Vad ska man undvika när man tar gurkmeja?

Published:

Gurkmeja är en populär indisk krydda som har använts inom traditionell medicin i århundraden. Den innehåller kurkumin, en förening med kraftfulla antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. På senare år har gurkmeja blivit mycket populärt som kosttillskott på grund av sina potentiella hälsofördelar.

Det finns dock vissa saker du behöver vara medveten om när du tar gurkmejatillskott. Här är 7 saker du bör undvika när du tar gurkmeja.

Vad man bör undvika när man tar gurkmeja

1. Undvik att ta gurkmeja på tom mage

Gurkmeja kan orsaka magbesvär, illamående och diarré när det tas på fastande mage. Kurkuminet i gurkmeja stimulerar produktionen av magsyra. Detta kan förvärra symtomen hos personer med magsår eller sura uppstötningar.

Det är bäst att ta gurkmejatillskott tillsammans med mat. Att ta det med fett eller svartpeppar förbättrar absorptionen. Svartpeppar innehåller piperin, som förbättrar curcumins biotillgänglighet med 2000%.

Att ta gurkmeja på fastande mage kan därför förvärra mag- och tarmproblem. Det absorberas bättre när det tas tillsammans med mat.

2. Ta inte gurkmeja om du har gallsten eller en obstruktion i gallgången

Gurkmeja kan orsaka sammandragningar av gallblåsan hos vissa individer. Detta kan förvärra gallkolik hos personer med gallsten eller blockering av gallgångarna.

Så om du har diagnostiserats med gallsten är det bäst att undvika gurkmeja. Rådfråga din läkare innan du tar gurkmeja-tillskott om du har någon form av gallgångshinder.

3. Undvik att ta gurkmeja före operationen

Gurkmeja har blodförtunnande effekter som liknar aspirin. Det är bäst att undvika att ta gurkmeja 2 veckor före en planerad operation.

Gurkmeja kan potentiellt öka blödningen under och efter operationen. Om du slutar med gurkmeja i god tid innan operationen hinner effekten avta.

Naturligtvis bör du rådgöra med din läkare om lämplig användning av gurkmeja före kirurgiska ingrepp.

4. Ta inte gurkmeja om du är gravid

Det finns inte tillräckligt med forskning om användning av gurkmeja under graviditet. Till dess att mer information finns tillgänglig är det bäst att undvika gurkmeja under graviditet.

Vissa djurstudier visar att curcumin förändrar testosteron- och östrogennivåerna. Detta väcker frågor om gurkmejans säkerhet under graviditet.

Därför bör gravida kvinnor inte ta gurkmejatillskott utan medicinsk övervakning. Gurkmeja som krydda i maten bör dock inte innebära några problem.

5. Undvik att kombinera gurkmeja med blodförtunnande medel

Gurkmeja kan förstärka effekten av receptbelagda blodförtunnande medel och NSAID-läkemedel. Detta ökar risken för blåmärken och blödningar.

Så om du tar antikoagulantia som warfarin eller trombocythämmande läkemedel bör du tala med din läkare innan du tar gurkmeja. Håll utkik efter tecken på blödning om du tar gurkmejatillskott.

6. Ta inte gurkmeja om du har järnbrist

Curcumin påverkar järnabsorptionen och järnmetabolismen. Gurkmeja bör undvikas av personer med järnbrist eller thalassemi.

Personer med risk för järnbrist bör också begränsa intaget av gurkmeja. Detta gäller gravida kvinnor, spädbarn, ungdomar och kvinnor med kraftiga menstruationsblödningar.

7. Undvik att ta gurkmeja före operationen

Gurkmeja kan potentiellt öka blödningen under och efter operationen. Det är bäst att undvika att ta det minst 2 veckor före en planerad operation.

Naturligtvis bör du rådgöra med din läkare om lämplig användning av gurkmeja före kirurgiska ingrepp. Om du avbryter användningen av gurkmeja i god tid kan eventuella effekter på blödningen avta.

Nu när du vet vad du ska undvika, låt oss titta på några allmänna försiktighetsåtgärder för säker användning av gurkmeja.

Allmänna försiktighetsåtgärder för gurkmejatillskott

Här är några allmänna riktlinjer för säker användning av gurkmejatillskott:

 • Håll dig till den dosering som rekommenderas på produktetiketten. Överskrid inte 1 000-1 200 mg standardiserat kurkumin per dag.
 • Leta efter produkter som är standardiserade för att innehålla 95 % curcuminoider.
 • Undvik billiga gurkmejapulver som kan vara förfalskade med fyllmedel. Leta efter certifierade ekologiska produkter från välrenommerade varumärken.
 • Ta gurkmeja med fett eller svartpeppar för att förbättra absorptionen.
 • Börja med en liten dos och öka gradvis för att kontrollera biverkningarna.
 • Undvik att ta gurkmeja på fastande mage för att förebygga symptom på sura uppstötningar.
 • Sluta ta gurkmejatillskott 2 veckor före operationen.
 • Rådfråga läkare innan du tar gurkmeja om du har några medicinska tillstånd eller tar receptbelagda läkemedel.
 • Använd gurkmeja med försiktighet om du är gravid eller ammar. Begränsa användningen som krydda och undvik kosttillskott.
 • Begränsa intaget av gurkmeja om du har järnbrist eller riskerar att få låga järnnivåer.
 • Sluta använda gurkmeja om du upplever några biverkningar och kontakta din läkare.

Så sammanfattningsvis har gurkmeja vissa kontraindikationer och interaktioner som man bör vara medveten om. Men det är sannolikt säkert för de flesta människor när det tas oralt i lämpliga doser. Naturligtvis är det bäst att diskutera användning av gurkmeja med din vårdgivare.

Nu när vi har gått igenom vad du bör undvika, låt oss titta på de främsta fördelarna med gurkmeja.

Vilken är den optimala dosen gurkmeja för olika tillstånd?

Det finns ingen generisk dosering för gurkmeja som passar alla. Den optimala dosen beror på anledningen till att du tar den. Här är doseringsrekommendationer baserade på specifika hälsotillstånd:

 • Allmän hälsa: Ta 400-600 mg standardiserade kurkumin kapslar dagligen. Detta är tillräckligt som ett hälsotillskott för friska individer.
 • Artrit: Ta 400-600 mg kurkumin kapslar 3 gånger dagligen. Det är bäst att ta det tillsammans med ingefära, boswellia eller fiskolja för maximal nytta.
 • Högt kolesterol: Ta 1.200 - 1.500 mg curcumin dagligen. Det hjälper till att sänka LDL och öka HDL-kolesterolet hos personer med förhöjt kolesterol.
 • Ulcerös kolit: Ta 2 000 mg curcumin med 500 mg pepsin dagligen. Denna specifika formel med pepsin är effektiv för ulcerös kolit enligt studier.
 • Depression: Ta 500-1000 mg curcumin med 20 mg piperin 2-3 gånger dagligen. Piperin ökar curcumins absorption i hjärnan för bättre antidepressiva effekter.
 • Cancer: Terapeutiska doser för cancerbehandling varierar från 0,2 g till 8 g curcumin dagligen. Men dessa höga mängder bör endast tas under medicinsk vägledning.

Doseringen bör därför skräddarsys efter tillståndet. Börja alltid lågt och öka gradvis inom det rekommenderade intervallet för alla tillstånd. Naturligtvis är det bäst att konsultera en läkare innan du tar terapeutiska doser av gurkmeja för någon sjukdom.

Låt oss nu sammanfatta några viktiga punkter från denna artikel för att förstärka vad du bör undvika när du tar gurkmeja.

Sammanfattning - Vad bör undvikas vid användning av gurkmeja

 • Ta inte gurkmeja-tillskott på fastande mage för att förhindra gastrointestinala biverkningar. Ta gurkmeja med mat eller mjölk.
 • Undvik gurkmeja om du har problem med gallblåsan, t.ex. gallsten eller stopp i gallgångarna. Det kan förvärra sammandragningar i gallblåsan.
 • Sluta ta gurkmeja minst 2 veckor före en planerad operation.
 • Ta inte gurkmejatillskott om du är gravid eller försöker bli gravid.
 • Undvik att kombinera gurkmeja med blodförtunnande läkemedel som warfarin på grund av ökad blödningsrisk.
 • Begränsa intaget av gurkmeja om du har järnbrist eller anemi. Höga doser kan hindra järnabsorptionen.
 • Gurkmeja bör också undvikas vid eventuella blödningsrubbningar. Rådgör med läkare före användning.
 • Avbryt användningen om du upplever några biverkningar som hudutslag, huvudvärk eller yrsel.

Så sammanfattningsvis är gurkmeja mycket säkert när det tas måttligt av de flesta friska individer. Men vissa försiktighetsåtgärder behövs baserat på specifika medicinska tillstånd. Det är bäst att diskutera gurkmejatillskott med din läkare för att fastställa lämplig och säker användning.

Slutsats

Gurkmeja är en gammal krydda med flera forskningsstödda hälsofördelar - allt från inflammation och smärtlindring till humör- och kolesterolförbättringar. Men överdriven användning av gurkmeja medför vissa risker för vissa befolkningsgrupper.

Genom att undvika de begränsningar som beskrivs i den här artikeln kan de flesta människor säkert ta gurkmeja-tillskott och uppleva stora hälsofördelar. Var bara noga med att konsultera en läkare innan du lägger gurkmeja till din hälsoregim.

När gurkmeja tas i lämpliga doser tillsammans med en balanserad kost och livsstil kan det vara ett utmärkt naturligt tillskott. Det ger en kraftfull daglig boost av antioxidanter och antiinflammatoriska föreningar.

Var bara uppmärksam på de potentiella interaktioner och kontraindikationer som beskrivits tidigare. Detta säkerställer att du kan få gurkmejans fördelar utan några risker.

Så fokusera på de omständigheter som kräver försiktighet, och gör gurkmeja till en del av din rutin för bättre allmänt välbefinnande.

Vanliga frågor och svar

Vilka är biverkningarna av gurkmeja?

Gurkmeja anses vara mycket säkert när det tas i kostmängder. Men stora tillskottsdoser kan orsaka vissa biverkningar som huvudvärk, utslag, diarré eller illamående hos känsliga individer. Minska dosen om några biverkningar uppstår.

Interagerar gurkmeja med några mediciner?

Ja, gurkmeja kan potentiellt interagera med trombocythämmare, NSAID-läkemedel, diabetes- och blodtrycksmediciner. Det kan öka blödningsrisken när det kombineras med antikoagulantia och trombocythämmande läkemedel. Diskutera användning av gurkmeja med din läkare om du tar några mediciner.

Kan jag ta gurkmeja om jag har sura uppstötningar?

Gurkmeja kan förvärra symtomen på sura uppstötningar hos vissa personer. Det är bäst att ta det med mat och inte på fastande mage. Börja med små doser och avbryt användningen om det förvärrar surhet eller GERD-symtom.

Är det säkert att ta gurkmeja varje dag?

Ja, det är i allmänhet säkert att ta 400-600 mg standardiserat gurkmejaextrakt dagligen för allmän hälsa. Men långsiktig säkerhet för att ta mycket höga mängder är okänd. Det är bäst att ta pauser med jämna mellanrum.

Hur lång tid tar det för gurkmejatillskott att verka?

Fördelar som smärtlindring kan märkas inom några veckor efter regelbunden användning. Men det kan ta 2-3 månader för mer kroniska tillstånd som artrit eller högt kolesterol att reagera på gurkmejatillskott. Effekterna byggs upp över tid med ihållande användning.

Kan jag ta gurkmeja om jag har njursten?

Gurkmeja har ett högt oxalatinnehåll. Personer som tidigare har haft njursten av kalciumoxalat bör därför begränsa eller undvika intaget av gurkmeja. Mycket höga doser kan öka risken för njursten.

Hjälper gurkmeja till med viktminskning?

En del tidig forskning visar att gurkmeja potentiellt kan bidra till fettförbränning och viktminskning. Men bevisen är begränsade och det behövs fler studier på människor. Därför kan gurkmeja ännu inte rekommenderas som ett kosttillskott för viktminskning.

Kan jag ta gurkmejakapslar på kvällen?

Ja, du kan ta gurkmejakapslar när som helst - morgon eller kväll. För att förbättra absorptionen, ta det med fetter eller oljor. Att ta gurkmeja på natten kan hjälpa till att lindra ledsmärtor och inflammation över natten.

Hur länge stannar gurkmeja kvar i kroppen?

Föreningarna i gurkmeja metaboliseras och elimineras inom 8 till 12 timmar. Men vid regelbunden användning sker en viss ackumulering och fördelarna fortsätter långt efter att man slutat med det. Gurkmejans effekter avtar inom 2 till 3 veckor efter att tillskottet har upphört.

Vad är bäst - gurkmejate eller gurkmejakapslar?

Kapslar ger en mer standardiserad dosering. Men gurkmejate ger också fördelar, särskilt om det bryggs från färska rötter. Kokning ökar lösligheten och frisättningen av nyttiga föreningar. Tillsätt svartpeppar i teet för att öka absorptionen.

Det täcker några vanliga frågor om gurkmeja som inte redan diskuterades tidigare. Låt mig veta om du behöver något förtydligande eller har ytterligare frågor!

Sammanfattning

Gurkmeja är en populär indisk krydda som blivit mycket populär som hälsotillskott tack vare sina potentiella hälsofördelar. Kurkuminet i gurkmeja har antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper som kan gynna olika tillstånd. Gurkmeja kommer dock med vissa försiktighetsåtgärder. Det kan förvärra gallblåsans sammandragningar och bör därför undvikas vid gallsten. Gurkmeja har också blodförtunnande effekter och bör därför undvikas 2 veckor före operation för att undvika blödningsrisker. Det är också bäst att undvika under graviditet på grund av hormoneffekter i djurstudier. Gurkmeja kan interagera med blodförtunnande medel som warfarin och blodplättar, vilket ökar blödningsrisken. Personer med järnbrist eller anemi bör också begränsa intaget av gurkmeja eftersom det hämmar järnabsorptionen. Även om det är säkert för de flesta när det tas oralt i livsmedelsmängder, kan gurkmeja-tillskott ha interaktioner och bör användas försiktigt under medicinsk övervakning, särskilt av personer med specifika medicinska tillstånd. Men inom rekommenderade doser kan gurkmeja ge antiinflammatoriska, antioxidativa, kolesterolsänkande och flera andra hälsofördelar.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare