Varför gör CBG-olja mig sömnig?

Published:

Med sin växande popularitet försöker fler människor CBG-olja för dess hälso- och wellnessfördelar. Men en vanlig biverkning är att känna sig sömnig eller sederad efter att ha tagit CBG-olja.

Varför orsakar CBG-olja dåsighet hos vissa användare? Och finns det något du kan göra för att njuta av CBG utan överdriven sömnighet? Låt oss bryta ner vetenskapen och lösningarna kring CBG-olja och trötthet.

Varför gör CBG-olja mig sömnig?

Vad är CBG-olja?

Först en snabb primer på vad CBG-olja är. CBG står för cannabigerol, vilket är en icke-psykoaktiv cannabinoid som produceras i låga nivåer i hampa och cannabisväxter.

CBG får uppmärksamhet för sina potentiella terapeutiska egenskaper. Men eftersom de flesta stammar är låga i CBG, används specialiserad odling för att producera CBG-dominerande blomma. Materialet extraheras sedan och förädlas till oljor, kapslar och andra produkter för att dra nytta av CBG:s effekter.

Tidig forskning tyder på att CBG kan ge fördelar som t.ex:

 • Minskad ångest och depression
 • Neuroprotektiva egenskaper
 • Minskad inflammation
 • Förbättrad matsmältningsfunktion
 • Förbättrad sömnkvalitet
 • Smärtlindring
 • Antibakteriella effekter

Nu när vi förstår vad CBG-olja är, låt oss titta på varför det kan orsaka dåsighet för vissa användare.

Varför CBG-olja orsakar dåsighet och sömnighet

Det finns flera potentiella orsaker till att CBG-olja kan framkalla känslor av sedering, avslappning och sömnighet hos vissa individer:

Interaktioner med det endocannabinoida systemet

Liksom andra cannabinoider interagerar CBG med det endocannabinoida systemet (ECS) i kroppen. Detta komplexa nätverk av cellsignaler spelar en nyckelroll i regleringen av sömn- och vakenhetscykler och andra processer.

Specifikt tyder forskning på att CBG kan påverka CB1-receptorer som är involverade i att kontrollera sömn och upphetsning. Detta ligger sannolikt till grund för några av CBG-oljans lugnande egenskaper.

Effekter på neurotransmittorer

Studier visar också att CBG påverkar nivåerna av lugnande signalsubstanser i hjärnan, t.ex. GABA och serotonin. Det kan också minska mängden exciterande glutamat.

Att flytta denna neurotransmittorbalans mot den lugnande sidan är sannolikt en annan bidragande orsak till de sömnfrämjande egenskaperna hos CBG-olja.

Muskelavslappnande egenskaper

Forskning visar att CBG har muskelavslappnande effekter i hela kroppen, inklusive glatt muskulatur som i matsmältningskanalen. Avslappnande muskler kan leda till en övergripande lugnande känsla.

Anxiolytiska egenskaper

Förutom direkta lugnande mekanismer kan CBG-olja helt enkelt lindra stress och rastlösa tankar som kan störa sömnen. Genom att lindra ångest kan CBG ha indirekta sömnfrämjande effekter.

Genom denna blandning av direkta och indirekta effekter kan CBG-olja få vissa användare att känna sig alltför avslappnade, lugnade och sömniga. Men det finns sätt att njuta av CBG utan så mycket dåsighet.

Tips för att förhindra att CBG-olja gör dig för sömnig

Om CBG-olja gör dig alltför dåsig kan du prova dessa tips för att hitta den perfekta balanspunkten mellan avslappning och överdriven sedering:

Ta lägre doser

För höga doser av CBG kan leda till förstärkta effekter, inklusive sömnighet. Försök att minska din dos för att se om en lägre mängd ger fördelar utan lika mycket sedering. Hitta den minsta effektiva dosen.

Använd produkter med högre koncentration

Med CBG-oljor med högre koncentration kan du ta en mindre volym för samma dos. Detta kan bidra till att minimera sedering jämfört med större volymer av oljor med lägre koncentration.

Undvik CBG på kvällen

Använd endast CBG-olja på morgonen eller tidig eftermiddag. Spara kvällarna för icke-sederande tillskott för att undvika sömnighet nattetid.

Kombinera med vakenhetsbefrämjande kosttillskott

Att kombinera CBG-olja med ingefära, citronmeliss, ginseng eller ingredienser som ger energigivande effekter kan motverka överdriven sedering.

Håll dig hydrerad och aktiv

Se till att dricka tillräckligt med vatten och motionera dagligen. Detta håller energinivåerna höga och minimerar sömnighet. Inaktivitet och uttorkning förvärrar tröttheten vid användning av CBG-olja.

Spår reaktioner

Anteckna när CBG-olja gör dig mest sömnig. Leta efter mönster kring tidpunkt, doser och omständigheter för att optimera din behandling.

Använda CBG-olja för förbättrad sömn

Även om överdriven sömnighet på dagtid är oönskad, kan det faktiskt gynna sömnen att dra nytta av CBG-oljans lugnande egenskaper på kvällen. Tänk på dessa tips:

Tidsdoser Före sänggåendet

Ta CBG-olja ca 30-60 minuter före sänggåendet så att du känner dig lagom avslappnad när du går och lägger dig.

Kombinera med andra sömntillskott

Kombinera små doser av CBG-olja med magnesium, glycin, kamomill eller andra sömnmedel mot ångest för sammansatta effekter.

Använd tillsammans med rutiner för sömnhygien

Tillämpa god sömnhygien, t.ex. begränsa antalet skärmar före sänggåendet och ha en ritual för att varva ner på kvällen. CBG-olja kan förbättra dessa vanor.

För uppvaknanden mitt i natten

Om du vaknar på natten kan en liten sublingual CBG-oljedos hjälpa dig att snabbt somna om igen.

Så medan du bör undvika överdosering från CBG-olja under dina vakna timmar, kan du strategiskt utnyttja dess dåsighetseffekter för att förbättra sömnen på natten.

Överväganden för optimering av CBG-oljan och undvikande av sömnighet

Medan tips som att minska doserna och tajma användningen ordentligt kan hjälpa till att förhindra ett överdrivet lugnande svar på CBG-olja, spelar andra faktorer också en roll för att hantera energinivåer inklusive:

 • Ålder - Äldre vuxna kan uppleva ökad sedering. Börja med mycket låga CBG-doser.
 • Läkemedel - CBG kan öka effekten av lugnande läkemedel. Tala med din läkare.
 • Koffein - Begränsa kaffe och andra stimulantia när du använder CBG-olja för att undvika att förneka avsedda effekter.
 • Aktiviteter - Kör inte bil och använd inte tunga maskiner förrän du vet hur CBG-oljan påverkar dig.
 • Kost - Intag av fettrika måltider kan öka absorptionen av CBG-olja och därmed förknippad sedering.
 • Kvalitet - Orena produkter är mer benägna att orsaka oönskade biverkningar som sömnighet. Använd testad CBG från ansedda varumärken.

Att hitta din personliga tolerans och optimera timing, doser och livsstilsvanor gör att du kan minimera överdriven sedering från CBG-olja av hög kvalitet.

De viktigaste frågorna om CBG-olja och sömnighet

Här är svar på några vanliga frågor om CBG-olja och sömnighet:

Gör CBG-olja alla sömniga?

Nej, inte alla upplever lugnande biverkningar från CBG-olja. Dos, produktkvalitet och personlig biologi bestämmer svar. Men sömnfrämjande effekter är vanliga. Använd tipsen ovan för att hantera dåsighet.

Är CBG-olja precis som CBD-olja?

CBG-olja och CBD-olja delar likheter men CBG verkar mer benägna att orsaka dåsighet jämfört med CBD. Forskare tror att CBG har större aktivitet vid CB1-receptorer som är involverade i sedering. Att börja med mycket låga doser av CBG rekommenderas.

Kan du bygga tolerans mot CBG-oljans lugnande effekter?

Du kan bygga upp en viss tolerans mot CBG-olja över tid, vilket kan minska de lugnande effekterna vid fortsatt användning. För att undvika detta, ta periodiska pauser från CBG-olja i 1-2 veckor innan du återupptar användningen. Justera doserna i enlighet med detta.

Vad är den bästa dosen CBG-olja för att förbättra sömnen?

De flesta rapporterar solida sömnfrämjande effekter från CBG-olja i intervallet 10-50 mg som tas 30-60 minuter före sänggåendet. Börja lågt på 10 mg och öka bara dosen om det behövs för bättre sömn. Lägre doser är vanligtvis tillräckliga.

Kommer CBG-olja att hjälpa till med sömnlöshet?

Tidig forskning och anekdotiska rapporter tyder på att CBG-olja kan förbättra sömnmarkörerna hos dem som kämpar med sömnlöshet. CBG stöder djupare REM- och långsam vågsömn samtidigt som det ger ångestlindring. Följ doseringstipsen noggrant för bästa resultat.

Varför gör CBG-olja mig sömnig? Slutsats

CBG-olja kan orsaka överdriven dåsighet hos vissa användare på grund av dess interaktioner med sömnreglerande vägar och mekanismer som det endokannabinoida systemet. Men med noggrann dosering, timing och justering av aktivitetsnivåer kan de flesta minimera sedering på dagtid från CBG-olja.

Om sömnighet förblir besvärande, sänk din CBG-dos ytterligare eller undvik användning helt och hållet. Att låta dig uppleva CBG-oljans lugnande effekter på kvällen kan dock ge sömnfrämjande fördelar.

Att hitta rätt balans handlar om att övervaka din kropps svar noggrant och optimera din behandling i enlighet därmed. Med smart hantering av doser och timing kan CBG-olja ge stor lättnad och fördelar för majoriteten av användarna.

Resurser som använts för att skriva denna artikel

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare