Varför mår jag så bra efter yoga?

Published:

Yoga är en urgammal metod som förenar kropp, sinne och själ. Efter ett yogapass rapporterar många utövare att de känner sig fridfulla, avslappnade och lyckliga. Men exakt varför får yoga dig att må så bra? Här är de viktigaste anledningarna:

Varför mår jag så bra efter yoga?

Endorfiner frigörs

En av de främsta anledningarna till att yoga får dig att må bra är att det får din hjärna att frigöra endorfiner. Endorfiner är hormoner som fungerar som naturliga smärtlindrare i kroppen. De ger en känsla av eufori och välbefinnande.

Endorfiner frigörs under vissa aktiviteter som motion, skratt, sex och chokladätande. Eftersom yoga är en fysisk övning triggar den frisättningen av endorfiner. Ju mer intensiv yogapraxis, desto större endorfinrusning kommer du att uppleva.

Så nästa gång du känner dig nere, prova en kraftfull vinyasa flow-klass. Endorfinerna kommer att höja ditt humör och ge dig en känsla av välbefinnande.

Stresshormonerna minskar

Förutom att öka mängden endorfiner som gör att man mår bra, bidrar yoga till att minska nivåerna av stresshormonet kortisol. Kortisol produceras av binjurarna som svar på stressiga situationer.

Kortisol kan ge dig en energikick och skärpa fokus på kort sikt, men kroniskt höga nivåer kan öka ångest, depression och viktökning. Regelbunden yoga kan bidra till att hålla kortisolnivåerna balanserade.

Specifika ställningar som är särskilt effektiva för att sänka kortisolhalten inkluderar framåtfällningar, fiskställning och benen upp mot väggen. Ta dig tid att hålla dessa restorativa poser och känn hur stressen försvinner.

Blodflödet ökar

När du flödar genom de olika yogaställningarna cirkulerar friskt, syresatt blod genom hela kroppen. Detta ökade blodflöde ger näring åt dina celler och vävnader.

Mer blod når hjärnan, vilket kan förklara varför du känner dig mer klar i huvudet efter att ha utövat yoga. Ökat blodflöde transporterar också bort metaboliska avfallsprodukter, inklusive mjölksyra, som byggs upp i musklerna under träning.

Detta hjälper till att förebygga ömhet eller den tunga känsla man ibland får efter ett intensivt träningspass. Genom att sträcka ut och engagera alla delar av kroppen förbättrar yogan cirkulationen så att du känner dig energisk och föryngrad.

Långsammare andning

De flesta typer av yoga betonar djup, medveten andning. Detta aktiverar det parasympatiska nervsystemet, som ibland kallas "vila och smälta"-systemet.

När du stimulerar det parasympatiska systemet genom långsamma, stadiga andetag saktar hjärtfrekvensen ner och blodtrycket sjunker. Djupandning ökar också syresättningen och hjälper till att framkalla "avslappning".

Yogans fokus på andningen lugnar nervsystemet och stillar mentalt prat, vilket gör att du känner dig centrerad och fridfull. Försök att integrera andningsövningar i ditt dagliga liv, inte bara i din yoga. Ta 5 djupa andetag när du vaknar, före ett möte eller under en stressig stund för att återställa det inre lugnet.

Minskat mentalt prat

När du utövar yoga uppmuntras du att rensa tankarna, vara närvarande och fokusera på förnimmelserna i din kropp. Detta tränar din hjärna att spendera mindre tid på distraherande tankar om det förflutna eller framtiden.

Genom att släppa taget om mentalt bråte får du utrymme att bli mer medveten om nuet. Att vara mer uppmärksam på dina fysiska känslor hjälper dig att komma ur ditt huvud och in i nuet.

Ett "ap-sinne" som ständigt spelar upp tankar kan dränera dig på energi och göra dig deprimerad. Yoga hjälper till att skapa mental klarhet så att du kan uppleva livet mer fullt ut just nu.

Du blir mer uppmärksam

Förutom att minska olämpligt tankeprat ökar yogan din mindfulness. Att röra sig genom ställningarna med medvetenhet gör dig mer medveten om din kropp.

Att anpassa sig till nuet bidrar till att utveckla en bättre kontakt mellan kropp och själ. Du lär dig att lyssna på fysiska och känslomässiga signaler från din kropp så att du kan ta itu med problem innan de byggs upp och orsakar hälsoproblem.

Att öva mindfulness genom yoga gör aktiviteter som att gå, äta och prata mer njutbara. Du uppskattar de små ögonblicken i livet istället för att bara rusa igenom dem. Att bli mer uppmärksam genom yoga gör att du känner dig lugnare och mer tillfreds.

Du skapar kroppsmedvetenhet

Har du någonsin märkt hur du slokar framför datorn eller inte inser att du har spänningar i axlarna förrän en yogalärare korrigerar din hållning? När du utövar yoga regelbundet blir du mycket mer medveten om din kropp.

Du lär dig hur du aktiverar din core, slappnar av i spända muskler och rör dig i rätt linje. Denna kroppsmedvetenhet hjälper till att förebygga smärta och skador både på och utanför mattan.

Genom att ställa in dig på fysiska förnimmelser får du också insikt i ditt känslomässiga tillstånd. Genom att lägga märke till var i kroppen du känner stress kan du ta itu med grundorsaken. Att återknyta kontakten med kroppen genom yoga leder till bättre hälsa och välbefinnande.

Du får en känsla av att ha åstadkommit något

Att ta sin yogapraktik till nästa nivå ger en känsla av prestation. När du till slut lyckas med en utmanande ställning eller håller en position längre känner du dig stolt över dig själv.

Även att bara dyka upp på lektionen och röra på kroppen är en prestation som förtjänar en klapp på axeln. Att fokusera på små segrar hjälper till att bygga upp självförtroendet för att ta sig an större mål utanför yogastudion.

Yoga-sekvenser är utformade för att innehålla ställningar av varierande svårighetsgrad. Detta gör att du kan uppleva framgång under varje övning. Lämna ditt ego vid dörren, gå i din egen takt och fira det enkla faktum att du har praktiserat.

Dina framtidsutsikter förbättras

När du mår bra fysiskt är det lättare att ha en positiv mental inställning också. Yoga hjälper till att hantera kortisol så att du inte blir lika stressad över livets små irritationsmoment. Djupandningstekniker ger en omedelbar humörhöjning när du känner dig nere.

Att utöva ställningar som är utformade för att stimulera underaktiva chakran kan också förbättra ditt tankesätt. Till exempel är ryggböjningar och hjärtöppnare energigivande och uppmuntrar självförtroende. Inversioner får energin att flöda till hjärnan och kan lindra depression.

Slutligen inspirerar yogans andliga element till tacksamhet, medkänsla och självacceptans. Att upprätthålla en regelbunden yogarutin gör det lättare att röra sig genom livet med optimism och nåd.

Du sover bättre

Känner du dig någonsin för pigg för att sova gott efter ett intensivt gympass? Det är mycket mindre troligt efter yoga. Istället för att ge dig energi förbereder yogan kroppen för vila.

Den meditativa naturen främjar avslappning så att du lättare kan övergå från vakenhet till sömn. Yoga hjälper också till att minska nivåerna av stresshormonet kortisol, som kan störa djupsömnen.

Om du utövar avslappnande ställningar som framåtfällningar och savasana före sänggåendet signalerar du till hjärnan att det är dags att varva ner. Även grundläggande andningstekniker som du lär dig i yoga kan hjälpa dig att lugna ner dig när du ligger och vrider och vänder på dig.

Dålig sömn påverkar ditt humör, fokus, energinivåer och immunförsvar negativt. Genom att förbättra sömnkvaliteten gör yogan att du känner dig mer återhämtad och energisk nästa dag.

Ditt nervsystem är balanserat

Nervsystemet är uppdelat i den sympatiska sidan ("kamp eller flykt") och den parasympatiska sidan ("vila och smälta"). Kronisk stress överaktiverar det sympatiska nervsystemet. Detta kan få dig att känna dig uppjagad och överväldigad.

Genom mindfulness, djupandning och avslappningstekniker balanserar yogan nervsystemet. Genom att aktivera den parasympatiska reaktionen kommer du in i ett lugnt tillstånd.

Förutom att hjälpa dig att finna inre frid har detta omfattande hälsofördelar. Ett balanserat nervsystem sänker hjärtfrekvensen, matsmältningen förbättras och immunförsvaret stärks. Att utöva yoga ger bestående effekter som hjälper dig att hantera dagliga stressfaktorer.

Smärtan minskar

Har du ständig värk och smärta, särskilt i rygg, nacke och leder? Att utöva yoga förbättrar flexibiliteten och rörelseomfånget, vilket kan minska smärtan avsevärt.

Mjuka, terapeutiska yogaformer är idealiska för att lindra smärta. Positionerna hålls under längre tid med hjälp av rekvisita som filtar och yogablock för att ge extra stöd. Yoga förbättrar också kroppsmedvetenheten så att du kan korrigera hållningsvanor som bidrar till smärta.

Förutom att lugna ömma muskler visar studier att yoga är effektivt för att lindra mer allvarliga smärttillstånd som artrit, migrän och fibromyalgi. Kombinationen av mjuka rörelser och mindfulness kan till och med minska behovet av smärtstillande läkemedel.

Ditt humör är balanserat

Djupandning, meditation och rytmiska rörelsesekvenser gör yoga till ett utmärkt sätt att balansera humöret. Studier har visat att yoga kan minska symtomen på ångest, depression och PTSD.

Genom att sänka nivåerna av stresshormonet kortisol hjälper yoga till att stabilisera känslorna och förhindra humörsvängningar. Frigörandet av endorfiner ger också ett naturligt humörlyft för att motverka nedstämdhet eller irritabilitet.

Förutom att tillfälligt höja humöret orsakar regelbunden yogaträning bestående förändringar i hjärnans struktur och funktion för att förhindra framtida känslomässig turbulens. Den mentala klarhet du får följer med dig även utanför yogamattan.

Du får perspektiv på tillvaron

Den mentala och fysiska stillhet som du uppnår under yoga är befriande. Det ger dig utrymme att frigöra dig från repetitiva tankemönster så att du kan få ett nytt perspektiv.

När du saktar ner på mattan uppstår lösningar på problem ofta mer organiskt. Det blir lättare att släppa taget om det som inte längre tjänar dig. Du inser att kämpande bara föder mer lidande.

Genom att fokusera inåt hjälper yogan till att ta bort yttre distraktioner och påfrestningar. Detta gör att du kan återfå fokus och ta dig an utmaningar från en plats av inre lugn. Med större klarhet och perspektiv kan du leva mer målmedvetet.

Du skapar en andlig förbindelse

Även om yogaklasserna i din lokala studio förmodligen mest fokuserar på fysiska poser och stretchövningar, är yoga traditionellt mycket andligt orienterad. Om du utövar yoga regelbundet får du upp ögonen för krafter som är större än du själv.

Oavsett om du aktivt utövar meditation under yogan eller inte, leder upplevelsen till en större andlig medvetenhet. Att känna samhörighet med något bortom det fysiska ger djup mening och inre frid.

Även om du normalt inte skulle betrakta dig själv som en spirituell person kan en fantastisk känsla av vördnad och inspiration dyka upp under yogan. Detta främjar tacksamhet, medkänsla och tro på världens grundläggande godhet.

Ditt självförtroende växer

När du lär dig nya poser och blir starkare i din yogapraktik bygger det upp ett självförtroende som sträcker sig till andra delar av ditt liv. Du bär dig själv med större lätthet och självsäkerhet.

Att sätta upp mål som att kunna hålla en utmanande pose i en minut utan att skaka ger dig något positivt att arbeta mot. Små framgångar ger självförtroende att ta sig an större utmaningar.

Den icke-dömande miljön i en yogaklass hjälper dig också att bli mer bekväm i din egen hud. När din kropp förändras genom övningarna hyllar du dess förmågor istället för att kritisera den. Denna självacceptans smittar av sig utanför mattan.

Dina relationer förbättras

Den mentala klarhet, empati och känsla av inre frid som du odlar på yogamattan påverkar också dina relationer med andra på ett positivt sätt. Du kommunicerar skickligare och har lättare att släppa oförrätter.

Regelbunden yogautövning lär dig att leva i nuet. Istället för att älta det förflutna eller oroa dig för framtiden är du fullt engagerad i dina interaktioner med andra människor. Att öva mindfulness gör dig till en bättre vän, partner och kollega.

Yoga ger dig också en känsla av medmänsklighet. Detta främjar förståelse, tålamod och medkänsla gentemot nära och kära när oundvikliga konflikter uppstår.

Du befinner dig i ett stödjande samhälle

För många hängivna yogis blir yogastudion som ett andra hem. Studiekamraterna hejar på varandra och firar milstolpar tillsammans. Denna känsla av gemenskap ger värdefullt socialt stöd.

Att ha en social krets av människor som prioriterar hälsa motiverar dig att hålla dig på rätt spår med dina egna mål. Du kan dela med dig av tips om allt från att äta bra till att hantera stress.

Yogalärare spelar också en viktig roll när det gäller att odla gemenskap. Deras vägledning gör att du utvecklas i ditt utövande vecka efter vecka. Regelbunden interaktion gör att lärarna känns som vänner, vilket förstärker känslan av trygghet och stöd.

Du hittar stillhet inom dig

Det moderna livets hektiska tempo drar oss i en miljon olika riktningar samtidigt. Vi bombarderas med distraktioner från det att vi vaknar tills vi sluter ögonen på kvällen. All denna sinnesstimulering och informationsöverflöd tröttar ut hjärnan.

För många är yoga den enda möjligheten att koppla bort digitala enheter och få tyst på tankarna. Den stillhet du finner under yogan för dig tillbaka till ditt centrum. Under den timmen på mattan står den oändliga att göra-listan stilla.

Genom att skapa lugna perioder under dagen eller veckan ger du ditt nervsystem en välbehövlig paus. Denna stillhet är djupt föryngrande. Den stärker ditt tålamod, ditt fokus och din känsla av inre frid.

Din självkännedom ökar

Yoga ger dig utrymme att vända dig inåt och utforska ditt inre landskap. Med färre sinnesintryck och distraktioner kan du lyssna in subtila signaler från din kropp. Fysiska förnimmelser, känslor och tankemönster blir kristallklara.

Den ökade självkännedomen ger dig en djupare insikt om dina behov och gränser. Du lär dig var du fortfarande bär på stress så att den kan släppas. Dåliga vanor som saboterar din hälsa lyfts fram.

Att stärka kopplingen mellan kropp och själ genom yoga får dig att känna dig hel. När dina handlingar anpassas efter dina verkliga behov istället för yttre påtryckningar får du visdom.

Du hittar en hälsosam utväg

För många människor idag känns livet som en oändlig att-göra-lista. Vi springer frenetiskt från en uppgift till nästa och känner oss aldrig tillfreds eller lugna. Detta tillstånd av kronisk stress tär hårt på både den fysiska och psykiska hälsan.

Yoga är en hälsosam flykt där den enda förväntningen är att du ska vara närvarande. Under den timmen är du helt fri från deadlines på jobbet, hushållssysslor och familjeåtaganden. Att få tillåtelse att sluta sträva är otroligt befriande.

Det är livsviktigt att få en kort hälsosam paus från det normala ansvaret. Det är svårt att närma sig livets krav från en lugn och balanserad plats utan detta. Yoga erbjuder ett skydd mot stormen av vardaglig stress.

Du lär dig att släppa taget

När du utövar yogapositioner kommer du att märka att tankarna vandrar iväg till arbete, relationer och oavslutade saker på att-göra-listan. Oundvikligen kommer du också att bedöma din prestation eller kämpa för att få din kropp i den "perfekta" inriktningen.

Men en viktig del av yogan är att lägga märke till dessa tankar och bedömningar och sedan medvetet släppa taget om dem. Att fästa sig vid resultat skapar bara mer spänningar i kropp och sinne.

Denna process med att försiktigt släppa taget lär dig hur befriande det är att vara närvarande. Att släppa taget om hur en position ser ut gör att du kan sätta dig in i den och känna dess fördelar. Att tillämpa denna lärdom på andra delar av livet gör din mentala belastning lättare.

Du utvecklar disciplin

Att hålla fast vid en konsekvent yogapraktik kräver disciplin. Från att ta sig till studion till att hålla utmanande poser, det kräver mycket av både kropp och själ. Den inledande entusiasmen försvinner ofta.

Men om du håller ut även när du stöter på motstånd bygger du upp en mental styrka som du har nytta av i alla delar av livet. Obehag blir lättare att tolerera. Fördröjd tillfredsställelse blir sötare.

Att öva disciplin genom yoga är inte en bister syssla. Det självförtroende du får gör framtida utmaningar mindre skrämmande. Du inser att du är kapabel till så mycket mer än du trodde.

Du bryter dig loss från dömande

Även om yoga uppmuntrar dig att lägga märke till hur din kropp och ditt sinne mår, handlar det aldrig om att döma dig själv hårt. Att hålla fast vid känslor av misslyckande eller otillräcklighet skapar bara mer lidande.

Yoga påminner dig om att vara nyfiken, tålmodig och medkännande med dig själv. Framsteg sker långsamt. Varje kropp och resa är unik. Att släppa taget om dömande skapar utrymme för acceptans.

Denna attityd påverkar alla områden i livet. Du dömer andra mindre kritiskt och fokuserar mer på villkorslös positiv uppmärksamhet. Att frigöra sig från rigida förväntningar leder till större tillfredsställelse och inre frihet.

Införliva CBD-olja i din yogautövning

Förutom alla de mentala och fysiska fördelar som beskrivs ovan upplever vissa yogautövare att deras sessioner förbättras genom att använda CBD-olja. CBD är en förkortning för cannabidiol, en förening som finns i cannabisväxter.

Här är några sätt som CBD-kapslar kan integreras i ditt yogaprogram:

CBD-massageolja

Applicera CBD-infunderad olja direkt på huden före ditt yogapass. CBD absorberas genom huden för att potentiellt minska obehag under stretching. Det främjar också övergripande avslappning. Att massera in CBD-olja i spända muskler efteråt hjälper till att återhämta sig.

CBD ätbara livsmedel

Ät ett CBD-gummi, choklad eller en kapsel en timme före din yogaklass. Att absorbera CBD genom matsmältningssystemet ger bestående effekter som kickar in under din övning.

CBD Vape Pen

Ta några bloss från en CBD-vapepenna mellan yogasekvenserna eller under savasana. Inandning av CBD ger de snabbaste effekterna för avslappning på plats. Vaping CBD är lätt att använda diskret och ger dig inte heller en känsla av förändring eller försämring.

CBD-drycker

Att dricka CBD-infuserat te, vatten eller juice före eller efter yoga ger återfuktning tillsammans med lugnande CBD-effekter.

CBD-produkter

Applicera en CBD-kräm, salva eller roll-on efter ditt yogapass direkt på ömma muskler eller leder. CBD absorberas genom huden och påskyndar återhämtningen från träningspasset.

Att lägga till ett CBD-tillskott till din befintliga yogarutin kan ge förstärkning och synergi. Men var noga med att rådfråga din yogainstruktör innan du använder CBD i klassen för första gången. Börja långsamt med låga doser och justera baserat på ditt individuella svar.

Vad är "yoga high" och vad orsakar det?

"Yoga high" syftar på den känsla av eufori, klarhet, tillfredsställelse och lycka som många yogautövare rapporterar under eller efter sitt utövande. Det finns flera faktorer som bidrar till detta naturliga rus:

 • Ökad blodcirkulation - Mer syrerikt blod som strömmar till hjärnan och hela kroppen ger en energigivande effekt.
 • Frisättning av endorfiner - Dessa må bra-hormoner fungerar som naturliga smärtstillande medel och höjer humöret. Ju mer kraftfull yoga, desto större endorfinrusning.
 • Stimulering av vagusnerven - Vagusnerven förbinder hjärnan med många viktiga organ. Yoga aktiverar den för att utlösa avslappningssvaret och balansera nervsystemet.
 • Högre GABA-nivåer - GABA är hjärnans viktigaste hämmande neurotransmittor som minskar ångest och främjar lugn. Yoga höjer låga GABA-nivåer.
 • Avaktivering av amygdala - Denna hjärnregion kontrollerar rädsla och stress. Yoga hjälper till att lugna en överstimulerad amygdala.
 • Ökat dopamin - Denna kemikalie spelar en roll för motivation, fokus och belöningskänslor. Yoga frigör dopamin.

Hur länge håller de positiva effekterna av yoga i sig efter lektionens slut?

Det varierar beroende på person och intensitet i yogapasset, men de mentala och fysiska fördelarna varar vanligtvis flera timmar upp till en hel dag efter att ditt pass har avslutats. Stresslindringen och humörhöjningen tenderar att hålla i sig längst.

Med regelbunden träning kan positiviteten, den minskade ångesten, den bättre sömnen och känslan av samhörighet bli ditt nya normaltillstånd. De kumulativa effekterna byggs upp över tid.

Är hot yoga mer sannolikt att orsaka en "yoga high"?

Hot yoga-stilar som Bikram, som utförs i ett uppvärmt rum, intensifierar definitivt de välgörande effekterna. Värmen ökar cirkulationen, mjukar upp musklerna och möjliggör djupare stretching. Detta förstärker frisättningen av endorfiner och andra signalsubstanser.

Den infraröda värmen orsakar också vasodilatation - utvidgning av blodkärlen - för att öka blodflödet. Se bara till att hålla dig hydrerad och ta pauser efter behov. Intensiteten är inte för alla.

Varför upplever vissa personer att de mår sämre efter yoga?

Det finns några anledningar till att yoga kan få vissa människor att känna sig dränerade eller irriterade snarare än upplyfta:

 • Att pressa sig för långt bortom sina gränser i olika poser kan leda till utmattning istället för endorfinfrisättning. Undvik överansträngning och lyssna på din kropps gränser.
 • Uttorkning är vanligt under varma lektioner. Drick rikligt med elektrolytrika vätskor före, under och efter lektionen.
 • Lågt blodsocker kan orsaka yrsel och nedstämdhet. Ät en balanserad måltid ett par timmar i förväg.
 • Att ligga stilla i savasana kan leda till övertänkande istället för avslappning. Prova att gå eller sitta och meditera istället.
 • Skador eller översträckning på grund av felaktig form kan leda till smärta och ömhet. Bygg upp poserna gradvis under ledning av en lärare.
 • Redan existerande ångest eller trauma kan initialt utlösas av yoga. Att öva försiktigt och långsamt hjälper till att bygga upp tolerans.

Varför kan yoga göra någon känslosam?

Den mentala klarhet och det inre lugn som yogan bidrar med gör det möjligt att släppa fram begravda känslor. Instängda känslor av sorg, ilska, frustration etc. kan komma upp till ytan.

Djupandning ökar också syresättningen och pranaflödet, vilket kan frigöra blockerad energi. Denna känslomässiga frigörelse är terapeutisk, men kan kännas överväldigande i början. Stäm av med din lärare i förväg om du vill undvika känslomässiga triggers.

Hur snart efter en måltid är det okej att utöva yoga?

Det är bäst att låta matsmältningen ta 1-3 timmar efter en full måltid innan du börjar med yoga. Böjande och vridande ställningar kan vara obekväma med full mage. Lätta mellanmål 1 timme före är vanligtvis bra. Fyll på med vätska under tiden.

Lyssna på din kropp och minska på ställningar som känns obekväma efter att du ätit. Fokusera istället mer på återhämtande ställningar. Låt maten smälta helt innan du utövar kraftfulla vinyasaflöden eller inversioner.

Spelar typen av yoga någon roll för humöret?

För att minska ångest och öka positiviteten är mild restorativ yoga, yinyoga och hathayoga idealiska. Det långsammare tempot med längre hållna positioner lugnar sinnet och nervsystemet.

Mer kraftfulla metoder som Ashtanga, power vinyasa och hot yoga bygger upp värme och ökar endorfinerna, vilket är bättre för att ge energi till humöret. Experimentera för att se vilken stil som gör att du känner dig mest balanserad och upplyft från dag till dag.

Hur kan jag förlänga de positiva effekterna efter lektionens slut?

Här är några tips för att förlänga den upplyftande känslan från yogan:

 • Tillbringa 5-10 minuter i sittande meditation eller savasana
 • Praktisera pranayama andningsövningar
 • Ta ett varmt bad med epsomsalt
 • Drick mycket vatten för att återfå vätskebalansen
 • Avstå från alkohol eller koffein
 • Ät en näringsrik fullvärdig måltid
 • Skriva dagbok eller reflektera över insikterna
 • Få tillräckligt med sömn
 • Påminn dig själv om eventuella genombrott
 • Boka in nästa yogaklass! Kontinuitet är nyckeln.

Sammanfattning

Yoga är en gammal indisk metod som förenar kropp, själ och ande genom fysiska ställningar, andningstekniker och meditation. Regelbunden yoga ger omfattande fysiska och psykiska hälsofördelar som gör att utövarna känner sig fantastiska efter varje session. Genom att frigöra endorfiner och sänka stresshormonerna höjer yogan humöret på ett naturligt sätt. Fokus på djupandning aktiverar det parasympatiska nervsystemet för att lugna sinnet och kroppen. Yoga ökar också blodcirkulationen, bygger kroppsmedvetenhet och förbättrar mindfulness. Yogan uppmuntrar till självacceptans och medkänsla.

Känslan av att ha lyckats med utmanande ställningar eller att gå på lektionerna regelbundet får dig också att må bra. Yoga hjälper till att utveckla disciplin, vilket stärker självförtroendet. De andliga elementen ger en känsla av mening och samhörighet. Den stödjande gemenskapen på yogastudiorna motiverar dig att fortsätta utvecklas. Sammantaget ger yogan dig verktyg för att hitta inre frid, släppa taget om dömande och hantera livets krav från en mer balanserad plats. Den fysiska skönheten i utövandet i kombination med inre stillhet skapar ett naturligt rus.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare