Hur får Shilajit dig att känna dig?

Last updated:

Published:

Har du hört talas om shilajit tidigare? Om inte, så har du missat något! Detta unika ämne har några otroliga effekter på kropp och själ. Låt oss utforska hur shilajit får dig att känna dig.

En substans som har använts i århundraden

Shilajit har använts i traditionell indisk medicin och folklore i århundraden. På sanskrit kallas det "bergens erövrare och svaghetens förgörare." Men vad är det egentligen?

Shilajit är en tjock, klibbig tjärliknande substans som främst finns i Himalayas klippor på höjder mellan 1000 och 5000 meter. Det bildas genom långsam nedbrytning av växtmaterial som fastnar i sprickor och skrevor i klipporna.

Hur får detta märkliga tjärliknande ämne människor att känna sig?



CibdolShilajit-bild_1

Viktiga effekter av Shilajit

Shilajit anses vara en föryngrare och adaptogen inom ayurvedisk medicin. Detta innebär att det kan:

  • Minska trötthet
  • Förbättra den fysiska prestationsförmågan
  • Förbättra humöret
  • Stödja kognition

Låt oss titta närmare på dessa viktiga fördelar.

Mindre trötthet och utmattning

Känner du dig trött? Shilajit kan hjälpa dig!

Många människor rapporterar att de känner sig mindre trötta när de tar shilajit regelbundet. En studie från 2021 visade att deltagarna hade nästan 50 % större muskeluthållighet under träning efter att ha tagit shilajit i 4 veckor.

Forskarna tror att fulvosyra, en av de viktigaste bioaktiva komponenterna i shilajit, bidrar till att förbättra energimetabolismen i cellerna.

Har du märkt att du känner dig mindre trött när du tar shilajit-tillskott? Jag skulle gärna höra om din erfarenhet i kommentarerna!

Bättre fysisk prestationsförmåga

Förutom mindre trötthet kan shilajit också förbättra den fysiska prestationsförmågan.

Samma studie från 2021 som beskrivs ovan visade att de som tog shilajit i 4 veckor kunde utföra muskelbyggande övningar under betydligt längre tid innan de blev utmattade.

Annan forskning visar att shilajit även kan sänka hjärtfrekvensen och syreförbrukningen under fysisk aktivitet. Tillsammans tyder detta på en ergogen effekt - vilket innebär att du kan "arbeta" mer innan du blir trött.

Förbättring av humöret

Vem kan inte behöva en stämningshöjare då och då?

Det finns bevis för att shilajit kan ha psykologiska fördelar utöver minskad trötthet och bättre fysisk prestationsförmåga.

I en studie fick deltagarna shilajit i 90 dagar. 63% rapporterade förbättringar av humöret jämfört med endast 37% i placebogruppen. Forskarna tror att samspelet mellan mitokondrier och cellulär energi kan spela en roll.

Har du märkt humörförbättring när du tar shilajit regelbundet? Låt mig veta i kommentarerna!

Shilajit

Avslutande tankar

Som vi har undersökt här kan shilajit:

  • Minska trötthet
  • Förbättra den fysiska prestationsförmågan
  • Förbättra humöret

Även om mer forskning fortfarande behövs är de tidiga bevisen från människor, djur och celler mycket lovande för denna unika tjärliknande substans.

Så sammanfattningsvis - hur får shilajit dig att känna dig? Många människor rapporterar att de känner mindre trötthet, bättre arbetsresultat under träning och förbättringar av humöret.

Vanliga frågor om Shilajit

Shilajit är ett fascinerande hälsotillskott, men du har förmodligen många frågor. Låt oss gå igenom några vanliga frågor och svar om shilajit.

Vad är egentligen Shilajit?

Shilajit är en tjock, klibbig, tjärliknande substans som främst återfinns i steniga bergsområden på över 1000 meters höjd. Den har bildats genom århundraden av långsam nedbrytning av växtmaterial som fastnat i bergsskrevor. Shilajit innehåller ett tätt nätverk av näringsämnen som fulvosyra, vitaminer och mycket mer.

Är Shilajit säkert?

Forskning visar att shilajit sannolikt är säkert när det tas med måtta. Höga doser kan dock potentiellt störa vissa mediciner. Som med alla nya kosttillskott, diskutera shilajit med din läkare innan du tar det, särskilt om du har några medicinska tillstånd eller tar receptbelagda läkemedel.

Vad är det bästa sättet att ta Shilajit?

Shilajit finns i två huvudsakliga former - pulver och harts. Shilajitpulver kan blandas i smoothies, te eller vatten. Dosen är normalt 300-500 mg per dag. Shilajit-harts kan lösas upp under tungan eller blandas med mjölk. Endast en liten ärtstor mängd behövs i varje portion.

När är den bästa tiden att ta Shilajit?

Den optimala tidpunkten beror på varför du tar shilajit. Om du använder det för energi, föredrar många människor att ta shilajit tidigt på dagen. För immunitet, matsmältningshälsa eller allmänt välbefinnande kan det fungera när som helst. Ta alltid shilajit i samband med måltid för att förbättra upptaget.

Hur snabbt fungerar Shilajit?

Fördelarna utvecklas gradvis under veckor och månader. Men många människor rapporterar subtila ökningar av energi, kognitiv funktion, humör, immunitet och träningsprestanda inom några dagar eller veckor. Ha tålamod, håll ut och håll koll på alla förändringar du märker!

Var kan jag köpa Shilajit av hög kvalitet?

All shilajit är inte likvärdig. Fokusera på hartsform framför pulver. Leta efter märken som testar för tungmetaller och andra föroreningar. Himalayansk shilajit anses vara den mest potenta. Många specialiserade hälsobutiker har shilajit-tillskott idag.

Sammanfattning

Shilajit, ett tjärliknande ämne som huvudsakligen finns i Himalaya, har använts i traditionell indisk medicin och folklore i århundraden. Detta unika ämne bildas genom långsam nedbrytning av växtmaterial som fastnat i bergsskrevor. Modern forskning tyder på att shilajit har flera hälsofördelar, bland annat minskad trötthet, förbättrad fysisk prestationsförmåga och förbättrat humör.

Fyra huvudkomponenter i shilajit kan bidra till effekter i kroppen: fulvinsyra, shilajitiner, dibensoalfa-pyroner (DBP) samt spår av olika mineraler och vitaminer. Fulvinsyra förbättrar transporten av näringsämnen in i cellerna. Shilajitiner fungerar som antioxidanter för att stödja energimetabolismen. DBP, fulvosyra och shilajitiner verkar alla ha en regenererande effekt på vissa strukturer inuti cellerna, t.ex. mitokondrier.

Studier på människor och laboratorieforskning om shilajit visar att personer som tar det regelbundet rapporterar mindre trötthet och större muskeluthållighet under träning. Eftersom fulvosyra och andra komponenter hjälper till att transportera näring in i cellerna, kan shilajit också minska trötthet och stödja fysisk prestation genom att förbättra energimetabolismen inuti cellerna. Ytterligare bevis visar att shilajit också kan sänka hjärtfrekvensen och syreförbrukningen under fysisk aktivitet.

Tillskott med shilajit kan också ge psykologiska fördelar. I studier där shilajit jämfördes med placebo var det betydligt mer sannolikt att deltagarna i shilajitgruppen rapporterade förbättringar av sinnesstämningen. Mekanismerna kan involvera samspelet mellan cellulär energi, mitokondrier och upptag av mikronäringsämnen som stöder nervsystemets funktion.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare