Är det bra att promenera varje dag för att gå ner i vikt?

Published:

Promenader är en av de enklaste men mest effektiva formerna av motion. Den kräver ingen utrustning, kan utföras var som helst och har många hälsofördelar. Men är promenader varje dag ett effektivt sätt att gå ner i vikt?

Det korta svaret är ja - dagliga promenader kan absolut hjälpa dig att gå ner i vikt. Det finns dock några viktiga faktorer att ta hänsyn till för att se till att dina dagliga promenader blir så effektiva och produktiva som möjligt.

Är det bra att promenera varje dag för att gå ner i vikt?

Hur hjälper promenader dig att gå ner i vikt?

Innan vi dyker ner i hur man maximerar viktminskning från promenader, låt oss först titta på hur promenader hjälper till att bränna kalorier och kroppsfett i första hand.

Det finns två huvudsakliga sätt på vilka regelbundna promenader bidrar till viktminskning:

1. Det förbränner kalorier

Promenader är en form av motion, och motion förbränner kalorier. Hur många kalorier du förbränner beror på ett antal faktorer:

 • Din vikt - tyngre personer förbränner fler kalorier när de går än lättare personer.
 • Intensiteten i din promenad - Ju snabbare du går, desto fler kalorier förbränner du. En avslappnad promenad förbränner färre kalorier än en rask, rask promenad.
 • Varaktighet - Ju längre du promenerar, desto fler kalorier förbränner du. Att promenera i 60 minuter förbränner fler kalorier än att promenera i 30 minuter.
 • Terräng - Att gå i uppförsbacke förbränner fler kalorier än att gå i plan terräng.

För att ge dig en allmän uppfattning kan en person på 70 kg (155 pund) förbränna cirka 167 kalorier genom att promenera i måttlig takt i 30 minuter. Om man förlänger det till 60 minuter förbränner man 334 kalorier.

2. Det stimulerar ämnesomsättningen

Regelbundna promenader förbränner inte bara kalorier under själva promenaden utan ger också din ämnesomsättning en liten skjuts under en period efteråt. En studie visade att ämnesomsättningen ökade med 7 % efter en promenad med måttlig intensitet.

Den ökade ämnesomsättningen innebär att du fortsätter att förbränna extra kalorier i 1-2 timmar efter promenaden. Med tiden kan detta leda till en betydande extra kaloriförbränning.

Så sammanfattningsvis hjälper promenader dig att gå ner i vikt genom att förbränna kalorier direkt under själva promenaden, samt genom att öka din vilometabolism.

Hur mycket promenader per dag för att gå ner i vikt?

Nu när vi vet att promenader kan bidra till viktminskning, hur mycket bör man promenera per dag för att se resultat?

Enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bör vuxna motionera minst 150 minuter per vecka med måttlig intensitet för att uppnå betydande hälsofördelar. Måttlig intensitet innebär att du går tillräckligt snabbt för att få upp pulsen och bli svettig, men inte så snabbt att du inte kan föra ett samtal.

För att uppnå detta mål genom att gå ensam rekommenderar CDC:

 • 30 minuters rask promenad 5 dagar i veckan

eller

 • 50 minuters rask promenad 3 dagar i veckan

Att promenera 150 minuter per vecka kan bidra till en gradvis och hållbar viktminskning, särskilt i kombination med en hälsosam kost.

Kan man gå för mycket?

Finns det någon risk med att promenera längre varje dag för att försöka gå ner i vikt snabbare? För de flesta människor är det säkert att promenera hur mycket som helst, förutsatt att du ökar längden och intensiteten gradvis. Börja lågt och lägg till några extra minuter varje dag.

Det är dock möjligt att överdriva. Tecken på att du kanske promenerar för mycket är t.ex:

 • Muskelvärk som inte går över efter en eller två dagars vila
 • Smärta eller svullnad vid gång
 • Extrem trötthet, yrsel eller andfåddhet under eller efter promenader
 • Oförmåga att föra ett samtal medan man går
 • Inte tillräckligt med tid för vila och återhämtning mellan promenaderna

Om du upplever något av dessa symtom bör du överväga att minska längden eller intensiteten på dina promenader. Din kropp behöver tid för att anpassa sig till en ökad aktivitetsnivå. Öka promenaderna gradvis samtidigt som du lyssnar på eventuella signaler om överansträngning från din kropp.

Hur man maximerar viktminskningen genom dagliga promenader

Nu när vi har tittat på hur mycket du bör promenera för att gå ner i vikt, låt oss diskutera några strategier för att få ut mesta möjliga fettförbränning av dina dagliga promenader.

Gå snabbare

Ett av de enklaste sätten att förbränna mer kalorier och fett under promenaden är att öka hastigheten. Om du för närvarande promenerar i en maklig takt på 2 km/h kan du överväga att öka den till 3 km/h eller mer.

Skillnaden mellan att gå 1 extra mil per timme är betydande. För en person som väger 155 pund:

 • Att gå i 2 km/h förbränner 63 kalorier på 30 minuter
 • Att gå i 3 km/h förbränner 98 kalorier på 30 minuter
 • Att gå i 4 km/h förbränner 151 kalorier på 30 minuter

Så genom att öka hastigheten från 2 till 3 km/h kan du förbränna cirka 35 extra kalorier under en 30 minuters promenad.

Gå längre

Förbättra kaloriförbränningen genom att förlänga promenaderna. Gå i 45-60 minuter istället för 30 minuter för att öka fettförbränningen. Se bara till att öka längden på promenaderna gradvis under flera veckor för att undvika överbelastningsskador.

Lägg till Hills

Leta efter rutter med kullar för att bränna ännu fler kalorier. Att gå i uppförsbacke tvingar kroppen att arbeta mot gravitationen, vilket ökar intensiteten. Kullar gör dina promenader mer varierade samtidigt som du kan förbränna fler kalorier utan att nödvändigtvis behöva gå fortare.

Svinga med armarna

Genom att pumpa armarna mer kraftfullt medan du går aktiveras överkroppsmusklerna mer, vilket höjer pulsen och kaloriförbränningen.

Lägg till intervallträning

Varva korta snabba promenader med intervaller i måttligt tempo. Gå t.ex. snabbt i 2-3 minuter och återgå sedan till ett måttligt tempo i 2-3 minuter. Upprepa intervallerna 5-10 gånger under promenaden.

Använd en viktväst

Att bära en viktväst ger extra motstånd till din promenad och förbränner fler kalorier. Börja med 5-10 kilo och öka sedan gradvis vikten allteftersom du vänjer dig vid att gå med den på. Med detta enkla knep kan du bränna rejält med extra kalorier under din vanliga promenad.

Gå efter måltiderna

Att ta en promenad strax efter maten stabiliserar blodsockernivån och kan hjälpa till att förbränna en del av de nyligen intagna kalorierna.

Ta en promenad på 15-30 minuter efter en stor måltid för att underlätta matsmältningen och öka din dagliga kaloriförbränning.

Promenad på morgonen

Det finns några fördelar med att promenera tidigt på morgonen:

 • Det säkerställer att du får in din promenad innan dagen blir hektisk
 • Träning i fastande tillstånd kan ge något högre fettförbränning
 • Det ger dig energi och gör dig mer aktiv och alert inför dagen
 • Morgonljus hjälper till att ställa in din dygnsrytm

Ställ därför väckarklockan 30-60 minuter tidigare och promenera direkt på morgonen. Men om morgonen inte fungerar för dig går det bra när som helst på dygnet. Hitta bara ett promenadschema som du kan hålla dig till konsekvent.

Hur snabbt kan man gå ner i vikt genom att promenera?

Nu kanske du undrar - hur snabbt skulle jag kunna gå ner i vikt om jag började promenera varje dag?

Hur snabbt man går ner i vikt beror i hög grad på individen. Faktorer som din startvikt, kost och andra livsstilsvanor spelar alla en viktig roll för att avgöra hur snabbt du kommer att gå ner i vikt.

De flesta experter föreslår dock att du siktar på en gradvis, stadig viktminskning på 1-2 kilo per vecka. I denna takt förlorar du huvudsakligen fett samtidigt som du bevarar muskelmassan.

För att gå ner 1-2 kilo per vecka enbart genom promenader behöver du sannolikt ett extra kaloriunderskott på 300-600 kalorier varje dag. Detta kan uppnås med ungefär 45-90 minuters rask promenad dagligen, men mängden varierar från person till person.

Nyckeln är konsekvens. Om du promenerar dagligen i rask takt och följer upp din viktminskning under 2-4 veckor får du värdefull feedback som visar om du behöver justera promenadernas längd eller intensitet för att nå dina mål.

Ytterligare tips för maximal fettförbränning

Här är några andra tips för att komplettera din nya promenadrutin för att påskynda dina fettförbränningsresultat:

Styrketräning

Lägg till någon form av styrketräning 2-3 dagar per vecka utöver dina dagliga promenader. Styrketräning ökar ämnesomsättningen, bygger muskler och hjälper till att bränna fett mer effektivt.

Öka intaget av protein

Ät mer högkvalitativa, magra proteinkällor som fisk, ägg, grekisk yoghurt och proteinpulver. Protein stillar hungern samtidigt som det bidrar till muskeltillväxt och fettförbränning. Försök att få i dig 0,7 till 1 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag.

Öka intaget av fibrer

Ät mer fiberrika livsmedel, t.ex. grönsaker, frukt, bönor, linser, nötter och frön. Fibrer främjar tarmhälsan och kan bidra till att öka fettförbränningen.

Prioritera sömn

Få 7-9 timmars kvalitetssömn varje natt. Brist på tillräcklig sömn kan störa de hormoner som reglerar hungern och ämnesomsättningen.

Att sätta ihop allt

Sammanfattningsvis kan rask promenad i 30-60 minuter dagligen absolut hjälpa dig att gå ner i vikt över tid. För att påskynda din fettförbränning, fokusera på:

 • Öka din gånghastighet och lutning
 • Förlänga din gångtid
 • Lägga till intervaller i snabba promenader
 • Att vara konsekvent med ditt promenadschema
 • Kontrollera din viktnedgång varje vecka

Genom att kombinera daglig promenad med ett kaloriunderskott, styrketräning, tillräckligt proteinintag och god sömn får din kropp en optimal miljö för att maximera fettförbränningen.

Ha tålamod och håll fast vid din promenadrutin. Kilona kommer att börja rasa när du konsekvent rör på kroppen varje dag. Tänk på att långsam och stadig viktminskning är den hälsosammaste metoden för långsiktiga resultat.

Hur kan promenader hjälpa till med viktminskning?

Promenader är en bra form av fysisk aktivitet som kan hjälpa dig att förbränna kalorier och hantera din vikt. Det kan hjälpa dig att förbränna fler kalorier när du promenerar, särskilt om du ökar din promenadtakt eller införlivar mer promenader i din dag.

Vilka är hälsofördelarna med att promenera?

Promenader har många hälsofördelar. Det kan bidra till att förbättra hjärt- och kärlhälsan, minska risken för kroniska sjukdomar som typ 2-diabetes och stärka muskler och skelett. Promenader kan också hjälpa dig att bränna kalorier och gå ner i vikt.

Kan promenader hjälpa dig att förlora bukfett?

Ja, promenader kan hjälpa dig att gå ner i vikt och minska ditt bukfett. Även om det inte är möjligt att gå ner i vikt kan regelbunden fysisk aktivitet, t.ex. promenader, bidra till en övergripande viktminskning, inklusive en minskning av bukfettet.

Hur mycket vikt kan du gå ner genom att promenera?

Hur mycket vikt du kan gå ner genom att promenera beror på olika faktorer, bland annat din promenadrutin, varaktighet, intensitet och din övergripande kost. En kombination av regelbundna promenader och en balanserad kost kan bidra till viktminskning.

Hur startar man ett promenadprogram?

För att starta ett promenadprogram bör du börja med att sätta upp uppnåeliga mål, t.ex. att börja med några minuters promenad och gradvis öka din promenadtid. Välj bekväma promenadskor och hitta en säker och trevlig promenadväg.

Hur många minuter om dagen bör man promenera för att gå ner i vikt?

Den rekommenderade promenadtiden för viktminskning är ca 150 minuter per vecka, vilket kan fördelas på 30 minuters rask promenad under minst 5 dagar i veckan. Du kan dock börja med kortare perioder och gradvis öka din promenadtid.

Kan promenader i rask takt hjälpa till med viktnedgång?

Ja, att promenera i rask takt kan hjälpa dig att förbränna fler kalorier och bidra till viktminskning. Sikta på att hålla en takt som höjer din puls och gör att du känner dig lite andfådd men ändå kan föra en konversation.

Hur hjälper promenader till med viktminskningen?

Promenader hjälper till med viktkontrollen genom att förbränna kalorier och bidra till den totala energiförbrukningen. Regelbundna promenader, tillsammans med en balanserad kost, kan bidra till viktminskning och viktkontroll.

Kan promenader hjälpa dig att förbränna fler kalorier?

Ja, promenader kan hjälpa dig att förbränna kalorier. Hur många kalorier du förbränner när du promenerar beror på olika faktorer, t.ex. din vikt, gånghastighet, varaktighet och intensitet. Att gå i uppförsbacke eller att lägga in intervaller med snabbare gång kan hjälpa dig att förbränna ännu fler kalorier.

Hur kan jag få in mer promenader i min vardag?

Det finns många sätt att få in mer promenader i vardagen. Du kan ta trapporna i stället för hissen, parkera bilen längre bort från din destination eller ta korta promenadpauser under arbetsdagen. Att sätta upp ett mål om att nå ett visst antal steg varje dag kan också motivera dig att gå mer.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare