Att övervinna ångest på natten: Tips och behandlingar

Last updated:

Published:

Sambandet mellan ångest och sömn:

Ångeststörningar kan ha en betydande inverkan på vår sömn, vilket ofta leder till sömnstörningar. Detta kan leda till dålig sömnkvalitet, sömnbrist och svårigheter att somna.

Det är viktigt att notera att nattlig ångest är vanligt men kan behandlas med rätt hjälp. Att förstå sambanden mellan ångest och sömn är avgörande för att bibehålla fysiskt och emotionellt välbefinnande.

Kort sagt är olika typer av ångestsyndrom kopplade till sömnstörningar. Generaliserat ångestsyndrom, panikångest, posttraumatiskt stressyndrom och andra ångestsyndrom kan förvärra ångestsymtomen på natten. Detta kan leda till panikattacker och andra sömnrelaterade problem.

Men oroa dig inte. Det finns effektiva behandlingar för att hantera nattlig ångest. Kognitiv beteendeterapi, avslappningsövningar, djupandning och andra tekniker kan bidra till att minska ångesten och förbättra sömnkvaliteten.

Det är också viktigt att ta itu med eventuella underliggande medicinska tillstånd som kan bidra till sömnstörningar, t.ex. obstruktiv sömnapné.

Att hantera ångest och förbättra sömnkvaliteten går hand i hand. Genom att ta itu med ångestsymtom och införa hälsosamma sömnvanor kan du förbättra ditt allmänna välbefinnande och din livskvalitet.

ångest på natten

Fysiska symtom på nattlig ångest

När nattlig ångest smyger sig på kan det yttra sig i olika fysiska symptom. Dessa symtom kan få dig att ligga och vrida och vända på dig, vilket gör det ännu svårare att somna. Men oroa dig inte. Vi finns här för att hjälpa dig att förstå dessa irriterande tecken så att du kan ta kontroll över din nattliga ångest.

Hjärtklappning

Ångestframkallad hjärtklappning kan orsaka en överväldigande känsla av att hjärtat bultar i bröstet, vilket kan leda till panikkänslor.

Andningssvårigheter

Andnöd eller hyperventilation är vanligt bland dem som upplever nattlig ångest, vilket leder till kvävningskänslor och panik.

Svettning

Nattsvettningar kan vara ett tecken på att kroppen reagerar på stress och oroliga tankar medan du försöker slockna i drömlandet.

Yrsel

Om rummet börjar snurra när du lägger dig ner kan det tyda på en ökad ångestnivå under läggdags.

Behandlingsalternativ för nattlig ångest

Låt oss dyka ner i en värld av behandlingar som kan hjälpa dig att hantera nattlig ångest. Det finns olika alternativ som passar dina behov och preferenser, från terapi till läkemedel.

Antidepressiva medel: Dessa selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) ordineras ofta mot depression men kan också vara effektiva för att minska ångestsymtom.

Bensodiazepiner: Dessa läkemedel är allmänt kända som lugnande medel och ger kortvarig lindring av ångest genom att lugna det centrala nervsystemet. På grund av deras beroendeframkallande egenskaper bör man vara försiktig när man använder dessa läkemedel.

Betablockerare: Betablockerare används vanligtvis vid hjärtsjukdomar och har visat sig vara bra för att hantera fysiska symtom på ångest som skakningar eller snabb hjärtrytm. Prata med din läkare om detta kan vara ett lämpligt alternativ för dig.

Sömntabletter: Förskrivs ibland vid svår eller ihållande sömnlöshet, men det är viktigt att inte använda dem under en längre tid eftersom de kan förlora sin effekt med tiden och leda till beroendeproblem.

Alternativa tillvägagångssätt

Förutom traditionella medicinska behandlingar har vissa människor framgång med alternativa metoder som kognitiv beteendeterapi (CBT), som har visat sig vara effektiv vid behandling av sömnlöshetsrelaterade problem.

Förändringar i livsstil

Glöm inte bort hur viktigt det är att förändra sin livsstil. Här är några förslag:

 • Undvik koffein före sänggåendet och minska intaget på eftermiddagen.
 • Motionera regelbundet för att förbättra sömnkvaliteten och sömnlängden.
 • Skapa ett konsekvent sömnschema för att hjälpa din kropp att skapa en naturlig rytm.

Att rådgöra med en medicinsk expert kan vara bra för att välja rätt metod för att hantera nattlig ångest, eftersom det inte finns ett universellt svar. Det finns ingen metod som är effektiv för alla när det gäller att hantera nattlig ångest.

Livsstilsförändringar för att minska nattlig ångest

Livsstilsförändringar för att minska nattlig ångest

Det är bara att inse att nattlig ångest kan vara en riktig glädjedödare. Men frukta inte. Att ta itu med de oroliga tankarna är möjligt med några få livsstilsförändringar. Är du redo? Låt oss dyka in.

Avslappningstekniker

Avslappningstekniker, som djupandningsövningar och progressiv muskelavslappning, kan hjälpa dig att lugna ner dig innan läggdags. Ge dem ett försök och se din nattliga ångest smälta bort som glass på en varm sommardag.

Schemalagd tid för oro

Visst låter det kontraintuitivt? Men om du avsätter tid för att oroa dig under dagen kan du förhindra att de hetsiga tankarna inkräktar på dina dyrbara sömntimmar.

Undvika koffein

Det är ingen hemlighet att koffein kan hålla dig vaken på natten. Att dra ner på koffeinhaltiga drycker, särskilt på eftermiddagen och kvällen, hjälper till att minska nattlig ångest och förbättrar din sömnkvalitet.

Djupandningsövningar ger snabb lindring av stress och ångest genom att aktivera kroppens naturliga avslappningsreaktion. Så varsågod - ta ett djupt andetag och släpp taget om alla spänningar.

Där har du det. Om du genomför dessa förändringar i praktiken kan du börja uppleva en lugnare sömn. Att inse nödvändigheten av en god natts vila för ens allmänna hälsa och lycka är viktigt. Så låt inte nattlig ångest stjäla de värdefulla Zzzs.

Skapa en behaglig sömnmiljö

Låt oss prata om sömn, hmm?

Visste du att en mysig och bekväm sovmiljö kan vara till stor hjälp för att minska nattlig ångest?

Men nu kan du det.

Så låt oss dyka ner i några praktiska tips för att göra ditt sovrum till en oas av lugn.

Eliminera exponering för blått ljus

Det första steget är enkelt: skippa skärmarna före läggdags.

Blått ljus från elektroniska apparater stör melatoninproduktionen och gör det svårare för dig att somna.

Skapa en rutin före läggdags som inte involverar skärmar - försök läsa en bok eller öva på avslappningstekniker istället.

Investera i sömnprodukter av hög kvalitet

Investera i sömnprodukter av hög kvalitet

Din säng ska vara din fristad.

En stödjande madrass och sköna kuddar är avgörande för god sömnkvalitet och minskad oro på natten.

Att investera i sömnprodukter av hög kvalitet, t.ex. en tyngdtäcke eller en maskin för vitt brus, kan också bidra till att minska ångeststörningar och förbättra sömnkvaliteten.

Upprätthålla optimal rumstemperatur och mörker

En sval rumstemperatur (ca 65°F) anses vara idealisk för sömn, så justera din termostat därefter.

Mörkläggningsgardiner eller en ögonmask av god kvalitet kan hjälpa till att blockera oönskat ljus som kan störa din sömn.

Skapa en lugnande atmosfär

Aromaterapi är inte bara för spa.

Eteriska oljor som lavendel och kamomill har visat sig främja avslappning och förbättra sömnkvaliteten.

Tillför lugnande dofter till sovrummet med hjälp av en diffusor för eteriska oljor eller bara några droppar på örngottet.

Om dina försök att slappna av har misslyckats bör du överväga att söka hjälp hos en medicinsk expert. Dålig sömn kan förvärra ångesten och leda till medicinska tillstånd som sömnbrist, generaliserat ångestsyndrom, panikattacker, paniksyndrom, posttraumatiskt stressyndrom och obstruktiv sömnapné. Kognitiv beteendeterapi, avslappningsövningar och djupandning kan också bidra till att minska ångesten i stressiga situationer.

Tekniker för att lugna ångest under natten

Tekniker för att lugna ångest under natten

Föreställ dig följande: det är kväll och du kämpar med ångest.

Du behöver en lösning för att återfå kontrollen över dina känslor och få bättre vila.

Tack och lov finns det tekniker som kan hjälpa till att lugna ner de irriterande ångestattackerna.

Meditation

Meditation, en gammal metod som har använts i århundraden, är den första tekniken för att lindra ångest.

Studier visar att regelbunden meditation bidrar till att minska stressnivåerna och förbättra det allmänna välbefinnandet.

Hitta en lugn plats där du inte blir störd, sitt bekvämt, blunda och fokusera på andningen eller ett valt mantra.

Tekniker för jordning

Ångest får ofta våra tankar att rusa in i framtiden eller älta tidigare händelser; grundningstekniker för oss tillbaka till nuet.

 • 5-4-3-2-1-tekniken: Identifiera fem saker som du kan se omkring dig. Därefter fyra saker som du kan röra vid. Tre ljud som du hör. Två lukter i luften. Och slutligen en sak om dig själv (t.ex. "Jag är trygg").
 • Andningsövningar: Prova djupandningsövningar som fyrkantig andning (andas in i fyra punkter, håll andan i fyra punkter, andas ut i fyra punkter) eller diafragmaandning (djupa andetag från magen).
 • Sensoriska upplevelser: Ta hjälp av föremål runt omkring dig - känn deras textur eller temperatur - för att förankra dig i nuet.

Kom ihåg att övning ger färdighet.

Ju mer du införlivar dessa tekniker i din dagliga rutin, desto bättre rustad kommer du att vara för att hantera nattlig ångest.

Om ångestbesvären fortsätter att förvärras trots att du provat dessa metoder, tveka inte att kontakta vårdpersonal för vägledning och stöd.

Dröm sött.

Vanliga frågor i samband med nattlig ångest

Varför är ångest värre på natten?

Ångest kan vara värre på natten på grund av en kombination av faktorer, inklusive ökad trötthet, färre distraktioner och hormonella förändringar. Avsaknaden av aktiviteter dagtid kan få hjärnan att fokusera mer på bekymmer och stressfaktorer. Dessutom sjunker kortisolnivåerna nattetid, vilket kan bidra till ökad ångest.

Hur man övervinner nattlig ångest

För att övervinna nattlig ångest kan du försöka skapa en konsekvent sömnrutin, öva avslappningstekniker som djupandning eller meditation före sänggåendet, begränsa exponeringen för skärmar under kvällstimmarna och skapa en bekväm sovmiljö. Om din nattliga ångest kvarstår trots dessa ansträngningar, överväg att söka professionell hjälp från en terapeut eller psykiater.

5 färdigheter för att hantera ångest

 1. Mindfulness-meditation
 2. Djupa andningsövningar
 3. Kognitiv omstrukturering (utmana negativa tankar)
 4. Progressiv muskelavslappning
 5. Aerob träning

Olika typer av copingstrategier för ångest

Olika typer av copingstrategier för ångest

De fyra huvudtyperna av copingstrategier omfattar problemfokuserade strategier (t.ex. tidshantering), emotionsfokuserade strategier (t.ex. att skriva dagbok), strategier för att söka socialt stöd (t.ex. att prata med vänner) och undvikandebaserade strategier (som bör användas sparsamt). Det är viktigt att hitta det som fungerar bäst för dig baserat på dina individuella behov och preferenser.

Slutsats

Att uppleva ångest på natten kan vara en frustrerande och utmattande upplevelse. Det finns dock olika medicinska behandlingar, beteendeterapier och livsstilsförändringar som kan hjälpa till att lindra symtomen på nattlig ångest. Att känna till de olika typerna av ångeststörningar och deras relaterade tecken kan hjälpa individer att samarbeta med medicinsk personal för att fastställa den mest lämpliga behandlingen för dem.

Avslappningstekniker, som djupandningsövningar och meditation, kan också ge lindring mot nattlig oro. Att skapa en bekväm sömnmiljö genom att minska bullernivåerna och upprätta ett konsekvent sömnschema kan dessutom bidra till bättre sömnkvalitet.

Om du eller någon du känner har svårt att hantera nattlig ångest kan du kontakta Project för att få hjälp. Vårt team erbjuder resurser och vägledning för att hjälpa människor att hantera sin psykiska hälsa på ett effektivt sätt.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare