Vad gör råa cannabinoider så speciella?

Last updated:

Published:

Alla cannabinoider börjar sitt liv som en sur förening

Med cannabinoid-härledda produkter som blir allt vanligare kan det vara svårt att föreställa sig att cannabinoider existerar ostört inuti en cannabisplanta. Om man skulle vända på extraktionsprocessen skulle man få en frisk cannabisplanta fylld med råa, sura cannabinoider. Utan påverkan av värme, tid eller exponering för atmosfären är dessa sura cannabinoider föregångaren till sina aktiverade motsvarigheter.

När vi säger aktiverade cannabinoider menar vi THC eller CBD. Ingen av dessa cannabinoider har behållit det "A" som krävs för att göra dem sura. Istället, efter att ha utsatts för en process som kallas dekarboxylering (applicering av värme på cannabinoider), avlägsnas de flyktiga syramolekylerna. När det gäller de cannabinoider som nämns ovan skulle du, om du vände på dekarboxyleringsprocessen, få THCA och CBDA.

"A" gör stor skillnad

Det enklaste sättet att få tillgång till sura cannabinoider är att äta cannabisplantan rå. Att pressa blad, blommor och till och med stjälkar ger ett överflöd av både THC-syra (THCA) och CBD-syra (CBDA). Med tanke på att både CBD och THC har hamnat i centrum när det gäller forskning och allmänt konsumentintresse, kanske du undrar vad poängen med råa cannabinoider kan vara.

Precis som sina aktiverade motsvarigheter börjar sura cannabinoider att få många hyllningar. Till att börja med är sura cannabinoider icke-psykoaktiva. Även om THCA delar vissa egenskaper med THC, blir du inte hög av det. Det är därför möjligt att behålla en del av de terapeutiska fördelarna utan psykoaktiva biverkningar. Preliminära studier visar att sura cannabinoider i vissa fall kan vara fördelaktiga i sig själva.

De vanligaste sura cannabinoiderna

Vi har nämnt THCA och CBDA, men dessa är inte de enda sura cannabinoiderna som finns. Ta ett djupdyk inuti en cannabisväxt, och du kommer också att hitta CBGA, CBCA och många, många fler. Urvalet av sura cannabinoider som finns, liksom deras exakta förhållande, skiljer sig mycket beroende på arten av cannabisväxt. C. indica, C. sativa och C. ruderalis kommer alla att ha olika proportioner av de cannabinoider som vi har nämnt ovan.

Aktiverade kontra icke-aktiverade cannabinoider

Nästa logiska fråga är, vilket är bättre: aktiverade cannabinoider eller icke-aktiverade (sura) cannabinoider? Den vanligaste missuppfattningen är att aktiverade cannabinoider är starkare och mer effektiva än deras icke-aktiverade motsvarigheter. Faktum är att även om aktiverade cannabinoider kan vara mer potenta, har de en annan uppsättning användningsområden. Flera studier förespråkar användningen av icke-aktiverade cannabinoider eftersom de har minimala biverkningar och kan konsumeras regelbundet. I syraform har cannabinoider olika terapeutiska tillämpningar, även om det är sant att mindre är känt om deras kapacitet.

Lyckligtvis håller bristen på information om dessa råa föreningar på att förändras. Studier börjar visa att icke-aktiverade cannabinoider, som THCA och CBDA, kan ha unika användningsområden. I vissa scenarier kan de vara mer lämpliga som behandlingsalternativ än sin aktiverade form. Nästa gång du läser om CBD, skänk en tanke till dess sura föregångare CBDA. Utan råa cannabinoider skulle vi inte ha de hundratals variationer som finns inuti en cannabisplanta.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare