Är yoga tillägnat en gud?

Published:

Yoga är en uråldrig metod som har blivit otroligt populär i modern tid. Med sitt fokus på fysiska ställningar, andningstekniker och meditation ger yoga många fördelar för både kropp och själ. Men har yogan religiösa rötter? Är yogan tillägnad en särskild gud eller gudomlighet?

Är yoga tillägnat en gud?

Detta är vanliga frågor för dem som utforskar yoga för första gången. Yoga har sitt ursprung i Indien för tusentals år sedan och förknippas därför ofta med hinduism. Men intentionerna bakom yogan har utvecklats under århundradenas lopp, och utövandet har spridit sig över hela världen.

Så är yoga religiöst? Innebär utövande av yoga att du måste konvertera till hinduismen? Dyrkar du en indisk gud när du flödar genom yogapositioner? Låt oss utforska ämnet på djupet.

Yogans historia och ursprung

Yogans ursprung kan spåras över 5 000 år tillbaka i tiden till det forntida Indien. Ordet "yoga" kommer från sanskritordet "yuj" som betyder att gå med, förena eller ok. Detta återspeglar yogans mål att förena kropp, sinne och ande.

De tidigaste grunderna för yoga utvecklades av Indus-Sarasvati-civilisationen i norra Indien. Arkeologer har hittat stensigill som föreställer figurer i yogapositioner från 3000 år före vår tideräkning. De heliga texterna som innehåller läror om yoga inkluderar Vedas, Upanishads och Bhagavad Gita.

Så i sitt ursprung var yogan verkligen en del av den forntida indiska andligheten. Men ursprungligen var den inte utformad som ett sätt att dyrka en specifik gud. Snarare var det en väg till att förstå sig själv och få kontakt med den universella kosmiska energin.

I Yoga Sutras, som skrevs av den vise Patanjali omkring år 400, beskrivs yogans åtta delar. Endast tre av dessa fokuserar på fysiska kroppsställningar. De andra delarna handlar mer om etiska discipliner och tillståndet i ens inre ande.

Under många århundraden utvecklades olika yogaskolor inom hinduismen, buddhismen och jainismen. På senare tid, i slutet av 1800-talet, förde yogamästare sina metoder till västvärlden. En viktig person, Swami Vivekananda, introducerade yoga i USA. Han betonade yoga som ett sätt att förbättra hälsa och välbefinnande, snarare än som en religiös praktik.

Detta startade en rörelse för att fokusera mer på de fysiska ställningarna och sekvenserna, vilket har gjort yoga allt populärare över hela världen. Yoga har expanderat långt bortom sina andliga rötter till ett allmänt system för hälsa och kondition.

Är modern yoga religiös?

Med tanke på yogans ursprung är det förståeligt att vissa ser den som en religiös praktik som förknippas med hinduiska gudar. Och för vissa individer har yogan en djup andlig innebörd. Men moderna yogakurser syftar inte till att indoktrinera deltagarna i hinduiska trosuppfattningar.

Yogaklasser som erbjuds på ditt lokala gym eller fritidsgård är inriktade på att förena kropp och själ. De innehåller normalt tre komponenter:

  • Asanas: Detta är yogaställningar och sekvenser som är utformade för att öka styrka och flexibilitet. Till exempel krigarställning, nedåtvänd hund och trädställning.
  • Pranayama: Andningstekniker som syftar till att kontrollera andningen, öka livsenergin och främja sinnesnärvaro. Till exempel alternativ näsborreandning och bukandning.
  • Dhyana: Meditation och avslappning för att lugna sinnet. Ofta praktiseras savasana, eller likställning, i slutet av lektionen.

Utöver hinduismen finns det många religioner och filosofier där dessa tre element ingår i någon form. Yogaklasserna i sig är därför inte avsedda som religiösa ritualer, men de kan ändå vara andliga upplevelser för deltagarna.

Med detta sagt har vissa specifika yogastilar starkare band till gamla andliga rötter. Hatha-, Bhakti- och Tantra-yoga är några med mer uppenbara hinduiska influenser. Men även inom dessa stilar fokuserar klasserna ofta mer på att använda ställningarna och de meditativa aspekterna för att bli friskare, minska stress och öka medvetenheten.

På det hela taget har yoga i stor utsträckning utvecklats till ett system för personlig hälsa och välbefinnande. Medan yogainstruktörer kan införliva några av dess ursprungliga andliga läror, förstår de flesta deltagare har varierande religiösa bakgrunder och mål.

Du behöver inte konvertera till någon annan religion eller dyrka hinduiska gudar för att dra nytta av yogan. Klasserna erbjuder ett sätt att röra på sig, slappna av och bli mer medveten som är tillgängligt för alla. Om du bara är bekväm med de fysiska komponenterna kan de flesta instruktörer ta hänsyn till det genom att undvika uppenbart andligt språk. Kommunicera dina personliga behov och gränser.

Omnämns hinduiska gudar i all yoga?

Med tanke på yogans hinduiska rötter, betyder det att alla yogaklasser innebär att man erkänner hinduiska gudar? Inte nödvändigtvis. De flesta icke-religiösa yogaklasser undviker uppenbara andliga inslag. Klassens struktur fokuserar på de fysiska rörelserna, andningsteknikerna och meditationen.

Det finns dock vissa traditionella hinduiska termer och begrepp som påverkar yogalärarutbildningen och klassstrukturen. Du kanske stöter på några av följande:

  • Namaste - betyder "buga mig för dig" eller "jag bugar mig för dig". Sägs normalt i slutet av lektionen med handflatorna sammanpressade nära hjärtat. Kan helt enkelt signalera respekt mellan lärare och elev.
  • Mandala - cirkel på sanskrit. Representerar universum. Symboliserar enhet.
  • Chakran - Energicentra i kroppen. Huvudchakran motsvarar nervplexus längs ryggraden.
  • Prana - Den vitala livskraft eller energi som finns i allt levande. Kontrolleras genom pranayama andningstekniker.
  • Guru - Andlig lärare. Yogainstruktören kallas ibland för guru.
  • Ohm/Aum - Hinduisk helig symbol och ljud som representerar universum. Kan sjungas i början eller slutet av lektionen.
  • Namaskar/Anjali Mudra - Att föra samman handflatorna. Används tillsammans med bugning eller namaste.
  • Bija Mantras - Heliga fröljud som används i chanting/mantras (t.ex. Om).

De flesta yogainstruktörer introducerar dessa termer i ett sammanhang som fokuserar på andning, rörelse och välbefinnande. Innebörden anpassas för att stämma överens med modern, sekulär praxis. Till exempel betonas hur pranayama-andning ökar energinivåerna snarare än andliga element.

Att höra många hinduiska termer kan dock kännas obehagligt för vissa. Många yogaklasser undviker öppen användning av andligt språk. Om du föredrar att undvika det, leta efter instruktörer som annonserar sekulära, kroppsfokuserade klasser. Förklara dina preferenser. Överväg också att prova Hatha yogaklasser som tenderar att vara mindre andliga.

Måste man delta i hinduiska sånger eller ritualer under yogaklasserna? Absolut inte. Du kan respektfullt avstå från alla komponenter som du inte känner dig bekväm med. De flesta instruktörer strävar efter att skapa välkomnande utrymmen för studenter med olika bakgrund.

Kan yoga komma i konflikt med andra trosuppfattningar?

Eftersom de flesta yogaklasser är inriktade på fysisk träning plus andning och meditation, är de kompatibla med alla religioner. Men om du följer en tro som förbjuder dyrkan av andra gudar eller avgudar kan yogans andliga rötter ändå ge anledning till eftertanke.

Yoga syftar inte till att få deltagarna att dyrka hinduiska gudar. Vissa hävdar dock att man genom att sjunga Om erkänner det hinduiska begreppet Brahman som den högsta universella anden.

Andra påpekar att solhälsningarna och krigarpositionerna efterliknar ritualer tillägnade solguden Surya. Om din religion förbjuder respekt för andra gudar kan detta vara ett problem. Detsamma gäller för att använda sig av hinduiska skrifter som Bhagavad Gita.

Men en enskild yogaklass behöver inte innehålla någon av dessa komponenter. De flesta undviker uppenbart religiösa inslag och använder namn på ställningar som Solhälsningen i rent beskrivande syfte. Kommunicera med instruktörer för att säkerställa att klasserna inte innehåller något språk eller ritualer som du anser vara olämpliga. Fokusera på yoga som en form av välbefinnande för kropp och själ snarare än andlighet.

Om du tillhör en trosriktning som helt förbjuder yoga på grund av dess bakgrund, ska du veta att vissa kyrkor och samfund har utvecklat kristna yogaalternativ. Dessa tar bort alla hinduiska inslag och innehåller skriftläsning samt kristen musik. Yoga behöver inte utövas i sin ursprungliga form för att få fysiska och mentala fördelar. Anpassa den så att den passar din komfortzon.

Bör du undvika chakrajusteringar?

En del av att lära sig yoga innebär att studera chakrasystemet. Chakran är sju energicentra som löper från ryggradens bas till huvudets krona. Varje chakra motsvarar en större nervplexus, endokrin körtel och aspekt av medvetandet.

Även om begreppet energicentrum i kroppen är knutet till hinduism och andra indiska religioner, är det inte specifikt för en enda trosuppfattning. Många gamla kulturer hade liknande uppfattningar om energi som virvlar genom den fysiska kroppen. Vissa ser öppnandet av chakran som avgörande för andlig upplysning, medan andra ser det som ett sätt att balansera nervsystemet.

De flesta yogaklasser är inte särskilt inriktade på chakrateori. Vissa instruktörer väver dock in idén om att anpassa och öppna dina chakran under praktiken. Är detta att främja hinduisk andlighet? Det beror på i vilket sammanhang det presenteras.

Att tänka på att flytta energi genom olika delar av kroppen när man utövar yogapositioner behöver inte stå i konflikt med någon religiös övertygelse. Men om varje chakra tillskrivs detaljerade andliga betydelser kan det kännas obehagligt för vissa.

Om du föredrar att undvika chakraspråk på grund av dina religiösa åsikter, låt din yogainstruktör veta. Det finns fortfarande sätt att fokusera internt och styra rörelser genom olika muskelgrupper och leder utan att specifikt hänvisa till chakran. Hitta alternativ som känns lämpliga för dig. De flesta instruktörer strävar efter inkluderande miljöer.

Måste yoga vara religiöst?

Nej - yoga behöver inte vara religiöst om du inte vill att det ska vara det. Med tanke på dess rötter har yoga uppenbarligen andliga och religiösa associationer i sina historiska former. Men i takt med att yogan har spridit sig över hela världen har avsikterna bakom yogan utvidgats enormt.

Även om yogastudior är platser där människor samlas för att röra sig i samklang och ofta främjar gemenskap, är de inte att likna vid platser för tillbedjan. Själva utövandet av yoga behöver inte vara mer religiöst än övningar som du kanske utför på en gymnastiklektion eller idrottar på en idrottsplats.

De andliga sidorna av yoga behöver bara spela en roll för individer som aktivt omfamnar och resonerar med dem. Om du är agnostiker eller utövar en annan religion kan du enkelt se yoga som en form av fysisk kondition och mental hälsa.

Tänk på att yoga betyder förening. Medan hinduismen fokuserar på föreningen mellan jaget och det gudomliga, kan yoga också betyda att man helt enkelt förenar kropp, andning och sinne. Om du föredrar att undvika alla hinduiska komponenter finns det sätt att sekularisera utövandet:

  • Fokusera på yogapositioner och andning, men inte på andliga aspekter som chanting.
  • Välj instruktörer som lär ut yoga som träning och välbefinnande för kropp och själ. Undvik de som betonar hinduisk filosofi.
  • Omformulera begrepp som prana och chakran på ett mer vetenskapligt sätt i relation till andning och fysiologi.
  • Använd yoga som rörlig meditation men ersätt med fraser från din egen tro.
  • Be instruktörerna att undvika religiös terminologi som du känner dig obekväm med.

Den helande rörelsen och de mentala fördelarna är det som betyder mest. Med öppen kommunikation och rätt vägledning kan personer med olika bakgrund dra nytta av yoga. Förbli trogen din egen personliga andlighet samtidigt som du på ett respektfullt sätt lär dig av gamla visdomstraditioner.

Kan jag kombinera yoga med min religion?

Absolut! Det finns ingen anledning till varför utövande av yogaövningar behöver stå i konflikt med någon befintlig tro som någon följer. Yoga kan komplettera utan att behöva ersätta din religion.

Människor från många av världens största religioner har funnit yoga helt förenlig med deras grundläggande övertygelser. Till exempel tar kristen yoga bort uppenbara hinduiska element och införlivar Jesus Kristus-centrerade läror. Praktiken stärker kroppen så att den bättre kan tjäna Gud.

Här är några exempel på hur yoga kan fungera för olika religioner:

  • Kristendom - Praktisera tillbedjande rörelse, studera skriftställen under savasana och ägna yogapraxis till Jesus.
  • Judaism - Fokusera på yoga som en form av träning och helande. Undvik sång och solhälsningar.
  • Islam - Använd yoga som en form av hängivenhet till Allah och undvik olämpliga ritualer. Be till Allah snarare än att mässa. Vänd ansiktet bort från solen.
  • Buddhism - Anser att yoga är en form av mindfulness-meditation och en väg att få slut på lidande genom att minska begär och bindningar.

De religiösa aspekterna av yoga behöver bara spela en roll om de stämmer överens med din övertygelse. I annat fall ska du se yogapositionerna som någon form av terapeutisk rörelse, andning och meditation. Leta efter lärare som respekterar din tro snarare än att införa aspekter som strider mot den.

Om din religion har specifika förbud ska du undvika yogaformer som betonar hinduisk andlighet. Gör istället om det till träning med skriftstudier och böner från din egen tradition. Fördelarna med yoga kan stärka vilken tro som helst.

I korthet

  • Yoga uppstod för över 5 000 år sedan i det gamla Indien och var en del av hinduernas andliga traditioner, men har utvecklats avsevärt sedan dess.
  • Idag fokuserar yoga främst på fysiska positioner, andningstekniker och meditation med målet att förena kropp och själ.
  • De flesta yogaklasser undviker uppenbara religiösa inslag, även om vissa traditionella hinduiska termer fortfarande används.
  • Individuell yogautövning syftar inte till att få människor att konvertera till hinduismen eller dyrka specifika gudar.
  • Vissa konservativa religioner kan dock fortfarande förbjuda yoga på grund av dess bakgrundsassociationer.
  • För att undvika konflikter, kommunicera gränser till yogalärare, sekularisera utövandet och modifiera det så att det passar dina övertygelser.
  • De fysiska och mentala hälsofördelarna med yoga kan komplettera alla religioner när de utövas medvetet.

Så sammanfattningsvis, även om yoga har andliga rötter, behöver det inte vara en dedikerad religiös praxis. De grundläggande komponenterna i yoga tjänar till att förena sinne, andning och kropp, vilket människor från alla religiösa bakgrunder eller utan tro kan dra nytta av. Ta det som passar dig personligen och modifiera eller undvik aspekter som inte stämmer överens med din andlighet. Med ett öppet sinne och ett inkluderande förhållningssätt kan yoga vara för alla.

Är yoga en träningsform eller en religiös företeelse?

Yoga har blivit en otroligt populär form av träning och mentalt välbefinnande under de senaste decennierna. Men med tanke på dess uråldriga rötter i hinduisk andlighet undrar vissa människor om utövande av yoga utgör religiös dyrkan. Är det att göra solhälsningar och sjunga "om" en akt av hängivenhet till hinduiska gudar och trosföreställningar?

Detta är en förståelig fråga för dem som inte känner till yogans ursprung. Men svaret handlar till stor del om personliga avsikter. Även om vissa former av yoga har starkare andliga inslag, har yoga i stor utsträckning anpassats till sekulära världar. För de flesta deltagare är yogaklasserna en form av fysisk kondition och en koppling mellan kropp och själ, snarare än en religiös dyrkan.

Personer som kommer från religiösa bakgrunder som förbjuder dyrkan av "falska avgudar" kan dock fortfarande se yoga som oförenligt med sin tro. Och vissa yogaskolor betonar hinduisk filosofi och ritualer. Så huruvida yoga utgör religion eller motion beror på varje persons gränser och komfortnivåer.

Yogans ursprung i hinduismen

För att ta reda på om modern yoga är religiös är det bra att förstå dess ursprung. Yoga växte fram ur uråldriga andliga praktiker i Indien som syftade till att förena kropp och själ. Sanskritordet yoga betyder "förening", vilket återspeglar yogans syfte att förena kropp och själ.

Hinduismen spelade en nyckelroll i yogans tidiga utveckling. De texter som beskriver yogafilosofin är över 5 000 år gamla. Dessa inkluderar Upanishads och Yoga Sutras av Patanjali som definierar yogans åtta lemmar. Endast tre fokuserar på de fysiska asanas eller ställningarna. De andra delarna föreskriver etiska discipliner och steg mot transcendens.

Olika yogaskolor har utvecklats inom hinduismen under tusentals år. Hatha-yogan uppstod på 900-talet och betonade fysisk rening och kroppsställningar. Det är fortfarande en av de mest populära stilarna som utövas idag. Men de religiösa inslagen minskade i takt med att yogan spreds till västvärlden.

Har modern yoga kvar sina hinduiska kopplingar?

I slutet av 1800-talet introducerade inflytelserika yogamästare yogan i Europa och Nordamerika. En viktig förespråkare var Swami Vivekananda som presenterade yoga som en form av välbefinnande för kropp och själ vid det religiösa parlamentet i Chicago 1893.

Detta inledde en sekulariseringsprocess för att göra yogan mer tillgänglig och acceptabel som motionsform. Även om vissa hinduiska termer och idéer fanns kvar, tonades de andliga aspekterna ned. Tyngdpunkten flyttades till yogans fysiska och mentala hälsofördelar. Detta växande intresse banade väg för yogans popularitetsboom under de senaste decennierna.

Idag utövar många människor yoga enbart för motion, flexibilitetsträning och stresshantering utan religiösa avsikter. Yogan är dock bred och vissa skolor har starkare band till hinduisk andlighet än andra.

Stilar som Kundalini och Bhakti yoga har ett mer religiöst fokus. Men Hatha- och Vinyasa-klasser i din lokala studio kommer sannolikt inte att innehålla andlig tillbedjan. Innan du anmäler dig bör du fråga om lärarens filosofi och klassens struktur för att se om den stämmer överens med dina personliga gränser.

Är att sjunga "Om" en akt av tillbedjan?

En vanlig fråga är om det är en religiös handling att sjunga "om", den traditionella hinduiska heliga symbolen och universums ursprungliga ljud, under en yogaklass.

Ur ett hinduiskt perspektiv representerar om den gudomliga energi som genomsyrar all existens. Att sjunga om kan betyda att man anpassar sig till detta gudomliga medvetande.

Vissa hävdar dock att om har överförts till mer sekulära områden som ett mantra för att framkalla mindfulness. Att sjunga om kan helt enkelt ha en lugnande effekt på nervsystemet. Betydelsen beror på varje utövares personliga erfarenhet och åsikter.

Om det känns obehagligt att mässa på grund av religiösa förbud kan du alltid välja bort det och istället mässa en alternativ affirmation som har en andlig resonans för dig. Eller fokusera på vibrationskänslan och hälsofördelarna utan att tillskriva någon helig betydelse.

Spelar namnen på yogapositionerna någon roll?

Eftersom yogan har sitt ursprung i Indien har många yogaställningar namn från hinduisk kultur, t.ex:

  • Garuda (mytisk fågel)
  • Hanuman (apgud)
  • OM-symbol
  • Ganesh (elefantgud)

Betyder det att du dyrkar dessa gudar och figurer när du kallar poserna för dessa hinduiska namn under lektionerna?

De flesta moderna yogainstruktörer använder de traditionella namnen av rent praktiska skäl för att identifiera ställningarna snarare än för andlig betydelse. Namnen blir sekundära i förhållande till de konkreta fysiska och mentala fördelar som upplevs.

Men om vissa ställningar känns olämpliga på grund av din tro, leta efter alternativ. Många ställningar har engelska beskrivande namn som Warrior och Tree som du kan byta ut. Dela din oro med lärarna.

Kan yoga komplettera andra trosuppfattningar?

Även om yogans hinduiska rötter kan få en att tveka, har yogan utvecklats till ett komplement till många religioner när den utövas på ett medvetet sätt. Yoga syftar inte till att få människor att överge sin befintliga tro eller dyrka nya gudar.

Är yoga en religion? Vanliga frågor och svar

Yogans ursprung i forntida indisk andlighet väcker ofta frågor hos moderna utövare om dess religiösa kopplingar. Här är svaren på några av de vanligaste frågorna.

Vad är yogans historia?

  • Yoga uppstod för över 5 000 år sedan i det gamla Indien.
  • De tidigaste yogalärorna finns i hinduiska texter som Vedas och Upanishads.
  • Under århundradenas lopp utvecklades olika yogaskolor inom hinduismen, buddhismen och jainismen. I Yoga Sutras beskrivs yogans åtta lemmar.
  • I slutet av 1800-talet tog yogamästare med sig utövandet till Europa och Nordamerika och betonade de fysiska fördelarna framför religiösa aspekter.

Är yoga att dyrka hinduiska gudar eller idoler?

  • Yoga syftar inte till att få människor att dyrka hinduiska gudar eller gudomligheter.
  • Vissa traditionella hinduiska symboler, begrepp och terminologi används dock fortfarande i yoga idag, vilket vissa religioner förbjuder.
  • De flesta moderna yogaklasser undviker uppenbara religiösa inslag. Fokus ligger på de fysiska övningarna och andningsövningarna.
  • Vissa stilar som Bhakti yoga innehåller starkare hinduiska ritualer som kan kännas olämpliga för vissa.

Kan jag utöva yoga om min religion förbjuder det?

  • De flesta religioner förbjuder inte yoga i sig, utan snarare dyrkan av falska gudar eller olämpliga ritualer.
  • För att undvika konflikter bör du meddela din yogalärare vilka gränser du har. Be dem att undvika språk eller komponenter som är förbjudna i din tro.
  • Omformulera yoga inom ditt trossystem, undvik det som inte stämmer överens med din religion samtidigt som du behåller den fysiska praktiken.

Är att sjunga "Om" under yoga att dyrka den hinduiska guden Brahman?

  • Att sjunga Om har sina rötter i erkännandet av den högsta universella hinduiska anden Brahman.
  • Yogalärare har dock ofta för avsikt att sjunga Om som ett meditativt verktyg för att lugna nervsystemet utan religiös innebörd.
  • Om det känns obehagligt att sjunga Om kan du välja bort det och använda ett alternativt mantra eller en bön från din egen tro.

Måste jag använda hinduiska namn för positioner som nedåtgående hund?

  • De flesta instruktörer använder traditionella poseringsnamn av praktiska skäl, inte av religiösa skäl.
  • Om vissa namn känns olämpliga har många poser också beskrivande engelska namn som warrior som du kan begära istället.

Kan yoga komplettera min religion som kristendom eller islam?

  • Ja, yoga behöver inte stå i konflikt med de flesta trosuppfattningar och kan till och med komplettera dem.
  • Vissa religioner har anpassat yogan så att den stämmer överens med deras tro, t.ex. kristen yoga.
  • Fokusera på fysiska övningar och undvik aspekter som strider mot dina religiösa riktlinjer och doktriner.

Vilka är skillnaderna mellan andlig och icke-andlig yoga?

  • Vissa stilar som Kundalini och Bhakti yoga innehåller mer uppenbara andliga hinduiska element.
  • Hatha- och Vinyasa-klasserna på de flesta moderna yogastudior fokuserar på träning och andning utan andlighet.
  • Se till att läraren vet att dina avsikter är sekulära. Undvik studios som kräver mässande eller andra obligatoriska andliga inslag.

Vilka är de fysiska och mentala hälsofördelarna med yoga?

  • Fysiskt förbättrar yoga flexibilitet, balans, styrka, kroppsmedvetenhet och stressnivåer.
  • Mentalt hjälper yoga till att minska ångest och depression, förbättrar sömnen och främjar mindfulness.
  • De positiva effekterna av övningarna, meditationen och andningsövningarna uppstår oberoende av andlig anknytning.

Kan yoga tekniskt sett vara en egen "religion"?

  • Även om yogan härstammar från hinduismen skiljer den sig från institutionaliserade religioner i många avseenden.
  • Det finns inga heliga yogatexter som motsvarar skrifter, inga vanliga yogagudar att dyrka, och inga obligatoriska doktriner eller etiska regler.
  • Yoga definieras i slutändan av utövaren. Samma övningar kan tillskrivas religiös eller sekulär betydelse.

Yoga kan utövas på många olika sätt där man tar hänsyn till eller undviker religiösa inslag baserat på personlig bekvämlighet. De fysiska och mentala hälsofördelarna är inte beroende av tro eller andlighet. Med öppna diskussioner och ömsesidig förståelse kan yogalärare anpassa klasserna till elever med olika religiös bakgrund.

Sammanfattning

Yoga uppstod för över 5 000 år sedan inom den gamla indiska hinduiska andligheten som en väg till enhet mellan kropp och själ och andlig upplysning. Olika yogaskolor har utvecklats under århundradena som en del av hinduismen, buddhismen och jainismen. Även om yogans ursprung är religiöst, utvecklades utövandet i takt med att det spreds globalt i modern tid. När yogamästarna förde sina läror till västvärlden i slutet av 1800-talet började de fokusera mer på de fysiska övningarna och meditationen medan de ofta tonade ned de andliga komponenterna. Detta bidrog till att yoga blev mycket populärt som en sekulär form av hälsa och fitness. De flesta moderna yogaklasser behåller vissa traditionella hinduiska termer och ritualer, som att sjunga "Om", men undviker öppen dyrkan. Vissa stilar innehåller dock fortfarande starkare hinduiska filosofiska element. Detta kan väcka frågor hos utövare med annan trosbakgrund om huruvida yoga utgör religiös hängivenhet som strider mot deras tro. Men många hävdar att yoga inte syftar till att dyrka specifika gudar eller konvertera människor till hinduism. Mycket beror på personliga avsikter och gränser. Samma övningar kan ha andlig eller sekulär betydelse för olika deltagare. I slutändan kan yogalärare modifiera klasser och undvika specifikt språk eller ritualer om de gör eleverna obekväma på grund av religiösa förbud. Med kommunikation och ömsesidig förståelse kan fördelarna med yoga göras tillgängliga för människor från de flesta trosuppfattningar.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare