Har Shilajit biverkningar?

Published:

HuvudbildHar Shilajit biverkningar? Vad du behöver veta

Shilajit är ett naturligt ämne som har använts i traditionell indisk medicin i århundraden. Det är känt som "svaghetens förstörare" och erbjuder många uppskattade hälsofördelar.

Men en vanlig fråga från dem som överväger att ta shilajit är - har shilajit biverkningar?

I det här inlägget kommer vi att undersöka vad shilajit är, dess föreslagna fördelar, säkerhet och potentiella biverkningar att vara medveten om.

Vad är Shilajit?

Shilajit är ett svartbrunt naturligt mineralkomplex som sipprar ut från höga bergsklippor vid varmt väder. Det finns främst i Himalaya, Tibetbergen, Altaibergen, Kaukasusbergen och Gilgit Baltistan.

Den består av humus och organiskt växtmaterial som under århundraden har pressats samman av lager av sten.

Enligt Ayurveda är shilajit en "föryngrare" och "adaptogen" som hjälper till att balansera kroppens processer för att förbättra hälsan och bekämpa effekterna av åldrande.

Påstådda fördelar med Shilajit

Shilajit har använts i olika traditionella medicinska system för fördelar som:

  • Ökad energi och uthållighet
  • Anti-aging effekter
  • Förbättrad hjärnfunktion
  • Förhöjd immunitet
  • Snabbare återhämtning efter skada
  • Förbättrad vitalitet och styrka
  • Antioxidativa egenskaper som motverkar cellskador
  • Bättre matsmältning

Och mycket mer. Men är dessa påståenden vetenskapligt underbyggda?

Finns det vetenskapliga bevis för fördelarna med Shilajit?

Modern forskning om shilajit befinner sig fortfarande i ett tidigt skede men inledande studier visar lovande resultat:

  • Flera studier noterar den betydande antioxidantaktiviteten hos shilajit för att skydda kroppsceller från skador.
  • Det finns bevis för shilajits antiinflammatoriska, antivirala och cancerhämmande egenskaper.
  • Vissa resultat tyder på att shilajit kan sänka kortisolhalten och hjälpa kroppen att anpassa sig till stress.
  • Några studier pekar på potentiella kognitiva fördelar med shilajit - från förbättrad inlärning och minne till skydd mot Alzheimers sjukdom.
  • Vissa preliminära studier visar att det kan förbättra hjärthälsan och hjälpa till att lindra höjdsjuka.

Även om den tidiga forskningen är spännande behövs det fortfarande mer robusta data från större försök på människor.

Underbild

Är Shilajit säkert? Biverkningar och säkerhetsproblem

De flesta kan ta shilajit utan problem men har shilajit biverkningar? Några säkerhetsöverväganden är värda att notera:

1. Rening

Rå shilajit som tränger upp ur berget är ofta förorenad med tungmetaller, växtpartiklar, fria radikaler och andra ämnen som gör den osäker för konsumtion.

Renings- och filtreringsprocesser är avgörande för att avlägsna potentiellt farliga föreningar och patogener innan produkten är redo att förtäras. Därför är renhets- och bearbetningsmetoder avgörande.

2. Obalanserad formulering

Shilajit innehåller över 80 olika mineraler och föreningar. Men nyckelspelaren är fulvosyra - det är den som ger de främsta hälsofördelarna. Många shilajit-tillskott anger inte nivåerna av fulvosyra, så det är svårt att avgöra om de är rätt balanserade.

3. Högt järn

Shilajit har en exceptionellt hög järnhalt. Järn är viktigt för många kroppsfunktioner, men överskott av järn kan orsaka mag- och tarmbesvär, leverskador, lågt blodtryck och andra problem. Personer med hemokromatos bör undvika shilajit.

4. Interaktioner

Shilajit kan interagera med mediciner inklusive antikoagulantia, blodtrycksmediciner, immunsuppressiva medel och vissa psykiatriska läkemedel. Kontrollera med din läkare innan du tar shilajit om du tar receptbelagda läkemedel eller kosttillskott.

5. För hög dosering

Att ta mer shilajit än vad som rekommenderas kan höja urinsyranivåerna, vilket kan leda till gikt. Börja med låga doser på 20-50 mg per dag och öka sedan gradvis över tid.

6. Känslighet

Ett mycket litet antal personer har rapporterat allergiska reaktioner och magbesvär vid användning av shilajit. Avbryt användningen om någon överkänslighet utvecklas.

Så sammanfattningsvis - när shilajit är ordentligt renad, balanserad och tas enligt anvisningarna - verkar det relativt säkert för de flesta människor. Men de med vissa tillstånd eller på medicinering bör rådfråga sin läkare före användning.

Vad är domen om Shilajit?

Shilajit har en lång historia av användning och visar tidigt lovande resultat från vissa nya studier. Men data om säkerhet och effekt är fortfarande begränsade.

Om du överväger att prova shilajit är det av yttersta vikt att du väljer en renad produkt av hög kvalitet från en välrenommerad källa. Se till att den har angivna nivåer av fulvosyra och är balanserad.

Börja alltid med låga doser och öka långsamt. Var uppmärksam på eventuella biverkningar och sluta omedelbart om reaktioner utvecklas.

Att kombinera shilajit med en balanserad kost och en aktiv livsstil kan bidra till ytterligare hälsoförbättringar. Men kontrollera med din vårdgivare innan du börjar för att säkerställa lämplighet.

Fördelarna med shilajit ser spännande ut men mer bevis krävs för att bekräfta fördelarna. Att använda högkvalitativa kosttillskott på ett ansvarsfullt sätt kan vara bra för hälsan - men vissa säkerhetsaspekter bör beaktas.

Har du provat att ta shilajit? Märkte du några fördelar eller biverkningar? Vi välkomnar dina tankar nedan!

Vanliga frågor om Shilajit

Nedan svarar vi på några vanliga frågor om shilajit - vad det är, hur det fungerar, dess fördelar, säkerhetsprofil och mer.

Vad är egentligen Shilajit?

Shilajit är en tjock, tjärliknande substans som sipprar ut mellan stenar i flera bergskedjor i Asien, särskilt i Himalaya. Den består av organiskt växtmaterial och mineraler som med tiden har komprimerats av lager av sten. Inom ayurveda betraktas shilajit som en föryngrande adaptogen.

Hur fungerar Shilajit?

Shilajit innehåller över 80 mineraler och föreningar, där den främsta aktiva ingrediensen är fulvinsyra. Fulvinsyra anses transportera mineraler och andra viktiga näringsämnen till cellerna i hela kroppen för att fylla på, ge ny energi och vitalisera på en djup cellulär nivå.

Vad tar människor Shilajit för?

Det finns många traditionella användningsområden för shilajit. Idag används det främst för att öka energin, bromsa åldrandet, stärka immunförsvaret, förbättra hjärn- och hjärthälsan, påskynda återhämtningen efter skador och förbättra mannens reproduktiva hälsa.

Vad är den rekommenderade dosen av Shilajit?

På grund av variationer i shilajits kvalitet och formulering finns det ingen universell doseringsriktlinje. Men många experter föreslår att man börjar med 20-50 mg shilajit per dag för att bedöma toleransen och sedan långsamt ökar till den rekommenderade dosen av tillverkaren. Överskrid aldrig doseringen på en produkts etikett.

Hur snart kan jag förvänta mig att få nytta av Shilajit?

Eftersom shilajit måste fylla på näringsämnen på cellnivå rekommenderar de flesta kosttillskott regelbunden användning under minst 3-6 månader för att känna av de fulla effekterna. Var tålmodig eftersom fördelarna ökar över tiden. Vissa användare rapporterar subtila vinster i energi, kognition eller styrka inom flera veckor.

Är det säkert att ta Shilajit under lång tid?

Det finns inga kända biverkningar vid långvarigt intag av shilajit som rapporterats i traditionella texter eller modern forskning när det används enligt anvisningarna. Det finns dock mycket få långsiktiga säkerhetsstudier. Det är bäst att cykla till och från shilajit, till exempel att ta 3-6 månader konsekvent följt av en 1 månads paus.

Vem bör inte ta Shilajit?

Personer med gikt, hemokromatos (järnöverbelastningssjukdom) och Wilsons sjukdom bör undvika shilajit på grund av mineral- / metallinnehållet. Rådgör med din läkare innan användning om du tar medicin eller om du har blödningsrubbningar, lågt blodtryck, leverproblem eller känslighet för urinsyra eftersom interaktioner är möjliga.

Vad bör jag leta efter i en Shilajit av hög kvalitet?

Det viktigaste tecknet på ett effektivt shilajitkomplex är dess innehåll av fulvosyra - det bör ligga mellan 20-60 %. Se också till att produkten är renad (med tester för att bekräfta frånvaron av toxiner som tungmetaller) och bearbetad för att behålla andra fördelaktiga föreningar som dibenzo-alfa-pyroner.

Sammanfattning

Shilajit är en tjärliknande, mineralrik substans som används inom ayurvedisk medicin för att öka energin, bromsa åldrandet, förbättra manlig hälsa och ge andra fördelar. Det sipprar ut från bergsklippor under varmt väder i bergskedjor som Himalaya. Shilajit består av humus och gamla växter och innehåller över 80 mineraler och föreningar, där den viktigaste aktiva ingrediensen är fulvosyra.

Fulvinsyra transporterar viktiga näringsämnen och mineraler för att fylla på cellerna i hela kroppen. Shilajit har många påstådda fördelar som stöds av viss preliminär forskning, som förbättrad kognition, antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Men det saknas fortfarande högkvalitativa försök på människor.

De flesta människor kan ta renad, högkvalitativ shilajit på ett säkert sätt, men vissa biverkningar är möjliga hos känsliga grupper, särskilt vid långvarig användning eller höga doser. Nyckeln är att hitta korrekt renat och formulerat shilajit-komplex som innehåller 20-60% fulvinsyra och undviker kontaminering med toxiner som tungmetaller. De som tar mediciner eller har vissa hälsotillstånd bör rådfråga sin läkare innan de använder shilajit-tillskott.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare