djärvt ut.

Hampa är dock inte utan sina förbehåll. Växten är naturligt bra på att ta bort gifter från marken och behöver lite eller inga bekämpningsmedel för att bekämpa sjukdomar eller insekter. Många jordbrukare odlar hampa för att den kan rena marken, men det är inte så bra om man vill konsumera fröna. Det är därför hampans ursprung är av avgörande betydelse för den fröolja du konsumerar. Hampa som odlas i frisk, giftfri jord är bäst att äta, medan hampa som odlas i jord av dålig kvalitet kan användas för att göra kläder eller tyg utan konsekvenser för bäraren.

Försök att undvika plastbehållare för olja

olja i olika flaskor

Användningen av plast, mer specifikt för livsmedelsbehållare, har blivit utbredd tack vare färdiga måltider och förvaringstunnor. Många av oss tvekar inte att ställa in dessa produkter i mikrovågsugnen när vi värmer mat, men beroende på plasttyp kan kemikalier läcka ut i maten. Det är sant att nästan alla behållare, oavsett vad de är gjorda av, läcker ut i livsmedel eller vätskor med tiden. Medan vissa, främst glas, gör det i en betydligt långsammare takt, läcker många, inklusive plast, kemikalier betydligt snabbare. Vanligtvis utgör detta inte något större problem eftersom vår kropp kan bearbeta kemikalierna och avlägsna dem under en kort tidsperiod.

Problem kan börja uppstå när en plastbehållare består av BPA, eller bisfenol-A. Ämnet används i många populära former av plast, eftersom det är transparent, styvt och värmebeständigt. Preliminär forskning har dock visat att BPA kan härma mänskliga hormoner när det absorberas av kroppen och ansamlas i kroppsfettet. Med potential att störa ämnesomsättning, tillväxt eller sömn kan överdriven exponering för BPA vara mycket skadlig. För att begränsa de risker som kan uppstå med BPA är det alltid bäst att köpa och förvara olja i en glasbehållare. Oljor kan påskynda läckaget när de kommer i kontakt med plast. Glas är å andra sidan ett mycket säkrare alternativ. Om du är osäker, välj hampfröolja i en glasflaska.

Var uppmärksam på THC-halten i hampfröolja, särskilt som förälder

Med tanke på den inneboende kopplingen till THC (en psykoaktiv cannabinoid) är det naturligt att föräldrar är försiktiga med att ge små barn hampfröolja. En djupgående laboratorieanalys av industriella hampfrön utförd av Websar Laboratories syftade till att förstå de exakta nivåerna av THC i hampa och alla dess delar. Websar Laboratories granskning är en av de mest omfattande, men avslöjar ändå några intressanta resultat:

- "THC finns naturligt i alla delar av hampfröet, om än i mycket lägre halter i hampfrönötterna än i skalen, som utsätts för den högsta graden av kontaminering".

- "THC-halterna kommer att variera mellan de olika OECD-godkända frövarianterna av industriell hampa".

- "THC-halterna i de olika komponenterna i ett hampfrö kan minskas till under 1,0 µg/g (miljondelar) när de hela fröna är korrekt förberedda (rengjorda) för bearbetning".

Den sista punkten är den som avslöjar mest information. Genom att köpa hampfrön kommer du alltid att konsumera spårmängder av THC. Det finns i hela hampafröet, fröskalen och frönötterna. Mängden är dock försvinnande liten. I Kanada, där granskningen beställdes, har Health Canada reglerat THC-innehållet i hampafrön till högst 10 µg/g. Det är nio miljondelar mer än de nivåer av THC som finns i hampafrön som rengjorts på rätt sätt. Hela studien understryker vikten av att välja välrenommerade producenter som kan verifiera hur de framställer sin hampfröolja. Genom att göra det bör du ligga väl inom acceptabla THC-nivåer.

två barn som leker med deg

Det finns inga konkreta bevis för hur THC-konsumtion påverkar små barn, men det är alltid tillrådligt att vara försiktig. Eftersom hampfröolja fortfarande innehåller spår av THC är det bäst att barn undviker den. Det är dock intressant att notera att informationen om effekterna av hampfröolja ger motstridiga resultat.

Å ena sidan har vi en rapport om cannabinoidförgiftning hos ett litet barn som hade fått i sig hampfröolja. Eftersom ett barns hjärna skiljer sig från en vuxens, förstår vi fortfarande inte helt hur tetrahydrocannabinol (THC) påverkar deras neurologiska funktioner. I det fall som presenterades av NCBI erkände de att det var den första dokumenterade rapporten om cannabinoidförgiftning.

Å andra sidan har vi exempel på att daglig hampakonsumtion hos både barn och vuxna har en ganska anmärkningsvärd effekt. I bergsområdet Bama i Kina konsumerar ursprungsbefolkningen hampa i en oljig buljong, ofta två gånger om dagen. Fröet fungerar som en fantastisk fett- och proteinkälla. Det har också rapporterats att endast 10 procent av nittiotalisterna har några tecken på hjärtsjukdom.

Det kommer inte som någon överraskning att Bama av många anses vara hem för några av de friskaste människorna i världen, som alla konsumerar hampfrön på daglig basis. Detta är en väsentlig motsägelse till rapporten ovan; åtminstone i Bama verkar det inte finnas någon negativ inverkan på barns hälsa. Läs vår blogg om Hamas hampakost och fenomenet med lång livslängd.

Välj alltid kallpressad olja och konsumera den kall

Hampafröolja har en lätt nötaktig smak med en jordig eftersmak och kan användas i en mängd olika recept. Det viktigaste är dock att alltid avnjuta den kall. Vid upphettning börjar hampfröoljan ryka, vilket förbränner den värdefulla samlingen av näringsämnen och fettsyror som vi försöker bevara. Genom att välja kallpressad hampfröolja kommer du att bibehålla det naturligt rika spektrumet av föreningar som är fördelaktiga för vår kropp. Oroa dig inte om du är fast för idéer. Även kallpressad hampfröolja kan avnjutas på sallader, i smoothies eller som ingrediens i dipp och pesto.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare