10 av de mest näringsrika och hälsosammaste grönsakerna du kan äta

Last updated:

Published:

Även om alla vet att det är bra för hälsan att äta grönsaker är det inte alla som minns vilka grönsaker som är de nyttigaste och mest näringsrika. Men det är bra att veta om du vill göra hälsosammare val eller variera din dagliga kost.

Här är en lista över 10 av de mest näringsrika grönsakerna. Ta med den till affären nästa gång du ska fylla din shoppingväska med dessa fantastiska näringskällor.

1. Persilja

Även om persilja är en av de örter som sällan används, bör du definitivt ägna den mer uppmärksamhet i framtiden, eftersom den är rik på olika mineraler och vitaminer. En av dem är folat: ett vitamin som rekommenderas starkt till gravida kvinnor och till alla som vill minska risken för olika hjärtsjukdomar. Dessutom kan du knappast äta för mycket persilja: två koppar av denna ört har bara 35 kalorier. Du kan lägga persilja till pasta, till olika sallader och soppor för att göra din dagliga kost hälsosammare.

2. Selleri

Selleri är också rik på folat, men det är inte alla dess fördelar. Denna grönsak innehåller också mycket vitamin A och K, vilket förbättrar blodhälsan och gör skelettet starkare. Du kan äta den rå, tillsätta den i olika smoothies och gröna juicer eller till och med rosta den med kryddor och olivolja.

3. Lök

Lök innehåller många antioxidanter och är därför mycket bra för att reglera blodtrycket och rena kroppen. Du kan tillsätta dem i soppor, sallader, grytor etc. Du måste dock komma ihåg att rå lök innehåller mest näringsämnen.

4. Rädisor

Denna läckra vattniga grönsak är rik på fiber, C-vitamin och fytosteroler. Rädisor hjälper till att normalisera kolesterolnivåerna och är ett utmärkt tillskott till färska sallader.

5. Majs

Förmodligen en av de få grönsaker som inte bör ätas råa. Ju längre du kokar majs, desto fler fördelar får du dessutom: denna grönsak är rik på antioxidanter och deras nivå ökar bara när majsen kokas. Dessa antioxidanter hjälper till att förbättra synen och naturligtvis är smaken av kokt majs helt utsökt!

6. Kål

En billig och god grönsak som kan användas i sallader eller i mer avancerade rätter (t.ex. pasta). Den är fullproppad med C-vitamin och fibrer och är perfekt för viktminskning: en kopp rå kål innehåller bara 17 kalorier, trots att den ger dig en fin dos näringsämnen.

7. Ärtor

Du kan äta färska ärtor, som är fulla av protein, fibrer, vitamin A och C, eller prova att tillsätta frysta till dina måltider medan du lagar mat: på så sätt bevarar de mer näringsämnen. Ärtor är ett bra tillskott till soppor, råris, sallader och så vidare.

8. Spenat

Denna grönsak är fullproppad med näringsämnen som är bra för nästan alla delar av kroppen. Den innehåller många antioxidanter som förbättrar synen, magnesium som hjälper till att normalisera blodtrycket, många vitaminer (A, C, E, K, B5), zink, järn, kalcium och andra viktiga näringsämnen. Du kan lägga spenat i en sallad, äta den med omelett eller till och med baka en utsökt spenatpaj.

9. Potatis

Dessa grönsaker är rika på näringsämnen, men bara om de tillagas på rätt sätt. Att steka dem i olja eller täcka dem med gräddfil duger inte: då får du inte i dig några vitaminer (B6 och C) och kalium. Du kan dock baka dem med olivolja och örter eller tillaga en fylld potatis (men i det här fallet måste du försöka välja en topping som är tillräckligt hälsosam).

10. Röd paprika

Paprika är bra för alla som vill gå ner i vikt och förbättra sin hälsa: den innehåller bara 32 kalorier (om den är mellanstor) och mycket C-vitamin, som förbättrar huden och stärker immunförsvaret. Du kan äta rå paprika eller välja något recept på fylld paprika som du gillar.

Ett annat bra sätt att få i sig alla näringsämnen som dessa grönsaker innehåller är att dricka gröna juicer. Sådana läckra juicer kan vara ett bra alternativ för dig om du inte gillar att äta råa frukter, inte har tid att laga mat eller bara vill få i dig en stor mängd näringsämnen på en gång.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare