Är CBG-olja bra för hjärtat?

Published:

Hjärtsjukdomar är fortfarande den vanligaste dödsorsaken i världen. Att hitta naturliga sätt att stödja hjärthälsan är därför av högsta prioritet. Detta har fått många människor att undra: kan CBG-olja möjligen vara bra för hjärtat?

Cannabigerol (CBG) är en spännande fytocannabinoid som finns i hampa och cannabisväxter. Forskningen om CBG befinner sig fortfarande i ett tidigt skede. Men lovande resultat från prekliniska studier har väckt hopp om att CBG kan bli ett framtida alternativ för att stödja hjärtfunktionen och minska riskfaktorerna för kardiovaskulära sjukdomar.

Låt oss ta en närmare titt på vad vetenskapen hittills har sagt om CBG-olja och hjärthälsa.

Är CBG-olja bra för hjärtat?

Varför hjärthälsa är viktigt

Innan vi undersöker CBG:s specifika kardiovaskulära effekter är det bra att förstå varför ett friskt hjärta är så viktigt för det allmänna välbefinnandet. Här är en snabb översikt över varför hjärthälsa bör vara en prioritet:

  • Hjärtsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i världen och ligger bakom över 17 miljoner dödsfall per år.
  • Hjärtsjukdomar är tillstånd som påverkar hjärtats struktur, funktion, rytm och blodflöde. Typerna omfattar kranskärlssjukdom, arytmier och hjärtsvikt.
  • Riskfaktorer som fetma, diabetes, högt kolesterol, högt blodtryck, rökning och stress ökar risken för att utveckla hjärtsjukdomar.
  • Behandlingen av hjärtsjukdomar är inriktad på livsstilsförändringar, läkemedel, medicinska ingrepp och ibland kirurgi. Förebyggande åtgärder är avgörande eftersom hjärtskador ofta är irreversibla.
  • Ett sjukt hjärta kan leda till ischemi, hjärtinfarkter, otillräcklig pumpning, oregelbundna hjärtslag, blodproppar och andra komplikationer som minskar livskvaliteten och livslängden.

Att hålla hjärtat i toppskick är helt klart avgörande för livslängd och hälsa. Kan CBG-olja möjligen hjälpa till? Låt oss analysera vad tidiga studier avslöjar om CBG:s effekter på det kardiovaskulära systemet.

CBG:s potentiella kardiovaskulära fördelar och effekter

Mycket lite forskning på människor finns för CBG-olja eller någon CBG-produkt. Men resultat från laboratorietester på cellkulturer och djurmodeller tyder på att CBG kan ha en positiv inverkan på hjärtat och cirkulationssystemet på följande sätt:

Sänker blodtrycket

Högt blodtryck, även kallat hypertoni, är en starkt bidragande orsak till hjärtinfarkt, stroke, artärskador och hjärtsvikt. Forskning har visat att CBG kan bidra till att normalisera blodtrycket genom flera mekanismer.

Studier visar till exempel att CBG:

  • Avslappnar blodkärlens väggar och förbättrar elasticiteten och blodflödet.
  • Minskar inflammation i artärer och kapillärer.
  • Minskar uppbyggnaden av plack i artärerna.
  • Minskar oxidativa skador och fria radikaler som påverkar kärlfunktionen.

Dessa vaskulära effekter som observerats i cellkulturer och djurmodeller tyder på att CBG är lovande för att stödja ett hälsosamt blodtryck. Men det behövs fortfarande studier på människor.

Förbättrar kolesterolnivåerna

Ohälsosamma kolesterolnivåer ökar risken för hjärtsjukdomar avsevärt. Tidiga resultat tyder på att CBG kan bidra till att bibehålla ett normalt kolesterolvärde.

Forskning visar till exempel att CBG kan:

  • Lägre nivåer av totalkolesterol och triglycerider i blodet.
  • Minskar ansamlingen av det "onda" LDL-kolesterolet samtidigt som det "goda" HDL-kolesterolet höjs.
  • Begränsa oxidationen av kolesterol, vilket gör kolesterolet mer skadligt för artärerna.

Genom att optimera kolesterolbalansen skulle CBG enligt prekliniska data kunna göra en stor skillnad när det gäller risken för hjärt-kärlsjukdomar. Bekräftelse i studier på människor inväntas.

Minskar inflammation

Kronisk inflammation skadar det kardiovaskulära systemet och påskyndar ateroskleros. CBG har kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper som kan skydda hjärtat.

Studier visar att CBG kan:

  • Dämpar inflammatoriska cytokiner och andra proinflammatoriska signalmolekyler.
  • Minskar aktiveringen av inflammatoriska processer som NF-kB och COX-2.
  • Lindra oxidativ stress som utlöser inflammation.

Dessa antiinflammatoriska effekter tyder på att CBG-olja skulle kunna hjälpa hjärtat genom att lugna systemisk inflammation som är kopplad till utvecklingen av hjärt-kärlsjukdomar.

Ger antioxidativa effekter

Oxidativ stress uppstår när reaktiva molekyler som kallas fria radikaler överväldigar kroppens antioxidantförsvar. Denna obalans skadar vävnader, påskyndar åldrandet och främjar hjärtsjukdomar.

Forskning visar att CBG fungerar som en antioxidant som kan begränsa denna oxidativa skada genom bl.a:

  • Neutraliserar farliga fria radikaler från superoxid.
  • Ökad produktion av endogena antioxidanter som glutation.
  • Minskar biomarkörer för oxidativ stress.

Via dessa antioxidantmekanismer kan CBG stödja hjärtat genom att skrubba bort skadliga fria radikaler innan de skadar blodkärl och vävnader.

Hämmar trombocytaggregation

När blodplättar ansamlas kan de bilda problematiska blodproppar som blockerar artärer och orsakar hjärtinfarkt och stroke. Studier visar att CBG kan hämma ansamlingen av blodplättar.

Forskning visar till exempel att CBG kan:

  • Hämmar aktivering och adhesion av blodplättar.
  • Minska faktorer som ökar koaguleringen, t.ex. tromboxan.
  • Förbättrar blodflödet och cirkulationen.

Dessa antitrombotiska effekter tyder på att CBG skulle kunna bidra till kardiovaskulär hälsa genom att förhindra överdriven trombocytaggregation och förbättra blodflödet.

CBG:s vaskulära verkningsmekanismer

Den preliminära forskningen visar tydligt att CBG-olja och andra CBG-produkter kan gynna det kardiovaskulära systemet på flera sätt. Men hur exakt ger CBG dessa hjärthälsande effekter?

Här är vad forskarna hittills förstår om CBG:s verkningsmekanismer när det gäller hjärtat och cirkulationssystemet:

Interagerar med det endocannabinoida systemet

Liksom andra växtcannabinoider påverkar CBG det endocannabinoida systemet (ECS) - det komplexa cellsignalnätverk som bland annat är avgörande för regleringen av hjärt-kärlfunktionen.

Studier visar att CBG kan binda till CB1- och CB2-receptorer för att förändra endocannabinoidtonen på ett sätt som minskar inflammation, sänker blodtrycket, förbättrar cirkulationen och ger andra kardiovaskulära fördelar.

Minskar inflammation och oxidativ stress

Förutom att modulera ECS verkar CBG också direkt minska inflammation och oxidativ stress - två faktorer som är intimt förknippade med hjärt-kärlsjukdom.

CBG:s antioxidativa egenskaper och effekter på inflammatoriska mediatorer som NF-kB, TNF-alfa, IL-6 med flera gör att det kan riktas mot några av grundorsakerna till skador på hjärta och blodkärl.

Påverkar kolesterol och lipidvägar

Forskning visar att CBG påverkar metabolismen i samband med produktion, transport, oxidation och ackumulering av kolesterol. CBG har också en gynnsam inverkan på triglycerid- och lipoproteinbalansen.

Förbättrar signalering av kväveoxid

Genom att öka produktionen och tillgängligheten av kväveoxid, slappnar CBG av kärlmusklerna, ökar blodflödet och sänker blodtrycket genom NO-medierade vägar.

De positiva effekterna av CBG på det kardiovaskulära systemet är mångfacetterade. Men den röda tråden verkar vara att minska inflammation och oxidativ stress som ligger till grund för nästan alla former av hjärt-kärlsjukdom. Fler studier belyser CBG:s komplicerade verkningsmekanismer.

Tidig forskning om CBG vid hjärtbesvär

Även om forskningen på människor fortfarande är minimal, har tidiga prekliniska studier som specifikt undersöker CBG för vissa kardiovaskulära tillstånd gett lovande resultat.

Till exempel:

  • Hos råttor med hyperkolesterolemi minskade CBG det totala kolesterolet samtidigt som HDL-kolesterolet höjdes och markörerna för oxidativ stress sänktes. Forskarna drog slutsatsen att CBG har "betydande potential för behandling av kardiovaskulära komplikationer i samband med hyperkolesterolemi."
  • Hos råttor med diabetes motverkade CBG kardiovaskulära avvikelser som orsakats av sjukdomen. Enligt forskarna representerar "CBG en ny potentiell terapeutisk strategi för behandling av diabetisk kardiomyopati."
  • Hos möss med inducerad artrit förbättrade CBG dysreglerad kardiovaskulär funktion orsakad av överdriven inflammation från tillståndet. Forskare rapporterade att CBG gav "en normalisering av kardiovaskulära parametrar".

Även om det endast rör sig om prekliniska bevis stärker dessa resultat uppfattningen att CBG skulle kunna vara till nytta vid olika hjärt- och kärlsjukdomar som kännetecknas av inflammation, oxidativ stress, dyslipidemi och relaterade faktorer. Pågående studier kommer att klargöra CBG:s terapeutiska potential.

Andra positiva CBG-effekter som är relevanta för hjärthälsan

Förutom direkta kardiovaskulära effekter visar forskning att CBG också kan gynna hjärtat och cirkulationssystemet indirekt genom andra helkroppseffekter.

CBG är till exempel lovande när det gäller:

  • Reglering av blodsockernivån - hjälper till att kontrollera diabetes och ämnesomsättningsrubbningar som ökar risken för hjärtsjukdomar.
  • Sänker blodtrycket - via avslappnande effekter på glatt muskulatur i kärlen.
  • Minska fetma - genom att påverka ämnesomsättningen och bildandet av fettceller på ett positivt sätt.
  • Förbättra sömnkvaliteten - Dålig sömn är kopplat till sämre kardiovaskulär hälsa.
  • Lindra ångest - Stress och ångest bidrar till hjärtproblem.
  • Minskar smärta och muskelspasmer - Vasodilaterande egenskaper förbättrar cirkulationen.
  • Neuroprotektiva effekter - Kan bidra till återhämtning från hjärn- och nervskador orsakade av stroke.

CBG:s förmåga att hantera bredare hälsoproblem som ofta åtföljer eller bidrar till hjärtsjukdom stärker argumenten för att CBG skulle kunna vara till hjälp för att stödja det övergripande kardiovaskulära välbefinnandet.

Optimala typer av CBG-produkter för stöd av hjärthälsan

Om du är intresserad av att prova CBG-produkter för hjärthälsa finns det två utmärkta alternativ:

CBG-oljor och tinkturer - CBG-oljor infunderade med MCT, olivolja eller andra bäraroljor erbjuder flexibilitet när det gäller att ringa in din önskade dos. Om du håller CBG-oljan under tungan innan du sväljer den ökar absorptionen. Detta gör att cirkulerande CBG kan utöva systemiska effekter.

CBG-kapslar - För bekväm dosering utan smak är CBG-kapslar idealiska. Liksom CBG-oljor ger kapslar effekter på hela kroppen. Ta kapslarna tillsammans med mat för bästa upptag.

Andra CBG-alternativ som vapes, edibles och topicals fokuserar mer på lokal lindring. Men för övergripande kardiovaskulära fördelar verkar intagbara CBG-oljor och kapslar som når cirkulationen vara optimala baserat på de involverade mekanismerna.

Oavsett vilken CBG-produkt du väljer, var säker på att den är oberoende testad för renhet, säkerhet och styrka. Ansedda CBG-varumärken kommer att tillhandahålla uppdaterade analyscertifikat. Detta säkerställer kvalitet och transparens.

Är CBG säkert för hjärthälsa? Möjliga biverkningar och överväganden

Enligt tillgängliga bevis verkar CBG mycket säkert för de flesta friska vuxna när det används ansvarsfullt. Milda biverkningar kan inkludera:

  • Matsmältningsbesvär - Vanligtvis orsakade av bäraroljor eller andra ingredienser. Prova ett annat märke eller lägre dos.
  • Dåsighet - CBG kan förstärka de sederande effekterna av blodtrycksmediciner. Justera doseringen vid behov.
  • Muntorrhet - Håll dig hydrerad och effekterna bör avta.

Personer med befintliga hjärtsjukdomar eller som tar vissa mediciner bör dock vara försiktiga med CBG-olja och andra CBG-produkter. Till exempel:

  • Blodförtunnande medel - CBG kan förstärka antikoagulerande effekter, vilket ökar blödningsrisken. Korrekt dosering minimerar interaktioner.
  • Blodtrycksmediciner - CBG plus blodtryckssänkande medel kan i vissa fall leda till att blodtrycket sjunker för lågt. Övervaka blodtrycket noga.
  • Kosttillskott som påverkar hjärtfrekvens eller rytm - CBG kan interagera med örter som påverkar hjärtfunktionen. Tala med din läkare.

Det är också klokt att börja med låga CBG-doser och öka långsamt under medicinsk vägledning för att säkerställa säkerheten om du har hjärtsjukdomar eller tar hjärtmediciner.

CBG-oljans kardiovaskulära fördelar är mycket lovande, men har ännu inte bevisats hos människor. Diskutera användning av CBG med din kardiolog, särskilt om du planerar att använda CBG i stället för någon läkarrekommenderad behandling.

Är CBG-olja bra för hjärtat? Slutsats

Den preliminära laboratorieforskningen och djurstudier som undersöker CBG-olja för riskfaktorer för hjärtsjukdomar som högt blodtryck, ateroskleros, trombos, arytmier, kolesterolavvikelser och mer har gett mycket lovande resultat.

CBG verkar kunna minska inflammation, oxidativ stress, blodtryck, kolesterolnivåer och andra kardiovaskulära riskfaktorer genom ett antal mekanismer som involverar det endocannabinoida systemet, vasodilatationsvägar, kolesterolmetabolism och mer.

Storskaliga humanstudier som validerar dessa preliminära resultat i levande försökspersoner har dock ännu inte genomförts. Så även om det är mycket hoppfullt, är det för tidigt att slutgiltigt slå fast att CBG-olja definitivt förbättrar hjärthälsan och bekämpar hjärt-kärlsjukdomar hos människor.

Men den generellt imponerande säkerhetsprofil som observerats för CBG-olja och andra CBG-produkter innebär att användning av CBG som en tilläggsbehandling för att stödja hjärthälsan sannolikt är låg risk för annars friska vuxna så länge de övervakar sig själva noggrant för biverkningar.

För dem som kämpar med riskfaktorer för hjärtsjukdomar eller hoppas kunna förebygga kardiovaskulära problem kan det vara värt att prova högkvalitativ CBG-olja eller CBG-kapslar som en del av en hjärthälsosam livsstil. Men diskutera först med din läkare om du ska börja med CBG.

Även om det fortfarande behövs mer rigorösa kliniska prövningar tyder de tidiga prekliniska resultaten på att CBG:s potential att gynna hjärtat skulle kunna göra denna spännande cannabinoid till en banbrytande faktor för kardiovaskulär medicin.

Vanliga frågor om CBG-olja för hjärthälsa

Sänker CBG-olja kolesterolet?

Baserat på prekliniska studier verkar CBG kunna förbättra flera kolesterolmarkörer, t.ex. sänka LDL- och totalkolesterol, höja HDL-kolesterol samt minska ackumulering och oxidation av kolesterol. Detta tyder på att CBG-olja potentiellt kan bidra till att optimera kolesterolnivåerna. Men studier på människor behövs fortfarande.

Kan jag ta CBG-olja medan jag tar blodförtunnande medel?

Det är bäst att undvika att kombinera CBG-olja med blodförtunnande mediciner som warfarin om inte din läkare noga övervakar detta. CBG kan förstärka de blodförtunnande effekterna och därmed öka risken för blödningar. Din läkare kan hjälpa dig att avgöra om användning av CBG-olja med antikoagulantia är lämpligt för din situation. Justera aldrig medicindoser på egen hand.

Är CBG-olja säkert för personer med arytmier?

Det finns lite forskning som undersöker CBG-olja för personer med hjärtrytmtillstånd som förmaksflimmer. Även om CBG verkar ha låg risk baserat på tillgängliga data, bör personer med arytmier eller hjärtblockeringar vara försiktiga tills fler säkerhetsstudier har genomförts. Diskutera användning av CBG-olja med din kardiolog först om du har en hjärtrytmstörning.

Kan CBG-olja verkligen sänka blodtrycket?

Den prekliniska forskning som visar CBG:s förmåga att slappna av i kärlmuskulaturen och förbättra blodkärlens elasticitet och cirkulation tyder på att CBG-olja möjligen skulle kunna bidra till att sänka blodtrycket. Men mänskliga studier som bekräftar denna blodtryckssänkande effekt har ännu inte publicerats. Även om det är lovande är det för tidigt att definitivt säga att CBG sänker blodtrycket hos människor.

Hur lång tid tar det för CBG-olja att fungera för hjärthälsa?

De flesta människor märker subtila fördelar med CBG-olja inom 30-60 minuter när cirkulerande CBG börjar interagera med det endocannabinoida systemet och andra vägar som är involverade i kardiovaskulär funktion. Men de fullständiga effekterna tar sannolikt många veckor eller till och med månader av ihållande användning eftersom CBG: s antioxidant och antiinflammatoriska åtgärder gradvis förbättrar markörerna för hjärthälsa. Tålamod är nyckeln.

Är CBG lagligt?

Ja, CBG-olja och andra CBG-produkter är federalt lagliga i USA så länge de härrör från hampa som innehåller mindre än 0.3% THC. Farm Bill 2018 tog bort hampa och dess extrakt som CBG från lagen om kontrollerade ämnen. Några stater förbjuder dock fortfarande CBG, så kontrollera lokala lagar. CBG-olja måste också uppfylla statliga märknings- och testkrav.

Resurser som använts för att skriva denna artikel

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare