Holistisk näring och avgiftning

Published:

Att äta bra och stödja kroppens naturliga avgiftningsprocesser är viktiga delar av holistisk hälsa. I det här blogginlägget går vi igenom vad holistisk kost är, fördelarna med en avgiftning och hur du kan stödja kroppens avgiftningssystem genom kost och livsstil.

Holistisk näring och avgiftning

Vad är holistisk nutrition?

Holistisk nutrition bygger på principen att mat ger mer än bara kalorier och näringsämnen. Maten ger oss också vital energi och information på cellnivå. En holistisk näringsstrategi betonar hela, obearbetade livsmedel och syftar till att ge näring åt kropp, själ och ande.

Några viktiga principer för holistisk nutrition inkluderar:

  • Äta ekologiska, icke-GMO-livsmedel så mycket som möjligt
  • Välja lokalt odlade, säsongsbetonade produkter
  • Konsumera växtbaserade livsmedel som frukt, grönsaker, bönor, nötter, frön och fullkornsprodukter
  • Begränsning av bearbetade livsmedel med mycket socker, ohälsosamma fetter och kemiska tillsatser
  • Håll vätskebalansen med rent, filtrerat vatten
  • Stöd till mikrobiomhälsa genom fermenterade livsmedel och probiotika

Vilka är fördelarna med en holistisk kosthållning? Forskning visar att fokus på hela, näringstäta livsmedel kan:

  • Öka energinivåerna
  • Stödja en hälsosam kroppsvikt
  • Minska inflammation
  • Förbättra tarmhälsan
  • Förbättrar avgiftning
  • Långsamt åldrande
  • Minska risken för sjukdom

På det hela taget syftar den holistiska näringsfilosofin till att arbeta i harmoni med kroppen för att uppnå optimal hälsa och välbefinnande.

Varför är avgiftning viktigt?

Med avgiftning avses kroppens naturliga processer för att eliminera toxiner från celler, vävnader och organ. Toxiner kan ansamlas från dålig kost, miljöföroreningar, stress, läkemedel, alkohol och andra källor.

Här är några viktiga anledningar till att avgiftning är viktigt för din hälsa:

  • Minskar giftbelastningen - avgiftning hjälper till att avlägsna skadliga ämnen innan de kan orsaka skada.
  • Stödjer organens funktion - levern, njurarna, huden, lungorna och matsmältningssystemet spelar alla en roll vid avgiftning. Att stödja dessa organ med näringsämnen hjälper deras naturliga funktion.
  • Ökad energi - När färre toxiner byggs upp kan du känna dig mer energisk och alert.
  • Främjar ett hälsosamt åldrande - Toxiner påskyndar cellernas åldrande. Genom att hjälpa till med avgiftning kan detta bromsas.
  • Förbättrar immunförsvaret - Färre toxiner förbättrar immunförsvarets funktion.
  • Hjälper till viktminskning - Att frigöra lagrade toxiner kan hjälpa dig att bli av med överflödiga kilon.
  • Förbättrar humöret - Eliminering av toxiner har visat sig höja humöret och minska ångest.
  • Minskar sjukdomsrisken - Toxiner bidrar till många kroniska sjukdomar. Att avgifta sig bidrar till att minska risken.

Som du kan se är ett regelbundet stöd för kroppens avgiftningsprocesser genom kost, kosttillskott och livsstil en hörnsten i holistisk hälsa.

Hur fungerar avgiftning?

Människokroppen har sitt eget komplexa, inbyggda avgiftningssystem som omfattar levern, huden, njurarna, lungorna, lymfkörtlarna och matsmältningskanalen. Levern spelar en av de viktigaste rollerna när det gäller att bearbeta toxiner så att de kan elimineras på ett säkert sätt.

Här är en förenklad översikt över hur din kropp avgiftas:

Fas 1 - Enzymer i levern hjälper till att omvandla fettlösliga toxiner till intermediära ämnen. Näringsämnen som zink, magnesium och B-vitaminer stödjer denna fas.

Fas 2 - Levern, njurarna och matsmältningsenzymerna binder molekyler till toxinerna och ökar deras vattenlöslighet. Vitaminerna C och E, glutation och aminosyror bidrar till detta steg.

Lagring - Om fas 1 och 2 blir överbelastade kan toxiner lagras i fettvävnad. Detta skyddar organen men gör att toxiner kan ackumuleras över tid.

Eliminering - Vattenlösliga föreningar från fas 2 kan sedan elimineras via urin, avföring, svett eller andedräkt. Att hålla sig hydrerad underlättar detta viktiga sista steg.

Som du kan se är avgiftning en komplex process som kräver näringsämnen och energi. När dina avgiftningsvägar blir överbelastade eller utarmade kan toxiner börja byggas upp och påverka din hälsa. Det är därför det är så viktigt att ge näring till dessa vägar!

De 10 bästa avgiftningslivsmedlen

Vissa livsmedel är särskilt värdefulla för att uppmuntra kroppens naturliga avgiftningsprocesser. Här är 10 av de bästa avgiftningslivsmedlen att inkludera i din kost:

  1. Citron - Stimulerar levern att frigöra toxiner samtidigt som den främjar matsmältningen och njurfunktionen. Tillsätt citronskivor i ditt vatten eller använd citronsaft i dressingar och marinader.
  2. Broccoli - Innehåller avgiftande fytokemikalier som sulforafan och indoler. Ät broccoli rå, rostad eller ångkokt.
  3. Vitlök - ökar leverns enzymer för att underlätta avgiftning. Använd vitlök i kryddstarka rätter, dressingar och soppor.
  4. Grönt te - Antioxidanterna i grönt te stödjer leveravgiftning i fas 1 och 2. Njut av en varm kopp ekologiskt grönt te varje dag.
  5. Fermenterade livsmedel - Förbättrar tarmhälsan, immunförsvaret och näringsupptaget. Prova kimchi, surkål, miso, kefir, kombucha och inlagda grönsaker.
  6. Bladgrönsaker - Grönsaker som grönkål, spenat och mangold är rika på glutation som stödjer fas 2-avgiftning av levern. Använd mycket grönt i sallader, smoothies och wokrätter.
  7. Äppelcidervinäger - Innehåller syror som binder toxiner och hjälper till att avlägsna dem från kroppen. Tillsätt små mängder ekologisk ACV i salladsdressingar, marinader och tonics.
  8. Maskros - Alla delar av maskrosen bidrar till avgiftning och en sund leverfunktion. Använd maskrosrot som te, grönsakerna i sallader eller den rostade roten som kaffeersättning.
  9. Korsblommiga grönsaker - Blomkål, kål, rädisor, rovor och andra korsblommiga grönsaker innehåller svavelföreningar som hjälper avgiftningsenzymerna. Ät dem råa, rostade eller som tillsats i soppor.
  10. Koriander - Denna ört från persiljefamiljen hjälper till att binda tungmetaller så att de kan elimineras från kroppen. Använd färsk koriander rikligt i salsor, chimichurris, thailändsk mat och chutneys.

Dessa är bara några av de många livsmedel som du kan inkludera i din kost för att öka din naturliga avgiftningskraft!

De 10 bästa tipsen för en avgiftande livsstil

Förutom att äta mer avgiftande mat finns det många livsstilsvanor som uppmuntrar din kropps naturliga förmåga att avgifta sig själv. Här är 10 enkla detoxtips som du kan införliva i din rutin:

  1. Drick mer vatten - Korrekt vätskebalans är avgörande för att rensa ut gifter. Drick 2 till 3 liter filtrerat vatten varje dag. Smaksätt med citron, mynta eller gurka.
  2. Svettas ut - Motion följt av bastubad hjälper till att eliminera gifter genom svettning. Sikta på minst 30 minuters måttlig motion som jogging eller cykling 3 till 5 gånger per vecka.
  3. Torrborsta huden - Torrborstning av huden förbättrar cirkulationen och lymfsystemet och underlättar avgiftning. Borsta din torra hud med uppåtgående rörelser innan du duschar.
  4. Andas djupt - Djup bukandning ger mer syre i kroppen och hjälper till att rensa ut gifter. Försök med 5 till 10 minuters djupandning varje dag.
  5. Använd naturliga produkter för hem- och kroppsvård - Undvik gifter i konventionella produkter för personlig vård och rengöring genom att byta till giftfria, växtbaserade alternativ.
  6. Ta tillskott som binder toxiner - Näringsämnen som aktivt kol, magnesium och bentonitlera kan hjälpa till att binda toxiner så att de kan elimineras. Rådgör med en naturläkare för vägledning.
  7. Stressa av dagligen - stresshormoner hämmar avgiftningen. Avsätt tid varje dag för avslappnande aktiviteter som meditation, stretching, promenader i naturen eller musiklyssning.
  8. Bastu - Infraröd inomhusbastu hjälper till att eliminera gifter genom svettning. Satsa på 10 till 30 minuters bastubad 2 till 3 gånger per vecka.
  9. Prova torrfasta - 12 till 24 timmar utan mat eller dryck gör att kroppen kan fokusera helt på avgiftning. Se till att dricka mycket vätska både före och efter.
  10. Få massage - Lymfdränagemassage förbättrar cirkulationen och elimineringen av cellulära avfallsprodukter. Ha som mål att få professionell massage en gång i månaden.

Genom att kombinera fler av dessa välgörande metoder i din rutin kommer du att förstärka din kropps medfödda förmåga att avgifta sig själv!

Sammanfattning

Att stödja kroppens naturliga avgiftningsförmåga är en grundläggande del av holistisk hälsa. Både vad du äter och hur du lever gör stor skillnad. Fokusera på att konsumera mer ekologiska fullvärdiga livsmedel, särskilt de bästa superfoods för avgiftning. Undvik processade livsmedel och miljögifter när det är möjligt. Motion, bastubad, stresslindring, fasta och detoxtillskott främjar också kroppens avgiftningsvägar så att du kan begränsa uppbyggnaden av gifter och känna dig som friskast.

Vad är holistisk nutrition?

Holistisk nutrition är ett sätt att äta som fokuserar på att förse kroppen med livsmedel och näringsämnen som gör det möjligt för kroppen att fungera optimalt och läka sig själv. Den betonar hela, organiska livsmedel, lokalt odlade produkter, växtbaserad kost, vätskebalans, tarmhälsa och begränsning av bearbetade livsmedel. Den holistiska näringsfilosofin syftar till att ge näring åt kropp, själ och ande.

Varför är avgiftning viktigt?

Avgiftning är kroppens naturliga process för att eliminera gifter genom levern, njurarna, huden, lungorna och matsmältningssystemet. Att stödja avgiftningen är viktigt för att minska toxinbelastningen, hjälpa organfunktionen, öka energin, främja ett hälsosamt åldrande, stödja immunförsvaret, underlätta viktminskning och minska risken för sjukdomar.

Hur avgiftar kroppen sig själv?

Kroppen har ett inbyggt avgiftningssystem som är centrerat kring levern. I fas 1 omvandlar leverenzymer toxiner till intermediära substanser. I fas 2 binds molekyler till toxinerna för att göra dem mer vattenlösliga. Toxinerna utsöndras sedan via urin, avföring, svett och andedräkt. Näringsämnen som vitaminer, mineraler och antioxidanter stöder denna flerstegsprocess.

Vilka faktorer påverkar avgiftningen?

Kost, läkemedel, alkohol, stress, exponering för föroreningar och åldrande kan försämra avgiftningsförmågan. Brist på näringsämnen, uttorkning, viktökning och matsmältningsbesvär påverkar också avgiftningsförmågan.

Vilka är fördelarna med avgiftning?

Fördelarna med att stödja kroppens avgiftningsförmåga inkluderar:

  • Ökad energi och förbättrat humör
  • Hälsosam viktkontroll
  • Minskad inflammation och sjukdomsrisk
  • Långsammare åldrande
  • Förbättrad organfunktion
  • Förbättrad immunitet

Hur kan du stödja kroppens avgiftningsprocesser?

Att äta mer ekologiska frukter, grönsaker, örter, fermenterade livsmedel, buljonger och grönt te främjar avgiftningen. Det är också bra att dricka mer vatten, motionera, torrborsta, andas djupt, använda naturprodukter, ta kosttillskott, stressa av, torrfasta och få lymfdränerande massage.

Vilka livsmedel underlättar avgiftning?

Några av de bästa detoxlivsmedlen är: citron, broccoli, vitlök, grönt te, fermenterade livsmedel, bladgrönsaker, äppelcidervinäger, maskros, korsblommiga grönsaker och koriander. Dessa livsmedel innehåller viktiga näringsämnen och föreningar som ökar leverns enzymer, binder toxiner och främjar eliminering.

Är avgiftningskurer säkra?

Extrema eller långvariga avgiftningskurer kan vara osäkra utan medicinsk övervakning. Korta kurer som innehåller hela livsmedel, juicer och smoothies kan dock vara nyttiga om de genomförs på rätt sätt. Det är bäst att konsultera en kvalificerad nutritionist.

Hur länge bör en avgiftningskur pågå?

För de flesta människor sträcker sig säkra avgiftningsprogram från 24 timmar till 21 dagar. En till tre dagar ger en "omstart", medan en till två veckor ger en djupare rening. Rådgör alltid med en läkare innan du börjar med avgiftning.

Vad bör man undvika under en avgiftning?

Undvik processad mat, socker, koffein, alkohol, mejeriprodukter, gluten och rött kött under en reningskur. Minska också exponeringen för gifter i mat, produkter och miljö. Fokusera på att konsumera ekologiska grönsaker, frukt, buljonger, örter, grönt te och vatten.

Vilka är tecknen på att din kropp behöver en avgiftningskur?

Symtom som trötthet, hjärndimma, matsmältningsproblem, akne, sötsug, viktökning, inflammation, trängsel och kroppslukt kan tyda på att ditt avgiftningssystem behöver stöd. Att rådfråga en läkare inom funktionsmedicin kan hjälpa dig att avgöra om en rening kan vara till nytta.

Finns det några risker med avgiftning?

När det görs korrekt under professionell vägledning är avgiftning i allmänhet säkert. Långvariga kurer kan dock leda till näringsbrist, trötthet, hypoglykemi, uttorkning och elektrolytrubbningar. Börja långsamt och lyssna på kroppens signaler. Rådfråga läkare om du är gravid, ammar, är äldre, har diabetes eller har ett medicinskt tillstånd.

Hur kan man bibehålla avgiftningen efter en reningskur?

När du har avslutat ett avgiftningsprogram ska du fortsätta att äta näringsrik fullvärdig mat, dricka mycket vatten, hantera stress, motionera, stödja matsmältningen, minimera exponeringen för toxiner och använda stödjande örter och kosttillskott där det är lämpligt.

Hoppas att detta bidrar till att ge en omfattande översikt över holistisk avgiftning och hur man kan stödja kroppens naturliga reningsprocesser! Låt mig veta om du har några andra frågor.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare