Vikten av att hålla sig hydrerad

Published:

Att dricka tillräckligt med vatten varje dag är avgörande för vår hälsa och vårt välbefinnande. Korrekt hydrering spelar en nyckelroll i nästan alla aspekter av vår kropps normala funktioner. I denna omfattande guide kommer vi att utforska de många fördelarna med att hålla sig hydrerad och hur det påverkar vår kropp och vårt sinne.

Vikten av att hålla sig hydrerad

Vad är återfuktning?

Med vätskebalans menas balansen av vatten i våra kroppar. Våra kroppar förlorar ständigt vatten under dagen genom svett, urin, andning och tarmrörelser. Vi måste hela tiden ersätta denna vattenförlust genom att dricka vätska och äta mat som innehåller vatten. Korrekt vätskebalans uppnås när den mängd vatten som intas är tillräcklig för att ersätta det som förloras.

Hur mycket vatten bör man dricka?

Så hur mycket vätska behöver en genomsnittlig, frisk vuxen person varje dag? Den allmänna rekommendationen är ca 2 liter (68 oz) total vätska per dag för kvinnor och 2,5 liter (85 oz) per dag för män. Vätskebehovet kan dock variera avsevärt beroende på faktorer som ålder, kroppsstorlek, aktivitetsnivå och klimat.

Det enklaste sättet att veta om du är ordentligt hydrerad är att kontrollera färgen på din urin. Ljusgul till klar urin betyder att du är väl hydrerad. Mörkgul urin tyder vanligtvis på uttorkning.

Varför är vätskeersättning så viktigt?

Att vara ordentligt hydrerad är viktigt för vår hälsa av flera skäl:

 1. Smörjer och dämpar lederna - Uttorkning minskar det hala, dämpande brosklagret i lederna, vilket gör det svårare och mer smärtsamt att röra sig. Att hålla sig hydrerad håller lederna smorda och flexibla.
 2. Det bildar saliv - Vatten behövs för att producera tillräckligt med saliv, vilket hjälper till att tugga och svälja mat samt förhindra tandlossning. Saliv innehåller också enzymer som börjar bryta ner kolhydrater och fetter.
 3. Tillför näringsämnen och mineraler - Vatten löser upp vitaminer, mineraler, aminosyror, glukos och andra näringsämnen och transporterar dem till cellerna i hela kroppen. Det spolar också ut avfallsprodukter.
 4. Förebygger förstoppning - Vatten ger mer volym och mjukar upp avföringen i tarmarna, vilket hjälper till att förebygga förstoppning.
 5. Reglerar kroppstemperaturen - svettning kyler kroppen vid varmt väder. Uttorkning försämrar kroppens förmåga att reglera temperaturen.
 6. Skyddar organ och vävnader - Hydrering håller organen skyddade och upprätthåller hudens struktur och elasticitet.
 7. Hjälper matsmältningen - Vatten underlättar matsmältningen genom att lösa upp fett och lösliga fibrer. Det förebygger också problem som sura uppstötningar och halsbränna.
 8. Det transporterar syre till cellerna - syre binds till hemoglobin i röda blodkroppar och transporteras genom hela kroppen. Syretillförseln försämras när kroppen saknar vatten.
 9. Det ökar den fysiska prestationsförmågan - Även mild uttorkning försämrar uthålligheten och den motoriska koordinationen vid fysisk aktivitet. Korrekt vätskebalans förbättrar prestationen.
 10. Förebygger huvudvärk - Huvudvärk är ett vanligt symptom på uttorkning eftersom vätskebalansen i kroppen rubbas.
 11. Rensar ut gifter - Vatten hjälper till att filtrera bort avfall och gifter från blodet, njurarna och levern och spolar sedan ut dem genom urin, avföring och svett.
 12. Det stärker hjärnans funktion - även lätt uttorkning kan försämra koncentrationen, minnet och humöret. Rätt vätskebalans håller hjärnan skarp.
 13. Det håller ögonen friska - Vatten håller ögonen välsmorda och gör att man ser klart. Uttorkning kan orsaka ansträngda ögon och huvudvärk.
 14. Det säkerställer balanserade elektrolyter - Elektrolyter som natrium och kalium måste lösas upp i vatten för att utföra sina roller. Uttorkning rubbar denna balans.

Som du kan se är det helt avgörande att hålla sig ordentligt hydrerad för att upprätthålla alla aspekter av hälsan, från ledflexibilitet till cellulär funktion. Låt oss nu titta närmare på några av de viktiga funktioner som påverkas av vätskebalansen.

Hydrering och fysisk prestationsförmåga

En av de kanske mest uppenbara effekterna av vätskebalansen är den på vår fysiska förmåga. Många studier har visat att uttorkning snabbt försämrar uthållighet, motorisk koordination, koncentration och prestationsförmåga under träning eller idrott. Även en mild uttorkning på bara 1-2 % av kroppsvikten i vatten kan ha en mätbar inverkan på den fysiska och mentala prestationsförmågan.

Uttorkning minskar blodvolymen, vilket tvingar hjärtat att arbeta hårdare för att pumpa blod till muskler och organ. Mindre blod till musklerna gör att de tröttnar snabbare. Minskad blodvolym försämrar också värmeregleringen, vilket gör att kroppstemperaturen stiger snabbare. Elektrolytrubbningar och nedsatt hjärnfunktion försvårar ytterligare koordination och koncentration. Alla dessa faktorer samverkar till att försämra den totala fysiska prestationsförmågan.

Korrekt vätskebalans har visat sig ge följande fördelar i samband med träning och kondition:

 • Förbättrar uthållighet och uthållighet
 • Förebygger muskelkramper och trötthet
 • Reglerar kroppstemperaturen för att förhindra överhettning
 • Tillför näringsämnen till muskler och organ
 • Avlägsnar avfallsprodukter som mjölksyra
 • Optimerar hjärt- och lungfunktionen
 • Bibehåller mental fokus och koncentration
 • Minskar upplevelsen av ansträngning och obehag

Idrottare och personer som ägnar sig åt ansträngande motion bör vara mycket uppmärksamma på sitt vätskebehov före, under och efter aktiviteten. Vattenbehovet ökar avsevärt under lång eller intensiv träning. En elektrolytdryck kan hjälpa till att fylla på förlorade salter och mineraler. Korrekt vätskebalans är ett av de bästa sätten för idrottare att öka sin prestationsförmåga.

Hydrering och hjärnans funktion

Hjärnan är starkt beroende av korrekt hydrering för att fungera optimalt. Hjärnan består till ca 75 % av vatten, som behövs för kemiska reaktioner och elektrisk signalering mellan nervcellerna. När vattenbalansen i kroppen rubbas leder det till att hjärnan krymper och att den kognitiva funktionen försämras.

Även mild uttorkning med 1-2% kroppsviktsförlust leder till följande kognitiva brister:

 • Minskad uppmärksamhet, vakenhet och koncentration
 • Försämrad återkallelse av kort- och långtidsminne
 • Långsammare reaktionstider för motorisk koordination
 • Ökad upplevd ansträngning och trötthet
 • Negativt humör, spänningar, ångest och depression

Allvarlig uttorkning förvärrar dessa problem ytterligare. Studier visar att en vätskebrist på bara 2 % av kroppsvikten försämrar funktionsförmågan på ett sätt som är jämförbart med att hoppa över en hel natts sömn.

Att hålla hjärnan väl hydrerad är avgörande för att kunna tänka klart, reagera snabbt, fokusera och minnas. Se till att dricka tillräckligt med vatten när du utför komplexa kognitiva uppgifter som att studera, göra ett prov eller helt enkelt försöker ta dig igenom en lång arbetsdag. Hjärnan behöver tillräckligt med "bränsle" i form av vatten för att fungera optimalt.

Hydrering och matsmältningshälsa

Matsmältningssystemet är beroende av tillräckligt med vatten för att fungera korrekt från början till slut. Salivproduktionen sätter igång matsmältningen, medan vatten löser upp fetter, fibrer och andra näringsämnen i magen och tarmarna. Vatten mjukar också upp avföringen när den rör sig genom tarmarna.

Otillräckligt vätskeintag leder till en rad olika matsmältningsproblem:

 • Muntorrhet och svårigheter att tugga eller svälja mat
 • Halsbränna, sura uppstötningar och gastrit
 • Försämrat upptag av näringsämnen
 • Förstoppning
 • Hemorrojder

Att dricka tillräckligt med vatten är viktigt för en sund matsmältning och regelbunden tarmtömning. Att dricka ett stort glas vatten direkt på morgonen hjälper till att "väcka" matsmältningskanalen. Att dricka vatten till måltiderna hjälper matsmältningen och kan minska överätning. Att hålla sig hydrerad håller dig regelbunden och minskar gastrointestinala besvär.

Vem löper risk att drabbas av uttorkning?

Vissa befolkningsgrupper löper ökad risk för uttorkning och behöver därför särskild uppmärksamhet på vätskeintaget:

Spädbarn och barn - Hög vätskeomsättning och bristande tillgång till vatten innebär en risk för spädbarn och småbarn. Att ge mat och dryck ofta förebygger uttorkning.

Äldre - Försvagad törstkänsla och medicinering gör det svårt att få i sig tillräckligt med vätska. Det är viktigt att medvetet försöka få i sig vätska.

Gravida och ammande kvinnor - vätskebehovet ökar för att stödja mjölkproduktionen och den ökade blodvolymen under graviditeten.

Uthållighetsidrottare - kraftiga svettningar kräver ökad vätskebalans före, under och efter aktiviteten.

Utomhusarbetare - Många timmars aktivitet i varma förhållanden leder till hög vattenförlust genom svettning.

Personer med kroniska sjukdomar - Vissa tillstånd som diabetes mellitus och njursjukdomar ökar vätskebehovet.

Resenärer - Omväxlande miljöer och begränsad tillgång till vätska kan leda till uttorkning.

Alla som tar diuretika eller laxermedel - Dessa mediciner ökar medvetet utsöndringen av vatten från kroppen.

Att vara uppmärksam på unika vätskebehov och medvetet dricka tillräckligt med vatten kan hjälpa alla att hålla sig optimalt hydrerade.

Tips för att hålla dig hydrerad

Här är några tips för att se till att du får i dig tillräckligt med vätska varje dag:

 • Ha med dig en återanvändbar vattenflaska och fyll på den ofta.
 • Drick ett stort glas vatten direkt när du vaknar på morgonen.
 • Välj vatten eller osötade drycker i stället för söta drycker.
 • Ät frukt och grönsaker! De innehåller mycket vatten.
 • Ställ in en telefonpåminnelse om att dricka vatten med jämna mellanrum.
 • Drick före, under och efter träning.
 • Drick vätska i samband med alla måltider.
 • Fyll ditt vatten med frukt för ökad smak.
 • Frys några fryssäkra vattenflaskor för att hålla vattnet kallt hela dagen.
 • Drick ett glas vatten innan du tar en tupplur eller går och lägger dig.
 • Lyssna på kroppens törstsignaler och drick därefter.
 • Kontrollera urinens färg som en indikator på vätskebalansen.

Kom ihåg att vatten utgör ca 60 % av kroppsvikten. Varje cell och organ behöver det för att fungera som de ska. Prioritera vätskebalansen i dina dagliga hälsovanor, så kommer din kropp att tacka dig!

Vad finns det för tecken på att jag kan vara uttorkad?

 • Ökad törst och muntorrhet
 • Trötthet, yrsel eller svindel
 • Mörkgul eller bärnstensfärgad urin
 • Sällsynt urinering och små volymer när du kissar
 • Torr hud och torra läppar
 • Huvudvärk
 • Muskelkramper
 • Snabb hjärtfrekvens

Lyssna på din kropps signaler. Om du upplever någon kombination av dessa symtom tyder det sannolikt på uttorkning.

Hur mycket vatten ska jag dricka när jag är sjuk?

Ditt vätskebehov ökar när du har feber, diarré eller kräkningar. Se till att dricka extra mycket vatten och andra vätskedrivande drycker som buljong eller elektrolytdrycker. Drick tillräckligt för att kompensera för vätskeförluster från svettning, andning och kräkningar/diarré. Håll koll på urinens färg och drick mer om den blir mörk eller sparsam.

Vad kan jag tillsätta i vatten för att uppmuntra till att dricka?

Om du inte gillar den tråkiga smaken av vanligt vatten kan du lägga till en skiva citron, lime, gurka eller myntablad. Frysta bär ger svalkande infuserat vatten. Gurka, melon, citrusfrukter och mixade örter ger uppfriskande smaker. Undvik bara att tillsätta socker med sirap eller sötningsmedel som undergräver vattnets hälsofördelar.

Hur påverkar koffein vätskebalansen?

Att dricka koffeinhaltiga drycker som kaffe, te och läsk bidrar till vätskeintaget. Men koffein fungerar också som ett milt diuretikum som ökar urinproduktionen. Komplettera dina koffeinhaltiga drycker med extra vanligt vatten för att undvika uttorkning. Undvik koffein flera timmar före sänggåendet så att det inte stör sömnen.

Vilken typ av vatten ska jag dricka?

Vanligt, filtrerat kranvatten är helt okej för de flesta friska människor. Flaskvatten eller mineralvatten tillför nyttiga mineraler som kalcium och magnesium men är inte nödvändigt. Om inte kranvattnet smakar illa eller om du av medicinska skäl behöver begränsa intaget av natrium eller mineraler fungerar kranvatten utmärkt. Undvik sockerhaltig läsk, juice, sportdrycker eller vitaminvatten som undergräver vätskebalansen.

Hjälper vätskeersättning vid viktminskning?

Ja, rätt vätskebalans kan hjälpa dig att gå ner i vikt på flera sätt. Drick vatten istället för kaloririka drycker för att minska på kalorierna. Att dricka före måltiderna hjälper dig att känna dig mätt tidigare så att du äter mindre. Att hålla sig hydrerad förhindrar falsk hunger när du faktiskt är törstig. Att dricka kallt vatten kräver också kalorier för att värma upp det till kroppstemperatur.

Ska jag bara dricka när jag är törstig?

Det är bäst att inte bara förlita sig på törst för att mäta ditt vätskebehov. Ofta är du redan uttorkad när du känner dig törstig. Drick istället vatten med jämna mellanrum under hela dagen. Följ de allmänna rekommendationerna för dagligt vätskeintag baserat på ålder, kön, aktivitetsnivå och klimat.

Kan jag dricka för mycket vatten?

Det är mycket sällsynt, men möjligt, att överhydrera och få elektrolyterna ur balans. Detta är mest sannolikt hos uthållighetsidrottare som dricker överdrivna mängder när de tränar hårt och svettas mycket. För vanliga friska människor räcker det med att dricka när man är törstig och i samband med måltider för att hålla sig väl hydrerad utan att riskera att överdriva.

Hjälper vätskeersättning mot njursten?

Ja! Att dricka mycket vätska, särskilt vatten, hjälper till att späda ut de mineraler och salter som bildar njursten. Välhydrerad urin förhindrar att stenbildande mineraler konsolideras och kristalliseras till smärtsamma stenar. Om du tidigare har haft njursten bör du fokusera på att dricka minst 3 liter vatten per dag.

Kan uttorkning orsaka ångest?

Även mild uttorkning har kopplats till ångest och humörstörningar hos vissa människor. När hjärnan inte får i sig tillräckligt med vätska försämras signalsubstanserna och den elektriska signalöverföringen. Var noga med att dricka tillräckligt med vatten varje dag, särskilt om du har problem med ångest, för att stödja en sund hjärnfunktion.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare