Vilka är de 8 stadierna i yoga?

Published:

Yoga är en gammal träningsform som har blivit otroligt populär på senare år. Med fokus på andning, meditation och fysiska ställningar ger yoga ett holistiskt synsätt på träning och välbefinnande.

Vilka är de 8 stadierna i yoga?

Men för nybörjare kan yoga verka komplicerat och till och med mystiskt. Du kanske har hört avancerade yogis prata om saker som chakran, prana eller yogans åtta lemmar, och undrat vad allt detta betyder.

De åtta lemmarna beskriver de steg som en yogautövare går igenom på sin resa mot andlig upplysning och inre frid. Att förstå dessa åtta steg ger ett bra sammanhang för den verkliga innebörden av yoga.

I den här nybörjarguiden kommer vi att dela upp yogans åtta lemmar i enkla termer för att hjälpa dig att förstå yogans väg.

Vilka är de 8 lemmarna i yoga?

Yogans åtta lemmar är en steg-för-steg-plan som vägleder en yogi från okunnighet till upplysning. Dessa steg beskrevs först av den vise Patanjali i Yoga Sutras, en samling av 196 aforismer om yogans teori och praktik.

De åtta lemmarna är:

  1. Yama
  2. Niyama
  3. Asana
  4. Pranayama
  5. Pratyahara
  6. Dharana
  7. Dhyana
  8. Samadhi

Låt oss titta närmare på vart och ett av dessa steg.

Steg 1: Yama - Sociala discipliner

Yama är en uppsättning sociala discipliner som är utformade för att vägleda vårt beteende och vår interaktion med andra. De fem yamas är:

  • Ahimsa (icke-våld) - Att praktisera medkänsla och att inte skada alla levande varelser, inklusive sig själv.
  • Satya (sanningsenlighet) - Att leva ärligt och sanningsenligt, inklusive att inte överdriva eller lura andra.
  • Asteya (icke-stöld) - Att inte ta eller använda något som inte tillhör oss utan tillstånd. Respektera det som tillhör andra.
  • Brahmacharya (måttfullhet) - Öva självbehärskning och undvika överdrifter inom alla områden i livet. Moderera njutningar.
  • Aparigraha (icke-possessivitet) - Undvik girighet och överdriven ackumulering av ägodelar eller rikedom. Släppa taget om bindningar till materiella objekt.

Yamas påminner oss om att odla dygder som medkänsla, ärlighet, respekt, måttfullhet och avskildhet i våra interaktioner med andra.

Steg 2: Niyama - personliga discipliner

Efter det sociala fokuset i yama kommer niyama, som handlar om våra personliga vanor och livsstil. De fem niyamas är:

  • Saucha (renlighet) - Upprätthålla renlighet i kropp, sinne och miljö.
  • Santosha (tillfredsställelse) - Att kultivera tillfredsställelse och acceptans av var vi befinner oss i nuet.
  • Tapas (disciplin) - Öva självdisciplin, sparsamhet och engagemang i yoga. Att anta utmaningar för att stärka viljestyrkan.
  • Svadhyaya (självstudier) - Studier av andliga texter, introspektion och sökande efter djupare självkännedom.
  • Ishvarapranidhana (överlåtelse) - Att släppa taget om egot och överlämna sig till den gudomliga viljan snarare än våra begränsade egoistiska önskningar.

Niyamas uppmuntrar vanor som renlighet, disciplin, reflektion och överlåtelse för att stödja vår andliga utveckling.

Steg 3: Asana - fysiska ställningar

Asana avser de fysiska yogaställningar och sekvenser som praktiseras i yogaklasser. Asana tjänar flera syften:

  • Förbättrar flexibilitet, balans och styrka
  • Utvecklar medvetenhet och koordination mellan kropp och själ
  • Förbereder kroppen för långa perioder av meditation
  • Lösgör stress och spänningar från kroppen

Även om asanautövande är extremt populärt i modern yoga är det fortfarande bara ett steg på den åtta delar långa vägen. Att behärska avancerade ställningar kommer inte att leda till upplysning. Asanapraktik stöder andlig tillväxt genom att främja en hälsosam kropp och ett koncentrerat sinne.

Steg 4: Pranayama - kontroll av andningen

Pranayama innebär att vi kontrollerar vår andning genom tekniker som bukandning, alternativ näsborreandning, bälgandning och andningsuppehåll.

Dessa metoder är utformade för att:

  • Förbättra andningseffektiviteten
  • Lugnar nervsystemet
  • Förbättra vitaliteten
  • Rening av energikanalerna (nadis)
  • Väcka inre energi (prana eller chi)

Eftersom prana betyder "livskraft", gör pranayama det möjligt för oss att reglera våra subtila livsenergier och rikta dem till stöd för andlig utveckling.

Steg 5: Pratyahara - tillbakadragande av sinnen

Pratyahara markerar övergången från yttre till inre övningar. Det innebär att vi drar tillbaka våra sinnen från yttre distraktioner och vänder vår uppmärksamhet inåt.

Vi minimerar tillfälligt intryck från våra 5 sinnen (syn, hörsel, känsel, smak, lukt) för att lugna sinnet. Detta tillbakadragande förbereder oss för de tre stadierna av inre fokus och koncentration.

Steg 6: Dharana - fokuserad koncentration

Dharana innebär att utveckla och utvidga vår koncentrationsförmåga. Där pratyahara drar tillbaka sinnena, fixerar dharana aktivt vårt mentala fokus på en enda punkt.

Vanliga dharana-praktiker inkluderar:

  • Att koncentrera sig på lågan i ett ljus
  • Meditationer med blicken fäst på bilder av gudar
  • Mantra-repetition med fokus på ljudet
  • Intuitivt observera flödet av andetag

Dharana hjälper till att träna sinnet att koncentrera sig utan distraktioner, vilket möjliggör djupare tillstånd av meditation.

Steg 7: Dhyana - ihållande meditation

Medan dharana betonar fokus på en enda punkt, utvidgar dhyana detta till ett oavbrutet flöde av ihållande koncentration.

I dhyana är sinnet fritt från distraktioner samtidigt som medvetenheten bibehålls på objektet, tanken eller mantrat. Dhyana beskrivs vanligen som det meditationstillstånd där sinnet uppnår stillhet och enhet med objektet.

Långvariga perioder av dhyana leder till det högsta tillståndet av samadhi.

Steg 8: Samadhi - salig förening

Samadhi representerar höjdpunkten av meditativ absorption, där medlarens medvetande smälter samman och förenas med föremålet för koncentrationen.

Under samadhi upplevs ett djupt tillstånd av inre stillhet, tillsammans med transcendens av ego och dualitet mellan subjekt och objekt. Här upptäcker yogin den mystiska lycksalighet, energi och sammankoppling som ligger till grund för all verklighet.

Detta tillstånd av odifferentierad enhet är yogans yttersta mål och porten till upplysning.

Den sekventiella utvecklingen genom de åtta lemmarna leder från yttre dygder och disciplin till inre stillhet, självförverkligande och andlig frigörelse. Även om få av oss kommer att uppnå de avancerade tillstånden av meditativ absorption, ger de åtta lemmarna ett värdefullt ramverk för andlig tillväxt.

Nu när du förstår stadierna, var befinner du dig för närvarande på din resa längs de åtta benen? Dela med dig av dina tankar i kommentarerna nedan!

Hur man går igenom yogans åtta lemmar

Många nybörjare som lockas av yogans fördelar för den fysiska konditionen är omedvetna om det kompletta system för andlig utveckling som de åtta lemmarna utgör.

Även om få når de avancerade stadierna av meditation, kan alla yogastudenter dra nytta av att förstå utvecklingen av de åtta lemmarna.

Nedan följer några förslag på hur du kan införliva extremiteterna i din träning, oavsett vilken nivå du befinner dig på just nu.

Yama och Niyama - Yogans etiska grund är tillgänglig för alla. Vi kan reflektera över hur väl vi odlar dygder som icke-våld, sanningsenlighet, renlighet och tillfredsställelse i våra dagliga liv.

Asana - Inkludera asana i din rutin för att utveckla fysisk hälsa och mental fokus. Men likställ inte yoga enbart med fysiska ställningar. Respektera din kropps gränser och undvik överansträngning eller tävling.

Pranayama - Experimentera med grundläggande andningsövningar som tredelad andning och alternerande näsborreandning för att lugna sinnet. Men närma dig avancerad pranayama försiktigt genom att arbeta med en lärare.

Pratyahara - Koppla bort enheter och externa intryck under korta perioder för att varva ner. Stäng av aviseringar och dra bort uppmärksamheten från sensoriska distraktioner.

Dharana - Fokusera din fulla uppmärksamhet på en enda aktivitet som du gör under dagen, oavsett om du går, äter, arbetar eller läser. Minimera multitasking.

Dhyana - Försök med korta meditationer på 5-10 minuter där du fokuserar på andningen eller upprepar ett mantra. Förläng dessa sessioner gradvis när koncentrationen förbättras.

Samadhi - Släpp taget om att söka detta avancerade tillstånd. Låt din övning utvecklas naturligt och fokusera på själva resan snarare än på målet.

Även om det kan vara avlägset att behärska yogans högre stadier, kan vi alla göra framsteg längs de åtta benen idag. Genom att förstå komponenterna i den åttafaldiga vägen kan vi gå denna djupgående resa med avsikt - vilket ger oss större frid och syfte med varje steg framåt.

Hur yoga och meditation kan stödja din hälsoresa

För många är upptäckten av yoga och meditation det första steget på en väg mot bättre hälsa, energi och inre lugn. Även om yoga inte är en universallösning för alla livets utmaningar, kan ett regelbundet utövande främja välbefinnandet på många sätt.

Här är några av de främsta fördelarna med yoga för din kropp och ditt sinne:

Ger styrka och flexibilitet

De fysiska ställningarna i yoga bygger upp bålstyrka, balans, flexibilitet och ledhälsa. Yoga hjälper till att förebygga muskelförtvining och rörelsebegränsningar som ofta kommer med åldrandet. En starkare och smidigare kropp förebygger skador och stärker självförtroendet.

Lindrar stress

Yoga sänker nivåerna av kortisol och adrenalin, de hormoner som är kopplade till stress. Djupandning utlöser avslappningsreaktionen, medan det mentala fokus som krävs för poserna distraherar från oroliga tankar.

Minskar inflammation

Studier visar att yoga minskar inflammatoriska markörer i kroppen. Kronisk inflammation bidrar till många sjukdomar, inklusive artrit, diabetes och hjärtsjukdomar. Yogans antiinflammatoriska effekter skyddar hälsan på lång sikt.

Sänker blodtrycket

Högt blodtryck innebär en allvarlig påfrestning för hjärtat och cirkulationssystemet. Andnings- och meditationsövningarna i yoga har visat sig sänka blodtrycket hos personer med högt blodtryck.

Ger bättre sömn

Sömnlöshet och sömnstörningar är mycket vanliga idag. Yogans avslappnande effekter hjälper till att initiera kroppens sömn- och vakenhetscykler, vilket möjliggör djupare och mer vilsam sömn på natten.

Stärker immunförsvaret

Yoga har kopplats till en ökning av naturliga mördarceller - de vita blodkroppar som försvarar sig mot virus och cancer. Yoga minskar också kortisolnivåerna, som kan hämma immunförsvaret när de är förhöjda.

Ökar medvetenheten om sinne och kropp

Yoga lär oss att ta hänsyn till fysiska förnimmelser i kroppen. Denna medvetenhet gör att vi kan lägga märke till tecken på smärta eller sjukdom och ta itu med dem proaktivt.

Uppmuntrar till medveten närvaro

Den icke-dömande observationen av meditation hjälper till att motverka negativa tankemönster. Med regelbunden övning skapar meditation en medveten närvaro i nuet som lindrar ångest, frustration och ånger.

Fördjupar andningen

De flesta människor tar ytliga, ofullständiga andetag i bröstet. Yogans andningsövningar tränar oss att andas helt och djupt ner i buken, så att friskt syre når hela kroppen. Korrekt andning har omfattande fördelar.

Erbjuder andlig kontakt

För många hängivna utövare sträcker sig syftet med yoga långt bortom fysisk träning. Yoga skapar en ram för samhörighet med de djupaste, klokaste delarna av oss själva, så att våra liv kan styras från en plats av inre lugn och klarhet.

Fördelarna med yoga är både omedelbara och långsiktiga. En yogapraktik kan vara en livslång resa mot hälsa i kropp, sinne och själ.

Utforska CBD-produkter på din hälsoresa

CBD, förkortning för cannabidiol, är en av över 100 aktiva föreningar som kallas cannabinoider och som finns i cannabisplantan. CBD växer snabbt i popularitet på grund av dess många potentiella hälsofördelar.

När CBD kommer från välrenommerade varumärken som Cibdol erbjuder det ett naturligt sätt att förbättra hälsan utan betydande risker eller biverkningar. CBD kan konsumeras som en olja under tungan, som cbd-kapslar eller som gummies.

Det är klokt att börja med CBD i en låg dos och gradvis öka för att hitta den optimala mängden för dig. Om du lägger till CBD i din hälsorutin, var noga med att rådgöra med din vårdgivare, särskilt om du tar några mediciner eller kosttillskott.

Resan mot hälsa innebär att integrera metoder som överensstämmer med våra värderingar och som gynnar vår kropp, själ och ande. Oavsett om vi söker fysisk vitalitet, inre lugn eller självmedvetenhet, erbjuder yoga och holistiska terapier som CBD-olja lättillgängliga verktyg för att leva ett mer balanserat liv.

Vad är historien bakom yogans 8 lemmar?

Yogans åtta led (även kallad ashtanga yoga eller raja yoga) systematiserades först i den antika texten Yoga Sutras som tillskrivs den hinduiske vismannen Patanjali. Yoga Sutras sammanställdes någon gång mellan 500 f.Kr. och 400 e.Kr. och sammanfattade tidigare muntliga traditioner om den filosofiska och andliga utövningen av yoga. Patanjalis åttagradiga system gav ett strukturellt ramverk för att uppnå tillståndet abhyasa, vilket innebär ihållande andlig övning för att förena kropp, sinne och själ.

Måste jag behärska en del helt och hållet innan jag går vidare till nästa?

De åtta lemmarna ses som åtta aspekter av en holistisk yogapraktik, inte som strikt linjära steg. Att följa sekvensen ger visserligen progressiva stadier av inre utveckling från yama till samadhi, men lemmarna kultiveras ofta samtidigt. Du kan till exempel utöva asana och pranayama samtidigt. Men avancerade stadier som samadhi integrerar behärskning av de tidigare lemmarna.

Hur förhåller sig yogans 8 lemmar till de fysiska ställningar och andningsövningar som jag gör på yogaklasserna?

De fysiska yogaställningarna (asanas) och andningsteknikerna (pranayama) är bara två av de åtta lemmarna. I Patanjalis system fungerar asana och pranayama mer som förberedelser för meditation än som mål i sig. Regelbunden asanautövning ger hälsa till kroppen och stabilitet till sinnet, vilket skapar grunden för andlig tillväxt genom inre fokus och kontemplation.

Behöver jag anta okända principer som icke-attachment för att använda ramverket med de 8 lemmarna?

De etiska föreskrifterna och övningarna för självdisciplin i de två första delarna (yama och niyama) kan kräva förändringar av vanemässiga beteenden för dem som är nya inom yogafilosofin. Men de grundläggande dygderna som icke-våld, ärlighet och renlighet tenderar att stämma överens med vanliga värderingar. Att fokusera på att odla dygder som du redan värdesätter kan göra att de abstrakta principerna känns mer lättillgängliga.

Vad finns det för metoder som förkroppsligar de olika lemmarna förutom yogapositioner? Här är några exempel:

  • Ahimsa (icke-våld): Anta en vegetarisk eller vegansk diet
  • Satya (sanningsenlighet): Att erkänna när man gör ett misstag
  • Tapas (disciplin): Att vakna tidigt för att utöva yoga på morgonen
  • Svadhyaya (självstudier): Journalföring för självreflektion
  • Asana: Införliva stående, sittande och liggande positioner i din rutin
  • Pranayama: Praktisera Nadi Shodhana eller alternativ näsborreandning
  • Pratyahara: Hålla en teknisk sabbat eller skärmfri dag
  • Dharana: Upprepning av ett mantra under meditation

Hur förebygger jag skador när jag försöker mig på avancerade yogaställningar?

Korrekt inriktning och justering av ställningar är viktigt för att förhindra skador. Tvinga aldrig in kroppen i en position eller pressa dig igenom kraftig smärta. Bygg upp flexibiliteten gradvis över tid. Lär dig säkra riktningsinstruktioner av erfarna lärare. Använd rekvisita som block och remmar för att stödja kroppen vid utmanande ställningar. Undvik tävlingsattityder och respektera din kropps begränsningar i varje övning.

Kan 8 limbs-filosofin tillämpas på andra områden i mitt liv utöver formell yogautövning?

Absolut. De åtta lemmarnas visdom sträcker sig långt bortom mattan. Du kan till exempel praktisera icke-våld genom din kost, ditt tal och ditt uppförande mot andra. Att odla disciplin, självreflektion och koncentration kommer att stödja dina prestationer i skolan eller på jobbet. Att se livet genom yogafilosofins lins ger dig möjlighet att anpassa dina handlingar till dina värderingar och agera från en plats av äkthet.

Vilka andra resurser finns det för att lära sig mer om yogans urgamla grunder?

Några rekommenderade texter är Bhagavad Gita, texter om Patanjalis Yoga Sutras, Upanishaderna och Hatha Yoga Pradipika. Genom att läsa källmaterialet kan du fördjupa din förståelse av yogafilosofin bortom förenklade moderna tolkningar. Dessa klassiska verk kräver dock studier och vägledning för att förstås fullt ut. Ta dig tid att analysera språket och översätta begrepp till praktiska dagliga ritualer.

SUmmary

Yogans åtta delar utgör ett ramverk för att uppnå andlig upplysning genom yogautövande. Dessa steg beskrevs först av den hinduiske vismannen Patanjali i Yoga Sutras. Det första ledet, Yama, hänvisar till etiska discipliner inklusive icke-våld, sanningsenlighet, icke-stöld, sexuell måttfullhet och icke-besittarfasoner. Niyama representerar personliga observanser för självrening såsom renlighet, tillfredsställelse, disciplin, introspektion och överlåtelse till en högre makt. Asana avser de fysiska yogaställningarna för att konditionera kropp och sinne. Pranayama innebär tekniker för andningskontroll för att reglera energiflödet i kroppen. Pratyahara är tillbakadragandet av sinnena från yttre distraktioner som förberedelse för meditation. Dharana innebär att man utvecklar fokuserad koncentration genom att fästa sin mentala blick på en enda punkt utan att tveka. Dhyana innebär ihållande, oavbruten koncentration där sinnet uppnår stillhet och fullständig absorption i meditationsobjektet. Slutligen representerar Samadhi meditationens höjdpunkt där dualiteten mellan subjekt och objekt upplöses och yogins individuella medvetande smälter samman till en enhet med det gudomliga. Även om det krävs hängiven övning för att uppnå yogans högre stadier, ger de åtta lemmarna ett värdefullt steg-för-steg-ramverk för att göra framsteg på den andliga vägen.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare