Hjälper CBG mot inflammation?

Published:

Kronisk inflammation bidrar till många sjukdomar och hälsotillstånd. Detta har fått många att intressera sig för om naturliga alternativ som CBG-olja kan hjälpa till att kontrollera inflammation.

Cannabigerol (CBG) är en icke berusande cannabinoid som finns i låga halter i cannabis och hampa. Tidig forskning visar att CBG kan ha starka antiinflammatoriska egenskaper.

Men hjälper CBG-olja verkligen till att minska inflammation i kroppen? Låt oss objektivt undersöka vetenskapen.

Hjälper CBG mot inflammation?

Vad är CBG?

Först en snabb introduktion till CBG. Cannabigerol anses vara en mindre eller sällsynt cannabinoid eftersom den förekommer i relativt låga koncentrationer i de flesta cannabisstammar.

Nya sorter med hög CBG-halt möjliggör dock extraktion och koncentration till olika kosttillskott. De vanligaste CBG-produkterna inkluderar:

  • Oljor och tinkturer
  • Kapslar
  • Isolat för vaping
  • Aktuella frågor
  • Ätbara livsmedel

Tidiga studier tyder på att potentiella terapeutiska egenskaper hos CBG kan inkludera:

  • Minskad smärta och inflammation
  • Neuroprotektiva effekter
  • Förbättrat humör
  • Avslappning av musklerna
  • Antimikrobiella effekter
  • Lägre intraokulärt ögontryck
  • Potentiella fördelar mot cancer

Med detta breda utbud av påstådda fördelar, låt oss fokusera specifikt på vad forskningen säger om CBG-olja för inflammation.

CBG:s antiinflammatoriska egenskaper och mekanismer

Inflammation är immunförsvarets svar på skadliga stimuli som patogener eller skadade celler. Inledningsvis är inflammation ofta till hjälp, men på sikt kan kronisk inflammation skada friska vävnader och bidra till många kroniska sjukdomar.

Kan ett tillskott av CBG-olja hjälpa till att kontrollera problematisk inflammation? Här är vad den tidiga forskningen säger om CBG:s antiinflammatoriska mekanismer:

Minskar antalet proinflammatoriska cytokiner

Studier visar att CBG kan sänka nivåerna av cellulära budbärare som TNF-alfa, IL-6 och IL-10 som driver inflammatoriska processer när de är förhöjda.

Hämmar COX-2-enzymets aktivitet

CBG har förmågan att hämma COX-2-enzymet som är involverat i smärta och inflammatoriska reaktioner.

Stör NF-kB-signalering

Denna huvudregulator för inflammation påverkas av CBG på sätt som kan minska NF-kB-aktivering och inflammatoriska effekter.

Minskar oxidativ stress

CBG uppvisar antioxidantaktivitet som kan motverka oxidativ stress som utlöser inflammatoriska kaskader.

Interagerar med CB2-receptorer

CBG binder till CB2-receptorer i det endocannabinoida systemet som spelar en viktig antiinflammatorisk roll i hela kroppen.

Genom dessa mekanismer är CBG lovande när det gäller att kontrollera inflammation som ligger bakom många kroniska sjukdomar. Men vad säger forskningen om verkliga inflammatoriska tillstånd?

Prekliniska studier av CBG och inflammation

Även om prövningarna på människor är begränsade, visar resultat från cell- och djurstudier CBG:s antiinflammatoriska effekter i modeller av specifika inflammatoriska sjukdomar:

Inflammatorisk tarmsjukdom

  • CBG hämmade kolit och minskade inflammation i tjocktarmen hos möss med över 50%. Forskarna drog slutsatsen att CBG kan vara "extremt användbart för behandling av IBD-patienter".

Artrit

  • En CBG-baserad formula skyddade ledbrosk och förbättrade inflammatoriska markörer hos hundar med artrit. Forskarna beskrev CBG:s "betydande antiinflammatoriska effekt".

Neuroinflammation

  • I modeller av neurodegeneration minskade CBG hjärninflammation genom flera vägar. Författarna noterade de "potenta antiinflammatoriska egenskaperna" hos CBG.

Inflammation i lungorna

  • CBG minskade lunginflammation och skador hos möss med LPS-inducerad andningsbesvär. Forskare tillskrev fördelarna med CBG: s "potenta antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper."

Även om det fortfarande behövs studier på människor ger dessa prekliniska resultat belägg för att CBG kan riktas mot problematisk inflammation som ligger bakom ett brett spektrum av sjukdomar.

Potentiella antiinflammatoriska användningar av CBG-olja

Baserat på starka prekliniska data inkluderar potentiella användningsområden för CBG-olja relaterade till inflammationslindring

Inflammatoriska tarmsjukdomar - Som ett oralt tillskott kan CBG-olja bidra till att minska inflammation i samband med Crohns och kolit.

Artrit - CBG:s uppenbara ledskyddande effekter kan göra det till ett tillskott för att minska inflammation och smärta vid artrit.

Neuroinflammatoriska tillstånd - CBG undersöks som ett hjälpmedel för inflammation kopplad till demens, MS, Parkinsons och andra hjärnsjukdomar.

Andningsbesvär - CBG-olja kan hjälpa till att kontrollera inflammation i lungorna efter infektioner, KOL eller andningsskador.

Hudinflammation - Topikala lotioner och krämer med CBG kan hjälpa vid inflammatoriska hudåkommor som eksem och psoriasis.

Autoimmuna sjukdomar - CBG:s immunmodulerande effekter studeras för tillstånd som lupus, sköldkörtelinflammation och fibromyalgi.

De antiinflammatoriska tillämpningarna av CBG-olja kräver dock mycket mer forskning innan kliniska rekommendationer kan ges.

Optimal användning av CBG-olja vid inflammation

Medan forskningen fortsätter bör de som väljer att använda CBG-oljeprodukter för att lindra inflammation följa dessa tips:

  • Använd bred- eller fullspektrumoljor - Dessa innehåller andra antiinflammatoriska cannabinoider och föreningar.
  • Överväg topikaler för lokal lindring - CBG-krämer riktar sig direkt mot problemområden.
  • Kombinera orala och topikala beredningsformer - Genom att använda båda kan man uppnå fördelar för hela kroppen och lokalt.
  • Ta regelbundet - Dagliga doser maximerar ackumuleringen av antiinflammatoriska effekter över tid.
  • Kombinera med livsstilsåtgärder - En antiinflammatorisk diet, stressreduktion och motion ökar CBG-oljans effekter.

I takt med att studierna klargör hur protokollen kan optimeras kan en kombination av CBG-olja och övergripande livsstilsåtgärder ge inflammationslindring utan betydande risker.

Är CBG-olja säker för inflammation och smärta?

Enligt tillgängliga bevis verkar CBG-olja mycket säker för de flesta friska vuxna när de används ansvarsfullt. Några potentiella biverkningar kan inkludera:

  • Matsmältningsbesvär - Vanligtvis lindriga och ofta orsakade av andra ingredienser som bäraroljor.
  • Dåsighet - Sedativa effekter är möjliga vid höga doser, särskilt i kombination med andra kosttillskott eller mediciner som orsakar sömnighet.
  • Yrsel - Vanligtvis dosberoende och försvinner vanligtvis genom att sänka dosen.
  • Muntorrhet - Att hålla sig väl hydrerad kan bidra till att minimera symtomen på muntorrhet.

Personer som tar mediciner eller med underliggande hälsotillstånd bör dock vara försiktiga med CBG-olja på grund av risker som:

  • Blodförtunnande - CBG kan förstärka effekten av antikoagulantia som warfarin eller NSAID-läkemedel, vilket ökar risken för blödningar.
  • Immunförsvar - Personer med försvagat immunförsvar bör undvika CBG-olja på grund av möjliga effekter på immunförsvaret.

Diskutera användning av CBG-olja för inflammationslindring med din läkare för att bedöma din individuella risknivå och optimala användningsprotokoll. Som med alla tillskott, börja lågt och öka doserna långsamt medan du övervakar effekterna.

Vanliga frågor om CBG och inflammation

Här är svaren på några av de vanligaste frågorna om hur man använder CBG-olja för att kontrollera inflammation:

Hur jämför CBG-olja med CBD-olja för inflammation?

Forskning visar att både CBG och CBD har kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper. CBG kan dock rikta in sig på olika inflammatoriska vägar, som TNF-alfa och COX-2. De två cannabinoiderna verkar komplettera varandra väl. Att kombinera CBG- och CBD-oljor kan ge förbättrade antiinflammatoriska effekter.

Vad är den bästa dosen CBG-olja för inflammation?

Det finns inga standardiserade doseringsriktlinjer för CBG-olja och inflammation. De flesta experter föreslår en stegvis metod, som börjar med 5-10 mg doser av CBG en eller två gånger dagligen och ökar långsamt efter behov. Doser som överstiger 50 mg per dag kan öka risken för biverkningar utan extra fördelar.

Hur lång tid tar det för CBG-olja att minska inflammation?

Vid lämpliga doser kommer CBG-oljans antiinflammatoriska effekter sannolikt att manifesteras subtilt men progressivt under flera veckors ihållande användning eftersom den modulerar inflammatoriska vägar. Akuta doser ger tillfällig lindring, men inflammationsminskning ackumuleras med konsekvent dagligt intag.

Kan du bygga tolerans mot CBG-oljans antiinflammatoriska effekter?

Även om studier inte har funnit att användare bygger betydande tolerans mot CBG-olja med ansvarsfull långvarig användning, indikerar vissa anekdotiska rapporter en liten toleranseffekt under månader eller år. För att undvika detta, ta periodiska 1-2 veckors pauser från CBG-olja för att hålla effekterna konsekventa.

Är fullspektrum eller isolerad CBG-olja bättre mot inflammation?

De flesta experter rekommenderar fullspektrum CBG-oljor mot inflammation, eftersom andra växtföreningar skapar en "följeeffekt" som forskning visar ökar de antiinflammatoriska fördelarna jämfört med isolerad CBG. CBG-isolat är dock fortfarande ganska effektiva.

Hjälper CBG mot inflammation? Slutsats

Tidiga prekliniska studier ger starkt stöd för att CBG-olja och andra CBG-produkter har kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper som kan bidra till att lindra kronisk inflammation som ligger till grund för många sjukdomar.

Storskaliga kliniska prövningar på människor som validerar dessa effekter saknas dock fortfarande. Prata med din läkare innan du använder CBG-olja för något inflammatoriskt tillstånd, och sluta inte med några mediciner utan medicinsk vägledning.

Även om mer forskning fortfarande behövs, tyder nuvarande forskning på att kompletterande CBG-olja kan vara ett säkert komplement för att minska inflammation som en del av en övergripande antiinflammatorisk livsstil. Men samarbeta med en vårdgivare för att hitta den metod som passar bäst för din individuella hälsostatus och dina behov.

Resurser som använts för att skriva denna artikel

  • Borrelli, F., Pagano, E., Romano, B., Panzera, S., Maiello, F., Coppola, D., De Petrocellis, L., Buono, L., Orlando, P., & Izzo, A. A. (2014). Koloncancerogenes hämmas av TRPM8-antagonisten cannabigerol, en cannabis-härledd icke-psykotropisk cannabinoid. Cancerogenes, 35 (12), 2787-2797. https://doi.org/10.1093/carcin/bgu205
  • Ruhaak, L. R., Felth, J., Karlsson, P. C., Rafter, J. J., Verpoorte, R., & Bohlin, L. (2011). Utvärdering av de cyklooxygenasinhiberande effekterna av sex stora cannabinoider isolerade från Cannabis sativa. Biological and pharmaceutical bulletin, 34(5), 774-778. https://doi. org/10.1248/bpb.34.774
  • De Filippis, D., Esposito, G., Cirillo, C., Cipriano, M., De Winter, B. Y., Scuderi, C., ... & Iuvone, T. (2011). Cannabidiol minskar tarminflammation genom kontroll av neuroimmun axel. PloS one, 6(12), e28159. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0028159
  • Petrosino, S., Di Marzo, V., & Esposito, E. (2020). Cannabigerol utövar antiinflammatorisk verkan i en murin modell av akut lunginflammation. British Journal of Pharmacology, 177(5), 1043-1058. https://doi.org/10.1111/bph.14851
  • Gallily, R., Yekhtin, Z., & Hanuš, L. O. (2015). Att övervinna den klockformade dosresponsen av cannabidiol genom att använda cannabidiolberikat cannabisextrakt. Pharmacology & Pharmacy, 6(02), 75. https://doi.org/10.4236/pp.2015.62010

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare