Vilken övning använder flest muskler?

Published:

Om du vill träna hela kroppen och aktivera flera muskelgrupper samtidigt kanske du undrar - vilken övning använder flest muskler? Med så många olika träningsalternativ och modaliteter tillgängliga kan det vara svårt att veta var man ska börja. Den goda nyheten är att det finns vissa övningar som aktiverar fler muskler samtidigt än andra. Att förstå vilka rörelser som aktiverar flest muskler kan hjälpa dig att maximera din tid på gymmet och uppnå en bra helkroppskondition.

exerciese

I det här inlägget kommer vi att dela upp de övningar som använder flest muskler så att du kan införliva dem i ditt träningsprogram. Vi kommer också att diskutera fördelarna med helkroppsövningar och ge träningstips för att effektivt rikta in sig på flera muskelgrupper. I slutet kommer du att veta vilken enskild övning som använder flest muskler så att du kan lägga till den i din träningsrutin och bygga upp funktionell styrka. Låt oss komma igång!

Varför helkroppsövningar är effektiva

Innan du dyker ner i de bästa övningarna hjälper det att förstå varför rörelser som arbetar med flera muskler är fördelaktiga:

 • Maximera kaloriförbränningen: Övningar som aktiverar fler muskelfibrer ökar din ämnesomsättning och förbränner fler kalorier per träningspass. Du bränner fett snabbare med helkroppsträning.
 • Bygg upp muskeluthålligheten: Om du använder flera stora muskelgrupper samtidigt ökar muskeluthålligheten så att du kan träna hårdare under längre tid.
 • Förbättra den funktionella konditionen: Helkroppsövningar som knäböj och utfallssteg förbättrar balans, rörlighet och koordination - färdigheter som är användbara i det dagliga livet.
 • Spara tid: Du kan bränna kalorier, forma muskler och öka konditionen genom att arbeta med flera muskelgrupper samtidigt istället för att isolera var och en.
 • Sätt krydda på din rutin: Rörelser med flera leder ger variation och utmaning till dina träningspass så att du undviker platåer.

Nu när du känner till fördelarna med helkroppsträning ska vi titta på de bästa övningarna som aktiverar flest muskler.

Övningen som använder flest muskler

Om du vill ha den övning som riktar in sig på flest muskler i en rörelse behöver du inte leta längre än till knäböj. Denna funktionella underkroppsövning engagerar nästan alla större muskelgrupper samtidigt. När den utförs korrekt är knäböj oöverträffad för toning av hela kroppen.

Muskler som tränas under knäböj

Här är de viktigaste musklerna som aktiveras när du gör knäböj:

 • Quadriceps: Squats är främst inriktade på quadriceps-musklerna på framsidan av låren. De arbetar med rectus femoris, vastus lateralis, vastus medialis och vastus intermedius.
 • Sätesmusklerna: Dina sätesmuskler i rumpan aktiveras också när du sänker dig ned i en knäböj. De maximala och mediala sätesmusklerna stabiliserar höfterna.
 • Hamstrings: Hamstrings på baksidan av låren engageras för att sträcka höfterna när du står upp varje rep.
 • Adduktorerna: De inre lårmusklerna som kallas adduktorer drar ihop sig för att stabilisera benen under rörelsen.
 • Vaderna: Vadmusklerna gastrocnemius och soleus plantarflexerar fotlederna när du trycker igenom fötterna.
 • Kärnan: Knäböj kräver att bålen engageras för att hålla ryggraden neutral. Rektus abdominis, obliques och transversus abdominis aktiveras.
 • Rygg: Paraspinalmuskler som erector spinae drar ihop sig för att bibehålla hållningen, liksom lats, rhomboids och bakre delts.

När man räknar alla de stora musklerna som arbetas är det tydligt att knäböj tar priset för att använda mest muskulatur. Bara en squat repetition engagerar dina ben, sätesmuskler, core och rygg samtidigt för otroliga fördelar för hela kroppen.

Hur man maximerar muskelaktiveringen under knäböj

Alla knäböj är inte lika bra när det gäller muskelengagemang. Följ dessa formtips för att rekrytera flest muskler:

 • Gå ner lågt. Knäböj tills låren är minst parallella med golvet för att träna ben- och sätesmusklerna genom ett stort rörelseomfång.
 • Håll vikten i hälarna. Detta lägger tonvikten på de bakre kedjemusklerna som sätesmuskler, hamstrings och rygg.
 • Inled rörelsen genom att först bryta i höfterna och sedan böja knäna. Tänk "gångjärn bakåt, sedan nedåt".
 • Spänn sätesmusklerna och aktivera bålen i toppen av rörelsen. Slappna inte av på toppen.
 • Använd en axelbred ställning med tårna vända framåt eller något utåt. En bredare hållning flyttar tyngdpunkten till insidan av låren.

Behärska rätt form och du kommer att känna hur quadriceps, hamstrings och sätesmusklerna brinner vid varje rep! Låt oss nu titta på andra fantastiska helkroppsövningar.

Fler övningar som använder flera muskler

Medan knäböj vinner för att använda mest muskulatur, aktiverar flera andra rörelser också alla de stora muskelgrupperna samtidigt. Här är ytterligare utmärkta helkroppsövningar att prova:

Lungor

Precis som knäböj tonar lunges quadriceps, sätesmusklerna, hamstrings och vaderna i en flytande rörelse. De utmanar också din core och balans. Fokusera på djupa knäböjningar, en upprätt överkropp och rätt teknik. Prova framåt, bakåt, gående och laterala utfall för att träffa dina muskler från flera vinklar.

Armhävningar

När du gör armhävningar på rätt sätt aktiverar du bröst-, axel-, triceps-, mag- och ryggmusklerna. Placera händerna axelbrett isär, spänn bålen och fokusera på kontrollerad sänkning och lyftning för att bilda en rak linje från hälarna till huvudet. För extra svårighet, placera dina fötter på en stabilitetsboll.

Kliv uppåt

Både pull ups och chin ups aktiverar lats, biceps, axlar, core, underarmar och grepp. Greppa stången med händerna axelbrett isär med ett överhandsgrepp för pull ups eller underhandsgrepp för chin ups. Dra bröstet mot stången genom att pressa ihop skulderbladen och dra ned armbågarna.

Marklyft med hantel

Marklyft tränar den bakre kedjan, inklusive erector spinae, sätesmusklerna, hamstrings, vader, axlar, trapsen och underarmsgreppet. Med neutral ryggrad, led i höfterna för att sänka ner i en knäböj medan du håller hantlar. Kör genom hälarna för att resa dig upp och pressa sätesmusklerna på toppen.

Kettlebell-svängningar

Denna explosiva rörelse aktiverar sätesmusklerna, hamstrings, quads, core, axlar, rygg och armar. Med mjuka knän, sväng i höfterna för att svänga en kettlebell mellan benen. Skjut höfterna framåt och sväng vikten till bröstnivå medan du pressar sätesmusklerna. Kontrollera nedstigningen.

Burpees

Full burpees är en av de mest utmanande helkroppsrörelserna. De tränar ben, sätesmuskler, bröst, triceps, axlar, rygg och core i en flytande sekvens. Gå ner i knäböj, sparka fötterna tillbaka till plankan, gör en push up, hoppa in med fötterna och stå upp för att aktivera alla dina stora muskelgrupper.

Stridslinor

Att vifta med repen sätter fart på axlar, rygg, bröst, armar, core, sätesmuskler, knäveck och vader. Med en atletisk hållning skapar du fart från höfterna och axlarna när du snabbt piskar repen upp och ner i 30-60 sekunder. Det här är en intensiv avslutning för hela kroppen!

Som du kan se finns det flera funktionella träningsalternativ utöver knäböj för att rikta in sig på alla dina stora muskler samtidigt. Blanda dessa helkroppsrörelser för att undvika överbelastningsskador samtidigt som du maximerar kaloriförbränningen.

Träningstips för träning av hela kroppen

Nu när du vet vilka övningar som tränar flest muskler, låt oss titta på några tips för att strukturera ett effektivt helkroppspass:

 • Kombinera rörelser för över- och underkroppen - se till att inkludera både tryck och drag för överkroppen tillsammans med knäböj, utfall och marklyft för underkroppen.
 • Använd övningar med flera leder och en enda led - sammansatta rörelser som knäböj tillsammans med isoleringsövningar som bicepscurls riktar in sig på musklerna från flera vinklar.
 • Inkludera coreträning - glöm inte direkta magövningar som plankan och crunches för att bygga upp bålstyrkan.
 • Använd fria vikter - använd hantlar, kettlebells, skivstänger och din egen kroppsvikt för extra utmaning.
 • Behåll rätt form - att utföra övningar korrekt säkerställer att du arbetar med de avsedda muskelgrupperna. Offra inte formen för mer vikt.
 • Variera din rutin - byt ut övningar med jämna mellanrum så att dina muskler inte anpassar sig. Chocka din kropp för att sporra till fortsatta vinster.
 • Ge utrymmeför återhämtning - undvik att träna samma muskelgrupper 2 dagar i rad. Planera in vilodagar för reparation och tillväxt.

Om du följer dessa evidensbaserade tips får du ut mesta möjliga av helkroppsträning och de övningar som använder flest muskler. Låt oss sammanfatta vad vi har lärt oss.

Viktiga lärdomar: Den övning som använder flest muskler är knäböj

 • Helkroppsövningar som knäböj utnyttjar fler muskelgrupper per rörelse jämfört med isoleringsövningar. De ökar kaloriförbränningen, uthålligheten och den funktionella konditionen.
 • Knäböj engagerar quads, glutes, hamstrings, vader, core och ryggmuskler för otroliga fördelar för hela kroppen. När de utförs korrekt är knäböj den enskilt bästa övningen för muskelrekrytering i hela kroppen.
 • Upprätthåll korrekt knäböjsform genom att gå lågt, hålla vikten bakåt, gångjärn först och pressa sätesmusklerna på toppen. Detta maximerar muskelaktiveringen.
 • Andra effektiva helkroppsrörelser inkluderar lungor, push ups, pull ups, marklyft, kettlebell-svängningar, burpees och battle ropes. Blanda dessa övningar för en väl avrundad rutin.
 • Inkludera övningar för över- och underkropp, rörelser för flera leder och isoleringsövningar, coreträning, fria vikter och varierade rutiner i ditt program. Tillåt vilodagar för att stödja helkroppskondition.

Så där har du det - knäböj är suverän när det gäller den övning som använder flest muskler. Införliva massor av knäböj tillsammans med andra funktionella rörelser i din träning för att uppnå total kroppsstyrka, muskelutveckling och fettförbränning. Vilka helkroppsövningar kommer du att lägga till i ditt nästa träningspass? Låt mig veta i kommentarerna!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare