Hur känns mindfulness?

Published:

Har du någonsin undrat hur det känns att vara medveten? Många människor är nyfikna på mindfulness, men är inte säkra på hur upplevelsen verkligen är.

Ett tillstånd av närvaro

Mindfulness innebär att du riktar din fulla uppmärksamhet mot nuet. När du är uppmärksam anpassar du dig till här och nu, i stället för att fastna i oro för framtiden eller ånger över det förflutna.

Hur känns mindfulness?

Så hur är det att försjunka i ett medvetet tillstånd?

Det första du kanske märker är att ditt sinne känns mindre rörigt. Istället för att bombarderas av tankar känner du en känsla av inre lugn och klarhet. Det finns utrymme att ta in saker.

Du blir också mer uppmärksam på dina sinnen. Synintryck, ljud, lukter, smaker och fysiska förnimmelser verkar rikare och mer levande.

Att hitta lugnet inombords

Förutom ökad sinnesförnimmelse ger mindfulness ofta känslor av avslappning och lugn.

I stället för att vara spänd eller stressad känner sig kropp och sinne lugna. Du försjunker i nuet, fri från många av de oroliga tankar som vanligtvis fyller ditt huvud.

Det är nästan som att kliva ut från den livliga stadsgatan och in i en lugn tempelträdgård. Det händer fortfarande saker, men det sker mot en bakgrund av lugn och balans.

Denna större känsla av inre lugn gör att du kan navigera utmaningar med mer lugn och visdom.

Hur CBD-olja kan förbättra mindfulness

CBD-olja är ett extrakt från lagliga hampaplantor som vissa människor tycker stöder deras mindfulness-övningar.

Föreningarna i CBD-olja interagerar med kroppens endocannabinoida system, som reglerar processer som smärta, humör, sömn och stressrespons. För vissa människor ger CBD-olja före mindfulness-meditation en extra känsla av lugn och centrering.

Så om du är nyfiken på mindfulness, ge det ett försök! Hitta en lugn plats, sitt bekvämt, lyssna på andningen och kroppen och låt dig uppslukas av skönheten i nuet.

Vanliga frågor om mindfulness

Om du är nybörjare på mindfulness har du förmodligen en del frågor. Här är svaren på några vanliga frågor:

Vilka är fördelarna med mindfulness?

Några forskningsstödda fördelar med regelbunden mindfulness är minskad stress, ökad uppmärksamhet, lägre blodtryck, minskad depression och förbättrad sömn.

Hur kommer jag igång med mindfulness?

Det är lätt att börja. Avsätt 5-10 minuter varje dag för att sitta tyst och lyssna på andningen, sinnena och nuet. Appar som Headspace och Calm har bra introduktionsprogram.

När är den bästa tiden att utöva mindfulnessmeditation?

Du kan utöva mindfulness när som helst på dygnet. Men många människor tycker att det första de gör på morgonen eller på kvällen hjälper dem att känna sig jordade och avslappnade.

Vad innebär en session med mindfulnessmeditation?

En typisk session börjar med att du sitter bekvämt och utan att döma uppmärksammar kroppsliga förnimmelser, tankar, ljud osv. Andas djupt och låt det nuvarande ögonblicket utvecklas utan att försöka förändra något.

Hur lång tid tar det innan jag märker en skillnad av att träna mindfulness?

För de flesta människor börjar de positiva effekterna av mindfulness visa sig efter ca 2-4 veckors regelbunden (daglig) träning. Om du håller fast vid det kan mindfulness få djupgående och långsiktiga effekter på ditt mentala och fysiska välbefinnande.

Avslutande tankar

Mindfulness är ett kraftfullt sätt att utveckla lugn, visdom och inre frihet. Genom att upprepade gånger rikta uppmärksamheten mot nuet börjar du bryta ner negativa tankemönster och klargöra ditt perspektiv.

Livets bullriga mentala trafik börjar avta. I dess ställe uppstår ett mer centrerat och fridfullt sätt att vara.

Även om det kan vara svårt i början ger mindfulness verkliga långsiktiga fördelar för kropp, sinne och själ.

Vanliga frågor om mindfulness

Här hittar du svar på några andra vanliga frågor om upplevelsen och utövandet av mindfulness:

Hur känns det att vara uppmärksam?

Att vara mindful känns avslappnat men ändå medvetet, engagerat men ändå stilla. Det finns en känsla av att lätt fokusera din uppmärksamhet på vad du än väljer - ditt andetag, dina sinnen, dina tankar. Det ger lättnad från det moderna livets överbelastning.

Vad händer under mindfulnessmeditation?

I mindfulnessmeditation sitter du tyst och riktar uppmärksamheten mot nuet och lägger försiktigt märke till känslor, ljud och tankar. Syftet är inte att tömma sinnet, utan att bli mer medveten om din upplevelse från ögonblick till ögonblick.

Vad är målet med att utöva mindfulness?

Några viktiga mål med mindfulness är: minskad stress och ångest, ökad koncentration, sänkt blodtryck, förbättrad sömn, stärkt immunförsvar och en allmänt större känsla av välbefinnande.

Vilka är hindren för mindfulness?

Vanliga hinder för mindfulness är: att somna, bli distraherad eller uttråkad, försöka slappna av för mycket, känna sig rastlös eller vara självkritisk när det gäller att hålla fokus. Detta är normalt - återför försiktigt din uppmärksamhet när tankarna vandrar iväg.

När börjar fördelarna med mindfulness?

Forskning visar att bara 8 veckors regelbunden mindfulnessövning kan leda till mätbara förändringar som minskad inflammation, minskad känslomässig reaktivitet och tjockare hjärnregioner som är relaterade till fokus och medkänsla.

Hur kan mindfulness bidra till psykisk hälsa?

Mindfulness lindrar psykiska problem som depression, PTSD och ångest genom att minska negativa tankemönster och skapa en lugn, icke-reaktiv medvetenhet om våra upplevelser. Detta gör att underliggande problem kan komma upp till ytan och läka.

Är mindfulness andligt, religiöst eller sekulärt?

Även om mindfulness har buddhistiska rötter är de flesta moderna mindfulnessutbildningar sekulära utan religiösa kopplingar. Vem som helst kan praktisera det som en egenvårdsteknik för välbefinnande och personlig utveckling.

Vad är det bästa sättet att börja lära sig mindfulness?

Bra sätt att börja är att vara medveten om andningen, göra kroppsskanningar för att slappna av i musklerna, använda mindfulnessappar som Headspace/InsightTimer och delta i kurser eller retreater som leds av erfarna mindfulnesslärare.

Hur utövar jag egentligen mindfulnessmeditation?

Hitta en lugn plats, sitt upprätt men avslappnat, ställ in en timer för en kort stund och fokusera försiktigt på andningen medan du - utan att döma - noterar alla förnimmelser, känslor och tankar som dyker upp.

Vi hoppas att dessa vanliga frågor och svar om mindfulness har svarat på några av de vanligaste frågorna. Mindfulness kräver lite tålamod men ger stora fördelar - mindre stress, mer fokus och större inre stillhet.

Sammanfattning

Mindfulness innebär att man målmedvetet fokuserar sin uppmärksamhet på nuet, istället för att oroa sig för framtiden eller älta det förflutna. De som är nya inom mindfulness undrar ofta - hur känns det egentligen att meditera och uppnå ett tillstånd av medveten närvaro? I den här artikeln undersöks den subjektiva upplevelsen av mindfulness. När man mediterar märker de flesta först att sinnet känns mindre frenetiskt och rörigt. Istället för att ständigt distraheras av tankar och mentalt prat, finns det en känsla av inre tystnad, lugn och klarhet. Människor rapporterar också att de blir mer lyhörda för sina sinnesupplevelser i nuet - syner, lukter, smaker, beröring och ljud verkar mer levande och uttalade. Vid sidan av denna sensoriska förstärkning kan mindfulness ge känslor av avslappning, lugn och jämvikt. Kropp och sinne känns lugna istället för spända. Du blir helt uppslukad av livets flöde som det utvecklas minut för minut, befriad från tyranniet av ängsliga fantasier, ånger och projektioner. Detta jämlika tillstånd gör att du kan navigera bland utmaningar och stimuli med flexibilitet och pondus. I artikeln beskrivs också hur vissa människor upplever att CBD-olja i kombination med mindfulness-meditation bidrar till en ännu djupare känsla av stillhet och centrering genom att harmonisera kroppens endocannabinoida system. Forskning om mindfulness visar att regelbunden meditation ger mätbara psykiska och fysiska hälsofördelar, inklusive minskad inflammation, ångest, känslomässig volatilitet och blodtryck. Även om tillfälliga tillstånd av mindfulness är värdefulla, är det bara genom långsiktig hängivenhet som mindfulness utvecklar djupgående läkning och transformation.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare