Intensivt HIIT-kardio-träningspass: Förbränn 1000 kalorier på 45 minuter

Published:

Att komma i form och gå ner i vikt känns ofta som en uppförsbacke. Med fulltecknade scheman kan det vara svårt att hitta tid att träna. Det är därför som högintensiv intervallträning (HIIT) har blivit så populärt. Dessa korta, intensiva träningspass lovar att bränna kalorier och få dig i form snabbt. Men är det verkligen möjligt att bränna 1 000 kalorier på bara 45 minuters träning?

Högintensiv intervallträning utlovar extrem kaloriförbränning under korta träningspass. Men kan man verkligen bränna 1 000 kalorier på bara 45 minuter? Vi går igenom vetenskapen bakom HIIT-kaloriförbränning och erbjuder ett exempel på en träningsrutin för att snabbt öka din ämnesomsättning. Uppnå maximal fettförbränning med strategisk träning och rätt kost.

Löftet om högintensiv intervallträning

Högintensiv intervallträning innebär korta skurar av intensiv träning som varvas med perioder av vila eller aktivitet med lägre intensitet. HIIT-träning varierar vanligtvis från 30 minuter till en timme men sägs bränna fler kalorier än traditionella träningspass som är längre i varaktighet.

Tanken är att du genom att pressa din kropp till max under de högintensiva intervallerna ökar din ämnesomsättning och fortsätter att förbränna kalorier långt efter att träningspasset är över. Detta är känt som EPOC (excess post-exercise oxygen consumption).

Vissa HIIT-entusiaster hävdar att man kan bränna 1 000 kalorier eller mer under ett enda 45-minuterspass. Men är detta verkligen möjligt? Låt oss ta en närmare titt på vetenskapen.

Hur många kalorier förbränner HIIT egentligen?

När det gäller HIIT kan antalet förbrända kalorier variera kraftigt beroende på träningsformatet och din ansträngningsnivå. Här är några allmänna uppskattningar av kaloriförbränningen per HIIT-pass:

 • 30 minuter: 300-450 kalorier
 • 45 minuter: 450-700 kalorier
 • 60 minuter: 600-900+ kalorier

Som du kan se ligger förbränning av 1 000 kalorier på 45 minuter i den övre delen av dessa uppskattningar. Även om det är möjligt för vissa mycket vältränade individer, är det sannolikt utom räckhåll för de flesta människor.

Här är några faktorer som påverkar kaloriförbränningen under HIIT:

Din ansträngningsnivå

Ju hårdare du pressar dig under de högintensiva intervallerna, desto fler kalorier förbränner du. Om du är nybörjare på HIIT kan du behöva bygga upp din konditionsnivå under flera veckor innan du når maximal intensitet.

Typ av övning

Vissa övningar förbränner mer kalorier än andra. Hopprep, trapplöpning och burpees är några av de mest krävande HIIT-övningarna. Viktträning och cykling tenderar att förbränna färre kalorier på samma tid.

Din konditionsnivå

Personer som redan är ganska vältränade förbränner fler kalorier under träning än otränade personer. HIIT-veteraner kan förbränna fler kalorier genom att göra samma rutin som en HIIT-nybörjare.

Din kroppsstorlek

Större kroppar förbränner fler kalorier under samma träning jämfört med mindre personer. En person som väger 100 kg förbränner fler kalorier vid HIIT än en person som väger 130 kg.

När du tar hänsyn till alla dessa variabler är det osannolikt att någon som är ny på HIIT skulle förbränna 1 000 kalorier under ett 45-minuterspass. Men det betyder inte att du inte kan få bra resultat från kortare HIIT-träningspass.

Fördelarna med HIIT för viktminskning

HIIT kanske inte förbränner 1 000 kalorier på 45 minuter, men det kan ändå vara ett effektivt sätt att bränna fett, komma i form och få bättre kondition. Här är några av fördelarna:

 • Efterbrännande effekt: Överdriven syreförbrukning efter träningen (EPOC) gör att du förbränner fler kalorier i flera timmar efter träningen. Högintensiv träning resulterar i en större efterförbränning.
 • Ökad ämnesomsättning: HIIT kan bidra till att öka din ämnesomsättning så att du förbränner fler kalorier under hela dagen. En studie visade en 9,5-procentig ökning av ämnesomsättningen i vila efter HIIT-träning.
 • Minskad aptit: Intensiv träning kan dämpa nivåerna av ghrelin, "hungerhormonet", så att du känner dig mindre hungrig efter träningen.
 • Fettförbränning: HIIT använder fettdepåerna som bränsle under de högintensiva intervallerna. En studie visade att HIIT förbrände 25-30 % mer fett än träning med måttlig intensitet.

Genom att köra HIIT bara några dagar i veckan kan du bränna kalorier, förbättra kroppssammansättningen och öka den kardiovaskulära konditionen. Resultaten varierar beroende på ditt program, din ansträngningsnivå och din kost. Men du kan mycket väl se bättre fettförbränning med HIIT jämfört med konventionella långa och långsamma träningspass.

Exempel på 45-minuters HIIT-träningsrutin

Vill du prova på HIIT? Här är en 45-minuters nybörjarvänlig rutin för att bränna kalorier snabbt:

Uppvärmning - 5 minuter

Övning 1 - 10 minuter

 • 30 sekunder burpees
 • 1 minuts vila
 • Upprepa 5x

Övning 2 - 10 minuter

 • 30 sekunder bergsklättring
 • 1 minuts vila
 • Upprepa 5x

Övning 3 - 10 minuter

 • 30 sekunder hopprep
 • 1 minuts vila
 • Upprepa 5x

Nedkylning - 5 minuter

 • Långsam joggning
 • Statisk stretching
 • Skumrullning

Total tid: 45 minuter

Detta träningspass varvar tre högintensiva övningar med aktiva vilointervaller för att hålla pulsen uppe. Satsa på maximal ansträngning under de 30 sekunder långa intensiva intervallerna.

Denna rutin förbränner cirka 400-600 kalorier för de flesta människor. Det är visserligen inte 1 000 kalorier, men det är ändå en imponerande kaloriförbränning på 45 minuter! Gör detta träningspass 2-3 gånger per vecka tillsammans med konditions- och styrketräning för ett heltäckande fitnessprogram.

Näring är också viktigt!

För att gå ner i vikt är det viktigt att inte bara fokusera på träning, utan även på kost och näring. Här är några tips:

 • Upprätthåll ett måttligt kaloriunderskott. Att dra ner på kalorierna alltför drastiskt sänker din ämnesomsättning. Sikta på ett kaloriunderskott på 500-750 kalorier per dag.
 • Betona protein i din kost för att bygga muskler som höjer din vilometabolism. Sikta på 0,7-1 gram protein per kilo kroppsvikt.
 • Ät dig mätt på fiberrika livsmedel som grönsaker, frukt, fullkornsprodukter och baljväxter. De tillför näringsämnen och gör att du känner dig mätt.
 • Undvik tillsatt socker och raffinerade kolhydrater. De ger mycket lite näring och kan hindra viktminskning.
 • Håll dig hydrerad. Drick vatten under hela dagen. Undvik drycker med högt kaloriinnehåll.

Med HIIT-träning och sunda matvanor kan du snabbt tappa fett och bli mer vältränad utan extrema bantningskurer. Men förvänta dig inte att du ska bränna 1 000 kalorier varje träningspass! Men varje pass kommer att hjälpa dig att göra framsteg.

Vanliga frågor om HIIT-träning

Om du är nybörjare på HIIT-träning har du förmodligen en del frågor. Här är svaren på några av de vanligaste frågorna.

Hur ofta ska du träna HIIT?

För nybörjare rekommenderas 2 till 3 HIIT-pass per vecka. Efter att ha byggt upp en aerob bas kan avancerade motionärer öka till 4 till 5 dagar per vecka. Räkna med minst en dags vila mellan HIIT-passen.

Hur länge bör ett HIIT-pass pågå?

Sikta på 20 till 30 minuter som nybörjare. Du kan utöka till 45 minuter eller en timme när din kondition förbättras. Pass som är kortare än 20 minuter kanske inte ger tillräcklig träningsstimulans.

Vad händer om jag inte kan genomföra de högintensiva intervallerna?

Det är okej att modifiera arbetsintervallets intensitet så att du kan slutföra alla repetitioner. När din kondition förbättras kommer du att kunna hantera högre intensitet under hela träningspasset.

Är HIIT säkert för alla?

HIIT är intensivt, så det är inte lämpligt för nybörjare eller personer med vissa hälsotillstånd. Det är bäst att få ett läkarutlåtande innan du provar HIIT, särskilt om du är över 40 år eller har en kronisk sjukdom.

Kan jag förlora fett bara genom att göra HIIT-träning?

Enbart HIIT kanske inte ger dig någon märkbar fettförbränning. Du behöver också en bra kostplan och kan behöva annan träning som styrketräning. HIIT är ett användbart verktyg som en del av ett omfattande program.

Vad händer om jag inte ser HIIT-resultat?

Det krävs tid och konsekvens för att se resultat. Se till att du ökar träningsintensiteten och ger kroppen tillräckligt med återhämtning mellan passen. Om du följer dina träningspass och din kost kan du identifiera områden som behöver förbättras.

Slutsats

Även om du knappast kommer att förbränna 1 000 kalorier under ett enda 45-minuters HIIT-pass, har dessa korta intensiva träningspass enorma fördelar. HIIT kan bidra till att bränna kroppsfett, bygga muskler och förbättra den kardiovaskulära konditionen snabbare än traditionell steady-state uthållighetsträning.

För bästa resultat bör HIIT ingå som en del av ett omfattande träningsprogram som även omfattar styrketräning och kost. Med hårt arbete och konsekvens kan HIIT hjälpa dig att göra anmärkningsvärda framsteg mot dina fysik- och prestationsmål.

Kom bara ihåg att börja gradvis för att förhindra överträning och utbrändhet. Gå långsamt framåt i takt med att din konditionsnivå förbättras. Med rätt kombination av ansträngning, återhämtning och smart programmering erbjuder HIIT ett tidseffektivt men ändå mycket effektivt sätt att komma i form och gå ner i vikt.

Vad är 1000 kalori träningspass?

1000 calorie workout är ett högintensivt intervallträningspass (HIIT) som är utformat för att hjälpa dig att förbränna 1000 kalorier på bara 45 minuter.

Är det möjligt att förbränna 1000 kalorier på en dag?

Ja, det är möjligt att förbränna 1000 kalorier på en dag genom intensiva träningspass som 1000 kalori-träningspasset. Det är dock viktigt att notera att antalet kalorier du förbränner beror på olika faktorer som din vikt, träningsintensitet och individuell metabolisk hastighet.

Hur många kalorier kan jag förbränna med detta 45 minuter långa intensiva HIIT-pass?

Det 45 minuter långa intensiva HIIT-träningspasset är utformat för att hjälpa dig att förbränna upp till 1000 kalorier. Det faktiska antalet kalorier du förbränner kan dock variera beroende på din individuella konditionsnivå och ansträngning under träningspasset.

Kan det här träningspasset hjälpa mig att förbränna fler kalorier under dagen?

Ja, träningspasset på 1000 kalorier kan hjälpa dig att förbränna fler kalorier under hela dagen. Högintensiva träningspass som HIIT har visat sig öka din ämnesomsättning, vilket resulterar i en högre kaloriförbränning även efter att du har slutat träna.

Finns det särskilda övningar som förbränner fler kalorier?

Ja, det finns specifika övningar som tenderar att förbränna fler kalorier. Några exempel inkluderar burpees, jumping jacks, bergsklättrare och högintensiv intervallträning. Att införliva dessa övningar i din träningsrutin kan hjälpa dig att bränna kalorier mer effektivt.

Är det säkert att förbränna 1000 kalorier per dag?

Att förbränna 1000 kalorier per dag genom träning kan vara säkert för många individer. Det är dock viktigt att du lyssnar på din kropp, gradvis ökar intensiteten i dina träningspass och rådgör med en personlig tränare eller sjukvårdspersonal om du har några problem eller underliggande hälsotillstånd.

Hur många kalorier behöver jag förbränna för att gå ner i vikt?

Hur många kalorier du behöver förbränna för att gå ner i vikt beror på olika faktorer, t.ex. din nuvarande vikt, kroppssammansättning och dina viktminskningsmål. Det rekommenderas generellt att skapa ett kaloriunderskott på 500-1000 kalorier per dag för att uppnå en hälsosam och hållbar viktminskning.

Kan det här träningsprogrammet hjälpa mig att bränna kalorier på kort tid?

Ja, det 45 minuter långa intensiva HIIT-passet är utformat för att hjälpa dig att förbränna ett stort antal kalorier på relativt kort tid. Det är dock viktigt att hålla rätt form, lyssna på din kropp och gradvis öka intensiteten för att undvika överansträngning eller skador.

Hur hjälper högintensiv träning dig att förbränna kalorier?

Högintensiv träning hjälper dig att förbränna kalorier genom att öka din hjärtfrekvens och syreförbrukning. Det aktiverar dina snabba muskelfibrer och engagerar flera muskelgrupper samtidigt, vilket resulterar i en högre kaloriförbränning jämfört med lågintensiva träningspass.

Kan detta träningsprogram hjälpa mig om jag vill gå ner i vikt?

Ja, träningspasset på 1000 kalorier kan vara ett utmärkt komplement till din viktminskningsresa. Det hjälper dig att förbränna ett betydande antal kalorier, främjar kardiovaskulär uthållighet och kan bidra till det totala kaloriunderskottet i kombination med en balanserad kost och andra former av motion.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare