Vad händer om du gör yoga varje dag?

Published:

Yoga är en urgammal träningsform som har blivit alltmer populär på senare år. Med sitt fokus på andning, meditation och fysiska ställningar ger yoga en mängd både mentala och fysiska fördelar. Men vad händer egentligen när man ägnar sig åt ett konsekvent dagligt yogapass?

I det här inlägget kommer vi att utforska de omfattande effekterna av att göra yoga varje dag. Från minskad stress och ångest till förbättrad flexibilitet och styrka, en daglig yogapraktik kan leda till några kraftfulla omvandlingar. Vi kommer också att ta upp hur faktorer som stil och varaktighet av din praktik påverkar de fördelar du kommer att se.

Vad händer om du gör yoga varje dag?

Minskad stress och ångest

En av de mest välkända fördelarna med yoga är dess förmåga att lugna sinnet och kroppen. Yoga hjälper till att initiera "avslappningsresponsen" genom att aktivera det parasympatiska nervsystemet, sakta ner andningen och minska blodtrycket och hjärtfrekvensen.

Det fokus som krävs för att hålla yogapositioner utmanar ditt sinne att stanna kvar i nuet istället för att älta det förflutna eller oroa sig för framtiden. Detta kan bidra till att avsevärt minska ångest och depression.

Faktum är att flera studier har visat att daglig yoga är effektivt för att minska stress och ångest. En studie visade att deltagare som utövade yoga varje dag i 8 veckor hade färre symtom på ångest och stress jämfört med kontrollgruppen.

Så om du letar efter ett hållbart sätt att hitta lugn och ro mitt i det galna livet, kan en daglig yogaritual hjälpa dig att komma dit. Att ta sig tid att vara närvarande på mattan gör att sinnet kan ta en paus från sitt vanliga oroande.

Förbättrad sömnkvalitet

Har du svårt att somna eller somna om? Daglig yoga kan hjälpa dig med det också.

Eftersom den djupa andningen som initieras under yoga utlöser avslappning, kan det hjälpa till att vagga din kropp in i ett sömnigt tillstånd. Mindfulness-aspekten lugnar också tankarna, vilket gör det lättare att varva ner på kvällen.

Flera studier har visat att yoga kan förbättra den allmänna sömnkvaliteten, få dig att somna snabbare och öka den totala sömntiden. En studie visade att deltagarna somnade snabbare och sov längre de nätter de gjorde yoga jämfört med de nätter de inte gjorde det.

Så om du känner att du vänder och vrider på dig hela natten, lägg till några yogasekvenser som framåtfällningar, triangelställning och savasana i din dagliga rutin. Den lugnande effekten av yoga före sänggåendet kan ge dig en mer återhämtande sömn.

Ökad flexibilitet

Bristande rörlighet är ett vanligt problem för många människor, särskilt när vi blir äldre och mindre aktiva. Långvarigt stillasittande gör att musklerna stelnar och lederna blir mindre rörliga.

De goda nyheterna? Daglig yoga kan dramatiskt förbättra flexibiliteten i musklerna runt ryggraden, höfterna och axlarna.

Yogaställningar som warrior II, pigeon pose och boat pose stretchar muskler som du vanligtvis inte använder i vardagliga rörelser. Med tiden kommer den mjuka, utdragna stretchingen att öppna upp leder och bindväv.

Ökad flexibilitet från yoga hjälper dig att förbättra din funktionella rörlighet för dagliga aktiviteter som att böja dig ner för att knyta skorna. Det minskar också värk och smärta genom att lederna kan röra sig genom hela sitt rörelseomfång. Se bara till att du försiktigt går in i djupare ställningar för att undvika skador.

Ökad styrka i bålen

Även om yoga inte traditionellt betraktas som en träning för bålen, kräver yogapositioner faktiskt ett betydande engagemang i bålen. Korrekt inriktning och form kräver att dina stabiliserande muskler i bålen aktiveras under hela varje pose.

Planks, chaturangas, boat pose och crow pose är alla vanliga i vinyasa och power yoga sekvenser. De tvingar din core att arbeta övertid och stärker dina magmuskler, sneda magmuskler, bäckenbotten och ryggmuskler.

En starkare core från daglig yoga gör att du kan bibehålla rätt hållning och inriktning även under andra träningspass. Detta hjälper dig att förebygga skador eller smärta som beror på dålig form. Din core fungerar i huvudsak som grunden för all funktionell rörelse, så se till att du visar den lite kärlek på din yogamatta.

Förbättrad balans

Balansen börjar försämras runt 40 års ålder, vilket leder till en ökad risk för fallolyckor och skador. Forskning visar dock att balansfokuserad yogaträning kan förbättra hållningskontroll och stabilitet.

De ensidiga stående ställningarna i yoga utmanar dina neuromuskulära kopplingar genom att tvinga dig att fördela din vikt mellan ett ben och din core. Mountain pose, tree pose och eagle pose är alla utmärkta för att stärka de mindre stabiliserande musklerna.

Du kommer också att märka att din proprioception, eller medvetenhet om din kropps position i rummet, förbättras med daglig yogaträning. Din hjärna blir bättre på att prioritera jämvikt och centrera din massa över din stödbas.

Så om du verkar snubbla över sprickor i trottoaren eller har en "tipsy" promenad, lägg till några stående balanspositioner i din yogapraktik. Din dagliga rutin kommer att hjälpa dig att träna upp dina muskler och neurala kopplingar för bättre balans och stabilitet.

Förstärkt immunitet

Den mentala och fysiska stress som det dagliga livet innebär kan få förödande konsekvenser för ditt immunförsvar. Yogans förmåga att skapa djup avslappning kan motverka detta.

Studier har visat att yoga bidrar till att öka aktiviteten hos antivirala immunceller. Det begränsar också frisättningen av stresshormoner som kortisol, som undertrycker immunfunktionen när de är förhöjda.

Forskare anser att yogans integrering av fysiska ställningar, andningsövningar och meditation bidrar till ett förbättrat immunförsvar. En studie visade att deltagare som regelbundet utövade yoga hade 43% högre nivåer av den immunförsvarsstärkande cytokinen interleukin-10 jämfört med deltagare som inte utövade yoga.

Fördelarna för immunsystemet är sannolikt mest uttalade när du följer en långsiktig konsekvent yogarutin. Så om du är benägen att bli sjuk, särskilt under stressiga årstider, bör du prioritera daglig yoga för att bekämpa insekter på ett naturligt sätt.

Vad händer om du gör yoga varje dag?

Ökad medvetenhet om sinne och kropp

Yoga hjälper dig att öka din medvetenhet om hur din kropp rör sig, känns och reagerar. När du blir mer kopplad till din fysiska varelse utvecklar du också en djupare mindfulness-övning.

Daglig yoga stärker din förmåga till introspektion och koncentration. Det gör att du kan utnyttja din inre vägledning, visdom och intuition. Med tiden blir du bättre på att lyssna på din kropps subtila signaler.

Du kommer också att finna styrka i att förstå hur dina val, din hållning, andning och rörelse påverkar ditt mentala och fysiska tillstånd. Yoga hjälper dig att bygga upp en medvetenhet om kropp och själ som gör att du kan ta medveten kontroll över din hälsa och ditt välbefinnande.

Förbättrat humör och syn

De mentala fördelarna med yoga sträcker sig också till ljusare, mer positiva stämningar och utsikter. Yogans inverkan på GABA-nivåerna, BDNF och serotonin hjälper till att motverka ångest och depression.

Studier har visat att daglig yoga, särskilt restorativa övningar, är effektivt för att öka humöret och livstillfredsställelsen. Det bidrar också till att minska känslomässig, social och psykologisk stress.

Att vara en del av en yogaklass eller yogastudio skapar dessutom gemenskap och kontakter med likasinnade. Socialt stöd och känslan av tillhörighet bidrar till positiva känslor och självförtroende.

På det hela taget leder en daglig yogaritual till en känsla av lugn, glädje, tacksamhet och tillfredsställelse. När du medvetet ägnar tid varje dag åt att ta hand om dig själv genom rörelse och stillhet kan du inte låta bli att känna dig upplyft.

Viktminskning och viktkontroll

Även om yoga inte precis är ett kardiovaskulärt träningspass, ger det ändå metaboliska fördelar som hjälper dig att gå ner i vikt.Daglig yogaträning hjälper dig att bränna kalorier, tona muskler och öka din ämnesomsättning. Flödesstilar som vinyasa och power yoga förbränner 200-600 kalorier per timme.

De muskler du bygger upp med hjälp av yogasekvenser hjälper dig att förändra kroppens form genom att öka den fettfria massan. Detta gör att du kan förbränna fler kalorier i vila. Yoga sänker också fettprocenten och minskar kolesterol- och blodsockernivåerna.

Det finns belägg för att yoga kan matcha aerob träning när det gäller att hjälpa medelålders vuxna att gå ner i vikt. En studie visade att överviktiga deltagare gick ner 5 kilo efter 12 veckors daglig yoga jämfört med ingen viktförändring i kontrollgruppen.

Men yoga visar sin metaboliska magi genom mer holistiska mekanismer. De färdigheter i mindfulness och självreglering som du finslipar på mattan överförs till smartare kostval och portionskontroll. Yoga minskar också stressrelaterade kemikalier som är kopplade till sötsug och överätning.

Ökad lycka

Yogans andliga rötter syftar till att hjälpa människor att uppnå varaktig lycka och tillfredsställelse. En del av detta kommer från minskad stress, men yogans inverkan på humör, självförtroende och perspektiv ökar också livstillfredsställelsen.

Studier har visat att det finns ett starkt samband mellan regelbunden yogapraktik och en ökad känsla av tillfredsställelse. Personer som utövade yoga skattade sin tillfredsställelse och sitt välbefinnande högre med hjälp av mått som optimism, positiva känslor, motståndskraft och självacceptans.

Yogans introspektiva, inåtvända fokus gör att du kan komma i kontakt med en djup känsla av frid inom dig själv. När du låter tankarna passera genom ditt sinne utan att fästa sig vid något, upptäcker du glädjen i ren närvaro.

Daglig yoga hjälper dig att skifta fokus från externa källor till bekräftelse till att vårda din själ. Detta holistiska tankesätt leder till ökad kreativitet, tacksamhet och inspiration som ger bestående lycka.

Hur länge bör man yoga varje dag för att se resultat?

De fördelar du kommer att uppleva från en daglig yogapraktik beror till stor del på din stil, varaktighet och ansträngningsnivå. För optimal transformation av både kropp och själ ska du sträva efter:

  • 30-60 minuter per pass - Detta ger tillräckligt med tid för att värma upp, arbeta igenom en sekvens och slappna av i de sista viloställningarna. Kortare övningar på under 30 minuter ger ofta för lite tid för djupandning och meditation.
  • Minst 3-5 pass per vecka - Yoga kräver regelbundenhet för att omforma ditt muskuloskeletala system, nervsystem och tankemönster. Sporadiska övningar en gång i veckan kommer inte att leda till samma förändringar som en regelbunden ritual.
  • En balans mellan ansträngning och lätthet - tvinga inte fram anpassningar eller överansträngning. Arbeta tålmodigt med nybörjar-, mellan- och avancerade alternativ. Synkronisera andning med rörelse. Släpp taget om förväntningar eller konkurrens.
  • Olika stilar - Blanda kraftfulla vinyasaflöden, mjuka restorativa sessioner och inriktningsbaserade hathaklasser. Variation förebygger tristess och överbelastningsskador samtidigt som det ger holistiska fördelar.

Ju mer du ägnar dig åt daglig träning, helst i kombination med en medveten livsstil, desto mer förvandlar yogan dig. Men även 10-20 minuter om dagen kan öka medvetenheten, flexibiliteten, styrkan och immunförsvaret om du gör det regelbundet.

Exempel på dagliga yogaprogram för nybörjare

Här är ett exempel på en 45 minuters nybörjarvänlig daglig yogasekvens att följa hemma. Försök att arbeta igenom dessa poser och flöden direkt på morgonen för att starta dagen med fokus och energi:

  • 5-10 minuter: Andningsövningar och meditation. Sitt bekvämt och fokusera på att ta långsamma, fylliga in- och utandningar. Rikta uppmärksamheten mot förnimmelserna av andetaget som rör sig in och ut ur kroppen. Rensa ditt sinne och sätt en avsikt.
  • 5-10 minuter: Cat-cow, down dog, ragdoll och andra uppvärmningssträckningar. Rör dig långsamt genom omgångar av spinal flexion och extension. Släpp spänningar och förbered musklerna/lederna för djupare poser.
  • 25-30 minuter: Arbeta dig igenom solhälsningsflöden, balanserande ställningar och stående ställningar som krigare och triangel. Prova att invertera kroppen med headstand prep och benen upp på väggen. Avsluta med restorativa positioner som liggande fjäril, stödd bro och avslutande savasana.
  • 5 minuter: Savasana med vägledd meditation. Skanna din kropp mentalt från topp till tå och släpp eventuella kvarvarande spänningar med dina utandningar. Reflektera över känslor av grundlighet, frid och förnyelse.

Anpassa din egen dagliga yogaritual så att den passar dina behov och förmågor. Se bara till att avsluta varje pass med avslappning och meditation. Balans kommer att infinna sig när du regelbundet börjar röra din kropp på ett medvetet sätt. Fortsätt att öva så kommer förvandlingen långsamt att uppenbara sig.

Bör du prova yoga med CBD?

Bör du prova yoga med CBD?

CBD, en förkortning av cannabidiol, har på senare tid ökat i popularitet på grund av dess många terapeutiska fördelar. Det interagerar med kroppens endocannabinoida system för att minska smärta, inflammation, ångest och mycket mer.

Många yogis och idrottare använder CBD-tillskott som oljor, kapslar eller topikaler för att förstärka sin träning. Cannabisföreningens lugnande effekter kan göra att yogaställningar känns mer terapeutiska och meditativa sessioner mer fokuserade.

Forskning tyder på att kombinationen av CBD och yoga kan förbättra stresslindring, mental klarhet, återhämtning från skador och mindfulness. De flesta studier har dock tittat på CBD ensamt snarare än dess synergi direkt med yoga.

Naturligtvis ersätter CBD inte en solid yogarutin i sig. Men växtegenskaperna stöder på ett bra sätt de holistiska målen med yoga. Så du kanske vill ge CBD-olja eller cbd-kapslar ett försök om du vill fördjupa din befintliga praxis.

Förvänta dig bara inte att CBD-olja ensam ska kunna replikera det breda utbudet av fysiska, mentala och andliga fördelar som regelbunden yoga ger. Konsekvent asanaträning, pranayama och meditation förblir de viktigaste pelarna för transformation.

Slutsats

Om du införlivar ett enkelt dagligt yogapass i dina rutiner kan det på djupet förändra ditt fysiska och mentala välbefinnande. Från ökad flexibilitet och styrka till minskad ångest och kroppsmedvetenhet - yogans fördelar sträcker sig över kroppens alla system.

Genom att ägna bara 30-60 minuter per dag åt att arbeta med ställningar, andning och meditation kommer du att märka positiva förändringar på alla nivåer. Yoga är ett verktyg för egenvård som gör att du kan bli mer grundad, fridfull och i samklang med din sanna natur.

Ge dig själv tillåtelse att gå ut på din matta varje dag, även om det bara är för ett kort pass. Var medveten om att yoga är en livslång resa utan perfektion. Om du under en period inte kommer igång med din yoga är det bara att återuppta när du är redo. Din kropp och ditt sinne kommer att tacka dig för den konsekventa ritualen att röra dig med syfte och närvaro.

Hur lång tid tar det att se resultat av daglig yoga?

Du bör börja märka av vissa fördelar inom de första 1-2 veckorna, som förbättrad sömn, minskad ångest och ökad kroppsmedvetenhet. De största förändringarna sker dock efter 3-6 månaders konsekvent träning, då hållning och rörelsemönster förbättras.

Vad händer om du utövar yoga två gånger om dagen?

Att utöva yoga två gånger om dagen ger ännu fler fördelar om du inte överdriver det. Till exempel ett energigivande morgonflöde följt av ett avslappnande yinpass på kvällen. Lyssna bara på din kropp och ta vilodagar efter behov. För mycket yoga varje dag kan leda till utbrändhet eller överbelastningsskador.

Kan du bygga muskelmassa med en daglig yogarutin?

Även om det inte är lika effektivt som tyngdlyftning, hjälper en daglig yogapraktik till att stärka och tona musklerna. Flow-stilar som Ashtanga och power yoga bygger upp muskelmassan när de utövas med rätt inriktning. Förvänta dig funktionella fitnessvinster snarare än stora skrymmande muskler.

Vilka är de bästa typerna av yoga att göra dagligen?

Mjuka hatha- och restorativa övningar är idealiska för daglig återhämtning. Men genom att blanda olika stilar utmanas både kropp och sinne. Prova vinyasa 2-3 gånger per vecka för konditionsträning, med hatha eller yin de andra dagarna.

Hur förändrar yoga din kroppsform?

Daglig yoga bygger upp muskelmassan och förbränner fett, vilket ger ett mer vältränat utseende. Kärnstyrkan förbättrar hållningen genom att engagera mag- och ryggmusklerna. Axlar och höfter öppnas också upp. Dessa kroppsliga förändringar resulterar i en längre och smalare kropp.

Kan man utöva yoga när man har mens?

Ja, yoga är säkert och fördelaktigt under menstruationen när det görs försiktigt. Vissa ställningar hjälper till och med till att lindra kramper och obehag. Fokusera på restorativa ställningar som barnställning, tillsammans med mjuka vridningar och höftöppnare. Undvik avancerade inversioner.

Vad händer om du utövar hot yoga varje dag?

Hot yoga som utövas ofta är bra för hjärt-kärlsystemet och flexibiliteten. Men dagliga svettpass kanske inte ger tillräcklig muskelåterhämtning. Se till att balansera med icke-uppvärmda övningar. Korrekt vätske- och elektrolytintag är också avgörande.

Hur förändrar yoga ditt ansikte?

Yogans förmåga att slappna av i ansikte och käkar i kombination med de mentala fördelarna resulterar i en subtil "glöd". Djupare andning motverkar spänningsrynkor medan mindfulness minskar rynkor i pannan. Ökat blodflöde förbättrar också hudens kvalitet.

Kan man utöva yoga när man är gravid?

Prenatal yoga uppmuntras genom alla trimestern av graviditeten. Det bibehåller styrka och flexibilitet samtidigt som det hjälper till att lindra vanliga besvär som ryggsmärta. Undvik dock vridningar, intensivt core-arbete och ställningar som kräver att du ligger platt på magen. Ändra alltid ställningarna efter behov.

Sammanfattning

Yoga ger ett brett spektrum av mentala och fysiska fördelar när den utövas konsekvent. En daglig yogaritual hjälper till att minska stress och ångest genom att aktivera det parasympatiska nervsystemet för att initiera djup avslappning. Studier visar att daglig yoga också är effektivt för att förbättra sömnkvaliteten, så att du kan somna snabbare och få mer återhämtande sömn. Yogapositioner stretchar och stärker muskler som inte används i normala dagliga aktiviteter, vilket leder till ökad flexibilitet över tid. En daglig yogapraktik stärker också bålmuskulaturen, eftersom det krävs att du använder magmusklerna, ryggen och bäckenbotten för att hålla positionerna korrekt. Balanspositionerna i yoga förbättrar stabiliteten, hållningskontrollen och proprioceptionen. Förstärkt immunförsvar är en annan fördel, eftersom yoga bidrar till att öka antalet antivirala immunceller och minska stresshormoner som hämmar immunförsvaret. Ökad medvetenhet om kropp och själ uppstår när du blir bättre anpassad till din kropps rörelser och reaktioner. Stämningen och humöret förbättras tack vare yogans inverkan på hjärnkemikalier som serotonin, tillsammans med det sociala stöd som yogagrupperna ger. Yoga bidrar till viktminskning genom att förbränna kalorier och bygga muskler, men dess förmåga att minska stress och odla mindfulness hjälper också till att göra smartare kostval. Yogans andliga rötter och fokus på närvaro leder till ökade känslor av tillfredsställelse, tacksamhet, kreativitet och glädje.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare