Vad är en mycket bra övning?

Published:

Träning är avgörande för att bibehålla en god hälsa. Men med så många träningsalternativ tillgängliga, hur vet du vilka som verkligen är de bästa övningarna?

I den här omfattande guiden går vi igenom de viktigaste faktorerna att tänka på när du ska bestämma de perfekta övningarna för dina träningsmål och din livsstil. I slutet kommer du att förstå exakt vad som gör en övning "mycket bra" och hur du väljer träningspass som fungerar för dig.

Vad är en mycket bra övning?

Vad är det som gör en övning "mycket bra"?

När vi säger att en övning är "mycket bra" uppfyller den i allmänhet följande kriterier:

  • Engagemang för hela kroppen: Arbetar med flera stora muskelgrupper samtidigt för balanserad kondition. Knäböj, burpees, simning och kettlebellsvingar är bra exempel.
  • Hög kaloriförbränning: Förbränner massor av kalorier för viktminskning och fettreduktion. Högintensiv intervallträning (HIIT), löpning, rodd och hopprep toppar listan.
  • Bygger styrka och muskler: Progressiv överbelastning med hjälp av motstånd som vikter/band bygger muskelmassa. Tänk knäböj, marklyft, bänkpress och pull-ups.
  • Förbättrar hjärt- och kärlhälsan: Aeroba aktiviteter som cykling, löpning och simning stärker ditt hjärta och dina lungor.
  • Förbättrar flexibiliteten: Övningar som yogapositioner, pilates och stretching ökar rörligheten, minskar skaderisken och förbättrar rörelseomfånget.
  • Främjar den allmänna hälsan: All träning som får kroppen att röra på sig, hjärtat att pumpa och musklerna att aktiveras är bra för hälsan.
  • Roligt och engagerande: En övning som du tycker om och ser fram emot att göra konsekvent är automatiskt bättre än en som du fruktar!

Genom att utvärdera övningar mot dessa egenskaper kan du enkelt identifiera de allra bästa alternativen för dig. Låt oss sedan gå igenom de detaljer som du bör tänka på när du väljer träningspass som är skräddarsydda för dina mål.

Välj övningar för viktminskning

När ditt mål är att tappa kilon och bränna fett vill du fokusera på övningar med medelhög till hög kaloriförbränning. Några bra alternativ inkluderar:

  • HIIT-träningspass: Korta, intensiva intervaller av konditionsträning och därefter vila. Maximal kaloriförbränning.
  • Löpning: Förbränner över 500 kalorier per timme vid en hastighet på 10 minuter/mil.
  • Rodd: Arbetar med 80 % av dina muskler och förbränner 210-630 kalorier per 30 minuter.
  • Hopprep: Över 1 000 förbrända kalorier per timme vid högintensiv skidåkning. Ett bärbart alternativ.
  • Kettlebell-svängningar: Dynamisk styrkeövning som bränner 20 kalorier i minuten.
  • Burpees: Calisthenic-övning för hela kroppen som förbränner över 10 kalorier vardera. Perfekt för snabba och effektiva träningspass.
  • Cykling: Förbränner 400-1000 kalorier per timme, varierar med terräng och intensitet. Även låg belastning.

Sikta på minst 150 minuters måttlig eller 75 minuters intensiv kaloriförbrännande träning per vecka. Att blanda dessa alternativ maximerar fettförlusten!

Välj övningar för att bygga upp styrkan

För att öka musklernas kondition och definition behöver du övningar som utnyttjar motståndet för att gradvis överbelasta musklerna. Idealiska styrkebyggande träningspass inkluderar:

  • Övningar med kroppsvikt: Armhävningar, pull-ups, knäböjningar, utfall. Öka svårighetsgraden med variationer. Kräver ingen utrustning.
  • Fria vikter: Hantlar för klassiska rörelser som bicepscurls, axelpress, marklyft och knäböj. Tillåt progression genom att lägga till vikt.
  • Motståndsband/tubing: Lägg till motstånd till kroppsviktsövningar. Kompakta och bärbara också.
  • Viktmaskiner: Benpress, bröstpress, latsdragning, bensträckare och sittande roddmaskiner riktar in sig på specifika muskelgrupper. Finns på de flesta gym.
  • Sammansatta lyft: Rörelser med flera leder som bänkpress, axelpress, knäböj och marklyft tränar flera stora muskler samtidigt. Mycket effektivt för den totala styrkan.

Sikta på 2-4 set av varje övning, med tillräckligt motstånd för att trötta ut musklerna på 8-12 repetitioner. Sträva efter minst 2 styrkepass för hela kroppen varje vecka.

Välj övningar för att förbättra den kardiovaskulära hälsan

För hjärthälsa, kärlhälsa, uthållighet och kondition behöver du aerob träning som höjer din hjärtfrekvens till målzonen. Några av de bästa alternativen är

  • Löpning: Förbättrar VO2 max, uthållighet och sänker blodtrycket. Variera distans och hastighet för progression.
  • Simning: Aerob träning för hela kroppen med minimal påverkan på lederna. Perfekt för alla åldrar och konditionsnivåer.
  • Cykling: Låg belastning, kan skräddarsy intensitet. Utomhus, spinningklasser eller stationär cykel är alla effektiva.
  • Rodd: Arbetar med alla större muskelgrupper, inklusive quads, glutes, core, rygg och armar på ett smidigt rytmiskt sätt.
  • Hopprep: Portabel, ledvänlig träning som förbränner massor av kalorier och stärker hjärta och lungor.
  • Kardio med dans: Alternativ som Zumba, hiphop, kickboxning och stegaerobics är roliga och känns inte som arbete!

Sikta på minst 30 minuters kontinuerlig måttlig till kraftfull konditionsträning 5 dagar i veckan, eller dela upp passet på 10+ minuter.

Välj flexibilitetsövningar för rörlighet

Att förbättra flexibiliteten är avgörande för rörlighet, smärtfria rörelser, skadeförebyggande och fysisk funktionalitet. De bästa övningarna för flexibilitet inkluderar:

  • Yoga: Poser som nedåtgående hund, barnets pose och krigare fokuserar på att förlänga musklerna och öka rörelseomfånget.
  • Pilates: Kontrollerade rörelser som hundra, teaser och sidokick stärker och sträcker ut.
  • Skumrullning: Genom att applicera tryck på musklerna lossnar fascia och återställer normal muskellängd.
  • Statisk stretching: Håll stretchövningarna för sätesmusklerna, hamstrings, höftböjarna, vaderna, bröstet, ryggen och axlarna i 30+ sekunder för att maximera flexibiliteten.
  • Rörlighetsövningar: Ledrotation, bandad gång och dynamiska rörelser förbättrar rörligheten genom hela rörelseomfånget.

Sträva efter stretching/flexibilitetspass för hela kroppen 2-3 gånger per vecka. Även en kort 10-minutersrutin gör skillnad!

Välj övningar som du tycker om

Det här är enkelt men viktigt. En övning som du faktiskt tycker om att göra och ser fram emot regelbundet är i sig bättre för dig än en övning som du fruktar.

Fokusera på att hitta träningspass du gillar med variationer för att hålla det fräscht och förhindra tristess:

  • Gå pågruppträningsklasser som spinning, kampsport eller bootcamp-liknande klasser. Den sociala aspekten och tävlingen kan öka motivationen.
  • Provaen ny sport som tennis, basket eller bergsklättring. Sport ger konditionsträning, kräver skicklighet och är en rolig fritidssysselsättning.
  • Gör övningar som du tycker är roliga, t.ex. dansa, vandra, paddla kajak eller cykla. Om det får dig aktiv, gör mer av det!
  • Tränatill din favoritmusik eller titta på serier medan du använder konditionsmaskiner för att distrahera dig själv.
  • Byt ut din rutin mot ny utrustning, fitnessappar eller till och med olika platser. Variation är nyckeln till njutning.

Att göra det du älskar är nyckeln till kontinuitet, så ta dig tid att utforska nya alternativ tills du hittar dina favoriter!

Slutsats: Utvärdera och välj de allra bästa övningarna för dig

Sammanfattningsvis beror de bästa övningarna för dig på dina mål, nuvarande konditionsnivå, kapacitet, tillgång till utrustning och personliga preferenser.

Compound moves, HIIT och cardio ger den största kaloriförbränningen för viktnedgång. Att lyfta progressivt tyngre motstånd med fria vikter och kroppsvikt tränar styrkan. Flexibilitetsövningar förbättrar rörligheten och minskar skaderisken.

Viktigast av allt är att välja träningspass som du verkligen tycker om så att du tränar konsekvent. Utvärdera övningarna mot alla dessa kriterier för att välja väl avrundade rutiner som är skräddarsydda för dina behov.

Med hjälp av riktlinjerna ovan kan du med säkerhet avgöra vilka "mycket bra" träningspass du ska införliva i din träningsregim. Experimentera gärna och byt ut det tills du hittar din ultimata träningskombination för resultat du kommer att älska!

Hur ofta bör jag träna för att uppnå maximal effekt?

För att uppnå betydande hälsovinster bör du sträva efter 150-300 minuters måttlig motion eller 75-150 minuters intensiv motion per vecka. Om du tränar minst 30 minuter per dag får du positiva effekter, men om du tränar längre några dagar i veckan maximeras resultaten. Blanda konditionsträning, styrketräning och rörlighet.

Vad är bra styrkeövningar för nybörjare?

Nybörjare kan börja med kroppsviktsövningar som armhävningar, knäböj och utfall innan de går vidare till fria vikter och maskiner. Använd även motståndsband. Fokusera på rätt form och teknik innan du ökar vikt / reps. Sammansatta lyft som knäböj, marklyft och axelpress är effektiva för nybörjare.

Vilken hemutrustning kan jag använda för att träna?

Du kan sätta ihop ett komplett hemmagym till en överkomlig kostnad. Handvikter, motståndsband, hopprep, yogamatta och träningsboll tar upp lite utrymme. För konditionsträning kan du överväga en stationär cykel, löpband eller roddmaskin om utrymmet tillåter. Var också kreativ - använd möbler för lutande armhävningar, ryggsäckar för extra vikt osv.

Hur håller jag mig motiverad att träna regelbundet?

Gör det till en vana genom att schemalägga träningspass och ge dem hög prioritet. Sätt upp specifika träningsmål att arbeta mot. Följ upp dina framsteg. Träna med en vän. Gå på gruppträningsklasser. Lyssna på musik som du älskar. Byt ut din rutin. Påminn dig själv om de mentala och fysiska fördelarna. Att hålla motivationen uppe handlar om att göra träningen positivt belönande.

Vad är bäst - konditionsträning eller styrketräning?

Det bästa är att kombinera båda. Konditionsträning ger kardiovaskulära fördelar, kaloriförbränning och uthållighet. Styrketräning bygger muskelmassa, sätter fart på ämnesomsättningen och förbättrar bentätheten. Sikta på en kombination av 3 dagars konditionsträning och 2 dagars styrketräning varje vecka för optimal kondition.

Vad är styrkeövningar med hög kaloriförbränning?

Kombinationsövningar som knäböj, marklyft, push press, thrusters och pull-ups förbränner fler kalorier genom att aktivera flera stora muskelgrupper samtidigt. Prova också explosiva alternativ som att kasta medicinbollar, kettlebellsvingar, hoppknäböj och plyometri. Supersättning av styrkeövningar är en annan bra kaloriförbränningsteknik.

Hur undviker jag skador när jag tränar?

Värm alltid upp i 5-10 minuter före träningspasset, stretcha ordentligt efteråt och ge musklerna tillräckligt med vila mellan ansträngande pass för att återhämta sig. Använd rätt form och börja med lättare vikt/intensitet och öka gradvis. Lyssna på varningssignaler från kroppen och undvik överansträngning. Byt skor var 300-500:e mil för att förebygga skador.

Vad är tecken på ett effektivt träningspass?

Du vet att ditt träningspass var nyttigt om du känner dig energisk efteråt, har en lätt muskelpumpning/trötthet (inte smärta), är andfådd under konditionsträning, svettas lätt och känner en känsla av att ha åstadkommit något. Håll koll på din vilopuls - den bör sjunka i takt med att konditionen förbättras. Resultaten kommer inte över en natt, ha tålamod och var konsekvent.

Sammanfattning

Denna djupgående guide beskriver hur du avgör vad som är en "mycket bra" träning och hur du väljer de bästa träningspassen som är skräddarsydda för dina mål. Övningar som engagerar hela kroppen, förbränner betydande kalorier, bygger styrka, förbättrar kardiovaskulär hälsa och förbättrar flexibiliteten anses vara mycket bra. För viktminskning, välj övningar med hög kaloriförbränning som HIIT, löpning, hopprep och burpees. För att bygga styrka ska du använda progressiv överbelastning med motstånd från vikter, band eller kroppsvikt. Löpning, cykling, simning och rodd är bra för hjärthälsan. Yoga, pilates och stretching är bra för flexibiliteten. Viktigast av allt är att välja övningar som du tycker om så att du håller fast vid dem. Utvärdera dina alternativ mot dessa kriterier för att skapa väl avrundade träningsrutiner som är specifika för dina behov. Med dessa tips kan du känna dig säker på att välja riktigt utmärkta övningar att införliva i din regim för de resultat du vill ha.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare