De många användningsområdena för hampa

Last updated:

Published:


CBD-olja är inte det enda sättet som hampa gör nytta i världen. Den har en lång historia av användning som spänner över en rad olika branscher. Det är faktiskt allmänt känt att hampa var en av de första grödorna som odlades av människor. Det är bara under det senaste århundradet som hampa har fallit i onåd - men även detta är på väg att ta slut. Med hampans återkomst som jordbruksgröda gör också de många och varierade användningsområdena comeback. Så vi tänkte att vi skulle ta en titt på några av de andra sätten som hampa används på.


BIO-BRÄNSLEN

Visste du att de allra första motorerna var konstruerade för att drivas med jordnötter? De kan bokstavligen göras om till en biobränslediesel. Samma sak kan sägas om hampa, som nu ses som ett livskraftigt alternativ till fossila bränslen. Varför? Hampa är mycket motståndskraftigt mot mögel och skadedjur, det är skonsamt mot jorden och växer snabbt, vilket gör att många ser det som en hållbar och förnybar källa.

HEMPSOM BRÄNSLE


LIVSMEDEL: FÖR BÅDE BOSKAP OCH MÄNNISKOR

Det råkar vara så att de frön som hampan producerar är mycket näringsrika. De är en komplett proteinkälla och fulla av vitaminer och mineraler. Faktum är att Australien genom historien har förlitat sig på dem för att klara sig genom tider av torka. Dessutom är de fulla av andra nyttiga näringsämnen och oljor, är lättsmälta och kan produceras i stora mängder tack vare att hampa är så lätt att odla.

När det gäller boskap är den kaka som blir över vid pressning av fröolja också mycket näringsrik och utgör en billig, förnybar och hälsosam källa till föda.

FULLSTÄNDIG PROTEINKÄLLA

TORKA I AUSTRALIEN


TEXTIL

Hampans fibrer kan användas för att tillverka tyg och textilier - även för kläder. Dessutom blir hampa mjukare ju mer du bär och tvättar den, så att den blir mycket bekvämare än bomull. Det är också mycket mer hållbart att odla hampa än bomull. Hampa har använts som källa till textilier i århundraden och fortsätter att användas så.

LINK TEXTIL


PLAST
På samma sätt som hampa kan ersätta petroleum vid framställning av bränsle, kan det också ersätta petroleum vid framställning av plast. Men till skillnad från vanlig plast är hampaplast inte bara stark utan också biologiskt nedbrytbar - och erbjuder en lösning på världens växande plastproblem. Det gör det hållbart och rent! Henry Ford byggde till och med sin första bil med en hampaplastkomposit, som sades vara 10 gånger starkare än stål.

PAPPER

Hampans fibrer är idealiska för papperstillverkning, och fram till för cirka 100 år sedan var de den primära källan för papperstillverkning. Hampa växer snabbare och mer hållbart än trä och kan producera mycket mer fibröst material per hektar - vilket gör den till en idealisk källa. Återigen gör hampa ett uppsving i denna bransch, och det bidrar till att bevara skogsmark.


KONSTRUKTION
Betong tillverkad av hampa, även känd som hampbetong, är en annan användning som denna mångsidiga växt har att erbjuda. Inom ekobyggsektorn har hampabetong fått stort genomslag. På grund av växtens hållbarhet är det ett självklart val för många som vill bygga ett hem på ett miljövänligt sätt. Dessutom är hampbetong starkare än traditionell betong och koldioxidnegativ - den tar bokstavligen upp koldioxid ur luften när den stelnar och låser in den. Det kan också användas som isolering, vilket ytterligare ökar hampans värde.

LÄNK


KOSMETIK
Hampa kan användas för att tillverka hållbar och hälsosam kosmetika. Oljan som pressas från hampfrön är full av vitaminer och mineraler som är viktiga för att bibehålla hudens hälsa. Den är också känd för att lugna och lindra utslag. Det är faktiskt en så kraftfull ingrediens att många ledande kosmetikkedjor nu använder den i sina produkter. Dess främsta användningsområden inom industrin är att återfukta, rengöra och lugna!

Som du kan se är hampa en extremt mångsidig växt. Visst, den utnyttjas inte till sin fulla potential, men detta håller långsamt på att förändras i takt med att betoningen på att hitta hållbara sätt att leva ökar. CBD-oljeproduktion är en av de många fördelar som hampa har att erbjuda, men det finns så många sätt som hampa kan gynna världen på. Det kanske inte är en mirakelgröda (eller kanske är det), men vi kan med säkerhet säga att hampa har en stor roll att spela i ett samhälle som vill förbättra sig självt. Så gå ut och börja använda hampabaserade produkter!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare