Senaste nytt | Page 17

  • Blir akne värre av att tvätta ansiktet?

    October 21, 2023

    Överdriven tvätt kan faktiskt förvärra akne genom att störa hudens fuktbarriär, utlösa inflammation och förstöra goda bakterier. Men när ansiktstvätten görs på rätt sätt är den avgörande för att rensa bort akne genom att avlägsna överflödig olja, död hud och bakterier. Hitta rätt rengöringsfrekvens för din hudtyp och använd skonsamma rengöringsmedel utan starka ingredienser som sliter på huden. Rengöring bör kombineras med aknebehandlingar som retinoider och följas av fuktkräm. Kontakta en hudläkare vid svåra, svårbehandlade utbrott.

  • I vilken ålder är akne värst?

    October 21, 2023

    Acne börjar vanligtvis under puberteten mellan 9-14 års ålder men når maximal svårighetsgrad under tonåren, 14-19 års ålder. Tack vare förhöjda androgener, inflammation, stress och fluktuerande hormoner drabbas tonåringar av de värsta utbrotten. För många vuxna kvarstår dock aknen i 20- och 30-årsåldern innan den slutligen stabiliseras i 30-årsåldern i takt med att hormonerna normaliseras. Genetik, mediciner, kost, stress och andra faktorer kan göra att aknen fortsätter även i medelåldern.

  • De överraskande fördelarna med akne

    October 21, 2023

    Även om akne ses som en irriterande hudåkomma, finns det vetenskapliga fördelar med utmaningen. Utbrott kan stärka immunförsvaret mot sjukdomar, främja kollagenproduktionen för en yngre hud, inspirera till livsstilsförändringar som förbättrar välbefinnandet, bygga empati och motståndskraft samt ingjuta orubbligt självförtroende när du lär dig att acceptera din unika hudresa.

  • Hjälper is mot akne?

    October 21, 2023

    Att applicera is inlindad i en trasa kan hjälpa till att lindra inflammerade akneutbrott genom att dra ihop blodkärlen och sänka hudtemperaturen. Detta kan tillfälligt minska rodnad, smärta och svullnad runt finnar. Det finns dock inga studier som specifikt undersöker isbildning vid aknebehandling. Även om det anses vara en lågriskbehandling när den utförs på rätt sätt, kommer inte isbildning att bota akne. Kontakta en hudläkare för att diskutera isbildning som en del av din aknebehandlingsplan.

  • Kan uttorkning orsaka akne?

    October 21, 2023

    Torka kan förvärra akneutbrott indirekt genom att skapa en miljö som ökar oljigheten, bakterietillväxten, inflammationen och stresshormonerna. Forskning visar tecken på uttorkning som ökad oljeproduktion, svårare akne-lesioner och förändrad hudmikrobiota. Även om enbart dricksvatten inte botar utbrott, bidrar optimal vätskebalans till en klar hud. Experter rekommenderar att vuxna dricker ca 2-3 liter vätska dagligen från vatten, frukt, grönsaker, te och andra källor. Begränsa även intaget av...

  • Hur lång tid tar det innan acne försvinner helt?

    October 21, 2023

    Akne kräver ofta veckor till månader av stadig behandling med läkemedel som retinoider, antibiotika och isotretinoin innan huden blir helt ren. Milda fall kan försvinna snabbare än svår cystisk akne. Att vara konsekvent med den behandling som din hudläkare ordinerat är avgörande för att uppnå resultat så snabbt som möjligt. Även om det kan vara frustrerande att vänta på förbättringar ska du inte ge upp för tidigt. Med tålamod och rätt behandlingar är en klar hud ett uppnåeligt mål.

  • Hjälper det mot akne att dricka vatten?

    October 21, 2023

    Att dricka tillräckligt med vatten är viktigt för den allmänna hälsan, men det finns begränsade bevis för att ett ökat vattenintag motverkar akne. Möjliga fördelar som att rensa ut gifter och återfukta huden är teoretiska. Undvik överdrivet intag som kan orsaka elektrolytobalans. Beprövade kost- och livsstilsförändringar bör vara i fokus, inte enbart dricksvatten. Samarbeta med en hudläkare i stället för att hoppas att vatten är en universallösning.

  • Hur man åtgärdar hormonell acne

    October 21, 2023

    Hormonell akne uppstår när förändringar i hormonerna testosteron, östrogen och progesteron ökar oljeproduktionen och inflammationen, vilket leder till utbrott på käklinjen, hakan och kinderna. Orala preventivmedel, antiandrogener, retinoider och kosttillskott som zink kan hjälpa till att reglera hormonerna och behandla akne. Livsstilsbehandlingar inkluderar stresshantering, regelbunden motion och en låg glykemisk diet. Med konsekvent behandling kan hormonell akne kontrolleras.

Produktsökare