Topp 20 fettförbrännande livsmedel som hjälper dig att gå ner i vikt och bränna fett snabbt.

Published:

Att äta vissa livsmedel kan hjälpa till att öka din ämnesomsättning, dämpa din aptit och bränna mer fett. Dessa fettförbrännande livsmedel kan underlätta viktminskning och hjälpa dig att uppnå en hälsosam, mager kropp. Den här artikeln kommer att förklara vad som gör vissa livsmedel effektiva för att bränna fett och lista 20 av de bästa fettförbrännande livsmedel att lägga till i din kost.

Att inkludera mer fettförbrännande livsmedel i din kost kan hjälpa dig att gå ner i vikt snabbare. Livsmedel som innehåller mycket protein, fibrer och hälsosamma fetter kan öka ämnesomsättningen, minska fettcellernas storlek och hjälpa dig att känna dig mätt längre. Att äta mer av dessa ämnesomsättningshöjande livsmedel gör det lättare att dra ner på kalorierna och bli av med överflödigt fett.

Topp 20 fettförbrännande livsmedel som hjälper dig att gå ner i vikt och bränna fett snabbt. 

Varför ska man äta fettförbrännande livsmedel?

Fettförbrännande livsmedel innehåller näringsämnen och föreningar som hjälper till att öka ämnesomsättningen, dämpa hungern och minska fettabsorptionen eller fettinlagringen i kroppen. Att äta mer av dessa livsmedel kan öka fettförbränningen, hjälpa dig att bibehålla och öka muskelmassan och stödja viktminskning.

Här är några av de viktigaste fördelarna med att lägga till fler fettförbrännande livsmedel i din kost:

 • Öka din vilometabolism - Livsmedel som innehåller mycket protein, fibrer och hälsosamma fetter kräver mer energi för att smälta, vilket förbränner fler kalorier. De hjälper dig att behålla muskelmassan och en snabbare ämnesomsättning när du går ner i vikt.
 • Minska aptiten och kaloriintaget - Livsmedel som innehåller mycket fibrer och protein är mycket mättande. De hjälper till att kontrollera sötsuget och gör att du känner dig mätt längre på färre kalorier. Det gör det lättare att minska det totala kaloriintaget.
 • Minska fettinlagring och fettabsorption - Vissa livsmedel innehåller näringsämnen som bidrar till att minska lipogenes (fettbildning och fettinlagring) eller öka lipolys (fettnedbrytning). Andra bidrar till att blockera absorptionen av fett från kosten.
 • Bränn mer fett och bevara muskelmassan - Magra proteiner hjälper till att bränna fett samtidigt som den metaboliskt aktiva muskelmassan bevaras. Detta skapar ett större kaloriunderskott så att mer fett används som bränsle.

Att välja mer fettförbrännande livsmedel kan öka din ämnesomsättning med upp till 8 %, jämfört med en kost med lågt proteininnehåll, lågt fiberinnehåll och högt kolhydratinnehåll. Genom att äta mer av dessa livsmedel optimerar du kroppens förmåga att förbränna fett som bränsle.

20 bästa fettförbrännande livsmedel

Här är 20 av de bästa fettförbrännande livsmedlen som kan hjälpa dig att gå ner i vikt snabbare genom att öka din ämnesomsättning, dämpa hungern och minska fettabsorptionen. Försök att inkludera fler av dessa livsmedel i din kost för bästa fettförbränningsresultat:

1. Bladgrönsaker

Bladgrönsaker som spenat, grönkål, sallad, mangold och grönkål är otroligt näringsrika och mycket kalori- och kolhydratsnåla. De är fullproppade med fibrer, antioxidanter och näringsämnen som kalcium, C-vitamin och K-vitamin.

Bladgrönsaker hjälper:

 • Ökar fettförbränningen - De naturliga nitraterna i bladgrönsaker ökar produktionen av kväveoxid, vilket kan öka fettförbränningen. Studier visar att de kan öka ämnesomsättningen med upp till 30 % under några timmar efter måltiden.
 • Minska fettinlagringen - Bladgrönsaker är mycket kalorisnåla men fiberrika. Det gör dem mättande utan att ge överflödiga kalorier som kan lagras som fett. Kalcium och antioxidanter bidrar också till att minska fettbildning och fettinlagring.
 • Dämpa aptiten - Fibrerna i bladgrönsaker expanderar i magen och gör att du känner dig mättare. Det gör att du får i dig färre kalorier utan att känna dig utsvulten.

2. Avokado

Avokado är ett superlivsmedel som innehåller mycket nyttigt enkelomättat fett, fibrer och antioxidanter som karotenoider och vitamin E. De främjar fettförbränningen på flera sätt:

 • Öka ämnesomsättningen - De enkelomättade fetterna i avokado kan öka ämnesomsättningen och fettförbränningen jämfört med andra typer av fetter.
 • Minska bukfett - Avokado kan specifikt minska fettinlagringen i buken. I en studie tappade personer som åt avokado 22 % mer bukfett på 6 månader jämfört med personer som inte åt avokado.
 • Öka mättnadskänslan - Avokadons fibrer och nyttiga fetter gör den mycket mättande. Att lägga till avokado till måltiderna kan öka känslan av mättnad och tillfredsställelse.

3. Lax

Lax är en av de bästa källorna till omega-3-fettsyrorna DHA och EPA, som har visat sig bidra till fettförbränningen:

 • Ökar fettförbränningen - Omega-3-fettsyror kan öka mängden enzymer som främjar fettförbränning samt minska mängden enzymer som främjar fettinlagring. DHA kan stimulera fettoxidationen med upp till 30 %.
 • Ökad ämnesomsättning - Proteinet i lax bidrar till att bibehålla och bygga upp muskelmassan. Mer muskler innebär en snabbare vilande ämnesomsättning. Lax kan också öka ämnesomsättningen mer än andra proteiner.
 • Minska inflammation - Kronisk inflammation är kopplad till fetma och bukfett. Omega-3-fettsyrorna i lax kan minska inflammatoriska markörer som är kopplade till ökad fettinlagring.

4. Bär

Bär som jordgubbar, blåbär, hallon och björnbär är fullproppade med antioxidanter som främjar fettförbränningen:

 • Lägre insulin- och blodsockernivåer - Bär förbättrar insulinkänsligheten och kan sänka blodsockernivåerna efter måltider. Detta bidrar till att förhindra att socker lagras som fett.
 • Ökar mättnadskänslan - Fibern i bär expanderar i magen och tarmarna och gör att du känner dig mättare. De har en låg energitäthet, så de innehåller få kalorier i förhållande till sin storlek.
 • Minskar fettinlagring - Bär innehåller mycket polyfenolantioxidanter som minskar fettbildning och fettinlagring. En studie visade att människor gick ner 2,4 kg efter att ha ätit blåbär dagligen i 6 veckor.

5. Proteinpulver

Vassle- och sojaproteinpulver kan bidra till fettförbränning genom att bygga upp muskelmassan och påskynda ämnesomsättningen:

 • Bygg muskler - Proteintillskott främjar muskelproteinsyntesen. Mer muskelmassa ger en snabbare vilometabolism.
 • Öka mättnadskänslan - Proteinpulver som blandas med vatten eller mjölk kan göra dig mätt utan att tillföra kalorier från fett eller kolhydrater. 25-30 g protein är optimalt för att kontrollera aptiten.
 • Förbättra kroppssammansättningen - Forskning visar att proteinpulver i kosten kan leda till större minskningar av andelen kroppsfett jämfört med enbart viktnedgång.

6. Grönt te

Grönt te innehåller antioxidanter som EGCG som kan bidra till att öka ämnesomsättningen och fettförbränningen:

 • Ökar fettförbränningen - Katekinerna i grönt te, särskilt EGCG, har visat sig öka fettförbränningen och öka ämnesomsättningen.
 • Främja minskning av bukfett - Enligt en översiktsstudie kan regelbunden konsumtion av grönt te leda till betydande minskningar av bukfett.
 • Förbättra insulinkänsligheten - Grönt te kan minska insulinresistensen och därmed bidra till att förhindra viktökning och fettinlagring till följd av instabila blodsockernivåer.

7. Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger, särskilt när den intas i samband med måltider, kan bidra till att öka mättnadskänslan och stödja fettförbränning:

 • Ökad mättnadskänsla - Ättiksyra, den viktigaste aktiva komponenten i vinäger, gör att magsäcken töms långsammare. Detta leder till ökad mättnad och minskat kaloriintag.
 • Minskar fettinlagring - Ättiksyra kan även förebygga fettinlagring och metaboliska störningar. Det har visat sig minska fettinlagringen i buken och levern.
 • Lägre blodsocker - Ättiksyran i vinäger verkar blockera enzymer som smälter stärkelse. Detta kan minska blodsockertopparna efter måltider.

8. Fullkornsprodukter

Välj fullkornsprodukter som havre, råris, korn och quinoa framför bearbetade spannmålsprodukter. Fibrerna håller dig mätt längre och gynnar fettförbränningen:

 • Kontrollera blodsocker och hunger - Fibrerna i fullkornsprodukter leder till långsammare matsmältning och stabilare blodsockernivåer. Detta förhindrar toppar och krascher som kan leda till överätning.
 • Ökad kaloriförbränning - Fullkorn kräver mer tuggtid, vilket leder till att fler kalorier förbränns under måltiden. Fibrer kräver också mer energi för matsmältningen.
 • Minska fettinlagringen - Fibrer hjälper till att eliminera avfall och minska mängden fett som kroppen absorberar från maten. Vissa typer av fibrer, t.ex. korn och havre, innehåller även betaglukaner som minskar fettinlagringen.

9. Bönor och baljväxter

Bönor, linser, kikärtor och sojaprodukter är bra växtbaserade proteinkällor som kan hjälpa till att kontrollera aptiten och minska kaloriintaget:

 • Öka mättnadskänslan - Bönor innehåller otroligt mycket både protein och fibrer, vilket gör dem till ett av de mest mättande livsmedlen. Att äta mer bönor och baljväxter kan öka mättnadskänslan mellan måltiderna.
 • Lägre kaloriintag - Ökat fiber- och proteinintag från bönor och baljväxter är kopplat till minskat kaloriintag och mindre måltidsstorlekar.
 • Behåll muskelmassan - Proteinet i bönor och baljväxter bidrar till att bibehålla muskelmassan när man går ner i vikt. Mer muskler ökar den vilande ämnesomsättningen.

10. Muttrar

Trots att de innehåller mycket fett och kalorier visar forskning att nötter kan öka ämnesomsättningen och bidra till viktminskning om de äts med måtta:

 • Öka ämnesomsättningen i vila - De omättade fettsyrorna i nötter kan öka energiförbrukningen i vila jämfört med om man äter kolhydrater eller mättade fetter.
 • Ökar fettförbränningen - Det höga innehållet av omättat fett i nötter verkar inte bidra till viktökning. Att äta nötter regelbundet är faktiskt kopplat till minskat bukfett.
 • Förbättra insulinkänsligheten - De nyttiga fetterna i nötter kan öka insulinkänsligheten, vilket hjälper till att reglera blodsockernivån och hungerkänslorna.

11. Starka paprikor

Peppar innehåller capsaicin, en förening som kan öka ämnesomsättningen och minska aptiten:

 • Öka fettförbränningen - Capsaicin har visat sig öka fettoxidationen under träning och stimulera aktiviteten hos beige fett. Denna typ av fett förbränner fler kalorier.
 • Minskat kaloriintag - Capsaicin bidrar till att minska aptiten och kaloriintaget. Värmen aktiverar TRPV1-receptorer som verkar ha en aptitdämpande effekt.
 • Öka ämnesomsättningen - Studier visar att capsaicin kan öka ämnesomsättningen med cirka 50 kalorier per dag, eftersom kroppen arbetar hårdare för att kyla ner sig efter att ha ätit paprika.

12. Kokosolja

MCT-fetterna i kokosolja absorberas snabbt och kan öka kaloriförbränningen:

 • Ökad energiförbrukning - Jämfört med långkedjiga fetter går MCT från kokosolja direkt till levern och används lätt som energi. Detta ökar kaloriförbrukningen.
 • Främjar fettförbränningen - MCT kan stimulera ämnesomsättningen, fettförbränningen och ketonproduktionen. Kroppen förbränner dessa ketoner som en effektiv energikälla.
 • Minskar hungern - MCT kan direkt påverka aptitregleringen. Att ta MCT-olja före måltid har visat sig minska kaloriintaget avsevärt.

13. Kaffe

Kaffe innehåller koffein och antioxidanter som främjar fettförbränningen:

 • Öka ämnesomsättningen - Koffeinet i kaffe kan öka ämnesomsättningen med upp till 13 % och fettförbränningen med upp till 10-29 %. Denna effekt avtar dock vid regelbundet intag.
 • Ökar fettnedbrytningen - Koffeinintag leder till frisättning av adrenalin, som signalerar till fettcellerna att bryta ned lagrat fett. Det ökar också mängden cirkulerande fria fettsyror.
 • Minska insulintoppar - Klorogensyran i kaffe bidrar till att dämpa blodsockerhöjningen efter en måltid. Detta kan minska fettinlagringen i samband med insulinstegringar.

14. Korsblommiga grönsaker

Korsblommiga grönsaker som broccoli, blomkål, brysselkål och kål innehåller nyttiga näringsämnen som hjälper till att reducera fett:

 • Stödjer sköldkörtelns funktion - Dessa grönsaker innehåller mycket jod som bidrar till en frisk sköldkörtel, den körtel som reglerar ämnesomsättningen.
 • Minskar fettupptaget - Föreningar i korsblommiga grönsaker kan binda till fettsyror i tarmen, vilket minskar mängden fett som absorberas från kosten.
 • Främjar fettnedbrytning - Indolerna i korsblommiga grönsaker främjar fettnedbrytning och förebygger fetma på cellnivå genom att uppreglera generna för fettmetabolism.

15. Chiafrön

Chiafrön innehåller protein, fibrer och omega-3-fettsyror som kan bidra till att minska hungern och stödja fettomsättningen:

 • Ökad mättnadskänsla - De lösliga fibrerna i chiafrön expanderar i magen och ger en mättnadskänsla som förstärks av den gelébildande effekten.
 • Förbättra insulinkänsligheten - Proteinet och fibrerna i chiafrön bidrar till att sänka blodsockertopparna efter en måltid och ökar insulinkänsligheten.
 • Ökar fettnedbrytningen - Djurstudier visar att omega-3 ALA i chiafrön kan öka fettnedbrytningen och minska fettansamlingen.

16. Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger innehåller ättiksyra, som har visat sig minska fettinlagringen i buken:

 • Ökar fettförbränningen - Ättiksyra har i studier visat sig öka oxidationen och nedbrytningen av fett samt öka ämnesomsättningen.
 • Minskad fettansamling - Djurstudier visar att intag av vinäger leder till mindre total fettansamling. Ättiksyran förhindrar särskilt ansamling av bukfett.
 • Lägre blodsocker - Vinäger som intas i samband med måltid kan sakta ner matsmältningen och minska blodsockertopparna efter måltiden. Detta förhindrar att socker lagras som fett.

17. Grapefrukt

Att äta grapefrukt kan aktivera AMPK, ett enzym som sätter igång fettförbränningen:

 • Ökar fettnedbrytningen - Aktiva föreningar i grapefrukt minskar insulinresistensen och stimulerar AMPK, vilket är inriktat på fettmetabolismen. Det kan leda till fettnedbrytning och fettförbränning.
 • Sänk insulinnivåerna - Grapefrukt innehåller naringenin, en flavonoid som hjälper till att normalisera insulinnivåerna så att fett som frigörs kan användas som energi.
 • Öka mättnadskänslan - Grapefruktens fiber- och vatteninnehåll hjälper dig att bli mätt. Att äta livsmedel med högt vatten- och fiberinnehåll före en måltid kan minska det totala kaloriintaget.

18. Matcha grönt te

Matcha är en koncentrerad pulverform av grönt te. Phytonutrienterna stimulerar ämnesomsättningen och ökar fettförbränningen.

 • Öka kaloriförbränningen - Studier visar att intag av grönt matcha-te före träning kan öka fettförbränningen under träningspasset. EGCG främjar nedbrytningen av fett.
 • Ökad ämnesomsättning - Matcha innehåller katekiner, inklusive den potenta ämnesomsättningshöjaren EGCG. Forskning visar att matcha kan öka ämnesomsättningen med upp till 40 % under 3 timmar.
 • Minska fettinlagring - Matcha kan bidra till att förebygga och minska fettinlagring i buken, tack vare katekinerna som ökar lipidmetabolismen.

19. Chilipeppar

Chilipeppar innehåller antioxidanten capsaicin. Denna förening kan minska aptiten och öka fettförbränningen:

 • Öka fettoxidationen - Studier visar att capsaicintillskott kan öka fettoxidationen både under träning och i vila, med upp till 50 extra förbrända kalorier.
 • Minskat kaloriintag - Capsaicin ökar termogenesen och främjar mättnadskänslan, vilket leder till minskat födointag och mindre viktuppgång efter viktminskning.
 • Stödjer fettförbränning - Intag av capsaicin är förknippat med mindre ökning av bukfett över tid. Det kan öka förlusten av bukfett under viktminskning.

20. Oolong-te

Oolong-te är ett traditionellt kinesiskt te som uppskattas för sina viktminskande egenskaper. Det hjälper till att öka fettmetabolismen på flera sätt:

 • Öka fettnedbrytningen - Polyfenolerna i oolongte kan öka ämnesomsättningen genom att aktivera enzymer som främjar fettförbränning på cellnivå.
 • Undertrycka fettproduktion - Oolong te kan minska aktiviteten hos enzymer som är involverade i fettlagring och samtidigt öka aktiviteten hos enzymer som metaboliserar fett.
 • Behålla viktnedgång - Att dricka oolongte kan förhindra viktåtergång efter viktminskning genom att förbättra fettmetabolismen.

Viktiga takeaways om fettförbrännande livsmedel:

 • Fyll på med fibrer - sikta på minst 30 g per dag från livsmedel som havre, grönsaker, bär, bönor och nötter.
 • Inkludera magert protein - sikta på 0,5-1 g protein per kilo kroppsvikt för att känna dig mätt, bygga muskler och få fart på ämnesomsättningen.
 • Öka mängden nyttiga fetter - fokusera på MUFA och omega-3 som ökar mättnadskänslan och förbättrar fettförbränningen, t.ex. avokado, lax, nötter och olivolja.
 • Krydda - Tillsätt ämnesomsättningsfrämjande kryddor som cayennepeppar, ingefära, kanel, gurkmeja och svartpeppar.
 • Ta det lugnt med koffeinet - Begränsa till 2-3 koppar kaffe eller grönt te för att maximera koffeinets positiva effekter på ämnesomsättningen och fettförbränningen.
 • Ladda upp med fettförbrännande grönsaker - Korsblommiga och bladgröna grönsaker, paprika och grapefrukt främjar fettnedbrytningen.

F: Vad är fettförbrännande livsmedel?

S: Fettförbrännande livsmedel är livsmedel som har visat sig hjälpa till att påskynda din ämnesomsättning och bränna fett. De innehåller vanligtvis få kalorier och mycket näringsämnen, vilket gör dem till ett utmärkt val för den som vill gå ner i vikt.

F: Hur hjälper fettförbrännande livsmedel till viktminskning?

Svar: Fettförbrännande livsmedel kan hjälpa till med viktnedgång på flera sätt. För det första har de ofta ett lägre kaloriinnehåll, vilket innebär att du kan äta mer av dem utan att få i dig för mycket kalorier. För det andra innehåller många av dessa livsmedel också mycket fibrer, vilket kan hjälpa dig att känna dig mätt längre och minska överätandet. Slutligen har vissa fettförbrännande livsmedel visat sig öka din ämnesomsättning, så att du kan förbränna fler kalorier även i vila.

F: Vilka livsmedel anses vara fettförbrännande?

S: Några exempel på fettförbrännande livsmedel är grönt te, fullkorn, magra proteinkällor, frukt och grönsaker, kryddstark mat och livsmedel som är rika på omega-3-fettsyror.

F: Kan fettförbrännande livsmedel verkligen påskynda ämnesomsättningen?

Svar: Ja, vissa fettförbrännande livsmedel har visat sig ha en termogen effekt, vilket innebär att de tillfälligt kan öka din ämnesomsättning och hjälpa dig att förbränna fler kalorier. Det är dock viktigt att notera att effekten vanligtvis är blygsam och endast gäller för specifika livsmedel.

F: Kan fettförbrännande livsmedel hjälpa specifikt mot bukfett?

S: Även om det inte finns något som heter punktförminskning, kan vissa fettförbrännande livsmedel ha en något större inverkan på minskningen av bukfett på grund av deras effekter på ämnesomsättningen och insulinkänsligheten. En övergripande viktminskning och en balanserad kost är dock viktiga faktorer för att minska bukfettet.

F: Vilka är de bästa fettförbrännande livsmedlen för viktminskning?

S: Några av de bästa fettförbrännande livsmedlen är grönt te, chilipeppar, fullkornsprodukter, magert kött, fet fisk, bär, bladgrönsaker och nötter.

F: Hur kan jag få in fettförbrännande livsmedel i min kost?

S: Du kan införliva fettförbrännande livsmedel i din kost genom att inkludera dem i dina måltider och mellanmål. Du kan t.ex. dricka en kopp grönt te till frukost, ha chilipeppar i lunchsalladen och ha magra proteinkällor som kyckling eller fisk i middagen.

F: Fungerar fettförbrännande livsmedel verkligen?

S: Fettförbrännande livsmedel kan ha en positiv inverkan på din viktminskning, men de är inte en magisk lösning. Det är viktigt att komma ihåg att det totala kaloriintaget och en balanserad kost är avgörande för en hållbar viktminskning. Att införliva fettförbrännande livsmedel tillsammans med en hälsosam livsstil kan hjälpa dig att nå dina mål snabbare.

F: Finns det några biverkningar av att äta fettförbrännande livsmedel?

Svar: Fettförbrännande livsmedel är i allmänhet säkra att konsumera och har inga specifika biverkningar. Det är dock alltid en bra idé att lyssna på sin kropp och konsumera dem med måtta. Vissa personer kan uppleva matsmältningsbesvär med kryddstark mat eller har allergier mot vissa typer av livsmedel, så det är viktigt att vara medveten om din egen kropps reaktioner.

F: Är fettförbrännande livsmedel en ersättning för motion?

S: Fettförbrännande livsmedel kan hjälpa dig att gå ner i vikt, men de ersätter inte motion. Fysisk aktivitet är avgörande för den allmänna hälsan, viktminskning och för att upprätthålla en hälsosam ämnesomsättning. Att kombinera en balanserad kost med regelbunden motion är det mest effektiva sättet att uppnå dina viktminskningsmål.

Att äta mer fettförbrännande livsmedel som innehåller mycket protein, fibrer och näringsämnen kan bidra till att öka mättnadskänslan, dämpa sötsuget och minska det totala kaloriintaget. En balanserad kost med gott om livsmedel som stimulerar ämnesomsättningen gör det lättare att förbränna mer kalorier och fett.

Fokusera på att välja hela, minimalt bearbetade riktiga livsmedel. Begränsa tillsatt socker, raffinerade spannmål, stekt mat och överdriven alkohol som kan bidra till fettökning. Du behöver inte undvika fetter - välj bara mer hälsosamma omättade fetter.

Genom att kombinera fettförbrännande mat med styrketräning och regelbunden aktivitet maximerar du dina fettförbränningsresultat. Men att lägga till fler av dessa bästa fettförbrännande livsmedel är ett enkelt sätt att få fart på ämnesomsättningen och nå dina kroppsviktsmål snabbare.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare