Övningar för att hantera stress

Published:

Stress är en oundviklig del av vardagen. Deadlines på jobbet, ekonomiska bekymmer, relationsproblem och andra dagliga påfrestningar kan lätt byggas upp och kännas överväldigande. En liten mängd stress kan vara motiverande, men kronisk stress tär både psykiskt och fysiskt. Att lära sig hantera stress på ett hälsosamt sätt är avgörande för både den kortsiktiga mentala hälsan och det långsiktiga välbefinnandet. Regelbunden motion är en av de mest effektiva strategierna för att hantera stress.

Innehåll:

  1. Hur motion hjälper till att lindra stress
    1. Minskar muskelspänningar
    2. Frigör endorfiner
    3. Sänker blodtrycket
    4. Bättre sömn
    5. Dämpar kortisol
    6. Stärker motståndskraften
  2. Olika typer av träning för att motverka stress
    1. Aerob
    2. Styrketräning
    3. Flexibilitet
    4. Hjärna-Kropp
  3. Tips för en träningsrutin som minskar stress
    1. Planera träningspass
    2. Prova nya aktiviteter
    3. Träning utomhus
    4. Hitta en partner för ansvarsskyldighet
    5. Lyssna på musik
    6. Följa utvecklingen
    7. Nedvarvning och stretching
    8. Vet när du ska ta en paus
  4. Att skapa en kontinuerlig träningsvana
    1. Börja i liten skala
    2. Tidsplan framåt
    3. Gör det roligt
    4. Tillåt flexibilitet
    5. Spåra framgångar
    6. Hitta socialt stöd
  5. Sammanfattning: Hur motion hanterar stress
  6. Vanliga frågor om att använda motion för att hantera stress
  7. Kom igång med motion för att lindra stress
    1. Vilka typer av motion är bäst för att lindra stress?
    2. Hur ofta bör jag träna för att motverka stress?
    3. Hur ansträngande måste träning för stresshantering vara?
    4. Vad händer om jag har en skada eller rörelsehinder?
  8. Maximera träningens antistresseffekter
    1. Ska jag motionera på morgonen eller kvällen för att minska stressen?
    2. Hur snart före eller efter en stressande händelse bör jag träna?
    3. Ska jag motionera utomhus eller inomhus för att minska stress?
    4. Hur kan jag hålla mig motiverad att träna när jag är stressad eller upptagen?
  9. Livsstilsfaktorer som stödjer motion för stresslindring
    1. Hur påverkar kosten de stresslindrande effekterna av motion?
    2. Hur mycket sömn behöver jag för att dra nytta av fördelarna med motion?
    3. Finns det något annat jag bör göra utöver att träna?
    4. Vad händer om träningen slutar lindra mina känslor av stress?

Övningar för att hantera stress

Hur motion hjälper till att lindra stress

Sambandet mellan motion och stressreducering kan verka kontraintuitivt - när allt kommer omkring, ökar inte träning pressen på ett redan fullspäckat schema? Men fördelarna överväger helt klart kostnaderna. Fysisk aktivitet ger en mängd vetenskapligt bevisade fördelar när det gäller att bekämpa de negativa effekterna av stress.

Minskar muskelspänningar

Stress utlöser kroppens sympatiska nervsystem och förbereder den för "kamp eller flykt"-reaktionen. Ett resultat av denna reaktion är ökad muskelspänning när kroppen gör sig redo för handling. Aerob träning i synnerhet hjälper till att lindra denna spänning och återföra musklerna till ett avslappnat tillstånd. Aktiviteter som löpning, yoga eller tai chi löser upp spända muskler och leder genom rörelse. Regelbunden stretching ökar också den allmänna flexibiliteten.

Frigör endorfiner

Motion ökar naturligt nivåerna av endorfiner - "må bra"-kemikalier som produceras i hjärnan och höjer humöret. Aktiviteter som höjer hjärtfrekvensen under en längre tid ökar endorfinproduktionen. Flödet av endorfiner efter intensiv träning skapar den välkända "löparkänslan". Dessa naturliga humörhöjare kan hjälpa till att motverka effekterna av kortisol och andra stresshormoner.

Sänker blodtrycket

Blodtrycket stiger som svar på stress när hjärtat arbetar hårdare för att cirkulera blodet. Med tiden kan kroniskt förhöjt blodtryck leda till hjärtsjukdom. Kardiovaskulär träning stärker hjärtmuskeln och sänker blodtrycket. Så lite som 30 minuter per dag kan ge betydande förbättringar av den kardiovaskulära hälsan.

Bättre sömn

Stress och oro leder ofta till dålig sömnkvalitet. Å andra sidan bidrar regelbunden aktivitet till djupare sömn. Om du avsätter tid för motion somnar du snabbare, somnar längre och vaknar mer utvilad. Bättre sömn leder i sin tur till bättre förmåga att hantera stress i vardagen.

Dämpar kortisol

Kortisol, kroppens främsta stresshormon, ökar aptiten och signalerar till kroppen att lagra fett. Förhöjda kortisolnivåer till följd av kronisk stress bidrar till viktökning och andra problem. Träning har visat sig minska kortisolutsöndringen efter både akut och regelbunden träning. Minskad kortisolproduktion gynnar den fysiska och psykiska hälsan.

Stärker motståndskraften

Att vara motståndskraftig hjälper dig att stå emot och återhämta dig från stress. Förutom att förbättra den kardiovaskulära hälsan ökar styrketräning uthålligheten och den mentala styrkan. Att känna sig fysiskt och mentalt stark förbättrar självförtroendet när det gäller att hantera stressiga situationer när de uppstår. Att ha en etablerad träningsrutin främjar också disciplin, beslutsamhet och fokus.

Olika typer av träning för att motverka stress

Vissa former av motion är särskilt bra för att lindra stress. Genom att införliva dessa aktiviteter i veckans rutiner får man positiva och hälsosamma vanor. Att ha ett träningspass att gå till förebygger förhalning och gör det lättare att träna konsekvent. Att blanda aerobics, styrketräning, flexibilitet och övningar för sinnet och kroppen ger omfattande fördelar.

Aerob

Alla aktiviteter som höjer din hjärtfrekvens avsevärt ger aerob träning. Alternativ som löpning, cykling, simning, danslektioner och sport är utmärkta för stressavlastning. Aerob träning frigör endorfiner, förbättrar hjärt- och kärlhälsan, förbättrar sömnen och sänker kortisolhalten. Sikta på minst 150 minuters måttlig eller 75 minuters kraftfull aktivitet per vecka.

Styrketräning

Förutom aerob träning bygger styrkeövningar muskler, bränner ytterligare kalorier och ökar motståndskraften. Viktlyftning, liksom kroppsviktsrörelser som plankor och knäböj, ger fördelar för den mentala hälsan. Växla mellan över- och underkropp samt drag- och tryckrörelser. För allmän hälsa bör du sträva efter minst två styrkepass per vecka.

Flexibilitet

Aktiviteter som fokuserar på flexibilitet hjälper till att lindra muskelspänningar från kronisk stress. Yoga, pilates och fokuserade stretchövningar ökar rörelseomfånget. Dynamisk stretching före och statisk stretching efter träningspasset kan också förbättra flexibiliteten. Även kort daglig stretching ger både fysisk och mental avkoppling.

Hjärna-Kropp

Övningar som kombinerar fysisk rörelse med ett mentalt fokus är särskilt effektiva för stressavlastning. Exempel är yoga, tai chi och qigong. Den koncentration som krävs hjälper till att distrahera från bekymmer och grubblerier. Djupandning sänker hjärtfrekvensen och blodtrycket. Att vara helt närvarande och "i nuet" ökar det mentala lugnet.

Tips för en träningsrutin som minskar stress

Att etablera regelbundna träningsvanor är det första steget mot att göra fysisk aktivitet till en automatisk stressreduceringsstrategi. Att tycka att det är roligt att träna och att bygga upp ett konsekvent schema spelar båda en viktig roll. Experimentera med olika aktiviteter, socialt stöd och andra stressreducerande tekniker för att skapa en träningsrutin som är skräddarsydd för dina behov.

Planera träningspass

Att planera specifika dagar och tider för träning är viktigt för att vara konsekvent. Detta förhindrar förhalning och säkerställer att träningen blir en del av ditt normala veckoschema. Blanda aktiviteterna för att undvika tristess. Ordna barnpassning eller annan logistik som behövs för att skydda träningstiderna. Se träningstiderna på samma sätt som andra viktiga åtaganden.

Prova nya aktiviteter

Gå ifrån dina vanliga träningsrutiner och hitta nya alternativ som du gillar. Leta efter nybörjarkurser med fokus på aerobics, kampsport, dans, crossfit, cykling och mycket mer. Gå med i en liga för fritidsidrott. Köp ny utrustning som en cykel, motståndsband eller en fitness tracker. Att ha valmöjligheter förhindrar att din träningsrutin blir inaktuell.

Träning utomhus

Träning i naturliga miljöer ger extra stresslindring. Utomhusaktiviteter som vandring, kajakpaddling och löpning på stigar drar nytta av fördelarna med att vistas i naturen. Solljus och frisk luft främjar den mentala hälsan. Se bara till att använda solskyddsmedel och vidta lämpliga säkerhetsåtgärder. Om vädret är ett hinder kan du överväga en inomhuscykelklass med simulerad utomhusmiljö.

Hitta en partner för ansvarsskyldighet

Att ha någon att träna med ger motivation under dagar då stressen känns överväldigande. Vänner, nära och kära och arbetskamrater är bra träningspartners. Att gå med i en klass eller ett sportlag främjar ansvarstagande genom engagemang i gruppen. Att ha en "träningskompis" innebär att du kan ventilera stress samtidigt som du håller dig aktiv.

Lyssna på musik

Motiverande musik ger energi till träningen samtidigt som den hjälper till att distrahera från stressiga tankar. Skapa spellistor som är märkta efter aktivitet, t.ex. "Power Yoga Flow" eller "Spin Class". Uppiggande låtar med positiva texter brukar fungera bäst. Att synkronisera musiken med dina steg eller rörelser kan också förhöja träningsupplevelsen.

Följa utvecklingen

Att följa sina framsteg ger en känsla av prestation. Mätningar som träningspassets längd, lyft vikt, puls eller körsträcka kvantifierar dina förbättringar. Använd appar, kalkylblad eller till och med handskrivna loggar. Att se de ökande siffrorna förstärker det hårda arbete du har lagt ner. När du ser att din kondition och styrka har ökat blir du påmind om fördelarna.

Nedvarvning och stretching

Avsätt tid efter aerob aktivitet för nedvarvning och stretching. Minska träningsintensiteten gradvis och låt hjärtfrekvensen sjunka. Stretcha alla större muskelgrupper i 30 sekunder eller mer. Detta hjälper både kropp och sinne att komma ur stressläget. Reflektera över de positiva effekterna av den nyss genomförda träningen.

Vet när du ska ta en paus

Lyssna på ditt sinne och din kropp och ta vilodagar när det behövs. Sömn, näring och återhämtning är också viktigt.432 Träning ska i slutändan ge dig energi och fungera som ett hälsosamt sätt att stressa av. Om du känner trötthet, ömhet eller mental överbelastning ska du inte tveka att planera in en paus. Även fitnessproffs planerar regelbunden vila och återhämtning!

Att skapa en kontinuerlig träningsvana

Den viktigaste faktorn för att motion ska minska stress är kontinuitet. Här är några viktiga strategier för att göra fysisk aktivitet till en livslång vana:

Börja i liten skala

Om du är nybörjare på regelbunden motion bör du börja med hanterbara perioder, t.ex. 20-30 minuter per pass 2-3 gånger i veckan. Detta skapar en rutin. När träningen har blivit en vana efter några veckor kan du gradvis öka längden och frekvensen. Förhindra utbrändhet genom att långsamt lägga till mer aktivitet i stället för att ta i för hårt i början.

Tidsplan framåt

Markera träningspass i din kalender som du skulle göra med ett viktigt möte. Att planera i förväg ökar sannolikheten för att du genomför dina träningspass i stället för att skjuta upp dem. Planera minst 1-2 veckor i förväg och blanda olika aktiviteter för att skapa variation. Att vara organiserad hjälper också till att samordna eventuell barnomsorg eller transport.

Gör det roligt

Välj övningar som du tycker är roliga, oavsett om det handlar om att spela basket, dansa till musikvideor, promenera med en vän eller utöva kampsport. Att ha roligt minskar den upplevda ansträngningen. Denna inre motivation innebär att du kommer att se fram emot nästa träningspass. Fokusera på det goda humöret, energin och känslan av att ha åstadkommit något.

Tillåt flexibilitet

Acceptera att oväntade schemaändringar ibland kommer att störa träningsplanerna. Klandra inte dig själv eller ge upp helt om du missar ett träningspass. Kom bara igång igen nästa dag utan att älta dina misstag. Fokusera på det övergripande mönstret av konsekvens snarare än isolerade misstag. Perfektion är inget krav.

Spåra framgångar

Gör anteckningar varje vecka om genomförda träningspass, tillryggalagd sträcka, lyfta vikter eller andra prestationer. Dessa synliga framstegsmarkörer hjälper till att motivera till fortsatt ansträngning. Appar och bärbara enheter ger automatisk loggning för många aktiviteter som löpning, cykelturer och steg. Att granska sina framgångar inspirerar till ständiga förbättringar.

Hitta socialt stöd

Att träna tillsammans med andra ger ansvarskänsla, kamratskap och uppmuntran att fortsätta. Att låta familjemedlemmar och vänner följa med på träningspassen gör dem till sociala tillfällen. Gå med i grupper som sysslar med dina favoritaktiviteter eller ta lektioner på ett fitnesscenter. Om du kopplar samman träningen med roliga sociala aktiviteter ser du fram emot den varje vecka.

Sammanfattning: Hur motion hanterar stress

Sammanfattningsvis har motion en mängd fördelar som direkt motverkar effekterna av stress, både psykiskt och fysiskt. I synnerhet aerob träning frigör endorfiner som höjer humöret. Kardiovaskulär träning förbättrar hjärthälsan och sänker blodtrycket. Styrketräning bygger upp motståndskraft och uthållighet för att hantera livets dagliga hinder. Ökad flexibilitet hjälper till att lindra muskelspänningar. Kropps- och sinnesträning underlättar mindfulness.

Att etablera regelbundna träningsvanor är viktigt för att hantera stress. Att schemalägga träningspass, hitta ansvarstagande partners, följa upp framsteg och göra träningen rolig är viktiga strategier för att säkerställa kontinuitet. Att blanda olika aktiviteter, träna utomhus, lyssna på motiverande musik och kyla ner sig ordentligt gör varje träningspass mer givande.

Genom att införa en regelbunden träningsrutin som är anpassad efter dina behov och din konditionsnivå är det möjligt att kompensera för de påfrestningar som stress har på kroppen. Istället för att förstärka ångest eller depression fungerar motion som ett hälsosamt sätt att hantera krävande problem och påfrestningar. Det fokus och den beslutsamhet som krävs för att upprätthålla en träningsvana ger också en känsla av egenmakt och kontroll. På det hela taget är regelbunden fysisk aktivitet en långsiktig metod för att förbättra den mentala hälsan och bygga upp motståndskraft mot livets oundvikliga stressfaktorer.

Vanliga frågor om att använda motion för att hantera stress

Kom igång med motion för att lindra stress

Vilka typer av motion är bäst för att lindra stress?

De mest effektiva motionsformerna för att hantera stress är aerobiska aktiviteter som promenader, jogging, löpning, cykling, simning, danslektioner och sport. Aerob träning frigör endorfiner, förbättrar humöret, förbättrar sömnen och sänker blodtrycket. Sikta på minst 150 minuter per vecka. Att lägga till styrketräning, flexibilitetsövningar och mind-body-praxis ger ytterligare fördelar.

Hur ofta bör jag träna för att motverka stress?

Experter rekommenderar minst 150 minuter per vecka av måttlig fysisk aktivitet eller 75 minuter per vecka av kraftfull aktivitet. Fördela detta på 3-5 dagar för bästa stressreducering. 1-2 vilodagar ger musklerna möjlighet att återhämta sig. Även korta pass på 10-15 minuter kan hjälpa på extremt hektiska dagar.

Hur ansträngande måste träning för stresshantering vara?

All fysisk aktivitet, även lätt motion, kan lindra stress. Nyckeln är att vara aktiv hela tiden. Utmana dig själv tillräckligt för att öka andningen och få hjärtat att pumpa, men överdriv inte. Låg till måttlig intensitet är bra, särskilt när du kommer igång. Arbeta långsamt upp till kraftiga aktivitetsnivåer för maximala fördelar.

Vad händer om jag har en skada eller rörelsehinder?

Välj aktiviteter med låg belastning, t.ex. promenader, simning eller träningsmaskiner. Undvik högintensiva intervaller eller plyometrisk träning. Anpassa övningarna efter din förmåga och undvik rörelser som orsakar smärta. Överväg sjukgymnastik för att förbättra styrka och rörlighet. Vattenaerobics avlastar lederna. Gör vad du kan på ett bekvämt sätt och kontakta läkare vid behov.

Maximera träningens antistresseffekter

Ska jag motionera på morgonen eller kvällen för att minska stressen?

Det beror på dina personliga preferenser. Att träna tidigt kan ge energi och humör för hela dagen. Kvällsträning kan dock vara bättre för att släppa spänningar från dagen. Prova varje alternativ för att se vad som känns rätt. Konsekvens är viktigast, när det passar ditt schema. Undvik bara kraftig aktivitet för nära sänggåendet, eftersom det kan störa sömnen.

Hur snart före eller efter en stressande händelse bör jag träna?

Försök att träna dagligen i förebyggande syfte snarare än reaktivt efter en stressig situation. Att träna kort efter en akut stressituation ger dock omedelbar lindring genom att kortisolet sänks och endorfiner frigörs. Även 10-15 minuters aktivitet hjälper om tiden är begränsad. Var bara försiktig med att träna om känslorna är extremt intensiva.

Ska jag motionera utomhus eller inomhus för att minska stress?

Att blanda träning utomhus och inomhus är perfekt. Att träna utomhus ger extra fördelar som solljus, frisk luft och ljud/blickar från naturen. Inomhusaktiviteter ger dock större flexibilitet vid dåligt väder. Variation förebygger också tristess. Om du är utomhus ska du vidta lämpliga säkerhetsåtgärder som solskyddsmedel, varselutrustning och dela med dig av detaljer om rutten.

Hur kan jag hålla mig motiverad att träna när jag är stressad eller upptagen?

Planera in träning som alla andra möten, bygg in belöningar i målen, hitta samarbetspartners, variera dina rutiner, sätt på rolig musik eller gå med i gruppklasser. Omformulera tankarna från "jag måste träna" till "jag får träna" - se det som en paus och som egenvård. Var flexibel de dagar då livet kommer i vägen. Gör någon aktivitet, även om den är kortvarig, för att upprätthålla vanan.

Livsstilsfaktorer som stödjer motion för stresslindring

Hur påverkar kosten de stresslindrande effekterna av motion?

En balanserad kost ger energi till träningen och förbättrar återhämtningen. Komplexa kolhydrater ger energi till träningen. Magert protein hjälper till att bygga upp och reparera musklerna. Hälsosamma fetter stödjer hjärnans funktion. Undvik överskott av koffein och socker för att undvika kraschar. Håll dig hydrerad före, under och efter träningen. Det är också viktigt att hantera stress genom kosten - begränsa alkohol, salta livsmedel och överätning.

Hur mycket sömn behöver jag för att dra nytta av fördelarna med motion?

Experter rekommenderar att vuxna sover 7-9 timmar per natt. Kvalitetssömn gör att kroppen kan anpassa sig till träningsstressen och återhämta sig. En jämn sömn- och vakenhetscykel stöder dygnsrytmen. Ge tillräckligt med tid för återhämtning före sänggåendet efter kvällspasset. Fysisk aktivitet bidrar till att förbättra sömnkvaliteten, vilket skapar en positiv cykel. Prioritera både regelbunden motion och tillräckligt med sömn.

Finns det något annat jag bör göra utöver att träna?

Motion är mycket effektivt för stresshantering, men att bygga upp andra hälsosamma vanor ger ytterligare fördelar. Det kan handla om att äta näringsrik fullvärdig mat, sova tillräckligt, undvika droger, utöva mindfulness, ta sig tid för hobbyer och sociala kontakter samt lära sig att organisera arbetet. Det är också bra att ta aktiva pauser under dagen, t.ex. gå på möten eller stretcha vid skrivbordet.

Vad händer om träningen slutar lindra mina känslor av stress?

Om motionen inte längre hjälper mot stress bör du se till att andra grundläggande hälsofaktorer som sömn, kost och socialt stöd finns på plats. Variera dina träningspass om du känner dig uttråkad. Överväg att arbeta med en personlig tränare eller gå nya kurser. Ta reda på om andra faktorer i livet kan förvärra din upplevelse av stress. Sök hjälp hos en rådgivare eller läkare om stressen blir ohanterlig enbart genom livsstilsåtgärder.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare