Ökar Shilajit verkligen testosteron?

Published:

HuvudbildÖkar Shilajit verkligen testosteron?

Shilajit är en herbo-mineralisk substans som har använts i traditionell indisk medicin i århundraden. Vissa förespråkare hävdar att shilajit kan öka testosteronnivåerna avsevärt hos män. Men finns det någon sanning i detta?

Vad är Shilajit?

Shilajit är en tjock, svartbrun substans som sipprar ut ur bergssprickor i flera bergskedjor i Asien, särskilt i Himalaya. Den består av humus och organiskt växtmaterial som har komprimerats av stenlager blandat med mikrobiella metaboliter.

Shilajit har använts för allmän hälsa och vitalitet inom ayurvedisk medicin i tusentals år. På senare tid har det blivit populärt som en testosteron- och libidoförstärkare.

Ökar Shilajit testosteron?

Det finns vissa preliminära bevis för att shilajit kan öka de totala testosteronnivåerna. Mer forskning behövs dock för att avgöra om det har en meningsfull effekt på fritt testosteron.

Djurforskning

De flesta studier på shilajit och testosteron har utförts på råttor. En studie gav shilajit till infertila råttor i 90 dagar. De behandlade råttorna hade signifikant högre testosteronnivåer och spermieantal jämfört med obehandlade råttor (1).

I en annan råttstudie ökade shilajit testosteron, follikelstimulerande hormon (FSH) och luteiniserande hormon (LH) jämfört med en kontrollgrupp efter 56 dagar. Dessa ökningar ledde till förbättringar av spermiekvaliteten (2).

Forskning på människor

Det har bara gjorts ett fåtal studier på människor som undersökt shilajits effekter på testosteronnivåerna.

En studie undersökte effekterna av renad shilajit på 45 infertila män. Efter 90 dagars behandling hade 22,7 % av deltagarna ökat sitt totala testosteronvärde, tillsammans med förbättringar av spermiernas antal och rörlighet (3).

En ytterligare klinisk studie på oligosperma män visade att behandling med shilajit signifikant ökade serumnivåerna av totalt testosteron, fritt testosteron och dehydroepiandrosteron (DHEAS) jämfört med baslinjenivåerna (4).

Även om dessa inledande studier på människor är lovande behövs det större kontrollerade försök.

Andra bilden

Potentiella mekanismer

Forskare spekulerar i att shilajit kan öka testosteron och förbättra manlig fertilitet på några viktiga sätt:

  • Förbättrad hormonproduktion: Föreningar i shilajit, som fulvosyra, kan stimulera hypotalamus-hypofys-gonad-axeln (HPG) och Leydig-cellerna i testiklarna, vilket ökar hormonproduktionen (5).
  • Stressreducerande: Shilajit hjälper till att minska kortisolnivåerna, vilket kan mildra testosteronreducerande stress (5).
  • Antioxidanter: Fulvinsyra och andra antioxidanter hjälper till att bekämpa oxidativa skador och cellulärt åldrande (6).

Det viktigaste att ta med sig: Det finns preliminära bevis för att shilajit kan öka de totala testosteronnivåerna. Den nuvarande forskningen är dock begränsad och fler mänskliga prövningar behövs.

Dosering och säkerhet

I kliniska studier används ofta doser på 100-500 mg shilajitextrakt dagligen. Det är bäst att ta med måltider för att förbättra absorptionen.

Högkvalitativa renade shilajit-tillskott har visat sig vara allmänt säkra vid dessa doser under kort tid (upp till 90 dagar) (3, 4).

Rå shilajit innehåller dock naturligt tungmetaller och andra föroreningar. Konsumtion av rå shilajit eller mycket höga doser kan orsaka biverkningar. Säkerheten vid långvarig användning är okänd (7).

Slutresultatet

Shilajit visar potential att öka testosteron, men nuvarande bevis är preliminära. Även om resultaten verkar lovande, finns det ett behov av ytterligare rigorösa försök på människor innan slutsatser kan dras.

Prata med din läkare innan du tar shilajit eller andra kosttillskott för att höja testosteronnivåerna. De kan hjälpa till att avgöra om behandlingen är lämplig för din hormonella hälsa.

Vanliga frågor och svar

Här är svar på några vanliga frågor om shilajit och testosteron.

Vilka är de aktiva ingredienserna i shilajit?

Några av de viktigaste bioaktiva föreningarna som finns i shilajit är:

  • Fulvinsyra - en naturlig antioxidant
  • Dibenzo-α-pyroner - antiinflammatoriska
  • Humussyror - kan avlägsna toxiner
  • Bensoesyra - antioxidant
  • Många mineraler, inklusive järn, koppar och zink

Dessa föreningar tros bidra till shilajits positiva effekter.

Hur lång tid tar det för shilajit att öka testosteronet?

Baserat på begränsade bevis kan shilajit börja öka de totala testosteronnivåerna inom 90 dagar efter konsekvent tillskott. Responsen kan dock variera mellan olika individer.

Är shilajit säkert?

Enligt ayurvediska traditioner och ny forskning verkar högkvalitativ renad shilajit vara relativt säker när den används på lämpligt sätt. Säkerheten vid långvarig användning är dock okänd.

Rå, obearbetad shilajit kan innehålla föroreningar som tungmetaller. Konsumtion av råa former rekommenderas inte.

Får jag ta shilajit om jag har ett medicinskt tillstånd?

Tala med din läkare innan du tar shilajit om du har några medicinska tillstånd, hormonobalanser, tar receptbelagda läkemedel eller planerar operation.

Vissa tillstånd som kan interagera med shilajit inkluderar diabetes, autoimmuna sjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar och psykiska störningar.

Kommer shilajit att öka antalet spermier och förbättra fertiliteten?

Tidiga bevis tyder på att shilajit-tillskott kan förbättra flera markörer för manlig fertilitet, inklusive spermiernas antal, rörlighet och testosteronnivåer. Mer forskning är dock motiverad.

Vilken är den rekommenderade dosen för shilajit?

De flesta undersökningar som visar på fördelar har använt doser mellan 100-500 mg per dag av renad shilajit. Det är bäst att ta med mat för förbättrad absorption.

Börja med lägre doser för att bedöma toleransen innan du ökar intaget. Följ alltid tillverkarens eller vårdgivarens riktlinjer.

Kan jag kombinera shilajit med andra testosterontillskott?

Det är bäst att undvika att stapla flera testosterontillskott tillsammans på grund av potentiella biverkningar. Kontrollera alltid med en läkare innan du kombinerar shilajit med andra hormoner eller kosttillskott.

Några naturliga staplar som rapporterats vara säkra inkluderar shilajit med ashwagandha, magnesium, zink, DHEA eller vitamin D. Men mer forskning behövs.

Hjälper shilajit till att bygga muskler eller förbättra träningen?

Det finns inga bra bevis för att shilajit direkt hjälper till att bygga muskelmassa. Men om det visar sig höja testosteronnivåerna kan det ge indirekta anabola, prestationshöjande effekter över tiden.

Tänk på att styrketräning och rätt kost är överväldigande viktigare för muskeltillväxt än något tillskott ensam.

Sammanfattning

Shilajit är en herbo-mineralisk substans som använts i århundraden i traditionell indisk ayurvedisk medicin för att förbättra manlig hälsa och vitalitet. Idag växer shilajit i popularitet som en naturlig testosteron- och fertilitetsbooster. Men stöder forskningen dessa påstådda effekter? Flera djurstudier visar att tillskott av shilajit ökar testosteronnivåerna och reproduktionsförmågan hos råttor. Några pilotstudier på människor visar också lovande resultat. I en studie gavs shilajit till 45 infertila män i 90 dagar. I slutet upplevde nästan 23% av männen ökat totalt testosteron, spermieantal och spermierörlighet. I en ytterligare studie rapporterades att shilajit ökade det totala testosteronet, det fria testosteronet och DHEAS hos oligospermiska infertila män jämfört med baslinjenivåerna. Även om resultaten verkar uppmuntrande, är de nuvarande mänskliga bevisen begränsade till små studier. Det behövs därför mer rigorösa, kontrollerade kliniska prövningar för att bekräfta effekterna. Forskare spekulerar i att shilajit kan öka testosteron genom att förbättra hormonproduktionsvägarna, sänka kortisol och höja antioxidantnivåerna för att bekämpa oxidativ stress. När de tas på lämpligt sätt verkar renade beredningar relativt säkra för kortvarig användning. Råa obearbetade former av shilajit innehåller dock naturligt tungmetallföroreningar och rekommenderas inte. Sammanfattningsvis visar shilajit tidig potential att förbättra testosteronnivåerna hos män, kanske också förbättra fertilitetsparametrarna. Men det finns inte tillräckligt med bevis för att göra konkreta slutsatser hittills. Diskutera med din läkare om shilajit är lämpligt för att stödja din hormonella och reproduktiva hälsa.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare