Hur hälsosamt är det att gå till gymmet?

Published:

Att gå till gymmet. Det är något som många av oss gör, eller åtminstone strävar efter att göra, för att bli friskare. Men är det verkligen bra för hälsan att regelbundet gå till gymmet? Det är en bra fråga.

Innehåll:

  1. Kan gymträning verkligen förbättra din hälsa?
    1. Fördelar med gymträning
    2. Potentiella nackdelar med gym
  2. Försiktighetsåtgärder för att hålla sig frisk på gymmet
    1. Lär dig korrekt form och starta lätt
    2. Använd spotters och säkerhetsbommar
    3. Variera dina rutiner och tillåt vila
    4. Torka av gemensamma ytor
    5. Uppvärmning och nedkylning
  3. Hälsosamma vanor för att nå resultat på gymmet
    1. Sätt upp uppnåeliga mål
    2. Förbered din kropp
    3. Gör det till en vana
    4. Följ dina framsteg
    5. Lyssna på din kropp
  4. Svar på vanliga frågor om gymhälsa
    1. Är det bättre att lyfta vikter snabbt eller långsamt?
    2. Hur mycket konditionsträning är för mycket?
    3. Ska du träna när du är öm?
    4. Är det nödvändigt att stretcha innan man lyfter vikter?
    5. Kan man gå ner i vikt bara genom styrketräning?
  5. Vad finns det för hälsosamma alternativ till gym?
  6. Inkorporering av kosttillskott som CBD-olja
  7. Det här tar vi med oss: Gym kan vara mycket hälsosamma med måtta
  8. Vanliga frågor om hälsa på gym
    1. Hur ofta ska jag gå till gymmet för att se resultat?
    2. Vad ska jag äta före ett gympass?
    3. Är det okej att styrketräna med ömma muskler?
    4. Ska jag köra konditionsträning före eller efter styrketräning?
    5. Hur undviker jag bakterier på gymmet?
    6. Vilka muskler ska jag fokusera på under ett träningspass?
    7. Ska jag träna om jag inte sov så bra natten innan?
    8. Kan överträning på gymmet hämma muskeltillväxten?
    9. Hur mycket vatten bör jag dricka när jag tränar?
    10. Ska jag ha ett viktbälte när jag lyfter tungt?
  9. Sammanfattning

I det här blogginlägget tar vi en djupgående titt på hälsoeffekterna av att gå till gymmet regelbundet. Det finns verkligen både för- och nackdelar med att ha ett aktivt gymkort. Vi går igenom fördelarna med styrketräning, konditionsträning och andra vanliga gymaktiviteter. Men träning medför också sina egna risker som måste minimeras.

Hur hälsosamt är det att gå till gymmet?

Kan gymträning verkligen förbättra din hälsa?

Att komma i form och känna sig friskare är två av de främsta anledningarna till att människor går till gymmet. Men ger styrketräning med vikter och träningsmaskiner verkligen meningsfulla hälsofördelar? Eller är det lika bra med hemmaträning och kroppsviktsövningar?

Forskning visar att tillgång till gymutrustning och att gå på träningspass kan ge unika hälsofördelar. Men det finns också vissa nackdelar med att gå till gymmet jämfört med att träna på annat sätt.

Fördelar med gymträning

Här är några av de viktigaste sätten att förbättra hälsan genom att gå till gymmet:

  • Bygga muskler och styrka. På gymmen finns vikter och träningsmaskiner som ökar din förmåga att bygga muskler. Detta bidrar till att öka ämnesomsättningen, stödja ledhälsan, bibehålla rörligheten och förebygga skador.
  • Kardiovaskulär kondition. Löpband, elliptiska maskiner, roddmaskiner och annan konditionsutrustning i gymmet förbättrar hjärtats och lungornas kapacitet. Detta minskar risken för hjärtsjukdomar och leder till bättre uthållighet.
  • Stresslindring. Gymmen är utformade för att vara lugna platser där du kan fokusera på din träning. Den fysiska ansträngningen ger en mental paus och kan lindra ångest.
  • Bekvämlighet. Oavsett väder eller tid på dygnet kan du få ett fullgott träningspass på ett 24-timmars gym. Bekvämligheterna och den varierade utrustningen gör träningen effektiv.
  • Social motivation. Gruppträningsklasser, tränare och att se andra gymmedlemmar träna kan motivera dig att pressa dig själv och hålla fast vid en rutin.
  • Tillgång till expertis. Personal på gym, t.ex. personliga tränare, ger formkorrigering, skräddarsydda rutiner, kostråd och ansvar för att förebygga skador.

Så på många sätt kan tillgång till ett brett utbud av gymutrustning och tjänster ge unika hälsofördelar jämfört med att träna hemma på egen hand.

Potentiella nackdelar med gym

Men det är inte bara positivt när det gäller att träna på gym:

  • Risk för skador. Felaktig form vid styrketräning i kombination med överansträngning kan leda till led-, sen- eller muskelsträckningar.
  • Bakterier. Delad utrustning och trånga utrymmen innebär att gym kan främja spridningen av förkylningar, influensa och hudinfektioner.
  • Kostnad. Medlemskap i gym och personlig träning kan vara dyrt att upprätthålla på lång sikt.
  • Ineffektiv tid. Att pendla till gymmet och vänta på att få använda utrustningen kan innebära att du inte kan träna lika ofta.
  • Skrämmande. Hög musik, speglar och folkmassor kan göra gymmiljön obehaglig för nybörjare.
  • Att överdriva. Tillgången till utrustning och kurser kan leda till överträning, utmattning eller "utbrändhet".

Så även om gym är användbara verktyg för att komma i form, har de också vissa potentiella hälsorisker och nackdelar att ta hänsyn till. Genom att vidta vissa försiktighetsåtgärder kan du maximera fördelarna och minimera eventuella negativa effekter.

5 försiktighetsåtgärder för att hålla sig frisk på gymmet

Om du tränar regelbundet finns det några viktiga försiktighetsåtgärder att vidta för att minska risken för skador, sjukdom eller överträning:

1. Lär dig korrekt form och starta lätt

Att lyfta vikter eller använda gymmaskiner på fel sätt kan leda till kortvariga spänningar eller långvariga ledskador. Ta dig tid att lära dig rätt form innan du ökar mängden vikt som används. Be tränare att kontrollera din teknik och börja lätt för att bygga upp goda rörelsevanor.

2. Använd spotters och säkerhetsbommar

Att ha en spotter som tittar på dig under sammansatta lyft hjälper till att förhindra muskelsvikt. Var också noga med att ställa in säkerhetsstänger på squatrack och bänkar till rätt höjd. Detta skyddar mot att fastna under ett misslyckat lyft.

3. Variera dina rutiner och tillåt vila

Att träna samma muskelgrupper varje dag leder till överbelastning. Variera vad du tränar varje träningspass och ta minst 1-2 vilodagar så att kroppen kan återhämta sig och bli starkare. På så sätt undviker du utbrändhet eller långvarig trötthet.

4. Torka av gemensamma ytor

Desinficera maskiner, bänkar, mattor, handtag etc. före och efter varje användning för att förhindra spridning av bakterier som orsakar förkylning, influensa och hudinfektioner. Stanna hemma om du är smittsam.

5. Uppvärmning och nedkylning

Ta 5-10 minuter på dig att värma upp musklerna innan du lyfter och låt pulsen öka gradvis med lätt konditionsträning. Stretcha ordentligt efter träningspasset och kyl ner för att underlätta återhämtningen.

Genom att vidta rimliga försiktighetsåtgärder blir det mycket säkrare att njuta av alla hälsofördelar med att gå till gymmet regelbundet. Att vara uppmärksam hjälper till att minimera riskerna.

5 hälsosamma vanor för att nå resultat på gymmet

Förutom att bara vara säker finns det också några hälsosamma vanor som du kan skapa genom att gå till gymmet regelbundet:

1. Sätt upp uppnåeliga mål

Gå inte bara dit utan mål. Sätt upp specifika men realistiska mål för vad du vill uppnå med din träning. Fokusera på små vinster som ökad styrka, viktminskning eller längre löpsträckor.

2. Förbered din kropp

Fyll på med vätska, ät en balanserad måltid 1-2 timmar före träningspasset och få tillräckligt med sömn. Styrketräna inte på fastande mage. Genom att komma väl förberedd undviker du yrsel, kramper och trötthet.

3. Gör det till en vana

Gå samma tid varje dag eller vecka för att programmera in gymmet i ditt schema. Konsekvens är nyckeln till att se resultat, så gör gymmet till en icke förhandlingsbar tid, precis som arbete eller skola.

4. Följ dina framsteg

Använd en dagbok, app eller bärbar enhet för att övervaka prestationsökningar och spåra framsteg mot dina mål. Det ger motivation att fortsätta.

5. Lyssna på din kropp

Ignorera inte smärta och pressa dig inte igenom extrem ömhet. Att köra för hårt utan vila leder till skador eller utbrändhet. Anpassa träningen efter hur du känner dig.

Att etablera dessa vanor gör det mycket lättare att fortsätta gå till gymmet konsekvent utan att överdriva eller riskera din hälsa.

Svar på vanliga frågor om gymhälsa

När du går till gymmet kanske du undrar: exakt hur hälsosamma är de vanliga styrketräningsrutinerna och metoderna på de flesta gym? Här är svaren på några vanliga frågor som folk har om att komma i form på gymmet:

Är det bättre att lyfta vikter snabbt eller långsamt?

Att lyfta vikter långsamt och kontrollera varje fas i rörelsen ger överlägsen muskelutveckling jämfört med snabba, ryckiga repetitioner. Ta 2-3 sekunder vardera för den koncentriska och excentriska delen av lyften.

Hur mycket konditionsträning är för mycket?

Sikta på 20-30 minuter per dag med måttlig konditionsträning, t.ex. elliptisk träning, de flesta dagar. Att träna mer än en timme per dag, särskilt i kombination med tung styrketräning, kan leda till överträning och kronisk trötthet.

Ska du träna när du är öm?

Det går bra att träna måttligt när du fortfarande är lite öm efter ett tidigare träningspass. Men undvik att träna samma muskel som är mycket öm för att förhindra ytterligare belastning och möjliggöra återhämtning.

Är det nödvändigt att stretcha innan man lyfter vikter?

Statisk stretching när musklerna är kalla kan underminera styrka och kraft. Kör lätt konditionsträning först och stretcha sedan lätt mellan seten - spara längre stretching till efter träningspasset.

Kan man gå ner i vikt bara genom styrketräning?

Muskeluppbyggnad ökar ämnesomsättningen i vila, så enbart styrketräning kan leda till fettförbränning över tid. Men att kombinera styrketräning med konditionsträning och kost ger de bästa resultaten totalt sett.

Förhoppningsvis hjälper dessa tips till att besvara några av de vanligaste frågorna om hur man håller sig frisk med sina träningsrutiner och vanor. Genom att vara smart när det gäller din träning minimerar du riskerna.

Vad finns det för hälsosamma alternativ till gym?

Även om gym kan vara bra för att komma i form och hålla sig i form är det inte säkert att alla gillar det. Tack och lov finns det andra hälsosamma vanor som ger liknande fördelar:

  • Hemmaträningsprogram med minimal utrustning som motståndsband, yogamattor eller justerbara hantlar.
  • Träning med kroppsvikt i utomhusmiljöer som parker, spår eller leder.
  • Grupplektioner på lokala fritidsgårdar, t.ex. vattenaerobics eller spinning.
  • Vandring, cykling, simning eller andra konditionsaktiviteter som du gillar.
  • Spelar i fritidsidrottsligor för konditionsträning och sociala fördelar.
  • Träningsprogram online med virtuella klasser och expertinstruktioner.

Nyckeln är att hitta aktiva hobbyer som du verkligen tycker om, som får upp pulsen och uppmuntrar till regelbunden motion. Den fysiska och psykiska hälsan förbättras när träningen är rolig i första hand och hård i andra hand.

Inkorporering av kosttillskott som CBD-olja

Vissa gymbesökare införlivar också vissa kosttillskott i sina rutiner som erbjuder potentiella hälsofördelar:

Av dessa har CBD (cannabidiol) vuxit i popularitet.

Till skillnad från THC ger CBD-olja inga psykoaktiva effekter eller "highs". Det behövs fortfarande mer forskning om CBD.

Det här tar vi med oss: Gym kan vara mycket hälsosamma med måtta

Så i slutändan, är det värt att gå med i ett gym och styrketräna för din hälsa? Svaret verkar vara ja - så länge du vidtar försiktighetsåtgärder mot överträning och använder rätt form och säkerhetsrutiner. Träning utanför ett traditionellt gym kan dock ge många av samma fördelar med mindre risk.

Att vara konsekvent med både konditions- och styrketräning är avgörande för att upprätthålla en hälsosam träningsrutin på lång sikt. Bränn inte ut dig fysiskt eller ekonomiskt. Hitta aktiviteter du tycker om, sätt upp mätbara mål och arbeta mot dem i en rimlig takt. Använd en blandning av gymträning, hemmarutiner och utomhusträning för bästa resultat.

Att hålla sig stark och aktiv ger stora fördelar för både det fysiska och psykiska välbefinnandet. Men lyssna på din kropp så att träningen blir en livslång och hållbar vana. Måttlighet och regelbundenhet framför intensitet är den klokaste vägen till bättre hälsa.

Vanliga frågor om hälsa på gym

Hur ofta ska jag gå till gymmet för att se resultat?

De flesta experter rekommenderar att man tränar på gym 3-5 dagar i veckan för att se märkbara förbättringar i styrka, uthållighet och kroppssammansättning över tid. Tillåt minst 1-2 vilodagar för att dina muskler ska kunna återhämta sig. Att gå varje dag, särskilt som nybörjare, kan vara kontraproduktivt.

Vad ska jag äta före ett gympass?

Ät en balanserad måltid 1-2 timmar före träningen som innehåller protein, nyttiga kolhydrater och fett. Bra alternativ är havregrynsgröt och ägg, grekisk yoghurt och bär eller kyckling och grönsaker. Undvik att gå till gymmet på tom mage eller efter en stor, tung måltid, eftersom det kan leda till kramper och trötthet.

Är det okej att styrketräna med ömma muskler?

Det går i allmänhet bra att lyfta vikter när du fortfarande är lätt öm efter ett tidigare träningspass. Men undvik att direkt träna en muskelgrupp som känns mycket öm för att förhindra skador och ge tillräcklig återhämtningstid. Minska vikten och volymen om du måste träna när du är överdrivet öm.

Ska jag köra konditionsträning före eller efter styrketräning?

De flesta experter föreslår att du först utför lugn konditionsträning som cykling eller rodd för att värma upp musklerna och öka din hjärtfrekvens. Spara ansträngande konditionsträning till efter att du lyft vikter för att undvika onödig trötthet som äventyrar din prestation och form.

Hur undviker jag bakterier på gymmet?

Torka av utrustningen före och efter användning, dela inte handdukar eller vattenflaskor, tvätta händerna ofta, undvik att röra vid ansiktet och överväg att använda handskar under träningspassen. Undvik också gymmet om du känner dig sjuk. Att stanna hemma när du är sjuk förhindrar spridning av smittsamma sjukdomar.

Vilka muskler ska jag fokusera på under ett träningspass?

Det är bäst att träna relaterade muskelgrupper i ett pass, t.ex. bröst och triceps eller rygg och biceps. Undvik att träna samma muskler direkt på varandra följande dagar. Lyssna på din kropp och minska volymen om du börjar känna dig trött eller överdrivet öm.

Ska jag träna om jag inte sov så bra natten innan?

Sömnbrist kan försämra prestationsförmågan och återhämtningen. Välj antingen lättare konditionsträning eller minska volymen och intensiteten på din styrketräning efter en dålig natts sömn. Kvalitetsvila är avgörande för att göra framsteg, så anpassa träningspassen därefter.

Kan överträning på gymmet hämma muskeltillväxten?

Ja, överträning och otillräcklig vila mellan träningspassen kan kraftigt försämra hypertrofi och styrkevinster. Håll dig till ett korrekt periodiserat program som växlar mellan tunga och lätta dagar och bygg in tillräcklig återhämtning. Överträning ökar också risken för skador.

Hur mycket vatten bör jag dricka när jag tränar?

Drick minst 12-16 oz vatten ~15 minuter innan du går till gymmet. Drick ytterligare 8 oz var 15-20 minut under träningspasset för att undvika uttorkning och bibehålla styrka och mentalt fokus. Elektrolytdrycker kan öka vätskebalansen ytterligare under svettiga träningspass.

Ska jag ha ett viktbälte när jag lyfter tungt?

Viktbälten är inte nödvändiga för allmän träning. Men de kan ge extra stöd för ryggrad och kärna när du hukar eller lyfter över 85% av din en rep max. Korrekt form bör fortfarande prioriteras framför att bara förlita sig på ett bälte.

Förhoppningsvis kan dessa tips och vanliga frågor om hälsa på gymmet ge en väl avrundad översikt över hur man maximerar fördelarna med att träna samtidigt som man minimerar eventuella nackdelar. Lyssna alltid på din kropp och sök experthjälp när det behövs. Konsekvens och måttlighet är nyckeln till hållbar, långsiktig träningsframgång.

Sammanfattning

Att gå till gymmet regelbundet kan ge många fördelar, t.ex. att bygga muskler, förbättra hjärt-kärlhälsan, lindra stress och få tillgång till expertis. Men det finns också potentiella nackdelar som skaderisk, sjukdomar, kostnader och överträning. Med försiktighetsåtgärder som rätt form, ren utrustning, varierade rutiner, uppvärmning/nedkylning och att lyssna på sin kropp kan man maximera fördelarna och minimera nackdelarna. Att sätta upp specifika, realistiska mål, förbereda sig ordentligt, följa upp framsteg och göra gymmet till en vana hjälper också. Genom att svara på vanliga frågor får man insikter som att lyfta långsamt för större vinster, undvika att överdriva konditionsträning, träna ömma muskler på ett klokt sätt och kombinera styrketräning med kost för viktnedgång. Hemmaträning, utomhusträning, fritidssporter och onlineprogram kan vara alternativ. Kosttillskott som vassle, pre-workout, BCAA och CBD kan också stödja konditionen. Med måtta och smarta försiktighetsåtgärder kan gymmet ha en positiv inverkan på hälsan. Men det viktigaste är att vara konsekvent med både motstånds- och konditionsträning. Att hitta roliga aktiviteter och undvika utbrändhet är nyckeln.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare