Att fokusera på det som
spelar roll

Informationssida fokus

Skärp ditt sinne
Syftet med ditt fokus kan vara arbete, det kan vara spelande—det kan till och med vara studier eller sysslor där hemma. Vad än ditt "något" är, så hjälper fokus ditt sinne att hänge sin uppmärksamhet till uppgiften i fråga. Men hur fokuserar man när världen är full av distraktioner?

  • Vad är kognitiv prestanda?
  • Förbättra din hjärnas förmåga att anpassa sig
  • Förbättra kognitiv prestanda
  • Kognitiv försämring: Små steg du kan ta
  • Ingredienser som kan hjälpa

Våra fokusförslag

Vad är kognitiv prestanda?

Fokus är kulmen på flera nyckelområden som kombinerat utgör vår kognitiva prestanda. Fokus är essentiellt hur väl vår hjärna kan lösa problem och anpassa sig till mentalt belastande situationer.

Hjärnan är dock inte kontinuerligt i ett hyperfokuserat läge, det behöver den inte heller vara. Det som istället är viktigt är att när vi behöver fokusera på en person, uppgift eller sak så kan vi öka vår kognitiva prestanda för att uppfylla kravet.

Genom att träna upp flera nyckelområden kan vi förbättra hastigheten för hur snabbt vår hjärna når "topprestation", och gränserna för den tröskeln. Att träna vår hjärna är dessutom ett utmärkt sätt att bekämpa kognitiv försämring, ett oundvikligt symptom på åldrande.

Förbättra din hjärnas förmåga att anpassa sig

Hjärnplasticitet kan låta som en skrämmande term, men idén är enkel—det är vår hjärnas förmåga att anpassa sig till ändrade krav, inklusive omstrukturering och omorganisering av synaptiska anslutningar. Det är vår hjärnas bästa färdighet, men det är just det—en färdighet. Och för att bli skicklig inom en färdighet måste man träna.

Ju mer vi testar våra mentala förmågor, desto bättre blir vår förmåga att fokusera, lära, reagera och uppfatta. På samma sätt som träning på gymmet eller att springa 5 kilometer stärker muskler eller ökar uthållighet, ju mer vi testar vår hjärnplasticitet, desto snabbare, starkare och säkrare blir våra sinnen. Att förbättra hjärnans plasticitet fokuserar vanligtvis på följande tre områden.

Minne

Vårt minne bevarar och lagrar information för oss för senare användning. Vi behåller den mesta informationen endast kort (kortminnet), medan en del blir inrotat i vårt undermedvetna (långtidsminne). Vi har även sensoriska minnen—t.ex. syn, ljud och doft—som endast katalogiseras i ett par sekunder innan det omarbetas.

Koncentration

När vi fokuserar på en enskild tanke eller uppgift så är det koncentration. Du kan nästan se det som en speciell sorts fokus. Koncentration påverkar även beslutsfattande, vilket innebär att det är essentiellt när man tar sig an utmaningar under dagen i moderna samhälle.

Reaktion

Reaktion dikterar hastigheten det tar att svara på information och stimuli. Exempelvis att fånga en boll eller undvika något på trottoaren. Din hjärna ansvarar för att bearbeta signaler från ditt centrala och perifera nervsystem, och omvandla dem till en meningsfull reaktion.

Förbättrar kognitiv prestanda

Med de tre områdena ovan i åtanke hittar du flera aktiviteter nedan som kan förbättra den allmänna kognitiva prestandan.

Neuroteknologi

Det finns avancerade elektroniska enheter samordnar med nervsystemet och neural aktivitet. Ett sofistikerat tillvägagångssätt till hjärnplasticitet omfattar dessa enheter djup hjärnstimulans, cochleaimplantat och hjärna-dator-samordning.

Arbetsböcker

Kognitiva arbetsböcker ger olika mentala övningar, med olika utgåvor avsedda att testa olika funktioner, såsom minne, uppmärksamhet och medvetenhet. Det finns till och med arbetsböcker som tar itu med specifika psykologiska störningar som ångest och depression.

improving cognitive performance

Tillskott

Nootropika (även känt som smarta läkemedel eller kognitiva förstärkare) är substanser som kan förbättra hjärnprestanda. Förutom receptbelagda alternativ, inkluderar nootropika dedikerad till att boosta fokus koffein, omega 3-fettsyror och L-teanin.

Hjärnträning

Hjärnträning är roligt och interaktivt och kan rymma praktiskt taget alla typer av plasticitetsförbättring. Hjärnträning kommer vanligtvis i form av spel eller pussel och är ett belönande sätt att förbättra mentalt fokus och minnesfärdigheter.

Kognitiv försämring: Små steg du kan ta

Kognitiv försämring är en naturlig och slutligen oundviklig del av livet. Men precis som att en muskel är mindre benägen att skadas om den är stark och väl underhållen, är ett väl underhållet sinne bättre utrustat att hantera minnesförlust och andra kognitiva problem.

Vår hjärna representerar uttrycket "använd det eller förlora det". Så om du är intresserad av att underhålla din hjärna och att hålla dig fokuserad så finns det några små steg du kan ta nedan.

Träna regelbundet

Aktivitet som ökar hjärtfrekvensen får blodet att pumpa runt i kroppen, vilket ökar syret till hjärnan. Detta frigör inte bara essentiella hormoner och neurokemikalier, utan det kan till och med stimulera hjärnplasticitet via tillväxten av nya anslutningar.

Håll dig mentalt aktiv

Your brain functions just like a muscle, which means if you don't train it regularly, its capacity decreases. Focus on fun and engaging mental activities such as brain training. Playing cards, finishing a crossword, or completing a puzzle are great examples.

Ät en medelhavskost

Med tonvikt på växtbaserad mat och hälsosamma fetter är omega 3-fettsyror en naturlig nootropika. Du kommer även dra nytta av mindre rött kött, salt och processade livsmedel än typiska västerländska dieter.

Socialisera

Social interaktion är ett fantastiskt sätt att främja hjärnplasticitet. Att prata med vänner och familj hjälper inte bara att bearbeta komplexa problem, men det kan även hjälpa till att hålla depression, stress och andra psykologiska tillstånd i schack.

Få mycket sömn

Vilsam sömn spelar en fundamental roll i bearbetningen och katalogiseringen av information. Även om det verkar som om kroppen inte gör någonting när man sover, så är hjärnan en bikupa av aktivitet där tiden används till att generera och reparera neurologiska anslutningar.

Tillskott och näring

Hjärnan behöver resurser för att fungera, varav de flesta kommer från maten och drycken vi konsumerar. Vitaminer, mineraler och andra tillskott kan hjälpa till att balansera kroppens näringsbehov och hålla dem i bästa skick.

Ingredienser som kan hjälpa

Cannabinoider Cannabidiol (CBD), Cannabigerol (CBG), Cannabidiol (CBN) Cibdol-produkter som innehåller cannabinoider inkluderar: CBD Olja CBG Olja CBN Olja

När totalt fokus krävs finns Cibdols utbud av naturliga tillskott här för att stötta ditt sinne och din kropp.


Produktsökare