20 stressavlastare för skrivbordet

Published:

Stresshantering är avgörande för den allmänna hälsan och välbefinnandet. Eftersom många jobb kräver skrivbordsarbete är det viktigt att implementera stressavlastare för att hålla sig fokuserad och produktiv under hela dagen. Den här artikeln utforskar 20 tekniker för att effektivt minska stress vid skrivbordsarbete, inklusive användning av CBD-olja.

Att förstå stress på arbetsplatsen

Att förstå stress på arbetsplatsen

Den moderna arbetsplatsen kan vara fylld av stressfaktorer som deadlines, multitasking och distraktioner. Stress uppstår när dessa krav överstiger en persons förmåga att hantera situationen, vilket utlöser kroppens kamp-eller-flyktreaktion. När stressen är kronisk kan den få allvarliga konsekvenser för hälsan, t.ex. hjärtsjukdomar, diabetes, depression och ångest.

Att hitta sätt att minimera stress är viktigt för både den fysiska och psykiska hälsan. Stressavlastare för skrivbordet riktar in sig på källor till spänning direkt i kontorsmiljön. De hjälper till att rensa sinnet, fokusera uppmärksamheten och utveckla motståndskraften.

Fördelar med att hantera stress på arbetsplatsen

Att implementera stresshanteringstekniker på skrivbordet ger många fördelar:

 • Förbättrar fokus och koncentration
 • Ökar produktiviteten och effektiviteten i arbetet
 • Förbättrar arbetstillfredsställelse och engagemang
 • Minskar trötthet, frustration och irritabilitet
 • Förbättrar det allmänna välbefinnandet och motståndskraften
 • Minskar risken för stressrelaterade sjukdomar

Med ett medvetet tillvägagångssätt är det möjligt att skapa en arbetsyta som underlättar lugn, klarhet och inre balans. I följande avsnitt beskrivs 20 evidensbaserade stresslindrare för skrivbordet som du kan prova, inklusive användning av CBD-olja.

1. Ta regelbundna pauser

Att ta korta pauser är ett av de enklaste och mest effektiva sätten att hantera stress på arbetsplatsen. Att gå ifrån skrivbordet hjälper till att slappna av och ger mental uppfriskning.

Ha som mål att ta en paus på 5-10 minuter var 60:e-90:e minut. Res dig upp och gå runt, stretcha, drick lite vätska eller gör lättare motion. Bygg in längre pauser på 20-30 minuter för lunch eller avkoppling mitt på dagen.

Att ta regelbundna pauser förbättrar vakenhet, kreativitet och fokus när arbetet återupptas. Det är ett enkelt sätt att minska stressen vid skrivbordet.

2. Öva på djupa andetag

När stressen slår till ökar ångesten, pulsen går upp och andningen blir snabb och ytlig. Djupa andningsövningar motverkar detta genom att aktivera kroppens avslappningsreaktion.

Ta några minuter vid skrivbordet och fokusera på att andas långsamt och kontrollerat:

 • Andas in försiktigt genom näsan och känn hur magen utvidgas. Räkna långsamt till fem.
 • Håll andan ett ögonblick.
 • Andas långsamt ut genom munnen. Räkna långsamt till fem.
 • Upprepa i några minuter.

Djupandning stimulerar vagusnerven och sänker kortisolnivåerna. Det är enkelt och kan snabbt ge lugn och ro.

3. Använd CBD-olja

CBD-olja växer i popularitet som en naturlig stressavlastare. CBD-olja härrör från cannabis och har avslappnande egenskaper utan de psykoaktiva effekterna av THC.

När du känner dig stressad vid skrivbordet kan du placera några droppar CBD-olja under tungan. CBD interagerar med receptorer i hjärnan som påverkar humör och smärtupplevelse. Med regelbunden användning kan det hjälpa till att sänka ångest och främja lugnt fokus.

4. Använd en diffusor på skrivbordet

Eteriska oljor sprider behagliga dofter som kan ha en omedelbar stressreducerande effekt. Vissa dofter som lavendel, bergamott och salvia bidrar till att skapa lugn och klarhet.

Använd en diffusor för eteriska oljor vid skrivbordet för att sprida lugnande dofter i luften. Tillsätt några droppar olja och låt doften sprida sig. Andas djupt för att ta in den lugnande doften.

Att sprida eteriska oljor minskar spänningar, förbättrar humöret och ökar koncentrationen. Ha en i beredskap under stressiga perioder eller när fokus behöver en boost.

5. Drick örtte

Att dricka en kopp varmt te är en skön paus som hjälper till att minska stressen på arbetsplatsen.

6. Använd leksaker som lindrar stress

Att hålla händerna sysselsatta med skrivbordsleksaker och fidgetleksaker ger sensorisk lindring av stress. Enkla saker som stressbollar, silly putty eller böjbar ståltråd ger utlopp för nervös energi.

Fidget-leksaker hjälper till att förbättra koncentrationen under tråkiga eller krävande uppgifter. Att ha en taktil skrivbordstillbehör att manipulera minskar rastlösheten. Den fysiska stimuleringen hjälper till att hålla sinnet lugnt och fokuserat.

7. Lyssna på avslappnande musik

Musik har inneboende lugnande egenskaper som motverkar effekterna av stress. Skapa spellistor med klassiska eller ambientlåtar i långsammare tempo för att främja avslappning.

Lyssna med hörlurar för att blockera buller från arbetsplatsen som kan orsaka extra spänningar. Använd musik som en kort paus för att återfå lugnet och minska ångesten. Det kan snabbt förändra stämningen när du arbetar vid skrivbordet.

8. Rör på dig med motståndsband

Har du inte tid att komma bort från skrivbordet? Lägg till lite snabb träning med motståndsband. Med dessa töjbara elastiska band kan du få fysisk aktivitet utan att behöva lämna stolen.

Gör arm-, axel- och benövningar för att få igång blodcirkulationen. Att röra på kroppen hjälper dig att släppa på mentala spänningar. Bara 5-10 minuters fokuserad rörelse ger dig ny energi. Förvara stressavlastningsbanden på din arbetsplats så att du alltid kan använda dem.

9. Massera bort stress

Med en skrivbordsmassagerare kan du lindra muskelspänningar direkt i stolen. Massageapparater för nacke, rygg och axlar använder shiatsu-knådningsteknik för att rikta in sig på vanliga områden där stress uppstår.

Massage hjälper musklerna att varva ner efter långa perioder av stillasittande. Den ökade cirkulationen och massagerörelsen lindrar ömhet och obehag. Ha en massageapparat inom räckhåll för omedelbar avlastning när arbetsförhållandena blir hektiska.

10. Förbränn stress med en skrivbordscykel

En skrivbordscykel fästs under en vanlig arbetsstation så att du kan trampa medan du sitter. Detta praktiska alternativ gör det möjligt att motionera under långa stillasittande dagar framför datorn.

Den kontinuerliga rörelsen vid ljuscykling ökar endorfinnivåerna och minskar stress. Det hjälper till att förebygga rastlöshet samtidigt som kroppen hålls aktiv. Skrivbordscyklar bränner kalorier, förbättrar cirkulationen och stödjer hållningen.

11. Sköt om en zen-trädgård på skrivbordet

En zen-trädgård i miniatyr på skrivbordet är en praktisk oas där du kan koppla bort stressen. De innehåller sand eller stenar som du krattar i lugnande mönster med ett litet verktyg.

Den meditativa ritualen lockar till avslappning. Att fokusera på att kratta sanden ger en chans att rensa tankarna. Desktop Zen Gardens är kompakta så att du kan återhämta dig när som helst.

12. Använd glasögon som blockerar blått ljus

Att stirra på datorskärmar hela dagarna kan orsaka ansträngda ögon och huvudvärk som förvärrar stressen på jobbet. Glasögon som blockerar blått ljus filtrerar bort de blå-violetta våglängder från skärmar som är mest skadliga för ögonen.

Dessa tonade glasögon minskar huvudvärk, dimsyn och trötthet som orsakas av långvarig datoranvändning. De gör att du kan arbeta bekvämt utan förvärrad ångest eller distraktioner. Den förbättrade ögonkomforten innebär mindre stress.

13. Skapa en ergonomiskt korrekt arbetsstation

Dålig skrivbordsinställning leder till rygg- och nacksmärtor, huvudvärk och allmänt obehag. Detta förvärrar en redan stressig kontorsmiljö.

God ergonomi minskar den fysiska belastning som förvärrar stress:

 • Använd en bildskärm som är upphöjd till ögonhöjd
 • Bibehåll neutral huvudposition
 • Håll handlederna raka när du skriver
 • Stödjer krökning i nedre delen av ryggen
 • Vila fötterna plant på golvet

Korrekt ergonomi förebygger problem som karpaltunnel och felställning av ryggraden som ökar spänningen och oron på jobbet.

14. Organisera ditt skrivbord

En stökig och rörig arbetsplats tenderar att framkalla stress och splittra fokus. Avsätt tid för att organisera din skrivbordsyta ordentligt och håll den i ordning.

Enkla rutiner som att lägga saker på anvisade platser och rensa i pappersarbetet bidrar till att skapa en lugnare miljö. Regelbunden organisering minskar frustrationen över borttappade saker och rörighet.

Använd in/ut-lådor, arkiveringssystem, lådfördelare och minimalistisk inredning för att optimera skrivbordslayouten. En välordnad arbetsyta rensar även bort mentala problem.

15. Använd en Himalaya-saltlampa

Himalayasaltlampor renar och avlastar personliga arbetszoner. Lamporna inuti värmer upp det rosa mineralsaltet och frigör negativa joner som rensar luften från damm och allergener.

Denna renande effekt skapar en lugnande atmosfär. Det varma skenet från en saltlampa är naturligt lugnande. De ser vackra ut på kontorsbordet och hjälper till att neutralisera stress under arbetsdagen.

16. Drick rikligt med vatten

Uttorkning förvärrar känslan av stress på arbetsplatsen. Se till att hålla dig välhydrerad genom att dricka vatten regelbundet under dagen.

Ha med dig en vattenflaska som du kan ha tillgänglig vid skrivbordet. Drick ett helt glas när du vaknar och mellan varje mellanmål eller måltid. Rätt vätskebalans ger energi, medan uttorkning kan orsaka huvudvärk, trötthet och kognitiva problem.

17. Använd brusreducerande hörlurar

Kakofonin av ringande telefoner, prat och kontorsljud höjer stressnivån. Hörlurar med brusreducering hjälper till att dämpa dessa auditiva distraktioner.

Lyssna på lugn musik eller naturljud medan du arbetar. Brusreducerande teknik filtrerar bort störande bakgrundsljud så att du kan fokusera. Den tysta miljö som uppstår främjar koncentrationen och minskar irritationen.

18. Ange rimliga tidsfrister

Orealistiska tidsfrister är ett recept på förhastade fel och extrem stress. Var ärlig när det gäller arbetskapaciteten och sätt rimliga deadlines som ger tillräckligt med tid för kvalitetsarbete.

Diskutera arbetsbelastningen öppet med cheferna när ni tar på er nya projekt. Kom överens om rimliga omfattningar, resurser och tidsramar. Be om hjälp när arbetet blir övermäktigt. Att sätta förväntningarna rätt förhindrar onödig stress på arbetsplatsen.

19. Använd stressreducerande kontorsmaterial

Även vanliga kontorsmaterial som pennor och papper kan ge sinnlig lindring av stress om de väljs med omsorg.

 • Reservoarpennor ger en mjuk, flytande skrivrörelse som tillfredsställer sinnena.
 • Färgpennor i klara nyanser höjer stämningen.
 • Texturerat papper eller anteckningsböcker känns behagliga under pennans spets.
 • Kinetisk sand eller fidget putty minskar nervositeten.

Uppgradera standardkontorsartiklar till mer tilltalande och lugnande versioner. Det gör det roligare och mindre stressigt att utföra sina arbetsuppgifter.

20. Tillåt flexibel schemaläggning

För många är ett strikt schema från 9 till 5 stressigt och begränsande. Sök möjligheter till mer flexibilitet i din dagliga rutin.

Begär alternativ som:

 • Tidigare eller senare timmar
 • En blandning av kontor och distansarbete
 • Enstaka halvdagar

Ett flexibelt schema ger bättre balans mellan arbete och fritid. Anpassa arbetstiden så att den passar din personliga kronotyp och dina energicykler. Genom att ta hänsyn till olika stilar kan du minska utbrändhet och förbättra fokus.

Minska stressen på arbetsplatsen för att nå framgång

Kontorsmiljön ställer många krav som bidrar till ohälsosamma stressnivåer. Genom att införa rutiner för stresshantering på skrivbordet kan yrkesverksamma hantera dagliga stressfaktorer.

Små justeringar som att ta pauser, organisera arbetsytor och använda lugnande tillbehör gör stor skillnad. Konsekventa avslappningsrutiner bygger upp motståndskraften över tid.

Som ett resultat förblir yrkesverksamma engagerade, fokuserade och energiska. Att bemästra stress leder till högre produktivitet, mindre utbrändhet och större framgång i karriären. Investera tid i dessa stressavlastare för skrivbordet som en viktig del av välbefinnandet på jobbet.

Vanliga frågor och svar

Allmänna frågor

Vad är stressavlastare på skrivbordet?

Stressavlastare för skrivbordsarbete är tekniker och föremål som används på arbetsplatsen för att minska känslan av stress när man arbetar vid ett skrivbord. De hjälper till att minimera ångest, frustrationer, trötthet och främjar avslappning.

Varför är det viktigt med stressavlastare på skrivbordet?

Kronisk stress på arbetsplatsen kan leda till utbrändhet, bristande fokus, försämrad prestationsförmåga och hälsoproblem. Att hantera stress är avgörande för produktiviteten. Stressavlastare för skrivbordsarbete motverkar snabbt och bekvämt kraven från skrivbordsarbete.

Hur fungerar stressavlastare för skrivbord?

Stressavlastare för skrivbordet fungerar på olika sätt. Att ta korta pauser ger mental återhämtning. Eteriska oljor och aromaterapi skapar lugn. Fidget-leksaker ger sensorisk avkoppling. Stående skrivbord förbättrar hållning och cirkulation. Teknikerna distraherar från stressfaktorer och skapar avslappning.

När ska jag använda stressavlastare för skrivbordet?

Använd stressavlastare på skrivbordet när du märker att spänningar byggs upp under arbetsdagen. Ta regelbundna pauser för att hålla dig utvilad. Ha stressreducerande saker inom räckhåll för omedelbar lindring när frustrationen slår till. Gör dem till en del av din dagliga rutin.

Tekniker

Vad är några exempel på tekniker för stresshantering på skrivbordet?

Djupa andningsövningar, regelbundna korta pauser, musiklyssning, meditation, stretching och lätt motion är exempel på tekniker för att lindra skrivbordsstress.

Hur långa pauser bör jag ta när jag försöker minska stressen på skrivbordet?

Ta 5-10 minuters mikropauser var 60:e-90:e minut. Bygg också in 20-30 minuters pauser för lunch och avkoppling mitt på dagen. Sträva efter att byta miljö varannan timme.

Vad är djupa andningsövningar för stress i receptionen?

Andas långsamt in genom näsan, håll andan en kort stund och andas ut genom munnen. Upprepa i 5-10 minuter. Håll axlarna avslappnade. Djupandning utlöser avslappningsreaktioner och sänker blodtrycket.

Kan meditation hjälpa till att minska stress på arbetsplatsen?

Ja, korta meditationer fokuserar uppmärksamheten och främjar lugnet. Slut ögonen vid skrivbordet, andas djupt och upprepa ett lugnande ord. Börja med 2-5 minuter och öka med tiden. Det finns appar med guidade meditationer.

Utrustning

Vilken utrustning kan jag använda för att avlasta skrivbordet?

Utrustning som fotmassageapparater, motståndsband, stabilitetsbollar, skrivbordscyklar, massageapparater och hjärnspel online minskar stressen på skrivbordet.

Hur hjälper ståbord till att minska stress?

Med ståbord kan du växla mellan att sitta och stå under hela dagen. Det förbättrar hållningen, blodcirkulationen och energinivåerna under arbetet. Flexibiliteten och rörelsen minskar stressen.

Vilka fördelar ger stabilitetsbollar?

Att sitta på en stabilitetsboll engagerar kärnmusklerna för att förbättra hållning och balans. Möjligheten att studsa och rulla ökar subtilt aktiviteten för att motverka stillasittande stress.

Hur bidrar fotmassageapparater till att minska stress?

Massage och knådning av fötterna lindrar muskelspänningar och stimulerar avslappning. Fotmassageapparater under skrivbordet ger stressavlastning när som helst.

Tillbehör

Vilka skrivbordstillbehör kan jag använda för att minska stressen?

Stressbollar, fidgetleksaker, zen-trädgårdar på skrivbordet, lavalampor, ramar med inspirerande citat, handmassageapparater och klotterplattor hjälper till att lindra stressen.

Hur minskar diffusorer för eteriska oljor stress?

Att sprida lugnande eteriska oljor som lavendel ger aromaterapi. Att andas in doften ger avslappning och klarhet. Oljorna renar också luften.

Vilka fördelar erbjuder fitness trackers?

Fitnessarmband uppmuntrar till regelbunden rörelse och pauser för att undvika stillasittande. De ger positiv förstärkning genom stegräknare och rörelsemål.

Hur minskar skrivbordsväxter stress?

Närvaron av växter på skrivbordet är lugnande. Att ta hand om växter främjar en känsla av produktivitet och prestation. Växter renar också luften och ökar syrehalten.

Livsstilsfaktorer

Hur påverkar kosten stress på arbetsplatsen?

Att äta en balanserad kost med protein, komplexa kolhydrater, essentiella fettsyror och flera portioner grönsaker motverkar stress. Undvik koffein, alkohol, sockerhaltiga och processade livsmedel. Håll dig hydrerad.

Varför är sömn viktigt för att hantera stress på arbetsplatsen?

Tillräcklig sömn (7-9 timmar) ger mental klarhet, fokus och humörkontroll som behövs för att hantera stress på arbetsplatsen. Otillräcklig sömn försämrar förmågan att hantera kraven.

Kan motion hjälpa till att hantera arbetsrelaterad stress?

Ja, regelbunden motion frigör endorfiner och dämpar spänningar i det sympatiska nervsystemet. Aerob träning är särskilt bra för att bekämpa arbetsångest.

Hur kan socialt stöd bidra till att minska stress på jobbet?

Stödjande kontakter med kollegor ger perspektiv och kamratskap för att hantera utmaningar på arbetsplatsen. Vänner erbjuder också möjligheter att hantera stress utanför arbetet.

Resurser som använts för att skriva denna artikel

McGonigal, K. (2015). Uppsidan av stress: Varför stress är bra för dig, och hur du kan bli bra på det. Avery.

Mayo Clinics personal. (2021, 19 mars). Stresslindring på arbetsplatsen: Tips för att minska stress på jobbet. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/workplace-stress-relief/art-20044439

Amerikanska institutet för stress. (2011). Stress på arbetsplatsen. https://www.stress.org/workplace-stress

Groenesteijn, L., Formanoy, M. A. G., Vink, P., & de Kroon, J. (2012). Effekterna av ett rådgivningsprogram för livsstilsfysisk aktivitet på förändringsstadier och livsstilsfysisk aktivitet. Work, 41(SUPPL.1), 1158-1161. https://doi.org/10.3233/WOR-2012-0353-1158

Grégoire, C. (2017, 29 augusti). Hur du gör stress till din vän. TED. https://www.ted.com/talks/kelly_mcgonigal_how_to_make_stress_your_friend

Sood, A., Prasad, K., Schroeder, D., & Varkey, P. (2011). Utbildning i stresshantering och motståndskraft bland personal vid medicinska fakulteten: En randomiserad klinisk pilotstudie. Journal of General Internal Medicine, 26(8), 858-861. https://doi.org/10.1007/s11606-011-1640-x

Mayo Clinics personal. (2021, 19 mars). Stresslindring genom skratt? Det är inget skämt. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress-relief/art-20044456

Kaspereen, D. (2012). Avslappningsintervention för stressreducering bland lärare och personal. International Journal of Stress Management, 19(3), 238-250. https://doi. org/10.1037/a0029195

Kinser, P. A., Bourguignon, C., Taylor, A. G., & Steeves, R. (2010). "En känsla av sammanhang": Perspektiv på en mild yogaintervention för kvinnor med allvarlig depression. Issues in Mental Health Nursing, 31(6), 402-411. https://doi. org/10.3109/01612840903311860

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare