Vad är yoga och vad gör det?

Published:

Yoga är en gammal metod som fokuserar på att förena sinne, kropp och själ genom fysiska ställningar, andningsövningar och meditation. Om du är nybörjare på yoga kanske du undrar - vad exakt är yoga och vad kan det göra för mig? Fortsätt läsa för att lära dig grunderna i yoga och hur det kan gynna din fysiska och mentala hälsa.

Vad är yoga och vad gör det?

En kort historik över yoga

Yoga har sitt ursprung i Indien för över 5 000 år sedan. Ordet "yoga" kommer från sanskritordet "yuj" som betyder att förena eller sammanfoga. Målet med yoga är att förena sinne, kropp och själ.

Forntida yogapraxis fokuserade på andlig upplysning och inkluderade meditation, andningstekniker och asketiska metoder. Yogaställningar eller "asanas" nämndes först omkring år 500 f.Kr. som ett sätt att förbereda kroppen för långvarig meditation.

Det var inte förrän på 1900-talet som yogan gjorde sitt intåg i västvärlden. Den blev snabbt populär för sina fysiska fördelar i form av flexibilitet, styrka och balans. Yogan kom till USA i slutet av 1800-talet men blev inte allmänt utbredd förrän på 1960- och 70-talen.

Idag finns det många olika typer av yoga som utövas runt om i världen, från den fysiskt intensiva Power Yoga till den mjuka, återhämtande Yin Yoga. Oavsett stil är yogans kärnkomponenter, inklusive fysiska ställningar, andning och meditation, desamma.

Vilka är de olika typerna av yoga?

Det finns många olika typer eller "skolor" av yoga. Även om de varierar i intensitet och fokus, syftar de alla till att förena sinne, kropp och själ. Några av de mest populära yogastilarna i väst inkluderar:

Hatha Yoga - Detta är en av de mest populära yogastilarna i västvärlden och passar utmärkt för nybörjare. Hathaklasser fokuserar på grundläggande yogaställningar, andningstekniker och meditation.

Vinyasa Yoga - Denna dynamiska yogastil flödar från en pose till nästa, synkroniserad med andningen. Den kan innehålla utmanande poser och sekvenser.

Power Yoga - En energisk form av Vinyasa yoga, Power yoga fokuserar på att bygga styrka och flexibilitet. Klasserna kan innehålla konditionsövningar och övningar med kroppsvikt till musik.

Yin Yoga - Denna långsamma, meditativa yogastil innebär att man håller passiva ställningar under långa perioder för att rikta in sig på bindväven och öka flexibiliteten

Restorative Yoga - fokuserar på avslappning genom enkla, mjuka poser med hjälp av yoga rekvisita som filtar och bolster för att ge djupa restorativa fördelar.

Iyengar Yoga - Använder rekvisita som block, remmar och filtar för att hjälpa utövarna att uppnå rätt inriktning i varje yogaställning. Uppmärksamhet läggs på detaljer och precision.

Hot Yoga - Utförs i uppvärmda rum upp till 105 ° F för att främja svettning och flexibilitet. Detta inkluderar populära stilar som Bikram och Forrest Yoga.

Kundalini Yoga - Fokuserar på att väcka energi i kroppen genom specifika andningstekniker, chanting mantras och dynamiska rörelser.

Vilken stil som är rätt för dig beror på din konditionsnivå, dina hälsobehov och personliga preferenser. Hatha och Restorative yoga är bra för nybörjare medan mer atletiska typer kan njuta av Power eller Vinyasa yoga.

Vilka är fördelarna med yoga?

Fördelarna med yoga sträcker sig långt bortom mattan. Regelbunden yogapraktik kan förbättra det fysiska och mentala välbefinnandet på många sätt. Här är några av de främsta fördelarna med att utöva yoga:

Förbättrar flexibiliteten

Yoga asanas eller yogaställningar kräver att man sträcker ut olika muskler och leder genom ett helt rörelseomfång. Detta leder till förbättrad flexibilitet över tid. Även nybörjare brukar märka av en ökad flexibilitet inom bara några veckor efter att de börjat med regelbunden yoga.

Ökar styrkan

Yoga asanas utnyttjar kroppens vikt för att bygga upp styrka genom olika poser. Regelbunden övning kan stärka hela kroppen genom att utföra poser som engagerar alla de stora muskelgrupperna. Även bålstyrkan förbättras genom den koncentriska sammandragningen av musklerna som krävs för att stabilisera kroppen i olika ställningar.

Förbättrar balansen

Korrekt form när du står på en fot eller balanserar på olika sätt är en viktig del av yogan. Med tiden stärks de små stabiliserande musklerna vilket leder till bättre balans och stabilitet. Detta är särskilt fördelaktigt för att förebygga och rehabilitera skador.

Minskar stress

De andnings- och meditationstekniker som används i yoga hjälper till att aktivera kroppens avslappningsreaktion. Detta leder till minskad hjärtfrekvens, sänkt blodtryck och minskade nivåer av stresshormoner som kortisol. Regelbunden yogautövning ger en större känsla av lugn och inre frid.

Stärker immunförsvaret

Studier visar att yoga kan bidra till att stärka immunförsvaret genom att minska inflammation och förbättra cellhälsan. Kombinationen av rörelse, andning och meditation ger också ett holistiskt sätt att förbättra välbefinnandet på cellulär nivå.

Vad är yoga och vad gör det?

Främjar medveten närvaro

En hängiven yogapraktik lär dig att vara helt närvarande i stunden och lyssna på signaler från ditt sinne och din kropp. Att öva mindfulness på yogamattan leder till ökad mindfulness i vardagen. Att vara närvarande hjälper till att minska ångest, dämpa impulsiva beteenden och främja tillfredsställelse.

Förbättrar sömnkvaliteten

Yoga har en lugnande effekt på både kropp och sinne, vilket kan leda till bättre sömn. Studier visar att yoga både på eftermiddagen och kvällen kan bidra till att förbättra sömnkvaliteten och sömnlängden både för personer med och utan sömnproblem.

De kombinerade mentala och fysiska fördelarna gör yoga till en otroligt väl avrundad och lättillgänglig metod för hälsa och välbefinnande.

Hur ofta bör man utöva yoga för att få positiva effekter?

Kontinuitet är nyckeln när det gäller att dra nytta av de fantastiska fördelarna med yoga. Många studier av yogans hälsoeffekter utvärderar försökspersoner som utövar yoga minst 2-3 gånger i veckan under minst en timme per session under flera månaders tid.

När du precis har börjat ska du naturligtvis sikta på det som känns bekvämt och passar ditt schema. Även om du bara övar 10-20 minuter en eller två gånger i veckan kan det ge stora fördelar. Därefter kan du försöka öka din övningstid och frekvens.

Här är några riktlinjer som baseras på din erfarenhetsnivå:

Nybörjare - Sikta på att träna 10-30 minuter, 2-3 gånger per vecka. Fokusera på att lära dig rätt inriktning i grundläggande yogaställningar och bli bekväm.

Intermediate - Arbeta mot 45-60 minuters sessioner, 3-4 gånger per vecka. Utöka din praktik genom att prova nya poser och yogastilar.

Avancerad - Erfarna yogis kan bekvämt träna 60-90 minuter, 4-6 gånger per vecka, och utforska utmanande sekvenser och nya tekniker.

Tänk på att yoga är mycket personligt. Lyssna på din kropp för att avgöra vad som känns rätt utifrån dina förmågor och tidsbegränsningar. Det viktigaste är att du är konsekvent med din träning.

Hur man startar en yogapraktik hemma

En av de bästa sakerna med yoga är att det kan utövas nästan var som helst. Du behöver inte en tjusig studio eller dyr utrustning för att börja praktisera. Här är några nybörjartips för att börja med yoga hemma:

Rensalite utrymme - Rensa ett litet utrymme i ditt vardagsrum, sovrum eller kontor för att rulla ut en yogamatta. Se till att husdjur och barn inte vistas i området under yogapasset. Mot en vägg eller ett hörn är perfekt för att orientera dina poser.

Använd yogavideor - Yogavideor online är en bra inlärningsresurs och ersätter personliga klasser när du börjar. Många är gratis på YouTube eller tillgängliga via betalda prenumerationer. Leta efter nybörjarklasser i Hatha, Vinyasa eller Restorative yoga.

Investera i nödvändigheter - Några grundläggande saker inkluderar en yogamatta för dragkraft och vaddering, formande kläder som rör sig med din kropp och ett yogablock eller rem som hjälper till med korrekt inriktning. Valfria artiklar inkluderar mjuka tegelstenar eller en bolster.

Skapa atmosfär -Skapa stämning genom att dämpa belysningen, tända ljus, bränna rökelse eller eteriska oljor och spela avkopplande bakgrundsmusik. Detta främjar en fördjupad yogaupplevelse.

En pose i taget - Försök inte hålla jämna steg med instruktören. Fokusera på att lära dig en ny pose i taget och få in justeringen innan du går vidare. Korrekt form förhindrar skador och frustration.

Lyssna pådin kropp - Lägg märke till hur din kropp känns före, under och efter träningen. Börja långsamt och lätta upp eller ta pauser efter behov. Yoga är inte tävlingsinriktat så lyssna på din kropp.

Var konsekvent - schemalägg dina yogapass hemma i förväg och håll dig till rutinen. Konsekvent träning leder till snabbare fördelar för kropp och själ både på och utanför mattan.

Yoga kräver ingen dyr utrustning eller utbildning. Med några enkla förberedelser kan ditt hem förvandlas till en lugn studiooas där du kan börja utöva yoga på dina egna villkor.

Vanliga yogapositioner för nybörjare

Är du redo att komma igång med yogan? Här är 12 viktiga yogaställningar för nybörjare som hjälper dig att komma igång på mattan. Lär dig korrekt inriktning för varje pose och arbeta inom din förmåga:

Bergsposition (Tadasana)

Stå med fötterna ihop och stortårna mot varandra. Engagera benmusklerna och dra in svanskotan något för att förlänga ryggraden. Händerna vilar vid sidorna eller förenas vid hjärtat i böneställning. Dra axlarna nedåt och bakåt. Blicken är riktad framåt.

Trädställning (Vrksasana)

Från Mountain, flytta vikten till vänster ben och placera höger fot högt på vänster lår. Tryck foten stadigt mot låret. För samman handflatorna mot hjärtat eller sträck dem över huvudet. Håll blicken på en fast punkt för balans. Upprepa på andra sidan.

Nedåtvänd hund (Adho Mukha Svanasana)

Från Table Top, stoppa in tårna under och lyft höfterna upp och bakåt för att bilda en inverterad V-form. Händerna är axelbrett isär, huvudet mellan armarna. Tryck in hela händerna och fötterna. Låt huvudet hänga för att frigöra nacken.

Böjning framåt (Uttanasana)

Från stående, sväng framåt i höfterna och låt överkroppen drapera över benen. Böj knäna för att frigöra nedre delen av ryggen. Fatta armbågarna och gunga från sida till sida för att massera nedre delen av ryggen. Böj knäna djupt för att komma upp.

Låg utfallsställning (Anjaneyasana)

Från nedåtgående hund, sätt en fot mellan händerna. Sänk det bakre knät mot golvet. Pressa ner den främre hälen och lyft upp överkroppen. Händerna kan vila på låren eller sträckas upp över huvudet. Håll det främre knät bakom fotleden.

Plank

Från nedåtgående hund, sänk dig ner på båda händerna och sträck benen rakt bakåt och balansera på tårna. Dra in naveln och håll en lång linje från huvudet till hälarna. Andas stadigt och håll andan i 30 sekunder till 1 minut.

Barnets ställning (Balasana)

Från alla fyra sjunker höfterna tillbaka till hälarna och för bröstet till vila på låren. Sträck armarna framåt eller vila dem längs med benen. Andas djupt och känn hur ryggraden förlängs.

Kobraställning (Bhujangasana)

Ligg på magen, placera händerna under axlarna och pressa genom händerna för att böja upp bröstkorgen. Dra axlarna nedåt och bakåt. Titta framåt och håll höfterna på marken.

Triangel Pose (Trikonasana)

Från stående tar du ett steg bakåt med ena foten och ett steg framåt med den andra, fötterna breda och parallella. Gunga framåt i höfterna över det främre benet. Rotera bröstkorgen uppåt och sträck den främre armen framåt och den övre armen bakåt. Stapla höfterna och förläng båda sidorna.

Halvmåne utfall (Anjaneyasana)

Från Low Lunge, pressa ner genom den främre foten för att lyfta överkroppen och sträck båda armarna rakt upp. Fäll in svanskotan och lyft upp genom insidan av låren. Böj försiktigt på ryggen och blicken uppåt. Håll det främre knät bakom fotleden.

Sittande framåtböjning (Paschimottanasana)

Från en sittande position, sträck ut benen rakt ut. Gå framåt i höfterna och sträck överkroppen mot fötterna. Ta tag i stortårna med två fingerkrokar om du kan. Håll nacken avslappnad och andas.

Bro Pose (Setu Bandha Sarvangasana)

Ligg ner, böj knäna och placera fötterna höftbrett isär på golvet. Pressa ner genom fötterna för att lyfta upp höfterna. Fläta ihop fingrarna under och pressa ner axlarna. Håll kvar på toppen och sänk sedan långsamt.

Vad är yoga och vad gör det?

Behärska rätt form och inriktning i dessa grundläggande ställningar innan du går vidare till mer utmanande ställningar. Redskap som block och remmar kan hjälpa till att minska belastningen när du bygger upp styrka och flexibilitet.

Tips för nybörjare i yoga för att förebygga skador

Som nybörjare kanske du är ivrig att snabbt komma vidare i din yogautövning. Men felaktig form och att pressa dig själv för hårt för tidigt leder ofta till onödig belastning eller skada. Använd dessa tips för att göra säkra framsteg som nybörjare i yoga:

  • Värm upp ordentligt före varje yogapass med dynamiska rörelser för att höja pulsen och värma upp musklerna före passiv stretching. Stretcha aldrig kalla muskler.
  • Rör dig långsamt och var mycket uppmärksam på linjeföring och form. Följ instruktionerna och undvik att kompromissa med formen för att "hänga med". Korrekt anpassning förebygger skador.
  • Använd stabiliserande muskler i varje position. Undvik passiv eller alltför avslappnad stretching som kan leda till översträckning av lederna.
  • Anpassa ställningarna till din nuvarande förmåga. Använd rekvisita som block och remmar som hjälper dig att uppnå rätt form i poser som din kropp ännu inte är redo för.
  • Studsa eller tvinga dig aldrig in i några ställningar. Gå försiktigt in i och ut ur ställningarna. Känn dina gränser och pressa dig inte längre än vad som känns rätt.
  • Balansera styrke- och rörlighetsträning. Överbelasta inte vävnaderna innan du stärker de muskler som stabiliserar lederna.
  • Lyssna på din kropp och avbryt eller ändra aktiviteter som orsakar smärta. Milda besvär är OK, men kraftig eller ihållande smärta innebär risk för skada.
  • Ge tid för vila och återhämtning mellan yogapassen. Musklerna behöver minst 24-48 timmar mellan styrketräningspassen för att återhämta sig och repareras ordentligt.

Om du undviker skador kan du vara konsekvent med din yogapraktik och fortsätta att göra framsteg på ett säkert sätt. Om du är osäker, gå alltid tillbaka till grunderna, sakta ner och fokusera på rätt form.

Hur man ändrar poser och använder rekvisita

Det är vanligt för yogis på alla erfarenhetsnivåer att modifiera poser eller använda rekvisita för att tillgodose begränsad rörlighet eller stabilitet. Låt inte begränsningar avskräcka dig från att prova yoga. Här är några enkla sätt att börja:

Modifiera rörelse omfånget - Rör dig bara genom en del av rörelseomfånget inom ramen för din förmåga. Böj t.ex. knäna i en stående framåtböjning.

Minska vikt belastningen - Lägg mer vikt på knäna eller händerna när du balanserar. I Downward Dog, stick upp höfterna högt för att minska vikten på handlederna.

Håll ställningar kort - Håll en ställning lätt i några andetag och släpp sedan istället för att anstränga dig för att hålla den längre.

Vila i Child's Pose - Gå in och ut ur denna vilande ställning mellan svårare ställningar.

Yogablock - Block under händerna i nedåtgående hund eller andra poser hjälper till att minska rörelseomfånget. Även användbart för att sitta eller stå på för att minska vinkeln på stretching.

Yogaband eller handdukar - Slingrade runt kroppsdelar som anklar eller lår hjälper till med flexibilitetsbegränsningar. Även användbart för att förlänga räckvidden.

Bolster eller filtar - ger extra stöd under känsliga leder som nedre delen av ryggen eller nacken när du ligger på rygg. Hjälper till att slappna av och släppa spänningar.

Med hjälp av rekvisita kan du försiktigt gå in i ställningarna och ge stöd där det behövs. Var inte rädd för att modifiera och använda rekvisita när du bygger upp styrka. Med tiden signalerar användningen av färre rekvisita förbättrade förmågor.

Yogapositioner för nybörjare att undvika

Vissa yogaställningar kräver en nivå av flexibilitet, styrka eller balans som kan överstiga nybörjarförmågan. Att försöka sig på dessa poser innan man är redo leder ofta till överansträngning. Här är några ställningar som nybörjare kanske vill arbeta sig upp till med modifieringar:

  • Hjulställning (Urdhva Dhanurasana) - Kräver mycket öppna axlar och flexibilitet i ryggslutet. Var försiktig och modifiera rörelseomfånget för att undvika nackspänning. Bygg upp flexibiliteten gradvis.
  • Huvudstående (Sirsasana) eller handstående - Att invertera kroppen innebär betydande tryck och balanskrav på nacke, axlar och handleder. Bygg upp rörligheten i överliggande axlar först och använd alltid en vägg som stöd.
  • Avancerade balanserande poser - Poser som flygande duva och sidokråka kräver avancerad mag- och glute styrka. Håll dig till grundläggande stående balanser som Tree Pose i början.
  • Djupa ryggböjningar - Poser som Full King Pigeon, Bridge och Wheel komprimerar ryggraden avsevärt. Börja med mjukare bakåtböjningar som Cobra tills styrkan förbättras.
  • Avancerade armbalanser - I ställningar som Crow Pose och Side Plank, placera bara så mycket vikt som du kan hantera i händer och armar. Modifiera genom att sänka knäna till golvet.
  • Splits - Front- och sidosplits kräver extrem flexibilitet i underkroppen och höfterna. Håll dig till nybörjarstretch för hamstrings, insida lår och höfter. Arbeta upp till splits gradvis.

Att känna till sina gränser som nybörjare förhindrar att man pressar kroppen för långt och för snabbt. Titta gärna på avancerade klasser för inspiration men fokusera på att bygga en ordentlig grund först.

Yogapositioner med partner att prova

Ett roligt sätt att börja utöva yoga med en vän eller älskad är att prova partnerpositioner. Att stödja varandra hjälper till att bygga förtroende och gemenskap samtidigt som du säkert kan gå djupare in i vissa ställningar. Här är några enkla partneryogaställningar att prova:

Sittande Pose rygg mot rygg

Sitt rygg mot rygg med raka ryggar. Koppla ihop armbågarna. På utandning, använd din partners motstånd för att vrida ytterligare öppna bröstet och axlarna. Byt sida.

Dubbel trädställning

Stå sida vid sida och håll i varandra i axelhöjd för balans. Lyft ena foten och placera sulan mot insidan av låret på det stående benet. Upprepa på andra sidan.

Bredbent framåtböjning Assist

Från nedåtgående hund, gå tillbaka med händerna och ta tag i partnerns handleder. Låt din partner försiktigt dra din överkropp mot marken för att öka stretchen. Byt position.

Dubbel nedåtgående hund

Börja i nedåtgående hund med höfterna i linje. Låt din partner placera sina händer på din ländrygg och tryck försiktigt för att öka stretchen. Byt position.

Stödd fiskposition

Ligg på rygg och be din partner lyfta upp överkroppen till Fish Pose med böjda knän, placera ett block eller en bolster på längden

Vad ska jag ha på mig när jag utövar yoga?

Bär bekväma, stretchiga kläder som gör att du kan röra dig fritt. Formsydda yogabyxor, leggings, linnen eller t-shirts som transporterar bort svett är perfekta. Undvik lösa, säckiga kläder som kan vara i vägen eller byxor med dragkedjor eller knappar som kan gräva in sig i huden under vissa poser. Yoga utövas vanligtvis barfota, men vissa föredrar greppvänliga strumpor.

Vilka yogatillbehör eller rekvisita behöver jag som nybörjare?

Det enda som verkligen behövs är en bra yogamatta som ger bra grepp och stoppning under golvpositioner. Andra användbara rekvisita inkluderar yogablock som hjälper till att modifiera poser, remmar eller handdukar för att förlänga din räckvidd och bolster för stöd under restorativa poser. Undvik att köpa snygga, dyra rekvisita när du börjar.

Hur väljer jag rätt yogastudio som nybörjare?

Läs klassbeskrivningarna för att hitta nybörjarklasser som ger dig en stabil grund att stå på. Ring studion eller prata med instruktören i förväg för att berätta om din erfarenhetsnivå och eventuella skador eller begränsningar. En mindre fullsatt studio ger möjlighet till mer personlig uppmärksamhet. Fråga om prisalternativ för nya elever och andra medlemsförmåner. Besök och observera eller prova på klasser innan du bestämmer dig.

Är det bättre att utöva yoga i en klass eller hemma?

Klasser är bra för motivation, stöd från gemenskapen och för att få korrigeringar av din form. Det är dock bekvämare att träna hemma och du kan lära dig genom onlinekurser. Prova båda för att avgöra vad som fungerar för din livsstil, budget och preferenser! Att ha en dedikerad hemmaträning ger dig flexibilitet.

Hur håller jag motivationen uppe med min yogarutin hemma?

Skapa en helig plats i ditt hem som bara är avsedd för yoga. Planera in yogapassen i förväg, om möjligt vid samma tidpunkt varje dag. Gå med i en online-yogaplattform med en gemenskapskomponent. Anlita en vän eller familjemedlem för att öva med konsekvent. Notera den mentala klarhet och det fysiska välbefinnande som yogan ger dig och hur det motiverar dig.

Kan jag utöva yoga när jag har mens?

Absolut! Yoga kan hjälpa till att lindra vanliga mensbesvär som kramper, huvudvärk, trötthet och ryggsmärta. Undvik inversioner om du har kraftiga flytningar. Använd rekvisita som stöd och modifiera eller undvik djupa vridningar om det behövs. Långsammare klasser som Yin eller Restorative yoga är bra under denna tid.

Är det säkert att utöva hot yoga som nybörjare?

Det rekommenderas generellt att undvika het yoga i början. Den uppvärmda miljön gör det svårare för kroppen att acklimatisera sig och vätskebehovet ökar. Prova några nybörjarklasser i normal temperatur för att bygga upp din yogagrund innan du introducerar värme som intensifierar utövandet.

Kan jag utöva yoga om jag är överviktig eller lider av fetma?

Ja! Yoga är för alla kroppar. Leta efter klasser som är markerade som nybörjare, skonsam eller alla nivåer - instruktören kommer att erbjuda alternativ för olika förmågor. Pressa inte dig själv för hårt för tidigt. Använd block och remmar för att underlätta balansen och modifiera ställningarna efter behov. Fokusera på att må bra kontra hur ställningarna ser ut. Fråga instruktören om vägledning för modifieringar. Känn dina gränser och arbeta i din egen takt.

Vad är yoga och vad gör det?

Vad ska jag göra om yoga är smärtsamt obekvämt?

Tvinga eller uthärda aldrig smärta. Tala om för instruktören om en viss position gör ont och be om alternativ. Använd rekvisita för att modifiera ställningar på din egen komfortnivå. Prova restorativa stilar som Yin yoga. Öka styrka och flexibilitet gradvis för att få yogan att kännas bättre med tiden. Obehag är OK men smärta indikerar potentiell skada. Lyssna på din kropp och backa eller sluta med det som oroar dig.

Hur snart kan jag förvänta mig att se resultat eller förbättringar?

Det krävs regelbundenhet över tid för att yogans alla fördelar ska komma till sin rätt. Många känner sig dock mindre stressade och mer mentalt centrerade efter bara en klass! Du kommer sannolikt att märka förbättrad flexibilitet, muskeltonus, balans och medvetenhet om sinne och kropp inom några veckor av konsekvent övning. Låt yogan verka i minst 8-12 veckor. Lita på processen, även när framstegen känns långsamma. Resultaten kommer att komma.

Sammanfattning

Yoga är en gammal indisk metod som förenar kropp, själ och ande genom fysiska övningar, andningstekniker och meditation. Yogan syftar till att förena kropp och själ för ökat välbefinnande. Yoga uppstod i Indien för över 5 000 år sedan som en andlig praktik, men har utvecklats till en populär form av motion och stresshantering i västvärlden. Det finns många olika yogastilar, allt från mjuka stilar som Hatha och Yin till mer kraftfulla stilar som Vinyasa Flow och Power Yoga. Oavsett stil ger yoga många fördelar, inklusive förbättrad flexibilitet, styrka, balans och stressreducering. Regelbunden yogaträning kan också stärka ditt immunförsvar, främja bättre sömn och främja mindfulness. Typiska yogaklasser innehåller fysiska ställningar som kallas asanas, andningsövningar som kallas pranayama och meditation eller avslappning. För nybörjare är Hatha och Restorative yoga mjuka stilar som fokuserar på att lära sig rätt inriktning i grundläggande poser med hjälp av rekvisita som block och remmar. Att börja med yoga hemma är bekvämt och tillgängligt för de flesta. Allt du behöver är en yogamatta och yogavideor på nybörjarnivå eller onlineklasser att följa med. Det rekommenderas att nybörjare tränar 10-30 minuter 2-3 gånger per vecka till att börja med. Konsekvens över tid leder till de största fördelarna för kropp och själ på och utanför yogamattan.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare