Vad finns det för kritik mot mindfulness?

Published:

Mindfulness. Denna populära metod utlovar ökad medvetenhet och närvaro. Vem skulle inte vilja ha det?

Men är det verkligen allt som det sägs vara?

Vissa kritiker hävdar att det finns nackdelar med mindfulness-rörelsen. I det här inlägget ska vi utforska vanlig kritik mot mindfulness och se om den har någon bäring.

Vad finns det för kritik mot mindfulness?

Är mindfulness överreklamerat?

Mindfulness framställs ofta som en universallösning. Övningen lovar att fixa stress, ångest, depression, fokusproblem, relationsproblem och mycket mer. Med så många påstådda fördelar är det inte konstigt att mindfulness har exploderat i popularitet.

Men kan mindfulness verkligen infria alla sina löften?

Vissa hävdar att fördelarna med mindfulness är överdrivna. Forskare påpekar att många studier om mindfulness använder små urval eller saknar rigorösa, placebokontrollerade experimentella villkor. Detta gör det svårt att fastställa tydliga orsakssamband.

Det behövs fortfarande mer forskning för att förstå den verkliga effekten av mindfulness på psykisk och fysisk hälsa. Just nu är forskningsläget blandat.

Farhågan är att människor kan se mindfulness som ett magiskt piller när dess fördelar sannolikt är mer blygsamma.

Främjar mindfulness självförakt?

Mindfulness uppmuntrar människor att rikta uppmärksamheten inåt. Under regelbundna meditationssessioner observerar man andetag, kroppsförnimmelser eller tankar.

Men kan inte detta inåtvända fokus leda till en ohälsosam självupptagenhet?

Kritikerna hävdar att mindfulness gör människor till narcissistiska navelskådare som inte klarar av att hantera verkliga problem. Regelbunden navelskådning distraherar från utåtriktad handling som behövs för att lösa problem som fattigdom, diskriminering eller klimatförändringar.

De flesta mindfulness-experter hävdar dock att övningen främjar självkännedom och medkänsla. Med större medvetenhet om din inre värld är du bättre rustad att förstå andra och bidra på ett meningsfullt sätt till världen.

I stället för distraktion gör mindfulness det möjligt att se klarare och agera klokare.

Kan mindfulness orsaka skada?

De flesta människor antar att mindfulness generellt hjälper till att minska ångest, depression och stress. Men förvånansvärt nog är detta inte alltid fallet.

För en viss andel av individerna orsakar mindfulnessmeditation problem som ångest, panik, depression eller psykos. Denna biverkning verkar mer sannolik hos personer med redan existerande psykisk ohälsa.

Men forskarna förstår fortfarande inte till fullo varför denna skadliga reaktion uppstår. Och de flesta mindfulnessprogram screenar inte för psykiska problem eller erbjuder stöd om problem uppstår.

Detta tyder på att det finns en skuggsida av mindfulness-rörelsen. Som med alla kraftfulla verktyg kan felaktig användning orsaka skada. Mindfulness bör utövas med försiktighet under ledning av en erfaren lärare.

Är mindfulness en form av andligt förbigående?

Mindfulness har sina rötter i buddhistisk andlig tradition. Men de flesta västerländska tillämpningar tar bort de moraliska och etiska dimensionerna.

Kritiker menar att sekulär mindfulness möjliggör andlig förbigång. Människor använder den avslappnande metoden för att stänga av och distansera sig i stället för att ta itu med sina problem.

Vissa hävdar att detta kopplar bort mindfulness från dess grund i visdom och medkänsla. En avskalad, feelgood-version säljs som en handelsvara. Detta fördunklar det djupare syftet bakom mindfulness.

Naturligtvis kan andlig förbigång ske med vilken praktik som helst - religiös eller sekulär. Men den snabba kommersialiseringen av mindfulness gör den kanske särskilt benägen för andlig ytlighet.

Har mindfulness förlorat sin själ?

Modern mindfulness fokuserar nästan uteslutande på det psykologiska. Men traditionellt har mindfulness syftat till att uppnå andlig insikt utöver att minska psykiskt lidande.

Genom att till stor del ignorera den andliga dimensionen hävdar kritiker att modern mindfulness har förlorat sin själ. Den erkänner inte längre de djupgående existentiella frågor som mindfulness ursprungligen var tänkt att utforska:

  • Varför är vi här?
  • Vad innebär det att leva fullt ut?
  • Hur kultiverar vi visdom och medkänsla?

Mindfulness handlar mindre om att vakna upp ur en illusion och mer om att känna sig mindre stressad och orolig.

Även om de psykologiska fördelarna är värdefulla, menar vissa att modern mindfulness inte når upp till människans fulla potential. Vi nöjer oss med att vara tillräckligt bra i stället för att sträva efter att nå vår högsta potential.

Mindfulness åtnjuter enorm popularitet men möter också växande kritik. Kritiken omfattar bl.a:

  • Överdrivna fördelar
  • Främja ohälsosam självfokusering
  • Orsakar skada i vissa fall
  • Möjliggörande av andlig förbikoppling
  • Förlorar kontakten med etiska grundvalar
  • Att överge ett djupare syfte

Denna kritik lyfter fram potentiella begränsningar och nackdelar med mindfulness som är värda att undersöka. Men de behöver inte nödvändigtvis förneka värdet av metoden.

Som med det mesta finns det nyanser av grått här. Mindfulness kanske inte är ett universalmedel, men det är ändå troligt att det ger verkliga fördelar - när det tillämpas på ett klokt sätt.

Samtidigt bör moderna lärare och utövare vara medvetna om de historiska rötterna. Att hålla kontakten med grundläggande etiska ramverk kan hjälpa mindfulness att uppfylla djupare helande och transformativa möjligheter.

Vanliga frågor och svar

Undrar du över några av de vanligaste invändningarna mot mindfulness? Nedan hittar du svar på de vanligaste frågorna.

Är inte mindfulness bara en modefluga?

Mindfulness har ökat kraftigt i popularitet under de senaste åren. Och en del avfärdar det som ännu en hälsotrend som kommit som en blixt från klar himmel. Men mindfulness bygger faktiskt på kontemplativa metoder som utvecklats under tusentals år. Det som är nytt är det moderna vetenskapliga intresset för att kvantifiera dess effekter. Forskningen fortsätter att arbeta för att skilja fakta från fiktion när det gäller fördelarna. Framtiden får utvisa om mindfulness ger bestående värde eller bara är en tillfällig trend.

Kan mindfulness förvärra ångest?

För de flesta människor lindrar mindfulness ångest. Genom att rikta uppmärksamheten mot nuet minskar oron för vad som kan hända i framtiden. En minoritet kan dock uppleva ökad ångest, särskilt när de börjar med mindfulness. Att vara uppmärksam på sina kroppsförnimmelser kan till en början kännas obehagligt. Och redan existerande mentala hälsotillstånd kan öka sårbarheten för negativa reaktioner. Instruktörer bör undersöka om det finns tidigare psykisk ohälsa och erbjuda stöd för att minska riskerna. Med rätt försiktighetsåtgärder kan mindfulness bidra till att minska ångesten för de flesta.

Varför är mindfulness så populärt om det finns så mycket kritik?

Ingen så populär metod som mindfulness är utan kritik. Det faktum att så många flockas kring den visar att människor upplever mycket verkliga fördelar - kanske ökad förmåga att hantera stress eller förbättra koncentrationen. Det finns dock några frågor som förtjänar att beaktas: Är påståendena överdrivna? Kan det finnas potentiella psykologiska eller andliga nackdelar? Målet bör vara att maximera fördelarna och samtidigt minimera riskerna. Och kommersialiseringstrycket kan skymma en fullständig bild. En helhetssyn och en etisk grund att stå på kan bidra till att säkerställa att mindfulness håller vad det lovar.

Bör mindfulness bli mer reglerat?

Intresset för att etablera bästa praxis kring mindfulness fortsätter att öka. Ledande yrkesorganisationer har bildats för att upprätthålla standarder. De erbjuder utvärderingar och referenser för att validera instruktörernas kvalifikationer. På de flesta håll finns det dock ännu inga rättsliga regler för att hävda att man har kompetens att undervisa i mindfulness. Vissa hävdar att en ordentlig tillsyn skulle skydda konsumenterna från potentiell skada. Men andra menar att betungande regler kan begränsa tillgången till och kreativiteten kring mindfulnessbaserade erbjudanden. Att hitta rätt balans är en utmaning som ständigt utvecklas i takt med att branschen mognar.

Sammanfattning

Mindfulness-meditation utlovar en mängd hälsofördelar, t.ex. minskad ångest och stress. Inte undra på att meditationen har ökat i popularitet på senare tid. Men vissa kritiker ifrågasätter dess påståenden. Kritikerna menar att fördelarna är överdrivna och hänvisar till studier med metodologiska svagheter. De menar att mindfulness uppmuntrar till ohälsosam självfokusering och narcissism. Överraskande nog finns det bevis för att metoden orsakar skador som ökad ångest eller depression hos vissa människor. Sekulär mindfulness riskerar också att främja andlig förbigång - att använda meditation som en flyktväg utan att förändra beteenden. Kommersialiseringen beskylls för att ha tagit bort den traditionella etiska grund som gav mindfulness ett djupare syfte. Kritikerna hävdar också att modern mindfulness överger religionens djupa existentiella frågor om visdom, medkänsla och mening. De hävdar att dagens feelgood- och stressreduceringsversion inte stödjer människans fulla utveckling. Förespråkarna kontrar med att mindfulness fortfarande hjälper många människor på kliniskt betydelsefulla sätt. De hävdar att korrekt screening och förberedelse kan undvika negativa reaktioner. Att behålla kopplingen till etiska rötter kan förhindra att programmen förlorar sin själ. Insikter från både förespråkare och kritiker kan i slutändan stärka mindfulnessbaserade interventioner genom en omdömesgill vetenskapligt informerad tillämpning.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare