Allt du behöver veta om inflammatorisk tarmsjukdom (IBD)

Last updated:

Published:

Vad är inflammatoriska tarmsjukdomar?

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) är ett tillstånd som finns i två olika former. Den första, Crohns sjukdom, är resultatet av inflammation i alla lager av vår tarm. Ulcerös kolit uppstår när inflammation irriterar den inre slemhinnan i tjocktarmen eller tjocktarmen. Båda dessa sjukdomar orsakar smärta och obehag för miljontals människor världen över. Det kan också finnas fall där inflammationskällan är en blandning av de två undertillstånden. Även om detta är sällsynt kallas det obestämd kolit.

en kvinna har magont

De som lever med IBD kan drabbas av något av följande symtom, alla med varierande svårighetsgrad. Minskad aptit, oplanerad viktminskning, extrem trötthet, diarré, buksmärtor och blod i avföringen. När symtomen kvarstår kallas det vanligen ett skov.

I värsta fall kan IBD pågå i årtionden, vilket gör den till en kronisk sjukdom. Det är lugnande att tillståndet kan hanteras med medicinering som syftar till att dämpa kroppens immunförsvar. I ungefär 25% av fallen diagnostiseras IBD före 20 års ålder, även om vissa personer inte diagnostiseras förrän i 50-årsåldern. Eftersom sjukdomen är så vanligt förekommande hos barn kan den ha en mycket stor inverkan på deras förmåga att leva ett normalt tonårsliv.

Många tror att IBD beror på en dålig kosthållning. En kost som är full av skräpmat och sötsaker. Dessa typer av livsmedel är visserligen inte bra för en hälsosam livsstil, men orsaken till IBD är faktiskt ett överentusiastiskt immunsystem.

I ett typiskt scenario skulle vårt immunförsvar reagera direkt när en infektion eller bakterie upptäcks. Ett inflammatoriskt svar från vårt immunsystem är en naturlig och nödvändig del av människans överlevnad. Inflammatorisk tarmsjukdom uppstår när vårt immunförsvar förblir överaktiverat trots att det finns få eller inga infektioner eller bakterier.

En av de största utmaningarna med IBD är att man inte vet hur sjukdomen uppstår eller vad som gör att den överhuvudtaget utvecklas. Därför är det primära målet med behandlingarna att minska inflammationen och därmed minska symtomen och återställa en god livskvalitet för patienterna.

Vårt immunförsvar är inblandat

Svårigheten med att behandla IBD beror på dess koppling till immunsystemet. Vårt immunsystem är integrerat med så många andra delar av kroppen att det har visat sig vara en stor utmaning för den moderna medicinen att hitta den exakta utlösande faktorn. Eftersom vi inte vet vad som orsakar sjukdomen har vi inte heller (ännu) något botemedel mot inflammatorisk tarmsjukdom. Även om IBD kan vara svårt att behandla, betyder det inte att vi inte kan lära oss mer om vad som händer i våra kroppar när tillståndet uppstår.abstrakt manlig kropp

Preliminär forskning pekar på två typer av problem med vårt immunförsvar. Det första, "immunmedierat", är ungefär som det exempel vi använde ovan. Vårt immunförsvar arbetar dygnet runt och försöker hantera infektioner även när de har gått över. Den andra, "autoimmun", är när vårt immunförsvar blir förvirrat. Det kan se de friska bakterierna i vårt matsmältningssystem som ett hot, snarare än en fördel, och börja attackera dem. Generellt sett är Crohns sjukdom kopplad till immunmedierade tillstånd, medan UC är nära kopplad till autoimmuna problem.

Två typer av IBD - Crohns sjukdom och ulcerös kolit

Crohns sjukdom

Trots att de är kopplade till problem med vårt immunförsvar finns det vissa skillnader mellan de två tillstånden. Inflammationen från Crohns kan uppstå var som helst från läpparna till anus. Föreställ dig vilken väg maten måste ta genom kroppen när du äter. När som helst under denna resa kommer en uppbyggd inflammation att irritera och leda till de symtom som vi nämnde ovan.

Komplikationer från Crohns sjukdom inkluderar utveckling av fistlar. Detta sker när ett sår förbinder två delar av tarmväggen. Den trånga passagen som uppstår är känslig för infektioner och abscessbildning.

Ulcerös kolit

Ulcerös kolit är vanligen mer lokaliserad. Den tenderar att orsaka överdriven inflammation i tjocktarmen snarare än i hela matsmältningssystemet. Symtomen är mycket lika Crohns, men debuten är vanligtvis mer akut snarare än det kroniska obehag som förknippas med Crohns. Ulcerös kolit är dock fortfarande allvarlig och skapar långvarig inflammation. En perforerad tjocktarm är en av flera risker som är kopplade till UC. Ofta orsakas perforationen av en snabb utvidgning och svullnad av tjocktarmen.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare