Ska jag göra yoga på morgonen eller på kvällen?

Published:

Yoga är ett utmärkt sätt att börja eller avsluta dagen. Men är det bättre att rulla ut mattan vid soluppgången eller efter solnedgången? Det är en vanlig fråga för både hängivna yogis och nybörjare. Det finns för- och nackdelar med både morgon- och kvällsyoga. Den perfekta tiden att utöva beror i slutändan på ditt schema, energinivåer och personliga preferenser. Den här artikeln kommer att undersöka fördelarna med en yogasekvens på morgonen jämfört med på kvällen så att du kan bestämma den optimala tiden för ditt flöde.

Ska jag göra yoga på morgonen eller på kvällen?

Vilka är fördelarna med yoga på morgonen?

Ett yogapass tidigt på morgonen kan vara otroligt energigivande. Här är några av de främsta fördelarna med att börja dagen med solhälsningar:

1. Ökad energi och produktivitet

Behöver du en koffeinfri uppiggande stund? Att flöda genom yogapositioner direkt på morgonen kan vara mer energigivande än den första koppen kaffe. Mjuka stretch- och andningsövningar stimulerar nervsystemet och får syret att pumpa genom blodet. Detta leder till förbättrad cirkulation, vilket gör att du känner dig utvilad och redo att ta itu med dagen som ligger framför dig. De energigivande fördelarna med morgonyoga gör det lättare att hålla fokus och vara produktiv fram till läggdags.

2. Lugna och rensa ditt sinne

Har du någonsin släpat dig upp ur sängen och känt dig groggy och ofokuserad? Morgonyoga hjälper till att skingra den mentala dimman tidigt på morgonen. Kombinationen av medveten andning, rörelse och meditation har en djupt lugnande effekt. Detta gör att du kan börja dagen med en ren mental tavla, vilket gör det lättare att organisera tankar och sätta upp avsikter. Den klarhet som AM yoga ger kan sätta en positiv ton som varar långt bortom din tid på mattan.

3. Färre distraktioner

Det är bara att inse att morgnarna snabbt blir hektiska. E-post, telefonsamtal, trafikstockningar, möten och andra förpliktelser kan snabbt få dig att tappa fokus. Om du börjar dagen med yoga kan du utöva utan distraktioner under de lugna morgontimmarna. Du kan rensa tankarna, sätta upp avsikter och fokusera inåt innan den dagliga rusningen börjar. Tidiga morgnar kan verka utmanande till en början. Men du kanske upptäcker att lugnet och klarheten i ditt yogapass gör det värt att stiga upp med solen.

4. Samstämmighet

Morgonyoga bidrar till att du kan vara konsekvent i din träning. Låt oss säga att du planerar ett yogaflöde på kvällen efter jobbet. Oddsen är att du kommer att hoppa över det åtminstone ibland på grund av trötthet eller schemakonflikter. Men om du avsätter tid på morgonen ökar chansen att du faktiskt tar dig till mattan. Att utveckla en konsekvent yogapraktik ger bättre resultat när det gäller flexibilitet, styrka, balans och övergripande mindfulness.

5. Bättre matsmältning

Har du någonsin lagt märke till hur vissa yogaställningar som vridningar och veck kan sätta fart på saker och ting efter frukost? Morgonyoga på tom mage stimulerar matsmältningssystemet på ett skonsamt sätt. Poser som komprimerar och masserar buken uppmuntrar eliminering av avfall. Att börja dagen med yoga leder till regelbundenhet och en frisk mage.

6. Naturlig väckarklocka

Är du ingen morgonmänniska? Nybörjare kämpar ofta med tidiga väckningssamtal. Men en mjuk morgonyogasekvens kan hjälpa till att reglera din sömncykel och fungera som en naturlig väckarklocka. Andnings- och rörelserutinerna ger dig energi, vilket gör det lättare att stiga upp med soluppgången. När yogan blir din morgonritual kommer du att tycka att det blir allt lättare att hoppa upp ur sängen.

7. Förbättra ämnesomsättningen

Här är en bonusanledning till att ställa klockan tidigare. Forskning visar att en yogasekvens på morgonen hjälper till att ge din ämnesomsättning en rivstart. Den ökade cirkulationen, syreintaget och aktivitetsnivåerna får igång din fettförbränning. En snabbare ämnesomsättning hjälper dig att förbränna kalorier mer effektivt under hela dagen.

Det är uppenbart att listan över fördelar med yoga på morgonen är lång. Men en kvällssekvens har också sina egna fördelar. Fortsätt läsa för att lära dig när kvällsyoga kan vara en bättre passform.

Vilka är fördelarna med kvällsyoga?

Om det låter plågsamt att stiga upp i gryningen behöver du inte misströsta. Det finns många utmärkta anledningar att rulla ut mattan efter solnedgången. Här är några av de största fördelarna med kvällsyoga:

1. Flexibilitet

Våra muskler är stelast på morgonen efter att ha legat stilla hela natten. På kvällen har din kropp varit aktiv och i rörelse i flera timmar. Det innebär att dina muskler redan är varma och smidiga. Genom att dra nytta av denna naturliga flexibilitet blir det lättare att röra sig genom utmanande ställningar utan ansträngning eller skada.

2. Djupare avslappning

I slutet av en lång dag är en restorativ yogasekvens djupt lugnande. Lugnande kvällspositioner i kombination med medveten andning framkallar "avslappningsresponsen". Detta triggar ditt parasympatiska nervsystem och saktar ner hjärtfrekvens, andning och metabolisk aktivitet. Resultatet är en djup känsla av avslappning som försiktigt leder dig in i sömnen.

3. Lämplig tidpunkt

Ärligt talat, gör ditt fullspäckade schema att din träning ibland hamnar längre ner på prioriteringslistan? Att träna på kvällen kan vara en smidig lösning om du har svårt att få in regelbundna morgonpass. När arbetsdagen är slut och de dagliga uppgifterna är avklarade är en yogapaus på kvällen det perfekta tillfället att ta hand om sig själv innan läggdags.

4. Lindra stress

Arbete, relationer, ekonomi, familjeåtaganden, världshändelser - inte undra på att så många av oss slutar dagen med att känna oss oroliga och överväldigade! Ett avslappnande yogapass på kvällen hjälper dig att avlasta kroppen och sinnet från ackumulerad stress. Genom att avsluta dagen med terapeutiska rörelser och meditation tömmer du din mentala röra så att du kan sova lugnt och fridfullt.

5. Förbättrad sömnkvalitet

Problem med att sova? Du är inte ensam. Över 30 % av alla vuxna amerikaner lider av tillfällig sömnlöshet. Yogans förmåga att lugna nervsystemet gör den till ett naturligt sömnmedel. Den djupa avslappning som yogan ger kan hjälpa dig att somna snabbare och sova djupare under natten. När du vaknar känner du dig utvilad och redo för en ny dag.

6. Kroppsmedvetenhet

Under en hektisk arbetsdag är det lätt att sitta böjd över ett skrivbord eller ignorera kronisk spänning i axlar och ländrygg. Kvällsyoga återför medvetenheten till din kropp. Genom att inventera kroppen upptäcker du problemområden som behöver lite omvårdnad. Du kan sedan rikta in dig på spända områden med återhämtande stretchövningar och yogaterapi.

7. Lugna kvällsrutiner

Våra sista vakna ögonblick påverkar hur vi somnar och vilar under natten. Att scrolla på sociala medier eller kolla på Netflix gör oss ofta mer stimulerade än lugna. Att avsluta kvällen med avslappnande yoga hjälper till att skapa en lugn övergång till sömn. Med tiden tränar denna rutin din kropp och ditt sinne att varva ner på kvällen.

Som du kan se har både morgon- och kvällsyoga underbara fördelar. Hur väljer du mellan yoga i gryningen och skymningen? Vi ger dig tips som hjälper dig att bestämma när yoga passar bäst med din livsstil.

Hur man bestämmer den bästa tiden för yoga

Den perfekta tiden för yoga beror på många faktorer som dina sömnvanor, arbetsschema, hälsobehov och personliga preferenser. Här är några tips för att hitta ditt optimala yogaschema:

Tänk på din kronotyp. Din medfödda dygnsrytm spelar en roll. Om du av naturen är en morgonmänniska kommer tidig yoga att kännas energigivande. Nattugglor kanske föredrar kvällspass när energin är på topp.

Notera dagliga fluktuationer. Behoven förändras från dag till dag. Balansera morgon- och kvällsyoga baserat på vad ditt sinne och din kropp behöver varje dag.

Prioritera regelbundenhet. Det bästa är att träna varje dag, men 2-3 gånger per vecka är bra. Välj konsekventa dagar och tider som du faktiskt kan hålla dig till.

Anpassa intensitet till energi. Prova energigivande sekvenser som power yoga och Vinyasa flows på morgonen. Spara lugnande Yin och restorativa övningar till kvällarna.

Arbeta med dina åtaganden. Schemalägg yoga vid tidpunkter då du kan koppla bort arbetet och digitala enheter helt och hållet för att vara närvarande.

Tänk på att äta och smälta. Undvik inversioner efter stora måltider. Vissa föredrar yoga på fastande mage efter att ha fastat över natten.

Tänk på säkerheten. Utöva inte hot yoga sent på kvällen, eftersom det kan störa sömnen. Bygg upp värmen gradvis i hot classes på morgonen.

Lyssna på din kropp. Håll koll på din energinivå, värk, sinnesstämning och motivation varje dag. Välj yoga på förmiddagen eller eftermiddagen baserat på vad din kropp verkar behöva.

Exempel på morgonrutin för yoga

Om du tror att morgonyoga kan vara det bästa för dig finns här ett exempel på en 20-minutersrutin för att starta dagen med avsikt:

1. Child's Pose (1-2 minuter) Börja på knäna med tårna ihop och knäna höftbrett isär. Andas ut när du sänker höfterna tillbaka till hälarna och sträcker armarna helt framåt. Slappna av i magen och pannan mot mattan. Andas djupt.

2. Cat/Cow Pose (5-10 varv) Ställ dig på händer och knän med platt rygg. Andas in och sänk magen mot mattan, blicken uppåt (cow pose). Andas ut och böj ryggen som en arg katt, titta nedåt. Fortsätt att växla mellan de två ställningarna.

3. Nedåtvänd hund (1-2 minuter) Från alla fyra, stoppa in tårna under och lyft höfterna upp och tillbaka till en inverterad "V" -form. Jorda händerna, räta ut benen och slappna av med huvudet mellan armarna.

4. Standing Forward Fold (1-2 minuter) Från Downward Dog, gå dina fötter till dina händer. Låt huvudet och axlarna slappna av medan du tar tag i motsatta armbågar. Böj knäna för att släppa spänningar i ländryggen.

5. Half Lift to Forward Fold (5-6 varv) På en inandning, svep dina armar ut och upp, lyft bröstet halvvägs upp med en platt rygg. Andas ut och släpp tillbaka ner i din fulla framåtfällning. Upprepa sekvensen flera gånger.

6. Low Lunge with Twist (5-10 andetag per sida) För höger fot mellan händerna och sänk vänster knä mot mattan. Grunda din högra fot och andas in dina armar uppåt. Andas ut och vrid höger, tryck din vänstra armbåge mot utsidan av ditt högra lår. Upprepa på andra sidan.

7. Sittande meditation (1-5 minuter) Sitt bekvämt på mattan med benen i kors. Slut ögonen och slappna av i ansikte, nacke och axlar. Fokusera på andningen och släpp alla vandrande tankar.

8. Savasana (2-5 minuter) Ligg på rygg med armarna i sidorna, handflatorna uppåt, benen bekvämt isär. Slut ögonen och låt kroppen sjunka ner i mattan. Observera hur magen mjukt höjer och sänker sig med varje andetag. Tillåt dig själv att känna dig lugn, balanserad och redo för din dag.

Namaste - din yogaresa på morgonen börjar! Prova denna sekvens 2-3 gånger per vecka efter att du har vaknat. Du kommer att bli förvånad över hur mycket mer jordnära, fokuserad och energisk du känner dig på morgonen.

Exempel på kvällsrutin för yoga

För att uppleva de avslappnande och sömnförbättrande effekterna av nattyoga, prova denna restorativa 20-minuterssekvens:

1. Barnets pose (1-2 minuter) Gå ner på knä, rör vid stortårna och sätt tillbaka höfterna mot hälarna. Sträck armarna långt framför dig och slappna av med pannan mot mattan. Andas djupt.

2. Cat/Cow Pose (5-10 varv) Ställ dig på händer och knän. Böj ryggen när du andas in och dra in magen när du andas ut. Rör dig smidigt mellan de två ställningarna.

3. Nedåtvänd hund (1-2 minuter) Pressa in i händerna, stoppa in tårna under och lyft höfterna upp och tillbaka till en inverterad "V"-form. Trampa med fötterna för att värma upp benen.

4. Stående framåtfällning (1-2 minuter) Gå med fötterna mot händerna och låt överkroppen hänga över benen. Knäna kan böjas för att släppa spänningar. Ta tag i motsatta armbågar och gunga från sida till sida.

5. Low Lunge med Twist (5-10 andetag per sida) Kliv fram med höger fot och sänk vänster knä. Grunda höger fot och andas in armarna uppåt. Andas ut och vrid höger, pressa vänster armbåge mot utsidan av höger lår. Upprepa på andra sidan.

6. Bound Angle Pose (1-2 minuter) Sitt med fotsulorna mot varandra och breda ut knäna. Sitt rakt och luta dig något framåt. Använd armbågarna för att pressa ner knäna mot mattan.

7. Sittande framåtfällning (1-2 minuter) Sträck ut benen rakt framför dig. När du andas ut viker du på höfterna och sträcker armarna framåt och nedåt längs med benen. Låt huvudet och nacken slappna av.

8. Liggande ibunden vinkel (2-5 minuter) Ligg på rygg, placera fotsulorna mot varandra och låt knäna gå ut åt sidan. Slut ögonen och andas djupt in i bröstet och magen.

9. Savasana (5 minuter) Avsluta i Savasana. Ligg platt på rygg med armarna vid sidorna, handflatorna uppåt och benen avslappnade. Slut ögonen, andas djupt och låt spänningar försvinna medan du förbereder dig för sömn.

Gör denna 20 minuter långa sekvens till en del av din nedvarvning vid läggdags 2-4 kvällar per vecka. Med tiden kommer du att märka att sömnkvaliteten förbättras och att du känner dig redo att ta itu med varje ny dag med lätthet.

Yoga När som helst är en bra tid

Som du kan se har både morgon- och kvällsyoga unika fördelar beroende på dina mål och behov. Du kan välja det ena framför det andra eller växla mellan dem. Vissa dagar kan din energi och dina åtaganden tillåta en kort sekvens mitt på dagen när du behöver en paus. Det viktigaste är helt enkelt att skapa en konsekvent yogarutin.

Yogans förmåga att stärka och tona kroppen samtidigt som den lugnar sinnet gör den till en ovärderlig övning oavsett när du rullar ut din matta. Även om den optimala tiden för att utöva yoga beror på din personliga livsstil, kan du verkligen inte göra fel när som helst på dagen. Nyckeln är att hålla fast vid praktiken konsekvent för att uppleva hela spektrumet av fysiska, mentala och känslomässiga fördelar som denna gamla tradition erbjuder.

Namaste! Må dina dagar flöda av frid och vitalitet från insidan och ut.

Ett kort omnämnande av CBD

CBD, förkortning för cannabidiol, är en förening som härrör från hampaplantan och som har vunnit enorm popularitet under de senaste åren. Många yogautövare har börjat införliva CBD-olja, kapslar eller topikaler i sina egenvårdsrutiner på grund av CBD:s naturliga avslappnande effekter.

Naturligtvis bör du kontakta din läkare innan du provar några nya kosttillskott som CBD. Men många yogier rapporterar positiva effekter från CBD för att förbättra sina yogasessioner och stödja allmänt välbefinnande. Att använda CBD med omdöme genom mikrodosering och optimera din leveransmetod kan ge maximala resultat. Att långsamt införliva högkvalitativ, tredjeparts testad CBD från Cibdol i din yogautövning och livsstil kan ge fördelar över tiden.

Vanliga frågor om yoga på morgonen jämfört med på kvällen

Är yoga bättre på fastande mage?

Många yogis föredrar att träna tidigt på morgonen på fastande mage innan de äter frukost. Detta gör att du kan röra dig genom vridande ställningar och inversioner mer bekvämt utan att vänta på att maten ska smälta. Lyssna dock på din kropps behov - om du känner dig yr eller svag utan ett litet mellanmål först, ät något lätt som frukt eller yoghurt.

Vad händer om jag inte har tid för yoga på morgonen?

Oroa dig inte, du kan absolut fortfarande dra nytta av fördelarna med en yogapraktik på kvällen. Även en kort kvällssekvens på 10-15 minuter kan få både kropp och sinne att slappna av innan läggdags. Om morgnarna är för hektiska kan du fokusera på att skapa en konsekvent kvällsrutin under den tid som passar ditt schema.

Vilken typ av yoga är bäst för morgonenergi?

Uppiggande stilar som Power Yoga och Vinyasa Flow är idealiska på morgonen. Deras betoning på rörelse och andning kommer att ge dig energi. Långsammare Yin och Restorative Yoga passar bättre på kvällen. Men lyssna på din kropp - om du behöver mjuka rörelser på morgonen, sakta ner.

Ska jag utöva yoga före eller efter ett träningspass?

Det beror på dina mål! Yoga före träning kan hjälpa dig att förbereda kroppen för träning genom att öka blodflödet och flexibiliteten. Yoga efter träningen underlättar återhämtningen genom att försiktigt stretcha spända muskler. Prova båda alternativen för att se vad som känns bäst. På träningsfria dagar kan du göra yoga när som helst som passar ditt schema.

Hur kan jag motivera mig själv till morgonyoga?

Det tar tid att skapa en ny vana. Försök att lägga fram dina yogakläder/matta kvällen innan för att få en visuell ledtråd. Drick en kopp te eller meditera innan du rullar ut mattan. Börja med bara 5-10 minuter så att det känns genomförbart. Gör en övning som du tycker om - tvinga inte dig själv till intensiva sekvenser om du hatar dem. Morgonyoga kommer att kännas lättare och mer naturligt med tiden.

Vad händer om jag somnar under savasana?

Oroa dig inte för att slumra till, särskilt inte under ett kvällspass när du redan är avslappnad. Savasana är avsett att lugna ditt nervsystem, vilket kan leda till sömn. Om du tenderar att somna kan du prova att ställa in en timer eller ett alarm för att se till att du inte försover dig.

Hjälper yoga mig att somna om på natten om jag vaknar?

Ja, att göra några enkla yogapositioner eller meditera kan definitivt hjälpa om du vaknar på natten och har svårt att somna om. Prova Child's Pose, Legs Up the Wall, mjuka vridningar eller Supported Forward Fold för att slappna av. Undvik bara överstimulerande inversioner eller sekvenser. Låt andningen guida dig tillbaka till sömnen.

Hur tidigt före sänggåendet bör jag göra kvällsyoga?

Det är bäst att avsluta kvällsyogan minst 1-2 timmar före din tänkta läggdags. Den djupa avslappningen kan göra att du känner dig sömnig, så om möjligt bör du undvika att göra yoga precis före sänggåendet. Men även en kort sekvens på 10 minuter precis innan du lägger dig kan hjälpa dig att varva ner. Experimentera för att hitta din optimala tidpunkt.

Finns det yogapositioner som jag bör modifiera eller undvika på morgonen eller kvällen?

Lyssna på din kropp, men i allmänhet kan vridningar kännas bättre på morgonen när din ryggrad inte är lika flexibel. Bakåtböjningar kan göras när som helst, men var försiktig så att du inte överarcherar om du är stel. Undvik kraftfull pranayama / andningsarbete på natten eftersom det kan vara för stimulerande. Gör inte het yoga sent på kvällen eftersom överhettning kan störa sömnen.

Förhoppningsvis hjälper dessa tips dig att bestämma den bästa tiden på dagen för att införliva yogans fantastiska fördelar i din dagliga rutin! Låt mig veta om du har några andra frågor.

Sammanfattning

I den här artikeln undersöks för- och nackdelarna med att yoga på morgonen jämfört med att yoga på kvällen. Fördelarna med morgonyoga inkluderar ökad energi, produktivitet, mental klarhet och konsekvens. Morgonyoga ökar ämnesomsättningen, hjälper matsmältningen, ger en naturlig väckarklocka och minskar distraktioner. Fördelarna med kvällsyoga inkluderar större flexibilitet när musklerna är varma, förmåga att lindra ackumulerad daglig stress och förbättrad avkoppling som leder till bättre sömn. Kvällsyoga drar nytta av den bekväma tidpunkten efter jobbet och gör det möjligt att ställa in sig på kroppen efter hektiska arbetstimmar. Den perfekta yogatiden beror på kronotyp, dagliga variationer i behov, konsekvens, matchande intensitet till energinivåer, arbeta runt skyldigheter och lyssna på din kropp. De som är morgonpigga kanske föredrar morgonyoga när energin är som högst, medan nattugglor kanske föredrar kvällsrutiner när energin flödar som bäst. Exempel på 20-minuterssekvenser finns för både morgon- och kvällsyoga. De viktigaste punkterna är att när som helst är en bra tid för yoga, konsekvens är viktigast, och du bör lyssna på din kropps behov för att bestämma optimal personlig timing.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare