Sambandet mellan mage och hjärna

Published:

Tarmen och hjärnan är närmare sammankopplade än du kanske tror. Ett nytt forskningsområde visar att det pågår en ständig kommunikation mellan ditt matsmältningssystem och din hjärna, och att denna axel mellan tarm och hjärna spelar en viktig roll för många aspekter av hälsa och sjukdom.

På senare år har forskare upptäckt att tarmen och hjärnan är intimt sammankopplade genom vagusnerven, immunsystemet, hormoner och tarmbakterier. Det betyder att det som händer i matsmältningssystemet inte stannar i matsmältningssystemet, och vice versa.

Låt oss utforska den fascinerande världen kring sambandet mellan tarm och hjärna. Vad vet vi hittills om hur dina tarmar påverkar din hjärna och vice versa?

Sambandet mellan mage och hjärna

Hur kommunicerar din tarm med din hjärna?

Tarmarna och hjärnan är sammankopplade både anatomiskt och kemiskt. Vagusnerven fungerar som en motorväg för information och överför signaler i båda riktningarna. Samtidigt producerar ditt tarmmikrobiom neurotransmittorer och andra kemikalier som kan påverka hjärnans funktion.

Vagusnerven: Hjärnans motorväg för information

Vagusnerven är den huvudsakliga vägen för informationsflödet mellan tarmarna och hjärnan. Denna långa nerv har sitt ursprung i hjärnstammen och sträcker sig hela vägen ner till tarmarna.

Vagusnerven sänder signaler om tillståndet i tarmen till hjärnan och förmedlar information om matsmältningsprocesser, hungersignaler och inflammation i tarmen. Samtidigt sänder den signaler ner från hjärnan för att reglera t.ex. utsöndring av magsyra och muskelsammandragningar.

Denna tvåvägskommunikation gör det möjligt för hjärnan att övervaka och integrera tarmsignaler och att samordna sin stressrespons därefter. Vid stress kan hjärnan t.ex. skicka signaler som gör att matsmältningsprocessen går långsammare och inflammationen ökar.

Tarmens mikrobiom: En kemisk signalfabrik

Den grupp av mikroorganismer som lever i dina tarmar, det s.k. tarmmikrobiomet, fungerar som en signalfabrik och producerar många olika kemikalier som kan interagera med hjärnan.

Dina tarmbakterier producerar signalsubstanser som serotonin, dopamin och gamma-aminosmörsyra (GABA). Faktum är att tarmen innehåller ca 90 % av kroppens serotonin! Andra kemikalier som produceras av tarmbakterier inkluderar kortkedjiga fettsyror och aminosyror.

Alla dessa kemikalier registreras av vagusnerven och andra nervbanor och påverkar hjärnans funktion och beteende. Dina tarmmikrober kan även påverka nivåerna av inflammatoriska cytokiner, som är kemiska budbärare av inflammation.

Så på många sätt fungerar ditt tarmmikrobiom som ett endokrint organ som frisätter kemikalier som cirkulerar i hela kroppen och hjärnan.

Hur din tarm påverkar din hjärna och mentala hälsa

Nu när vi har en grundläggande förståelse för sambandet mellan tarm och hjärna ska vi utforska några av de sätt på vilka matsmältningssystemet direkt kan påverka din hjärna och mentala hälsa. Påverkan går åt båda hållen, men vi börjar med att fokusera på effekterna från tarm till hjärna.

Tarm-hjärnaxeln och stress

Har du någonsin känt "fjärilar i magen" när du är nervös eller orolig? Denna vanliga känsla är en manifestation av axeln mellan tarm och hjärna.

När hjärnan upptäcker ett hot utlöses stressreaktionen, vilket innebär att stresshormoner som kortisol frisätts. Dessa hormoner påverkar matsmältningsprocesserna och ökar tarmens genomsläpplighet. Samtidigt skickas signaler via vagusnerven för att informera hjärnan om vad som händer i tarmen.

Denna dubbelriktade krets gör att tarmstörningar kan förstärka stresskänslor och skapa en ond cirkel. Störningar i axeln mellan tarm och hjärna har kopplats till sjukdomar som ångest, depression och irritabel tarm (IBS).

Tarmens mikrobiom och psykisk hälsa

Som tidigare nämnts producerar tarmmikrobiomet många neuroaktiva föreningar som kan komma in i blodomloppet och hjärnan. Mycket tyder på att en obalans eller förändring i dessa tarmbakterier och deras kemikalier kan bidra till psykiska problem.

Till exempel tenderar personer med depression och ångest att ha inflammerade tarmar med lägre mikrobiell mångfald. Studier på gnagare visar att förändringar i tarmmikrobiomet direkt kan påverka hjärnans kemi och beteenden.

Probiotika och prebiotika kan bidra till att återställa balansen i tarmmikrobiomet och minska depressiva symtom hos människor. Mer forskning pågår för att klargöra om tarmmikrober spelar en kausal roll vid psykiska störningar.

Vagusnerven: Varför tarmproblem kan orsaka huvudvärk

Med tanke på vagusnervens viktiga roll i signaleringen mellan tarm och hjärna är det logiskt att mag-tarmproblem ofta förekommer tillsammans med huvudvärk eller migrän.

Irritation av vagusnerven kan orsaka migränsymtom genom aktivering av trigeminusnerven som är involverad i smärtupplevelsen. Personer med migrän har ofta samtidiga matsmältningsproblem som IBS. Att åtgärda underliggande tarmproblem kan hjälpa till att lindra huvudvärk hos vissa individer.

Sambandet mellan tarm och hjärna vid autismspektrumstörningar

Autismspektrumstörningar (ASD) har förknippats med gastrointestinala problem som matsmältningsproblem, födoämnesöverkänslighet och förändrad tarmmikrobiota. Detta har lett till ett ökat intresse för sambandet mellan tarm och hjärna vid ASD.

Man tror att en "läckande tarm" där osmälta matpartiklar och bakterietoxiner kommer in i blodomloppet kan bidra till inflammation, immunförsvarsstörningar och ASD-beteenden. Restriktiv kost och probiotika kan bidra till att förbättra tarmhälsan och tarmfunktionen hos barn med ASD.

Magkänsla: Interoception och perception av känslor

Har du någonsin haft en "magkänsla" eller "fjärilar i magen" när du stått inför ett stort beslut? Dessa vanliga uttryck belyser vår förmåga att uppfatta känslor och göra intuitiva bedömningar baserade på magkänsla.

Denna förmåga, som kallas interoception, är beroende av input från tarm-hjärna-axeln. Att förbättra interoceptionen genom sinnesövningar som yoga eller meditation kan potentiellt öka den känslomässiga medvetenheten och förmågan att fatta beslut.

Som du kan se är tarmarnas påverkan på hjärnan och den mentala hälsan komplex och mångfacetterad. Låt oss nu vända på steken och titta på hur din hjärna påverkar ditt matsmältningssystem.

Hur din hjärna påverkar din tarm

Den dubbelriktade kommunikationen mellan hjärnan och tarmarna innebär att precis som matsmältningssystemet kan påverka ditt mentala tillstånd, kan ditt mentala tillstånd också påverka din tarmfunktion.

Stress och mag-tarmkanalen

Som tidigare nämnts gör kopplingen mellan tarm och hjärna att psykisk stress direkt kan påverka mag-tarmfunktionen. Både akut och kronisk stress kan störa matsmältningen, öka inflammationen och förändra tarmens mikrobiom.

Studier visar att hjärnan vid stress begränsar blodflödet till tarmen, minskar den skyddande slemsekretionen och ökar tarmens genomsläpplighet. Stress kan göra dig mer mottaglig för magsår, IBS och inflammatoriska tarmsjukdomar.

Att hantera stress med hjälp av avslappningstekniker som djupandning, yoga och mindfulness-meditation kan bidra till att minska matsmältningsbesvären. Detta visar hur direkt din hjärnas tillstånd påverkar din tarmmiljö.

Hjärndimma och tarmarna

Har du någonsin känt att din hjärna varit dimmig efter att ha ätit en stor, tung måltid? Fenomenet matkoma visar hur hjärnans funktion är beroende av en optimal matsmältning.

När blodflödet leds till tarmen för att underlätta matsmältningen kan det minska aktiviteten i de delar av hjärnan som ansvarar för fokus, klart tänkande och korttidsminne. Vissa forskare tror att en koppling mellan tarm och hjärna kan bidra till hjärndimma vid vissa kroniska matsmältningsstörningar.

Känslomässigt ätande och sambandet mellan tarm och hjärna

Tarm-hjärna-axeln kan också bidra till känslomässigt ätande. Aktivering av vagala tarm-hjärnbanor kan lugna stressreaktionen och skapa inlärda associationer mellan mat och att må bättre.

Med tiden kan detta leda till överätning och sug efter livsmedel som sötsaker, stekt mat och raffinerade kolhydrater under stressiga tillstånd. Att bli mer medveten om stress och känslomässiga triggers för småätande är nyckeln till att bryta denna cykel.

Kopplingen mellan hjärna och tarm vid funktionella störningar

Funktionella gastrointestinala störningar som IBS verkar innebära en överkänslighet mellan tarmen och hjärnan. Smärtsignaleringsvägarna verkar vara överreaktiva, så att normala tarmfunktioner och mikrober förstärks i hjärnan som alltför obehagliga.

Kognitiv beteendeterapi och tarmorienterad hypnoterapi kan hjälpa till att återskapa sambandet mellan tarm och hjärna vid IBS. Detta betonar hur direkt våra tankar, känslor och sätt att hantera situationen påverkar mag-tarmfunktionen.

Optimera din axel mellan mage och hjärna

Nu när du förstår de djupgående kopplingarna mellan din hjärna och din tarm kanske du undrar - hur kan jag optimera min koppling mellan tarm och hjärna för att hela kroppen ska må bra? Här är några forskningsstödda sätt att stödja en hälsosam tarm-hjärna-axel:

  • Hantera stress genom regelbunden avslappning, t.ex. meditation, yoga, djupandning och vistelse i naturen. Kronisk stress stör signaleringen mellan tarm och hjärna.
  • Ät en tarmvänlig kost full av fiberrika vegetabiliska livsmedel som frukt, grönsaker, bönor, nötter och frön. Begränsa intaget av bearbetade livsmedel, som ger näring åt skadliga tarmbakterier.
  • Håll dig aktiv genom regelbunden motion och rörelse. Fysisk aktivitet minskar inflammation, förbättrar humöret och stimulerar tarmens rörlighet.
  • Få tillräckligt med sömn eftersom sömnbrist stör balansen i tarmens mikrobiom. Sikta på 7-9 timmar per natt.
  • Ta probiotika och prebiotika för att ge näring åt nyttiga tarmbakterier. Leta efter probiotiska kosttillskott med brett spektrum och flera stammar.
  • Hantera eventuella gastrointestinala problem. Uppsök läkare för testning och riktade behandlingar mot mag- och tarmproblem.

När det gäller hälsa för hela kroppen har vi bara börjat nysta i mysterierna kring samspelet mellan tarm och hjärna. En sak som vi vet med säkerhet är att förbättrad tarmhälsa förbättrar hjärnhälsan - och vice versa.

Sambandet mellan mage och hjärna

  • Tarmarna och hjärnan är anatomiskt och kemiskt sammankopplade genom bland annat vagusnerven, immunceller och tarmmikrober. Detta är känt som tarm-hjärna-axeln.
  • Stress kan ha en negativ inverkan på matsmältningen, mikrobiombalansen och tarmhälsan - vilket återkopplas till hjärnan och förstärker känslan av stress.
  • Tarmmikrober producerar neurotransmittorer och andra kemikalier som når hjärnan och kan påverka humör, beteende och kognition.
  • Mag- och tarmproblem förekommer ofta tillsammans med huvudvärk, ångest, depression och autismspektrumstörningar, vilket understryker sambandet mellan mage och hjärna.
  • Utöver konkreta symtom är magkänslan en intuitiv känsla som vägleder dig i ditt beslutsfattande tack vare information från dina nervändar i matsmältningssystemet.
  • Precis som tarmarna påverkar hjärnan, påverkar hjärnan tarmarna genom effekter på matsmältning, inflammation, tarmpermeabilitet med mera.
  • Du kan främja en sund koppling mellan tarm och hjärna genom att hantera stress, äta en kost som främjar tarmfunktionen, sova gott, motionera och ta probiotika.

Den nya forskningen visar tydligt att det pågår en ständig kommunikation mellan din hjärna och ditt matsmältningssystem. Att optimera tarmhälsan framstår som en viktig strategi för att uppnå välbefinnande i hela kroppen. Även om det fortfarande behövs mer forskning kan det vara lika viktigt för den mentala hälsan att ta hand om sitt mikrobiom och sin matsmältningshälsa som att ta hand om sin hjärna!

Vanliga frågor om sambandet mellan tarm och hjärna

Den dubbelriktade kommunikationen mellan matsmältningssystemet och hjärnan kallas för tarm-hjärna-axeln. I denna FAQ går vi djupare in på bevisen bakom kopplingen mellan tarm och hjärna och hur man tillämpar dem.

Hur starka är de vetenskapliga bevisen för sambandet mellan mage och hjärna?

Det finns i dag ganska starka bevis för att det finns ett nära samband mellan tarmmikrober, tarmhälsa och hjärnans funktion. Studier på både människor och djur visar att förändringar i tarmbakterier och inflammation snabbt påverkar humör, beteende, smärtupplevelse, stressrespons och kognitiva förmågor. Det behövs dock fortfarande mer forskning för att bevisa att tarmproblem direkt orsakar psykiska problem.

Bör jag testa mig för tarmproblem om jag kämpar med ångest eller depression?

Det är rimligt att låta undersöka sig, särskilt om man också har kroniska matsmältningssymtom som förstoppning, diarré, reflux eller buksmärtor. En läkare kan kontrollera om det finns problem som matöverkänslighet, IBS, SIBO eller läckande tarm. De flesta försäkringar täcker dock inte omfattande mikrobiomtestning ännu.

Vilken typ av matsmältningsbesvär är starkast kopplade till psykisk ohälsa?

Tillstånd som involverar inflammation och permeabilitet i tarmen, såsom inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), verkar vara mest kopplade till psykiatriska problem. Ökad permeabilitet i tarmen gör att bakterier och toxiner kan komma in i blodomloppet och driva på inflammationer som når hjärnan. Studier visar på hög samsjuklighet mellan IBD och ångest eller depression.

Hur kan en bättre kost förbättra kommunikationen mellan mage och hjärna?

Kost som innehåller mycket olika fiberkällor som frukt, grönsaker, nötter, frön och bönor ger näring åt tarmmikrober som producerar antiinflammatoriska kemikalier. Att begränsa intaget av socker, raffinerade kolhydrater, friterad mat och bearbetade ingredienser gör att skadliga bakterier försvinner. En sundare mikrobiombalans minskar inflammation och främjar sambandet mellan tarm och hjärna.

Jag har hört att probiotika kan vara bra för den psykiska hälsan - är det sant?

Ny forskning tyder på att probiotiska kosttillskott kan förbättra humöret och minska ångest, depression, tvångstankar och stressreaktioner. De stammar som det finns mest bevis för inkluderar Lactobacillus, Bifidobacterium, S. boulardii och formuleringar med flera stammar. Rådgör alltid med läkare innan du börjar med kosttillskott.

Finns det några andra naturliga kosttillskott som förbättrar kommunikationen mellan tarm och hjärna?

Några alternativ som visat sig ha potential är prebiotika som inulin, omega-3-fettsyror, matsmältningsenzymer, glutamin, zink och vitlöksextrakt. Mer forskning behövs för att bekräfta effektiviteten. Samarbeta med en läkare inom funktionsmedicin för att skapa en riktad kosttillskottsplan.

Vad mer än kost kan hjälpa mig att harmonisera sambandet mellan hjärna och tarm?

Daglig motion, tillräckligt med sömn, stressreducerande aktiviteter och lämplig behandling av eventuella mag-tarmproblem kan bidra till att optimera din tarm-hjärna-axel. Om du har en diagnostiserad humörstörning ska du fortsätta att följa din ordinerade behandlingsplan och samtidigt stödja tarmhälsan.

Hur kan en förbättrad kommunikation mellan mage och hjärna påverka mitt humör och min kognition?

Att stabilisera inflammation, permeabilitet och mikrobiombalans i tarmen kan potentiellt leda till klarare tänkande, förbättrad koncentration och minne, lägre ångest, ett mer positivt humör och minskad reaktivitet mot dagliga stressfaktorer genom fördelaktig kemisk signalering. Det behövs dock fler studier om detta.

För att optimera sambandet mellan tarm och hjärna krävs en helhetssyn. Ha tålamod, eftersom det kan ta veckor eller månader innan du ser fördelar med kost- och livsstilsförändringar. Konsultera vårdgivare som är kunniga om mikrobiomet och mental hälsa för att få vägledning.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare