Vad är Blue Zone-livsstilen och hur påverkas den av stress?

Last updated:

Published:

Vilka är de blå zonerna?

År 2008 publicerade en man vid namn Dan Buettner en bok med titeln "The Blue Zones: Lärdomar för ett längre liv". Innehållet i denna bok skulle förändra hur vi ser på vår strävan att leva längre och hälsosammare liv. Det handlade inte om den senaste modedieten, eller ens om att gå till gymmet varje dag. Istället pekade Buettner, National Geographic och en ansedd grupp forskare ut fem områden i världen där människor lever längst. Dessa områden klassificerades som blå zoner och man observerade och registrerade matvanor, livsstil och sociala vanor hos de människor som bodde i dessa områden.

karta över blå zoner

Tillsammans fann Buettner och hans team att även om varje blå zon var geografiskt åtskild så fanns det fyra likheter i hur varje befolkning levde sina liv. De ägnade sig åt regelbunden lågintensiv motion, visste när de skulle vila, åt och drack en balanserad, huvudsakligen växtbaserad kost, och slutligen hade de ett pålitligt nätverk av individer att umgås med, oavsett om det var genom familj eller religion.

Vad blev resultatet? Människor i varje blå zon levde längre, hade en lägre andel kroniska sjukdomar, var mer aktiva och det fanns en betydligt större andel hundraåringar. Befolkningen i blå zoner tar hand om både sin kropp och sitt sinne. Det låter enkelt, men i det moderna samhället är det ofta en eftertanke att ta hand om våra sinnen.

Varför är det så svårt att anamma Blue Zone-livsstilen?

Skrivna på ett papper verkar principerna för en Blue Zone-livsstil ganska okomplicerade. Inte nog med att de verkar enkla, de är också alla, i teorin, lätta att anpassa sig till. Svårigheten kommer när man tittar på hur varje segment prioriteras. Föreställ dig en pyramid uppdelad i fyra block. Från toppen och nedåt är lagren följande: rör dig naturligt, rätt inställning, ät klokt - och grunden - koppla samman.

Att knyta kontakter eller ha ett nätverk av människor att prata med utgör själva grunden för att leva ett längre och friskare liv. För att en Blue Zone-livsstil ska fungera måste vi ha ett nätverk av personer som vi kan lita på och umgås med, som delar liknande värderingar och som ger oss en känsla av tillhörighet. I dagens samhälle är avkoppling med vänner eller familj det sista vi känner att vi borde göra. Före det kommer vanligtvis stress över jobbet och huruvida vi kommer att hinna bli klara med vår stora presentation i tid.

Problemet är att våra telefoner, e-postmeddelanden, sociala medier, ekonomiska åtaganden - allt kommer i första hand innan vi ens tar fem minuter för att ta igen oss och vila våra sinnen. Stress finns runt varje hörn, och utan rätt hantering är det otroligt svårt att anamma livsstilen Blue Zone.

bild av trädgård middag och glad falimy

Stress och kostval

Stress påverkar inte bara vår förmåga att varva ner i slutet av dagen. Hur många gånger har vi inte kommit hem stressade över skolan eller jobbet och gått direkt till kylskåpet eller takeaway-menyn? Du har haft en tuff dag; du förtjänar något snabbt och enkelt, trots allt är tiden dyrbar.

Vanligtvis är färdigmat nästan alltid processad och innehåller mycket fett. Därmed inte sagt att det är fel att äta allt med måtta, men sambanden mellan stress och ätande pekar mot ett problematiskt förhållande. När vi är stressade är vi mer benägna att konsumera ett högre intag av sockerhaltiga och feta produkter. Lägg därtill en försämrad förmåga att hantera stress, och kostvalen blir ännu värre. Sambandet mellan de två har dokumenterats väl av University of Texas som en del av forskningsprojekt.

Vi stressar för att vår vikt inte är vad vi vill, främst på grund av kosten, men stressen får oss i sin tur att välja ohälsosamma livsmedel. Som forskning från NCBI visar är det mer sannolikt att barn väljer hälsosam frukt framför snacks om de uppmuntras till en stressfri miljö. I stället för att oroa oss för vad vi ska äta, vad sägs om att börja med att hantera vår stress? Då skulle beslutet att äta nyttigare kännas mer naturligt, snarare än påtvingat. Fördelarna skulle kunna sträcka sig inte bara på kort sikt, utan även senare i livet. NCBI tillägger också att "stress kan bidra till långsiktig sjukdomsrisk genom att styra kosten i en mer ohälsosam riktning".

Stress och motion

Oftast blir vi så uppslukade av våra åtaganden på jobbet eller hemma att en rask promenad för att rensa tankarna hamnar längst ner på dagordningen. Om du som de flesta andra har kämpat med kontorspolitik och deadlines måndag till fredag, är det sista du vill göra att ta en lätt joggingtur på lördag morgon. Helgerna är till för att vila, eller hur?

Återigen handlar det om att bryta den självförstärkande cykeln. Motion har gång på gång visat sig hjälpa oss att minska stressnivåerna, sova bättre och ha en positiv inverkan på ångeststörningar. Det är stress i första hand som hindrar oss från att gå upp och göra korta aktiviteter.

Ett fantastiskt sätt att komma ut och röra på sig är att ta med en vän eller delta i en gruppaktivitet. Det tar inte bara bort en del av den isolering som enskilda aktiviteter innebär, utan ni kan också hjälpa varandra att bli motiverade. Inget säger "jag är en fantastisk bästa vän" som att dra upp folk ur sängen för en promenad i parken.

far och son cyklar

Stress och socialt engagemang

Så här långt är det tydligt att stress påverkar vår motivation att träna och vårt val av mat. Med två av de fyra principerna i Blue Zone-livsstilen negativt påverkade, borde väl inte stress påverka vår förmåga att umgås?

En studie som publicerades av Nature Review Neuroscience visade att "effekterna av stress på socialt beteende beror på tidpunkten, varaktigheten och typen av stressexponering". De tillade vidare att "social tillbakadragenhet och aggression är en typisk konsekvens av att uppleva, eller ha upplevt, höga och ihållande stressnivåer".

Om vi inte tar oss tid att koppla av och stressa ner kan nästan alla situationer orsaka "ihållande stressnivåer". Följden blir att vi börjar stanna hemma och umgås mindre. Det finns en klyscha som är mycket sann i Blue Zones: "Ett delat problem är ett halverat problem". Kanske är svaret på att minska stress att prata med andra om det?

Stress och mening med livet

Från tidig ålder är det inte ovanligt att livet följer en förutbestämd bana. Utbildning, arbete och sedan, efter att man har överlevt år av arbete, går man i pension i hopp om att göra något med sin tid.

en man på en bergstopp

Detta "något", eller en känsla av mening, behöver inte vara arbete, det behöver inte vara religion, det behöver bara vara något. Vår önskan att leva med mening är unik för mänskligheten. Att ha ett mål eller syfte gör det ofta möjligt för oss att övervinna stora motgångar, vilket i sin tur direkt motverkar stress. Det spelar ingen roll om du tar hand om barnbarnen, fiskar eller sköter om djur - motivationen att uppnå något ger oss samma positiva synsätt som de som lever i blå zoner. Med en känsla av mening börjar resten av förutsättningarna för ett långt och hälsosamt liv att falla på plats.

Blue Zone-livsstilen handlar om balans

Plötsligt verkar listan över attribut som utgör Blue Zone-livsstilen ganska skrämmande. Men hemligheten är att människor som lever i Blue Zone-regioner inte gör något onormalt. De dricker rödvin, de njuter, de går till jobbet, de tar hand om en familj, de blir stressade, de bestämmer sig förmodligen till och med för att stanna hemma ibland. Vad de däremot gör är att de är bättre på att hantera alla dessa aspekter med måtta.

Du kommer att bli stressad, men ta 5 minuter för att stressa ner. Du kommer att dricka ett par glas vin, men begränsa det till ett par. Träning behöver inte vara tre timmar i gymmet, bara gå runt kvarteret. Det visar sig att nyckeln till ett långt och hälsosamt liv kan sammanfattas i ett ord: balans. Har du en balanserad livsstil?

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare